Hoppa till innehåll

En bil, några djur och ett brott

För några år sedan åkte jag till min kusin i Ditchling, England. Där hyrde jag bil och körde omkring på vänster sida och till och med växlade med vänster hand utan att krocka en enda gång.

Idag var jag och samma kusin på Paros och körde bil. Hon tog körkort i England och är alltså helt ovan vid ”normalkörning”. Vi krockade inte en enda gång, men hon körde på fel sida ibland, gasade istället för att koppla ibland – och envisades med att starta bilen utan att trycka ner kopplingen.

Starta utan att ha kopplingen nedtrampad? Vad och vaba? Kan man det? Är det bara jag med min veteranbil som måste göra så? Svara, o, svara! Är det en nymodighet eller har jag bara gjort fel sedan jag tog körkort? Uppdatering: Uppenbarligen.

Men nu till något helt annat: en karta över hur vi körde på Paros idag.

Det var alls inte meningen att vi skulle köra i zick-zack, det bara blev så när vänster hjärnhalva krockade med höger samtidigt som den skulle läsa grekiska skyltar och trampa på kopplingen.

Och så tar vi en djurrapport.

Fjärilar i Butterfly Valley
Jamen hur roliga är fjärilar? Jo, så här!

När de fladdrar omkring ser de röda ut eftersom de blottar sin ekivoka undersida och när de sitter stilla och idisslar ser de ut om en klänning från House of Eliott. (Apropå idissla så äter de inte, fjärilarna. Någonsin. Under hela sin levnad!) Lägg även märke till hur skickligt jag har lagt skärpan på det intressanta bladet i mitten.

Katter på restaurangen
Så här ser det ut mellan borden på vår favoritrestaurang.

Som pälsdjursallergiker lider jag plötsligt inte alls av katterna utan bara av knotten som äter upp våra vackra smalben. Led lite gjorde jag däremot igår, när den blandade kött-tallriken innehöll en rejäl klump lever. Men katterna blev glada.

Bläckfisk på tork
Så här hänger man dem rakt ovanför lunchgästernas bord.
Sedan beställer gästerna dem med påmmfritt till och så äter man dem med glupande aptit. Gissa om jag i fortsättningen kommer att kunna hänga tvätt utan att bli hungrig.

Get i ett gammalt rum
Eftersom alla dörrar är så löjligt vackra här, fastnade jag för denna. Och bröt mig in.

Rummet hade ett valv och allsköns bråte överallt och hade nog inte varit bebott på 50 år – och luktade precis som jag tror mig minnas att den ladugård luktar. Det visade sig att här hade man haft getter under många år. Nu var huset till salu. Med valv. Så himla 80-tal.

Åsnor med en bil
Efter en av alla promenader utanför bilen, möttes vi av denna lapp på vindrutan.

Vaaaad har vi gjort oss skyldiga till som kostar 40 euro? Hur ska vi betala vår skuld? Har de autogiro? Har inte vi svenskar egentligen diplomatisk immunitet? Gah.

Uppdatering
Jag och min kusin gick i morse med lappen till den omåttligt ilskna biluthyrerskan. (Hon blev arg redan när vi ville hyra bilen en onsdag och inte en tisdag och skällde på oss tills vi ändrade oss medan hennes make stod i bakgrunden och vred sina händer.)

Hon blev förstås arg och gjorde ett tecken som såg ut som ”lång näsa”, men i form av en gigantisk kroknäsa som föll till golvet. Hennes man vred under tiden sina sina händer och läste att vi hade parkerat där det var gulmarkerad trottoar – vilket det inte alls var! Biluthyrerskan gjorde ”ge hit med pengarna-tecknet”, varpå vi snällt betalade till henne så att hon i sin tur kunde betala böterna the Greek way. The Swedish regeltant i mig bad om kvitto, vilket inte kom på fråga.

Vi misstänker förstås en komplott. Biluthyrerskans kusiner är maffian på Paros och de lappar alla hyrbilar de hittar, oavsett parkering. Pengarna från die dummen Schweden går direkt i den arga biluthyrerskans fickor.

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Min sambo blir alltid "glatt" överraskad när bilen är parkerad med en växel i. Så brukar jag göra. Har fått höra att det är bra, särskilt om man står i en backe.
  Jag har också ett kärlekfullt förhållande med kopplingspedalen och trycker ner den så ofta som möjligt (det lät konstigt, kärleksfullt – trycker ner…) Men har växeln i friläge borde det väl gå att starta utan att hålla ner kopplingen, det är ju bara en säkerhetsåtgärd utifall en växel är i, så man slipper hoppa en meter med bilen.

