Hoppa till innehåll

Hej dagbok: helgrapport med partytrivsel – men ingen kyrka

Jag är ett partylejon som springer på tillställningar som jag äter pepparkakor. En till! Nej bara en till! Äh, en till! Ja tack! Detta trots att jag inte alls gillar att mingla och ta kontakt med främlingar utan helst sitter under min korkek och luktar på basketbollar.

Lördag:

Igår hade jag världens absolut bästa festtaktik: jag ställde mig i ett hörn där bara jag fick plats och så hade jag på mig en synnerligen intressant t-shirt som tydligt signalerade att jag var öppen för konversationer och inviter. Sedan log jag och inväntade dem som skulle gå i min fälla.

Mingel i köket – och kvinna i vin.
Mingel i köket – och kvinna i vin.

Därför fick jag en pratstund med bl.a. Anna från Skånska skafferiet, Jessika, Karin Bojs, Griskindspatrik & Museiveronica, Vinlusen samt Hemliga morsan och en farlig massa andra människor som obegripligt nog var fantastiskt inspirerande fastän de genomlider livet utan att blogga som normalt folk. Lisa Förare Winbladh bjöd på soppgrytor och bröd samt ostar till ett helt kompani och kring våra ben sprang små barn med godis och lego i munnen.

Sedan åkte vi hem till lillasyster Orangeluvan som har sovsoffor och frysen full av entrecôte samt ögonbrynsfärgningsmojänger. (Inte i frysen.)

Jag påminner väl lite om poliserna i en Chaplinfilm?
Jag påminner väl lite om poliserna i en Chaplinfilm?
Men ingen vettig tehuva.
Men Orangeluvan har ingen vettig tehuva.

Söndag:

Idag gjorde jag kulturfiasko min vana trogen – att gå på museer på måndagar eller besöka utställningar när de har semesterstängt är liksom min grej. I morse sa nämligen Åttaåringen att han ville till Storkyrkan i Gamla Stan och se på Sankt Göran och draken. Särskilt draken. Jag kollade på nätet och fann att det var konsert i kyrkan kl 15, varför vi kom dit alldeles lagom – alltså 14:40.

– Nej! Bara för konsertbesökare! Ska ni in får ni betala! sa en onödigt brysk dam i Storkyrkans entré.
– Men vi ska bara snabbtitta på Sankt Göran och drak…
– Då får ni betala! (Mellan 80 och 295 kronor.)
– Kan han (min mamma pekade på Åttaåringen) bara få se på Sank…
– NEJ.
– Hur länge håller konserten på?
– En timme och en kvart.

Här skulle man kunna tycka att den barska, buttra, bryska damen kunde ha klämt ur sig att kyrkan stänger i och med konsertens slut. Man kan kanske också tycka att vi som är läskunniga skulle kunna ta reda på det själva. Hur som helst insåg vi ju att det inte skulle bli någon drakinspektion när vi stod där och ryckte i kyrkporten i novembermörkret en dryg timme senare. (Men domprosten bloggar!)

Nu struntar vi i Storkyrkan; man kan ha roligt på andra sätt. Vi hade t.ex. spritflaskejakt i tunnelbanan.

Tioåringen vann med dessa fynd.
Tioåringen vann med dessa fynd.
Vi hittade en pinne på gatan och kastanjer i en ficka.
Vi hittade en pinne på gatan och kastanjer i en ficka.
Vi köpte chips i en automat! På perrongen! Wow!
Vi köpte chips i en automat! På perrongen! Wow!
Vi fascinerades över en mosaikpapperskorg.
Vi fascinerades över en mosaikpapperskorg.
Vi fann en liten telefon.
Vi fann en liten telefon.

I morgon stundar nya tider: jag ska göra en Easy Rider med min pappa. (Ok, i bil. Och bara till Lund. Men i alla fall: en roadmovie! Fast utan movie.)

Share
Publicerat iBloggen

30 kommentarer

 1. Haha! Kul att ses!

 2. Ökenråttan

  Kastanjer kan man samla och sälja till Skansen. Det finns djur som äter såna, nämligen. Även ekollon kan man samla och sälja. Det gjorde våra barn när de var ganska små (både ekollon och kastanjer), inte för pengarna så mycket som för att de kände starkt för att Skansen-djuren skulle få goda saker att äta! Tills jag kom att tänka på nån urgammal lag som fortfarande var i kraft och som reglerade hur man fick utnyttja ollonskogar. Vi klarade oss från åtal, emellertid, och barnen kunde kånka fulla systemkassar (roligt) med höstens håvor till Skansen och håva in flera kronor som lön för mödan.

  Nåt för Stockholms-turister som inte kommer inte på museer och i kyrkor?

