Hoppa till innehåll

Jag är på krigsstigen!

Jag mejlade nyss detta till Magdalena Ribbing, som är bra på att uppfostra vuxna människor:

”Hej!

Jag skulle behöva en ribbingsk åthutning i form av en tidningsartikel att sätta upp i den lokala affären eller dela ut i brevlådorna i hela grannskapet eftersom mina åsikter inte väger lika tungt som dina.

Igår – när det var rena rama julivädret ända till midnatt – kördes motorgräsklippare till halv tio på kvällen. Och i morse kl 07 var det dags igen i en annan trädgård. Helst skulle jag förstås vilja att ALLA klippte gräset med sina förbaskade brumbrum-maskiner endast kl 10 på tisdagar, men det går ju inte.

Jag ställer alltså ingen fråga, utan vill att folk som läser dig får sig en tankeställare. De river sönder sommarstiltjen … de knuffar omkull mina vinglas … de tänker sig inte för … och det är inte en generationsfråga. Ung som gammal kör de utan att tänka sig för. Däremot verkar det vara en intressant – mycket stor – övervikt vad gäller könsfördelningen.”

Man kan ju inte lagstifta om sådant här; det handlar ju bara om vanligt folkvett. (Och eftersom jag pga. motorgräsklipparna inte kunde sitta ute på verandan och dricka vin igår, är jag full av vett.)

Fyll kommentatorsbåset med åsikter och tips, kaloriförbrukningssiffror och muskelträningstabeller och förklara hur vi kan göra detta med handjagare till en folkrörelse! (Ni som är motorgräsklipparmissbrukare kan få erkänna det också. Vi lovar att vara snälla mot er … trots allt.)

__________
Uppdatering
Magdalena Ribbing verkar ha etikettjour hela nätterna, för jag fick oerhört snabbt svar från henne. Däremot fick jag formulera mitt problem i en korrekt fråga först:

”Jag är vän av ordning och väluppfostran och försöker inordna mig i både skrivna och oskrivna regelverk. Men nu undrar jag vad som är av god sed när det gäller motorgräsklippare, slipmaskiner, motorsågar och Per Gesslemusik i ett helt normalt villaområde i Sverige.”

Svar:
”Allt mänskligt umgänge, inte minst det som innebär viss ofrivillighet såsom med grannar, kräver hänsyn. Därmed menas både att ta och att visa denna hänsyn. I begreppet hänsyn finns också tolerans. Du skulle inte ha ställt frågan om du inte var, är förmodligen, störd av hänsynslösa grannar. Du har rätt att kräva viss hänsyn av dina grannar, och de har rätt att förvänta sig att du visar dem viss tolerans.

Alltså: motorgräsklippare, slipmaskiner osv enligt din uppräkning, liksom grillande och annat ljud- och luftburet störande, ska ske med stor hänsyn till omgivningen. Likaså ska omgivningen ha tålamod med andra som kan behöva köra sin gräsklippare-motorsåg-korvgrill eller öva körsång på tomten då och då.

Någon absolut tystnad kan man inte förvänta sig. Men man kan utgå från att andra inte medvetet stör, i alla fall inte i intill outhärdlighet. Därför kan man grannledes komma överens om när det är rimligt att buller och osande kan spridas. Som granne är man en del i en gemenskap oavsett om man har valt den eller bara råkat hamna i den. Gör upp med dina bullrande grannar om att gräsklippningen, motorsågandet med mera inte får utövas mellan kl 16 och 20, exempelvis, eftersom det kan vara vettig sällskapstid utomhus för flertalet grannar. Skriv ett likalydande älskvärt meddelande till alla i grannskapet, eller ta upp ärendet på exempelvis vägsamfällighetens nästa möte. Det gäller att skaffa majoritet för beslutet, helst total enighet.

Men du kan också gå den enkla vägen, med de risker detta innebär, att ta direkt kontakt med störarna, och säga som det är: ”vi har svårt att klara ert motorgräsklippande-sågande-musikutövande hela dygnet, kan vi enas om att ha tiden mellan kl 16 och 20 som fredad?”

Alla förstår inte att deras motorgräsklippare och musikmaskin inte upphör att låta vid tomtgränsen. Det måste du visa tolerans för och vänligt förklara detta akustiska fenomen.

