Hoppa till innehåll

Banala grubblerier (uppdat.)

När man skulle kunna göra nyttigare saker än att fundera över banaliteter, kan jag inte låta bli att göra just det: fundera i banala banor. Men, säger jag till mig själv, vi behöver alla läsa lite om banaliteter för att orka läsa om de lidande i världen.

Som jag har berättat förut, är jag en ekorre som samlar på bra-att-ha-saker, som jag fyller källaren med. Det är telefoner (Dialog), det är min farmors malätna päls, det är pumps som verkar ha krympt och det är tyger från mitt syende 80-tal. Därför är jag full av förståelse när jag ser andra som har många av något. Någon samlar på bilar, andra köper handväskor på löpande band och åter andra lägger tomma toalettrullar på hög för att göra smällkarameller till nästa jul.

Men … här är en mystisk telefonkioskssamling som jag inte förstår alls. Bra att ha?

Inte en … men två!

När de flesta nu har egna mobiltelefoner och telefonkioskerna nästan är ett minne blott och man blir upprörd över bortforslade telefonkiosker fastän de ju väldigt sällan används, dyker det plötsligt upp två bredvid varandra här i stan. Handlar det om konkurrerande bolag som i Stockholm förr i tiden?

Förr i tiden: konkurrens. (Skrev jag om här.)

Nej. Även om de moderna på färgbilden ovan ser lite olika ut, är de av samma märke. Jomen, tänker jag, vilka evinnerliga köer det var när det bara stod en på platsen. Ringlade sig bort runt hörnet där borta gjorde de hela dagarna. Upplopp blev det ofta i kampen om den enda luren. Eh.

Uppdatering
I kommentatorsbåset halkar vi idag in på hundar och ekivoka kakor, men jag känner att det här med telefonerna måste utredas. Är det månne så att Telia – som Malinka föreslog – inte kan skapa en kombinerad mynt- och korttelefon utan måste ha två separata bås för två olika telefoner?

Som Abby i NCIS har jag gjort förstoringar från bilden högst upp. Till vänster den som kallas ”TELEFON”. Till höger den som kallas ”Mynttelefon”.

Tydligen har man inte kunnat ringa med mynt på ett tag i Sverige, men i de allra nyaste automaterna kan man pluppa i både kronor och euro. Men inte i dessa, väl?

Nä, nu måste jag mejla Telia. (Eller har någon av er telefonkontakter som kan veta?)

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. De där telefonerna funderar jag också över varje gång jag går förbi. En enda gång har jag sett någon utnyttja uppställningen. Det regnade och jag tänkte att det kanske var någon som ringde och bad om skjuts. När jag kom närmare verkade det inte vara någon skjutsrigning utan istället någon som väl ville komma undan från regnet och stod där och pratade i sin mobil.

 2. Bara att få höra Hasse säga "brödsvullen" var ju fantastiskt, Agneta. (Klicka inte på Agnetas länk om ni har ont om tid. Man tar sig inte därifrån eftersom det är en guldgruva av nostalgiska korn.)

 3. Jag har också råkat ut för fenomenet att någon stod i centrums enda telefonkiosk och pratade i mobil. Såg väldigt lustigt ut.
  Helt fantastiskt om det är så att de måste ha två kiosker för att man inte lyckats konstruera en telefon, som tar både kort och mynt. Jag menar, vi har ju trots kommit rätt långt i övrigt.

  wv säger "milering" Kanske en norsk firma för rikssamtal?

 4. Det är något ruttet här i Danmark. När jag går dit igen är det fortfarande 1111 visningar. Någon med oss skämta aprilo!
  Men skärmdump–nix.

 5. En pitbull, flera pittbullar måste det väl vara?

  (Vem var det som bakade bullar/kakor med snoppform? Jag har för mig att jag sett det på någon blogg nån gång …)

 6. Men Lotten då … Telefonkiosker? Njet, de kallas surfkiosker numera.

  Redan för ett par år sedan publicerade SVT nyheten om att surfa trådlöst med bärbar dator är räddningen för de gamla telefonkioskerna runt om i landet. Telefonerna ska förses med en basstation.

  Det blir alltså möjligt att koppla upp datorn mot internet inom en radie på ca 150 m runt kiosken.

  Märkligt att kiosk fortfarande kallas kiosk när den liknar en kur.

  Varför kallas en kiosk för en kiosk? Kan man skriva kjosk eller tjosk?

 7. Suvi!

  Jag slår upp i NE och finner:

  En (jack russel-) terrier, flera terrier.
  En dalmatiner, flera dalmatiner.
  En papillon, flera papilloner.
  En pitbull, flera pitbullterrier.

  Jag slår alltid upp när jag blir osäker. Men när det gäller pomeranian och chow chow kunde jag inte hitta någon annan lösning än att man undviker att ha dem i flertal. Om man nu ska ha sådana ”hundar” alls.

  (Förlåt, alla iff-iff-hundälskare.)

