Hoppa till innehåll

Målningschock!

Jag vet inte riktigt hur det gick till. Det sägs ju numera att man inte alls blir hyperaktiv av socker. Men faktum är att vi bara åt lite glass och sedan förvandlades till målarmonster.

Våra glass-skopor ..?
Våra glass-skopor ..?

– Har ni några glassmojänger? ropade lillasyster Orangeluvan.
– Ja, ungefär sjutton stycken! ropade jag tillbaka.
– Jag hittar inte! ropade Orangeluvan.

Jag tror inte att jag hörde det där ropet på hjälp. Och eftersom Orangeluvan inte fick hjälp, tog hon allt som man skulle kunna gräva glass med. Chokladsås av lika delar kakao, vatten och socker skapades i all hast medan alla 16 personerna i köket slafsade glass på alla sätt som glass kan slafsas på.

Och det var då det slog mig. Att köksgolvet måste målas. Nu. NU! Det kunde naturligtvis ha skett vid ett mer lämpligt tillfälle än när 16 personer ideligen ska in i kylskåpet för att höja blodsocker och fylla tonårsmagar, men hey, WTF! (Så sa jag alls inte, men jag tycker att det ser coolt ut i skrift.)

Orangeluvan beordrades ner på knä för en första skiss:

Golvet är alltså ett relativt nylagt trägolv som vi tyvärr målade vitt för ett par år sedan.
Golvet är alltså ett relativt nylagt trägolv som vi tyvärr målade vitt för ett par år sedan.

Ni som tycker er känna igen känslan, minns detta från 2008.

Här försöker jag få till skrynklet medan två små barn har ansvar för franstillverkningen.
Här försöker jag få till skrynklet medan två små barn har ansvar för franstillverkningen.

Det där vecket som man kan låtsas att man snubblar på blev en synvilla på ett helt annat sätt: man tror att det är en grop i golvet …

Tadaa!
Tadaa!

Att måla mattor på golv är alltså inte svårt. Om man inte är så noggrann och om man inte är perfektionist och om man inte tycker att det gör något att barnen kommer in och målar ”fel”. De små röda plupparna är potatistryck, och när barnen såg att jag höll på med dem, tillverkade de egna potatisar och tryckte på några bollar, en bil och en glasstrut.

Tyvärr ser det vita ännu fulare ut nu. Kanske måste jag måla dit en heltäckningsmatta imorrn?

Share
Publicerat iBloggen

42 kommentarer

 1. Alltså, det där tycker jag är fullständigt underbart! Lagom galet, väldigt fiffigt och snyggt dessutom! Modigt, kan jag lägga till också.

 2. Kuligt med målade mattor. Jag tror jag skrev det sist och nu kom inspirationen tillbaka, men en målad orientalisk matta skulle jag vilja ha! Skulle behöva en såndär orangeluva som kan hålla i skissandet bara.

 3. Redan sommaren 2008 skrev Lotten detta:
  ”Efter ett par dagars ljuvlig ensamhet när jag inte bytte ut fula gardinstänger, inte målade den blommiga plasttrappan, inte klippte gräsmattan och verkligen inte plockade upp mina egna kläder från golvet, skred jag till konstverket.”

  Om hon inte varit inne och redigerat det inlägget nu, vill säga.

 4. Vi får leda dig på den än så länge mattfria andra sidan av bordet, Ica — för så är det, Örjan, att nu har vi två målade mattor.

  Tänk, Cecilia N., vad du hittar! Det där mindes jag inte alls!

 5. Jag mindes inte heller, men läste det nu på den där länken som Örjan gav. (Däremot mindes jag att du hade målat en matta förut i köket.)

 6. Örjan

  Tack för komplimangen, men jag tar Cecilia N i försvar.
  Hon gjorde nog som jag och fascinerades av bilderna, och missade därigenom att läsa mellantexten med din länk.

 7. Orangeluvan

  En heltäckningsmatta och en orientalisk matta beställd. Välkommen till Lottens FakeoCarpet: billigt, hygieniskt och originellt. Vi gör allt från bönemattor till badrumsmattor.

 8. Jag tycker det är snyggt, jag. Precis som er nu målade trappa. Framförallt är det kreativt och eget, jag gillar´t! (och sneglar bort mot min egen trappa som blev tråkmåladvit för ett år sedan).

