Hoppa till innehåll

Jajajajajaaa, det är måndag!

Ni som är i centrala Stockholm och tittar ut på stadens gator och torg, kommer om några timmar att ha chansen att se en bedrövlig, liten Dickensk dickensk skara. (Det ska vara litet d, men kolla, visst blev det mer svårläst?) Visserligen sitter jag i den trygga värmen på tåget än så länge, men jag kan faktiskt skåda in i framtiden.

Klockan 11:30 kliver jag, Sextonåringen och Tioåringen av och ser till vår stora förvåning att det regnar i Stockholm trots att alla väderprognoser sa att det skulle regna nån annanstans just idag. Vi sammanstrålar med en förvirrad mormor och en liten vagnåkande kusin. Vi är hungriga, de är inte hungriga, varför en intensiv diskussion om matintag tar vid.

Klockan 12:30 kommer vi – blöta och hungriga – att stå utanför Nationalmuseum och rycka i en låst dörr. För det är ju måndag.

Note to self, förbaskade glömmande Lotten: på röda dagar kommer det inga tidningar och på måndagar är museerna stängda. Så är det i hela världen! (NOT!)

Klockan 12:31 kommer jag att ta fram min Iphone och läsa i min nyinstallerade applikation att även det närbelägna Moderna museet är stängt. Men att Etnografiska, Biologiska och Historiska samt Fotografiska är öppet. Detta bekräftas förstås av Cruella, Anna Toss och andra snälla själar på Facebook.

Klockan 12:58 kommer jag att vara sur och arg och galen av hunger. Tioåringen kommer att sätta sig ner i en vattenpöl, Femtonåringen Sextonåringen (om hon hade varit 15 hade hon åkt gratis på tåget, gah) kommer att tappa sin mobil i gatan och mormor kommer att fråga om jag inte har gjort detta måndagsmisstag förut, för det minns hon med säkerhet att jag har. Den lilla kusinen säger förstås att han behöver bajsa. Nu.

Fast min framtidsvision krackelerar. Den faller samman som drömvärldarna i Inception – för jag har ju i och med detta inlägg förberett oss! Tada! (Men regnkläder har vi inte.)

Uppdatering: Vi sitter på en bänk utanför Norra Latin och äter lite kvällsmat. Bafatt jag ska kunna ta fram datorn och korra mina två fel här ovan. Sextonåringen ska åla in i en liten svart trasa medan jag ska ta fram min finaste t-shirt. Undrar om vi ska byta om uti buskarna, eller …

Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Marianne

  En kul grej händer i alla fall, nämligen att sextonåringen blir ett år yngre på kuppen …

 2. Naturhistoriska riksmuseet har också öppet idag.

  Och, om du åker till Berlin och drabbas av en obetvinglig lust att gå på Bauhausmuseet bör du kolla öppettiderna först . Sist jag var i Berlin hade de stängt på tisdagar!

 3. Jag hade hoppats att du skulle peta in något litet kontrollfel i dag så att jag återigen skulle få visa att jag levde efter en tids bortovaro. Jag fick leta både länge och väl, men till slut fann jag det: det ska ju vara litet d i dickensk!

 4. PK

  På Liljeholmen är det uppehåll och solen förmår nästan bryta igenom molntäcket. Varm och klibbigt.

 5. Apropå ”-iska”: Läste idag en uppsats som hävdade att vissa institutioner var mer ”dialogiska” än andra. Så nu undrar jag vad som är kännetecken på det och är det månne en egenskap som kan tillskrivas oss?

 6. Jack

  Nej, ingen institution.
  Lottens blogg är en dialoginsemination, ”universums pulserande livmoder”

 7. Jack

  Men Lotten! Du satt inte alls på tåget utan låg raklång som en midsommarhippie. Det visade bilden till höger.

 8. Jack

  Nej, det menade jag inte. Jag menar att Lotten är en moder och hennes blogg pulserar av liv och dialoger bland kommentatorerna.

 9. Jack

  Och det är kommentatorerna som sprutar in liv i båset.
  Du är jävligt rolig ibland vill jag påstå.

 10. Jag spottade förstås samma kontrollfel som min västligt belägna granne, men var så fin att jag avstod från påpekande.

  Hurra!

 11. ”granne”. Hmpf. ”namne”. Skulle det stå.

  Jag ska aldrig mer påpeka fel eller att jag underlåtit att påpeka dem.

 12. om man är i Stockholm också på tisdag (eller onsdag -fredag) denna vecka kan man också bege sig till Östermalmstorg och Hedvig Eleonora kyrka till kl 14 och klättra upp i tornet och se en vidunderlig utsikt. Det är helt gratis men lite småjobbigt för benen. Vill man slösa pengar kan man fika på cafeét men det är ju inget måste (annat än för stackars mig som inte kan låta bli blåbärstoscan).