Magdalena Ribbing

Jag gillar särskilt slutklämmen: att jag när jag ber om tolerans ska visa tolerans.

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

  1. Jag förordade en handjagare till vår trädgård men det blev en batteridriven. I alla fall inte full så bullrig som grannarnas motorgräsklippare som de kör på sina ynke-pynke-tomter, lika små som vår…

  2. Not so much handjagande men som i tiderna som folk ägnar sig åt att spika/såga/hyvla/klippa gräs/etc., med allehanda elektriska hjälpmedel. Måste man börja kl. 7 en lördag och först sluta kl. 21?

  3. Luna

    Framför allt undrar man över det vettiga i att alla gubbs på tex min mammas lilla villagata köper en varsin klippare till gräsplättarom sällan överstiger 150 kvadrat. Och varsin vedkap och varsin klyv. Hur vore det med lite kooperativt tänk? Fast det såklart, om tjugo gubbar delade på en klippare så skulle det bli buller dygnet runt för att alla skulle hinna med. Det löser ju inte Lottens problem.

  4. Vett-och-etikett i villaområdet:
    1. Gräsklippningsetiketten gäller! (får se vad Magdalena meddelar i frågan)
    2. Placera inte soptunnan vid tomtgränsen där grannen har sin uteplats.
    3. Anlita gärna en trädgårdsarkitekt för att anlägga en ny trädgård, men meddela då samtidigt att du har TRE bilar och behöver mer än en biluppställningplats!
    4. Parkera inte din bilpark på vändplanen, speciellt inte när du nyligen har anlagt en ny trädgård med plats för bara en bil.
    5. Anlägg inte heller hundrastgården mot tomtgränsen där grannen har sin uteplats.

    I vårt område behöver nog alla enas om vad gräsklipparetikett innebär, men så har vi en granne som behöver hjälp med övriga punkter.

  5. Ökenråttan

    På min systers land finns en granne som har en liten självgående gräsklippare. Den knallar runt, tyst och helt på egen hand, ser lite ut som en sköldpadda, faktiskt. Trevligt. Min syster har en skogstomt där det inte finns två kvadratmeter sammanhängande horisontell yta. Klippor och tallar är huvudingrediensen i deras ”trädgård” och det lilla gräs som växer beundrar vi som om det vore blommande rosensnår. Att klippa av så mycket som ett grässtrå faller oss inte in. Vi sitter där med våra drajor, skådar ut över sjön och lyssnar till lommens tutande i vassarna.

  6. Ökenråttan: den självklippande gräsklipparen låter kul! Det finns såna dammsugare också som går runt för sig själv och dammsuger när ingen är hemma, eller går runt och runt, de följer ett linjemönster den sätter upp i sitt ”dammsugarhuvud”.
    Föräldrarnas sommarstugetomt var tallar, lite gräs och en himla massa kottar och barr att trampa in i fötterna.

  7. Du kan göra som min pappa gjorde i villasamhället på 60-talet när en granne just tyckte att 07.00 var en bra klipptid. Han gick över till grannen och började med att berömma hans fina klippare och diskutera dess egenskaper. Sen gick han över till att fråga hur mycket den kostat och när han fick reda på det avslutade han med att han skulle göra en insamling i grannskapet så de kunde köpa in gräsklipparen och slippa bullret.

  8. Det där med kaloriförbrukningen kan jag inte säga mycket om för jag tycker inte att det är särdeles jobbigt och därför har jag inte fördjupat mig i frågan.
    Men faktum är att om man jämför en handjagare med en motordriven gräsklippare utan självdrift (du vet det där handtaget man kan hålla in så går den framåt av sig själv) så är handjagaren lättare att köra eftersom den inte har någon tung motor. Det borde vara ett argument för att ha handjagare. Den väger ju ingenting. Den tar heller ingen plats och är därmed otroligt lätt att förvara. Perfekt för alla prylgalna människor av idag.
    Dessutom får man inte tinnitus av en handjagare. Tinnitus är jättejobbigt, det vet ju alla!

  9. Bokfrossaren

    Du borde tagit med högtryckstvättarna som folk använder för att tvätta bilarna stup i kvarten. Förutom bullret smutsar de ner dagvattnet som orenat går ut i naturen.
    Är dagens motto kanske ”Jag bullrar alltså finns jag”?