 9. Luna

  Jag är impad! Säg, mästermålaren, om man har en grå trappa där ett steg är nylagat och måste målas om – vilken kulör ska man satsa på?

 10. @Niklas: Det var ett bra tips! Just blodrött och PK passar ihop. Vi har annars sett till att bosätta i ett grannskap med distriktssköterskor, skolsköterskor och veterinärer, men det hjälper ju inte mot alla … hm … spår, bara alla nödvändiga bandageringar!

 11. Luna: ta den färg som du har hemma så blir det gjort!

  Om du måste köpa en, så ta en färg som skapar en intressant historia för alla – ALLA – kommer att fråga om just det trappsteget. Niklas har ju en bra idé med blodrött!

 12. Låt mig se nu, var lade jag barnen … i Täby? Var kan de vara, i Åmål – nej. Ah, här är de!

  (=Nej, inget av barnen spelar i Täby i år! Men hälsa till alla funktionärer som ser ut att vara mellan 40 och 50!)

 13. Luna

  Tack för tips – Lottens var ju lysande! Då blir det olivgrönt eller vitt. Ma jett fåndér.

 14. Luna! Du MÅSTE ta före- och efterbilder! (Jag vet faktiskt inte riktigt varför du måste det, men det måste man.)

  Om jag får ge ännu ett litet tips, så är det ju faktiskt så att smuts och skräp syns otroligt mycket tydligare på vitt …

 15. Christer

  Mellangrabbens lag blev just utslaget ur semin av Enköpings P98:or.
  Man får gratulera, särskilt till den inspirera(n)de hejaklacken!

 16. Luna

  Hm, kanske grönt på steget och vitt på den stående brädan? Ja, jag fotograferar alla förändringar på det skraltiga huset. 🙂

 17. Jamen precis, MÅLADE ni ett RENT trägolv?
  Fast det var poppis, på ett ställa såg jag att de hade målat över ett jättefint parkettgolv med högblank vit färg. Så att man ville sätta sig ner och gråta.

 18. Va? Har EB:s 98:or slagit ett annat lag, Christer? Jag dånar! (Vi är inte särskilt bra, sörru. Säger jag med en stolt knyck på nacken.)

  Nu när vi har haft Artonåringens lappar ett tag (jag fnissar hela tiden åt dem) och vant oss vid trappan funderar jag väldeliga på om man inte skulle kunna ha en knickedick (underbart ord, Mrs Li) även på den. Och gör trappan ännu randigare med en färg på trappsteget och en annan på det stående.

 19. Jessika: Vi målade vitt på ett bedröööööövligt fult trägolv. Det fanns inget annat att göra. Det var snyggt och inoljat och träfärgat i två månader, sedan blev det torrt, sprött, fullt med stickor och så jävla skitigt att ett tjärat båtdäck hade varit renare.

  När vi väl hade målat golvet vitt, var det snyggt och blankt i en månad eller två. Sedan smutsgrått och matt tills vi målar mattor på det.

 20. Hah. Vi målade barnas trägolv ljusgrått i somras. Det är jättefräscht och übersnyggt. Och nu tänker jag måla golvet i min arbetshall vitt, för där är så litet och inte så högt i tak och behöver ljusas upp till varje pris. I bägge rummen är det husets originalgolv av gran vi målar på.

  Jag medger att det tog emot länge, tanken på att måla på trägolv, men det blir ju så himla bra tycker jag trallala. Och din idé med målad matta, Lotten, den ska jag knycka och använda ute på trappavsatsen där det ligger jätteful och übertrist brun linoleummatta. Eller om jag ska låta det vita liksom tona ut på trappavsatsen i typ pixlar som blir allt glesare. Eller nåt.

  Jag håller med: med färgpensel i handen blir man som galen. Men nu ska jag skotta snö.

 21. Jag hör och lyder, Lotten. Att det _går_ att måla på linoleum vet jag redan för själva trappstegen är målade sen många år. Det är bara trappavsatsen som är kvar. För den hade vi tänkt bygga om till ett extra litet svalbo överst i trapphuset, men detta har ju aldrig blivit av, ergo heller ingen pimpning av trappavsatsen. Möjligen vet du hur sånt där är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.