 13. Jack

  Regn Regn Regn.
  Jag vill köpa tågbiljett, sa mannen till tanten i biljettluckan.
  Jaha, vart vill du åka då, sa biljetttlucketanten.
  Sikte, sa mannen.
  Det finns ingen plats som heter så, sa tanten.
  Jo, sa mannen. På väderleksrapporten sa dom att det var sol i sikte.

 14. Nu ska jag försöka skapa ordning i den här drömvärlden.

  Min vänstra fotknöl ser av okänd anledning ut som en i mjölk badande semla: plufsig, mjuk och oaptitlig. Anledningen är helt okänd och nu gör det inte ens ont. Men vänstran ser alltså ut som om den sutte på en italiensk matrona i morgontofflor.

  Anna: Det enda du behöver förstå egentligen är att jag har blivit galen av att se Inception och att jag dessutom har insett att jag är för lättläst för att göra en karriär av skrivandet. Nu ska jag bli obegriplig och världskänd! (Ni hör. Jag är inte klok någonstans. Yrar och har mig — snart börjar jag tala i tungor.)

 15. Men du Lotten …

  Egentligen har man väl fyra fotknölar? Två vid var fot, två inåt mot varandra och två ut mot omvärlden.

  Heter de fotknölar allihop? Och i så fall: har du då semla i den vänstraste?
  För vänster kan ju i så fall vara ett ganska vagt begrepp …

 16. Jag håller med Cecilia N och tycker du ska övergå till styrbord och babord så vi alla kan vara säkra på vilken fotknöl du menar. Det vore ju tråkigt om vi träffades och jag började peka på fel fotknöl. Babords yttre eller babords inre?
  Och varför rinner inte mjölken bort?

 17. Luna

  När det regnar såhär så borde den det, håller med Niklas. Och jag håller med Cecilia N om att det knappast kan regna någon annanstans än HÄR. Fåglar badar skrattande i min gräsmatta.

 18. Jag tycker att vi som Rolle Stoltz ska säga ”fotknylan”!

  Och det är den yttre, vänstra fotknylan som beter sig illa. Och … nu är den lite blå! Aaaaah, jättesnyggt håller det på att bli! (Har välan vrickat mig i sömnen.)

 19. Dina

  Tycker det är orättvist att ni tagit allt vatten. Skicka hit lite! Min bil behöver tvättas och det ger liksom inte samma effekt om jag använder diskvatten. (Vi vattenransonerar i möjligaste mån.)

 20. Och så blev det tisdag.

  Ska bara säga till dialogskaran här inne att jag fortfarande uppskattar när ni påpekar oavsiktliga tossigheter. Att Dickensk ska vara dickensk var en bra fälla, för si då dök hon upp igen, Översättarhelena. Att Sextonåringen blir femton då och då är kanske som att jag själv gång på gång gör mig ett år äldre än jag är. Måste vara något freudianskt.

 21. Ajrå Dina. Jag stjälpte just ut ett tråg med 70 mm vatten i. Hunden som föredrar att dricka regnvatten lär inte heller jubla.

  Är det mjölken som surnat på foten, Lotten?
  Om du hoppar med den, blir det smör då?

 22. Hur skulle det kunna bli margarin?

  (Ovanstående berättar om min bild av Lotten som en som äter nyttiga saker utan E:n. Huruvida den är korrekt har jag ingen aning om.)

 23. PK

  Det kan kanske vara så att decenniers applicerande av sololjor gör att det blir margarin istället för smör. Eller kanske bregott, gjort på både grädde och olja. Det enda bredbara som smakar smör, som Ivan Boring sa en gång.

  Hur kan sur mjölk bli smör?

 24. Lattjo, jag har aldrig sett ”aahh … do dängger zååå …” i skrift. Det ser jättebra ut!

  Nu är foten helt ok efter 10 timmars promenad. Och vi får aldrig veta vad som orsakade ontet som avlöstes av svullnad.

  Huruvida jag äter onyttigt eller ej är en för mig mycket intressant fråga. Sallad till varje kvällsmat, ja. Men annars är jag nog som de flesta: gör inga hemgjorda kåldolmar och njuter av chips. (Men n-bollar äter jag inte, och de lär ju vara onyttiga.)

 25. PK

  Men det är ju massor av havre i n-bollar och det är ju både fiberrikt och har långsamma kolhydrater. Dessutom är ju kakao bra för det mesta. Och enligt livsmedelstillsatstalibanerna och fettdoktorn är ju smör mycket nyttigt. Så jag tycker att du ska äta n-bollar, det verkar vara rena hälsokosten. (precis innan jag skulle klicka på skicka(ha, det rimmade) så såg jag att de höll på att gå fullständigt på tok. det hade smugit sig in ett mellanslag mellan orden fett och doktorn så att det stod ”fett doktorn” istället för ”fettdoktorn”. puh, tur att jag han se det i tid.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.