Hoppa till innehåll

Gå i kloster, Lotten!

År 1980 åkte hela klass 9a från Björkskataskolan i Luleå på skolresa till Rhodos. Vi hade nämligen till alla grannars förfäran sålt gräddbollar i tre år.

Att åka utomlands var för mig på den tiden som att, ptja, äta frukost. Helt normalt. Detta eftersom hela familjen varje sommar bilade ner till Tyskland eller Frankrike för att där på mammas order inspektera kyrkors utformning. (Jag tror att vi gjorde även andra saker som att äta, bada och sola, men det minns jag inte.) Under klassresan hade jag bara ett enda mål: att inte gå i kyrkor.

Att åka utomlands är för mig nuförtiden ungefär som att tugga taggtråd: ovant och förbaskat obehagligt. Planet blir förstås kapat och störtar och jag sprängs i bitar och rånas och strimlas i bitar och kokas i olja och kidnappas på vägen hem och blir levande begravd och hamnar slutligen i alla fall i en kyrka. Tänk den som ändå fick sitta kvar här hemma i regnet och mysa framför kakelugnen.

Jag ska imorrn till Antiparos (Kykladerna) och sova på ett ställe där man tydligen står i sängen när man kokar sin mat på kokplatta.

Lite som att campa med husvagn? Eller att gå i kloster?

Hallå, ni som reser: vad behöver jag för att överleva? Pass, biljett och handbagagets storlek har jag koll på. Dator har jag med mig, trådlöst internet har jag redan förhört mig om (finns där på den rosa filten) och nya kameran som jag snart kommer att tappa bort hänger runt min hals.

Åh! Ser nu på biljetten (som jag har förträngt och inte velat titta på) att jag kommer att mellanlanda i München! Vad kul, då kan jag prata tyska, an auf hinter in neben über unter vor zwischen och putäll på er!

Share
Publicerat iBloggen

39 kommentarer

 1. Eftersom det bara finns en kokplatta på rummet tycker jag att du måste ta en ugn med dig. Var ska du annars laga till din köttfärslimpa.

  Just idag ska jag tillverka en köttklump efter ditt recept. Visst går det att googla sig fram till receptet, men det hade ju varit toppen om du länkat till det bland "egna länkar". Överst borde länken ligga!

  Trevlig resa…

 2. Om du är det minsta känslig mot insektsbett: myggmedel och kanske till och med ett sånt där käckt myggnät att hänga ovanför sängen (finns i sportaffärer). Jag har aldrig blivit biten av elakare myggor än i Grekland.

 3. Jag lyder meddetsamma, Moster Mjölgumpa — nu finns köttfärslimpan överst bland de egna länkarna. (Och så är jag förstås stolt över din matlagning.)

  Här har ni en som ska åka och fixa myggnät, öronproppar och allergimedicin.

 4. Du glömde UNTER!
  wv:sopte
  Kanske ett paket påste?

  Sedan får du ju kolla vad det KOSTAR att logga in från ett hotell i Kykladerna!???

  Solkräm faktor XX mm kan man nog köpa på flygplatsen…

 5. Den Blyga: Jag har som internetknarkare bett hotellägarinnan om prisuppgift på det trådlösa nätverket och fått till svar att hon minsann inte vill ha betalt alls.

  Kan ha att göra med att jag skrev under med mitt namn och titeln författare.

  (Förmodligen glömde jag "unter" för at jag redan hade börjat fundera på hur man stavade "zwischen". Ska genast rätta!)

  Tänk när man förut inte hade solfaktor utan bara kokosolja som skulle steeeeka in all bränna!

 6. Ullah

  Nej, köp myggmedel på plats. Det är inte säkert att våra hjälper mot grekiska kryp.

 7. Du kommer att behöva mängder med vatten för att överleva den grekiska hettan, men som tur är finns det vatten även i Grekland.

 8. Kestine påstår sig vara bra om man är känslig mot t ex myggbett också. (Inte bara pollen alltså.)

  Jag har inte varit i Grekland, men i Egypten. Och de myggen! …
  Fast då kände jag inte till Kestine.
  Däremot mjölksyrebakteriekapslar som jag stoppade i barnen inför varje måltid.

  Att jag själv hade behövt dem minst lika bra själv hade jag inte räknat med hemma på apoteket. Dumma jag!

 9. Jag vill minnas att Grekland har både 230 volt och använder samma kontaktstandard som vi, men skäll inte på mig om jag har fel.

  Ett par kilo lagom lättlästa böcker efter egen smak (min är SF) är väl också att rekommendera.

 10. Diverse laddare, mobil, dator, betalkort och pass är väl det man MÅSTE ha? Kan man månne skapa en trevlig ramsa av dessa ting?