 8. Flera pit bullar? Då är den logiska sekvensen som följer;

  En terrier, flera terrarier
  En dalmatiner, flera dalmatinéer
  En papillon, flera papilotter
  En pomeranian, flera pomeranelider
  En chow chow, flera chow chow chow… (beroende på hur många de är)

  Äsch. Det var kul en stund.

  Nyss hemkommen från Västerbottenteaterns Riksteaternturné av Bitterfittan. Eller som vi enades om i bilen på väg därifrån – Bittersnippan. För oss som är för gamla för att bara säga fitta hur som helst. Rekommenderas, för övrigt.

 9. Jag har gjort mig skyldig till att baka pipparkukar åtminstone några jular. Klicka på mitt namn för bild. Men jag tror det är en rätt utbredd sed. Suvi bakade julmuttor, om jag inte minns fel.

 10. Lotten!

  Hostmedicinen Coccilliana rekommenderas för riktigt hostiga halsar. Receptbelagd, eftersom den innehåller morfin. En kanon-knock-out för att sova sig frisk.

 11. Fly mig genast då en läkare som jag kan muta!

  (Eller ok, jag ringer väl imorrn och ställer mig i kö. Men Dr House kommer att säga att jag bara vill åt morfinet.)

  Nu ska jag kolla med lupp om det är en mynttelefon eller ej, den där till höger!

 12. Men telefonerna ser ju exakt likadana ut? Eller är jag för trött för att se ordentligt? Nu bor jag ju visserligen 2 minuters promenadväg därifrån så jag skulle ju kunna gå och titta, men min cocker spaniel vill inte gå ut mer ikväll. Han vill gå och sova.
  Om jag hade haft fler såna hundar hade jag haft cocker spaniels. Man kan inte säga cocker spanielar vad än SAOL säger!

 13. Apropå grubblerier om hundraser. Jag törs knappt använda chow chow ens i singular, efter att ett skumt företag snott mitt bloggnamn och ett av mina inlägg. Det är inte min text de vill åt, utan avsikten är att synas på första sidan vid googling. Det kallas sökmotoroptimering. Googlar man på "författarskolan" bland bloggarna, påstår sig någon som kallar sig chow chow ha skrivit några av mina rader. Den länken leder till en hemsida (skriven på engelska) och ett amerikanskt företag som säljer hundmat! (Om det inte är ännu skummare? Företaget har ordet secret i sitt namn … )

 14. Telefonkiosker? Njet, de kallas surfkiosker numera.

  Redan för ett par år sedan publicerade SVT nyheten om att surfa trådlöst med bärbar dator är räddningen för de gamla telefonkioskerna runt om i landet. Telefonerna ska förses med en basstation.

  Det blir alltså möjligt att koppla upp datorn mot internet inom en radie på ca 150 m runt kiosken.

  Någon som vill ha länken till artikeln kanske …

 15. I samband med en lunchpromenad i måndags såg jag att dom till min stora förvåning håller på att sätta upp en telefonkiosk vid Liljeholmstorget i Skockholmen. Jag trodde att yrket telefonkioskbyggare var lika uttdött som bödel och kolare, ja nästan som kåsör.

 16. PGW

  Telefonkioskerna behövs för att någonstans ska Stålmannen och andra superhjältar kunna byta kläder lite snabbt. Ställer mig aningen frågande till att de inte har någon dörr, men superhjältarna får väl vara snabba och inte så pryda då.

  I övrigt måste jag som fd dalmatinerägare (frid över hans prickiga minne) uttrycka min uppskattning över pluralformen "dalmatinéer" som onekligen var mycket tjusig! 🙂 Jag har bitit mig i tungan mer än en gång när folk kallar prickisar "dalmatin" i singular. Men det kan bli väldigt roligt när man träffar små barn som ska uttrycka sin förtjusning över att se en dalmatiner, men språket inte riktigt räcker till. "Dalmahund" var en av mina favoriter.

 17. Nyfiken på telefonkioskerna.

  Kan det vara så att i den ena kan man ringa på minutenkortet och på den andra kan man bara använda Telias telefonkort? (Inte att förväxlas med de speciella telefonkort som används/användes på tåg.)

  Undrar vad det är för samlarvärde på de där korten nu, det utlovades ju att de skulle bli samlarobjekt. Har du några i källaren, Lotten?

 18. Lotten: Jag ska se till att en av dagens hundpromenader går förbi telefonkioskerna så jag kan se efter om telefonerna är exakt likadana.

  PGW: Med tanke på din Dalmahund, tänk dig för några år sen när jag försökte få min då 3-åriga systerson att säga cocker spaniel!

 19. örjan

  Kopia av mitt inlägg hos Yvonne

  "Kontrollererade telefonerna idag.
  Mynttelefon (minimiavgift 10.- oj oj).
  Men inte fann jag någon myntslinga.
  OK det fanns en ev "slits" på ovansidan, men den var blockerad av metallbit.

  I sig är väl surfmöjligheten rätt. Det finns ju 4-5 serveringar inom 150 meter. Bl a Mc Donalds , Tex-Mex,Sushi-restaurang plus cafe-barer.

  Det kanske är på sådan trådlös internet Telia vill göra pengar."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.