    Niklas tips om att köpa djävulsmaskinerna är tilltalande men tyvärr dyrt.

  10. Vi har ett snarlikt problem; Grannarna under oss sitter alltid på balkongen och tjafsar/grälar med den där lågmälda intensiteten som får vem som helst att spetsa öronen. Att då koppla av med en virre och må bra, blir inte riktigt den upplevelse man sett fram emot.

  11. Min mamma har ett problem som liknar plastfarfars: grannarna röker på balkongen. Vilket betyder att hon måste stänga in till sig …

    Jag undrar om det kan bli så någon dag att man har gemensamma gräsklippningstider för motorgräsklippare? Har man lyckats få samhället rökfritt på en massa platser borde det väl gå att få det bullerbekämpat?

  12. den blyga

    Jag har ju blivit ensamskötare av 1200 kvadratmeter trädgård. Jag vill ju helst köra handgräsklippare.
    DOCK
    Nu när det regnar och är 15-22° blir gräset både långt och frodigt efter bara några dagar…

    Jag har kommit på MIN lösning:
    Jag klipper en sjundedel av gräsmattan VARJE dag!
    Ja inte samma sjundedel förstås….
    OCH
    sparar då samtidigt in en gymavgift!

  13. I mer tätbebyggda länder har man lokala ordningsregler. Både Tyskland och Schweiz har ”lärmschutzregelung” elleR något liknande. Man får inte klippa gräs, slänga glas i glascontainer – eller leka på vissa lekplatser mellan till exempel 13 och 15. Då ska man kunna sova middag, gubevars. Det gäller naturligtvis på natten också.
    Det är inte heller helt lyckat.

  14. Ett år höll vi på att bli galna på skateboardåkande pojkar som slamrade runt från tidig morgon till sen kväll. Att föra ett samtal på balkongen var helt uteslutet, det gick knappt att sitta där. Man gick in och stängde dörren, trots dallrande sommarvärme.

    Balkonger används ju ofta som rökrutor och det är ett elände, även om de är inglasade. Jag var snäppet nära att bli böckling när grannarna snett under hade partaj med ”rökorgie”. Trots att jag stängde alla dörrar och fönster så var det röklukt i hela lägenheten. Vidrigt!

  15. Man ska inte blogga och sedan lämna datorn och internätet vind för våg för samkväm på riktigt, det ska man inte. Här har jag suttit dels på kusinkalas och på Toss-mingel och tjatat med alla om galna gräsklippare. Och så står alla svaren här!

  16. På kusinkalaset, som ägde rum i en lägenhet på bottenplan i ett trevåningshus, började förresten ovanpågrannen mitt i vår tårtätning utomhus att köra damsugare.

    PÅ BALKONGEN.

    Naturligtvis satt jag mitt i balkong-glipan och fick cementdamm i min grädde. ”Lite skit rensar magen”, sa jag och åt vidare som den karl jag ju är.

    Raaap.

  17. Luna

    I nya trädgården som omger stora huset i lilla skogen finnes en del grönytor. Fläckvis är det gräs som dominerar, men mestadels är det mossa av olika slag. Jag har nu läst x antal trädgårdssidor där man får käcka tips för att utrota mossan till gräsets fromma. Ingen skriver dock om det jag vill veta; hur katten blir man av med gräset?

  18. Oj, stackars Staffan. (?)

    Luna: Damsugning är ju helt fel i just detta sammanhang. Jag skulle egentligen vilja bryta mig in med spett och yxa och måla till ett extra M där ovan, men får nog stå för mina stavningssynder!

    Men nu till ett tips: för att du ska slippa dra upp alla grässtrån med pincett som på min mormors haka, kan du nog ändra pH-värdet så att det blir suuurt. Problemet påminner lite om käcka artiklar som handlar om socker, som man numera bör sky som pesten — men ingenstans står det hur man trycker ut sockret ur t.ex. kanelbullar.