 11. Det där rummet är ju inte helt olikt ett studentrum, så jag tycker att det ser rätt normalt och hemtrevligt ut!

  Packa, ja. Oftast behöver man väl betydligt mindre än man har med sig, och så påstås det visst att det finns affärer även utomlands. Själv ska jag nu bara försöka övertyga mig om att jag överlever en vecka utan mina ordböcker …

  Trevlig resa!

 12. TorpSara

  Värmeljus. Om man inte vill njuta ljumma kvällar i antingen beckmörker eller sterilt operationsljus som suger åt sig varje insekt på två mils radie, vill säga. I övrigt brukar pentryna vara ytterst sparsamt utrustade, men det äverlever man ju. Jag brukar packa med en bra kniv, det finns aldrig.

 13. Sådärja, nu åker Fina Fällkniven och ett par värmeljus ner också! (Neeej, inte i handbagaget.)

  Vill ni ha toalettrapporter eller bara vackra utsikter, blått hav och vita hus?

  Jag önskar sååå att jag var sf-frälst som vissa andra här. Nu går jag på den ena litterära pumpen efter den andra i jakten på den perfekta litteraturen.

 14. Jag har som sagt aldrig varit i Grekland. Men jag skulle antagligen leta efter mönster att sticka. Alltså inte gå på garnaffär och leta beskrivningar med främmande bokstävlar, utan kolla på linjer som korsar varandra, ränder och rutor, färgkombinationer och sånt ute irl, så att säga.

  Jag skulle lätt kunnat gå omkring i Pompeij och Neapels museum och rita/fotografera av i en vecka.

 15. Anna

  Gräddbollar?? Är det det som är luleska för det som jag har lärt mig heter mumsmums? Luleåska? Luleåmål? Allmän norrländska?
  Ursäkta förvirringen. Restips: Keps.

  wv: misti – mistirious?

 16. À propos elprylar: ett sånt där elektrifierat tennisracket som elektrokuterar kackisar och annat känns väl ändå som en nödvändighet.

  För det är väl bara djefla maken som får kittla dina fossingar?

 17. Om jag inte minns fel är du en samlare och om jag får gissa, en sakletare också. Jag tycker alltså att du ska packa lite luft i väskan. Om det fattas bestick i lägenheten kan man alltid låna från restaurangen, det gjorde jag!

 18. Är avis vad avser resemål.
  Bilderna från boendet, verkar ju OK.
  Det är väl vara att vrida på sängen, eller?

 19. I klädväg så är det bäst att ta med sig sånt som är ens favvo-kläder i vanliga fall. Sånt som har hängt i garderoben oanvänt eller använt nån gång, sannolikheten att man använder det på utlandsresan är sånär obefintlig. När jag backpackade packade jag många t-shirts och köpte billigt på vägen och kastade (dra efter andan!) på vägen för att hålla vikten på packningen nere.

 20. Jag har packat ner jättemycket luft i väskan! Och två par skor som jag tänker slänga i en grekisk papperskorg och en nästan tom tandkrämstub, för ojojoj vad den kommer att lämna plats när jag slänger den på hemresan.

  Gräddbollar … heter dom inte gräddbollar? Kokos- och chokladbeklädda äggviteboppar? Mumsmums fast större, utan mönster och med kokosflingor?

  Handsprit! Jag har hittat handsprit! Kom an, alla baciller!

 21. Ozzy: Om sängen är kaklad kommer jag att skicka ordentliga bilder på detta unikum. Om inte annat kan ju Cecilia N sedan sticka en tröja i kakelmönster.

 22. Hej Ullah!

  Och Lotten, om du vill ha nånting väldigt praktiskt mot baciller med dig så är Tea Tree-tvål på flaska kanske lite smidigare än handsprit. Det var räddningen för oss på långa resan: små behändiga flaskor som man kan ta med överallt och som ersätter tvål & vatten. De finns på Body Shop.

 23. Apropos baciller – hur är det med vattnet i den grekiska övärlden anno 2009?
  För att vara på den säkra sidan skall man ju helst dricka kokt – typ te. Fryst vatten, som isbitar i drinken, är lömskt – liksom sköljvatten till grönsaker typ sallad. Vattenmelon och annat skalförsett som man kan skala är safe!
  wv=magia
  Man skall kanske även läsa en liten besvärjelse…

 24. Lotten ska väl inte lämna civilisationen, direkt. Eller ska hon ta med glaspärlor till infödingarna för säkerhets skull tycker ni?

 25. Jag hajade också till och undrade vad gräddbollar kan tänkas vara. Efter din beskrivning låter det som det vi kallade kokosbollar.

  På tall om bollar, en kompis till mig var helt övertygad om att det hette Gott till kaffet. Mums-mums, alltså. Det tog ett tag innan vi förstod att hon alltid läste på fel sida av paketet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.