 3. Jag vet en halv domkyrka utan drake där man nu, så länge den bara är halv, kan gå in bara lördag och söndag. Tidigare, och sen även när den är hel igen (om ett år), kan man gå in i den 10-16 alla dagar. Utan att betala. Tycker inte om att man måste betala för att gå in i kyrkan.

  Nästa gång de försöker få i er att ni måste betala så be att få gå in och be istället. Jag hoppas verkligen att det är gratis.

 4. Malinka: EXAKT vad vi gjorde! Och Åttaåringen sa besviket:

  — Va? Är det en häst med?

  Ja, falsk varudeklaration.

 5. Ergo: åttaåringen hänger inte på ridskolan.

 6. Jag och Anna var på Terrakotta armé utställningen på ÖStasiatiska museet runt tolvsnåret idag. Fantastisk utställning, med stor betoning på fantastisk. Det är en vandringsutställning som vandrar vidare 6 januari. Förköpta biljetter rekommenderas.
  Och det var fantastiskt att träffa dig ”på riktigt” 🙂

 7. Men… är det en liten orangeluva på tillväxt, på det sista fotot?

 8. Nämen Desirée — det har jag inte tänkt på! Ha!

 9. Luna

  Läser Det goda värdskapet och tänker att det är synd om alla som inte vågar bryta lite regler emellanåt. Så rädda de måste vara!

 10. Cecilia N och Luna: För att inte tala om:

  ”Låten barnen komma till mig …”

 11. Örjan

  Från vårt Tuna till Annas, i Lund?

 12. PK

  Inte var det väl en drake som sa det Lotten? För det var väl för att titta på en drake som ni gick i kyrkan?

 13. Örjan: helt korrekt. Jag är så van vid Ica Tuna att jag inte kan få för mig att säga Ica Stenby utan kallar den affärn för Tuna.

  PK: Klart det var en drake!

  Snart inleds The Roadmovie in Pouring Rain, starring father and daughter. (Inte så lite Fonda-feeling.)

 14. Angående muséer. Jag förstår att du i lördags fick reda på av världens bästa Veronica inte hon skulle vara på Nationalmuseum söndag och att det var därför inte ni besökte det muséet. Lite taskigt att kalla henne Griskindspatrik, tycker jag dock att det är.

 15. Lotten, för mig får du gärna kalla alla butiker för ICA Tuna! Riktigt roligt att träffa dig. Har du mot förmodan någon dödtid i Lund, hör av dig! Kram

 16. Jag är inte alldeles säker på att jag skulle välja motorcykel som färdmedel idag men är man entusiast så är man. Men jag har jobbat med Dennis Hopper!

 17. Aaaah, länken går fel — jag förstår, Griskindspatrik. Å andra sidan är det ju ett bra sätt att klumpa ihop er på? (Ska korrigera. Men var är Nationalmuseums blogg? Va? Va?)

 18. Oj, nu bleknar allting. Jag förmår förstås inte svara på några som helst frågor, inte ens Joakims om t-shirten. För Niklas har ju JOBBAT med DENNIS HOPPER!

  (Att jag nästan har åkt hiss med Ingmar Bergman är ju ingenting i jämförelse.)

 19. Annars brukar min bästa kändismerit vara att min lillasyster har bott granne med Lasse Lönndals bror. Förutom det där med Dennis förstås….

 20. En himla massa utropstecken i min kommentar. Trodde jag det var en prisskylt, eller var det för att jag är så entusiastisk?

 21. Örjan

  Vi har ju också en gammal drake här i Tuna-trakten, huggen i sten.
  Åttaåringen och jag gjorde nattligt besök.
  Men hur tolkar drömtydande fader detta icke auktoriserade ”lån”?
  Har denne er yngste och Fafnir hunnit presenteras för varandra irl ännu?

 22. Jag är osäker på om Nationalmuseum har en blogg. Tror inte de har det.

 23. Örjan

  Förlåt. Fafne eller Fafner skall det stå.

 24. Christer

  Här kommer lite pausmusik i väntan på nästa inlägg.

 25. Vilken ohyggligt trevlig idé med pausmusik! I början lät de lite som de där basketbollarna i N.Y. som vi har tittat på förut. (Och så gillade jag att de gömde sig på slutet, som ”Björnen sover” nästan.)

 26. Nu, förstår du Veronica, måste du alltid kalla dig Museitanten här i komentatorsbåset. För sådana är reglerna.

  Och ni andra pallrar er iväg för att läsa om en rolig målning!

  (Förlåt, bloggandet haltar när man hela tiden måste PRATA och UMGÅS och DANSA i Lund.)

 27. Lotten, om du köper ett sådant här så kan du blogga dansandes mycket enklare från iFånen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.