  19. Känns lite avlägset med just gräsklipparbesvär i min nuvarande värld, men jag har nu en gång i tiden växt upp i en sådan värld. Den startade i handjagarnas ålder – därav min nostalgikänsla för detta ljud, som jag skrivit om tidigare och slutade i motorgräsklipparens tid. På den tiden, eller i alla fall där jag bodde, fanns det inte en tanke på att alla skulle ha en egen gräsklippare, så Luna skulle varit nöjd i alla fall. Inte klippte man sent, eller tidigt heller. Man bara gjorde inte det. (Tror det kallas folkvett).
    När man bor i flerfamiljshus finns det regler som säger att man inte låter/stör under vissa tider. De borde väl gälla i alla boendeformer?

  20. Lisbeth

    Bor själv i ett villaområde, försöker tänka mig in i när det kan var lämpligt att klippa gräset. Men någon gång måste det ju göras, alltid är det någon som tycker att den tid just jag valt är olömplig.
    Jag föredrar att känna andras gräsklipparbuller som en trevlig ljudkuliss, jag är omgiven av människor som tar hand om sin trädgård och det är bra.

  21. Margits märkvärdiga

    Envis målfokusering – i det här fallet gräsklippning på begränsade tider. Delmålet må vara att banka in folkvett i ovettiga huvuden, men det gynnar sällan målet. Så först måste man skälla, gorma, vara finurligt ironisk och en retorisk överdängare bland vänner (och på bloggar) sedan kan man med målet i fokus och glatt sinnelag (jo det står så) gå över och prata med grannen. Helst nu, innan man hunnit vara arg en hel sommar.
    Så finns det förstås de som suger damtår så fort de kommer åt och dååååå kan man få utlopp för sina allra mest himliga ögonhimlingar.

  22. Jag har fått svar från Magdalena Ribbing, men måste avvakta med att lägga ut det tills svaret har publicerats i nätversionen av tidningen. På onsdag, förmodligen.

  23. Annica

    Hej
    Hittade din sida när jag letade efter städscheman. Kul att få nya influenser.
    Jag klicka på städschemat men lyckades inte komma fram. Har du lust att maila ett till mig?
    Tack på förhand. / Annica

  24. Problemet är väl att folk väntar med att gå ut tills grannens maskin tystnat. De borde slänga sig på sina egna gräsklippare så fort de hör ouvertyren ljuda över grannskapet, inte försöka få sista ordet(ljudet).

  25. I Frankrike får man inte heller klippa gräsmattan vilka tider som helst på helgerna! Där är det minsann lagstadgad ordning och reda!

    (Heja Ribbing!)

  26. Hehe, det här blir väl inte läste mer än förra veckans morgontidning. Ändå är det väl bäst att hålla sig till temat. Det här hittade jag idag:
    http://www.welt.de/finanzen/article1904560/Neue_EU_Vorschrift_regelt_das_Rasenmaehen.html

    Snabböversättning för de som inte minns skoltyskan:
    ” …. begränsningar: de flesta av de 57 upptagna typerna av utrustning …. inte …. klockan 20 till 7 i det fria. För vissa särskilt bullriga utrustningar och maskiner finns andra begränsningar: Du kan endast använda dem på vardagar vid vissa tillfällen, från kl 9 till kl 13 och kl 15 till kl 17 . Detta gäller till exempel häcksax, grästrimmer (dvs. konventionella bensingräsklippare), kantskärare, lövblåsare och lövuppsamlare.

    Med muskler kan man också klippa gräset på natten”

  27. Jag försöker hitta den förordning de syftar på i det jag nyss skrev. Det är inte helt enkelt, men man ramlar på en del andra saker.

    Till exempel Europeiska Gemenskapernas Råd om gräsklipparljud:
    Rådets direktiv 84/538/EEG av den 17 september 1984 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om tillåten ljudeffektnivå för gräsklippare
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31984L0538:SV:HTML

    Om inte annat känner jag mig mer allmänbildad nu.

  28. Ja, Christer, det är min fråga. Magdalena Ribbing bad mig formulera en kortfråga (istället för att bara fara ut och vara arg, antar jag).

    Vänta ska jag lägga ut det här också!

  29. PK

    Vilket fegt och tråkigt ”var snälla och gulliga mot varandra”-svar hon gav. Tydligen är det här med att äta bananer på offentlig plats mer kontroversiellt än gräsklippning på bästa umgåstid.

  30. Men men men. Jag läste ju den artikeln i morse på dn:s hemsida. Så det var från dig den kom. Fick för mig att det var en man som skrivit det av någon anledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.