  Vi fick böter i Italien för att vi under ett hällregn inte såg att vi parkerade på en p-ruta för vespor. Officia di correctura di Fano var inte så tillmötesgående. Vi försökte åka hem och "glömma alltihop", men de hittade oss och skickade kravbrev. Då försökte överklaga och säga förlåt, vi är så dumma och förstår ingenting, vi. Tyvärr är reglerna i Italien så att om man överklagar böter och förlorar får man betala dubbla beloppet…

 2. Böteslappen jag fick i Siracusa var nästan lika begriplig som din grekiska. Bara ett snäpp mer begriplig än P-skylten jag parkerat vid kvällen innan.

  Turistkontoret visste besked – betalas på posten. Vi försökte inte ens vädja eller överklaga, tur det om systemet är kvitt-eller-dubbelt.

 3. Försöker balansera upp de dåliga nyheterna med en obetald p-bot från Nya Zealand 2007. Ingen har hört av sig om den ännu.

  PS Ska det inte stå "Vaba?" i tredje styckets första rad?

 4. Som orienterare är jag ju omåttligt intresserad av kartor och gläder mig åt mitt utökade grekiska ordförråd – har räknat ut att NISOS betyder Ö.

  Sture Linnérs bok Den gyllene lyran fick jag ju av dig och Olle en födelsedag på 80-talet. Jag har dammat av den och ju läst om Pindaros.
  MEN
  Det första jag konstaterade om din resa är att Archilochus ju är född på Paros!

 5. Om växeln är i friläge går det förstås finfint att starta – oavsett årsmodell på bilen.

  Jag har fått parkeringsböter med hyrd bil på Mallorca, och när jag frågade receptionisten på vårt hotell hur jag skulle betala den, ryckte han på axlarna och sa med sitt bredaste leende:

  "I wouldn't pay it. Don't worry."

 6. Ökenråttan

  Lotten på husmorssemester …

  Men du: VARFÖR tog det 28 timmar dit? På den tiden hinner man ju till UlanBator. Fanns det verkligen inget mer DIREKT färdsätt?

  Har en kompis som hade en schweizregistrerad bil. Han parkerade den hur som helst här hemma och fick bara en snäll lapp på rutan: "Här får du inte stå. Välkommen till Stockholm." Det är nog nåt liknande som dom menar på din lilla lapp, ska du se.

 7. Det där med p-bot var väldigt lite antikromantiskt. Kastar mig bryskt in i det tråkiga tredje årtusendet.

  Nä, på med rustningen så letar vi upp några perser eller trojaner att fajtas med! Och de där sjöfolken borde man ge däng en gång för alla.

 8. Hej Lotten!

  Olle bad mig titta på lappen ni fick. Vad jag kan se har ni parkerat på en gågata?!? Hmmm… äsch prata med car-rental stället och berätta att ni fattar ingenting.

  Fantastisk kul att läsa om alla era upplevelser, haha. Hoppas ni njuter!

  Jag vinkar från Tinos!
  marietta

 9. ab

  Wv säger att du måste ha concoll, dvs lappen kan vara en scam av något slag. Vissa poliser gör ju så.

  Mycket intressant det där med kopplingspedalen. Går just nu på bilskola. Men om man startar med växeln i friläge kommer man väl ingenstans utan bara står där och brummar?

 10. Jag ska genast stoppa in ett Vaba? i texten!

  Jo, resan tog 28 timmar för att det var dumma väntetider mellan vissa tåg och vissa flyg och dessutom blev ett flyg försenat med två timmar.

  (Nästa gång åker jag förstås till Ulan Bator.)

  Nu ska jag uppdatera med information om böteslappen.

  Idag har jag inte brutit en enda lag och heller inte mig in någonstans!

 11. Jag upplever just nu ett stort aha-ögonblick som verkligen får mig att framstå som en blond och synnerligen blåögd liten bimbo.

  Självklart kan man starta bilen utan att trampa ner koppplingen om den är i friläge. Det är bara det att det har jag aldrig gjort!

  Måste hem och provstarta bilen.

 12. Jag tänkte just jubla över det instoppade vaba-et, när det slog mig att jag inte vet vad det är för ord egentligen. Har hört det sen barnsben och vet exakt när det passar att säga (tex med en jättelik hörlur instoppad i örat, eller medan man snurrar mustascherna otåligt). Men varför säger man just vaba?

  Har gågglat på ordet men inte blivit klokare. Det enda som framkom var att Juri Vaba har skrivit boken "Charm och framgång".

 13. ”Hva' be' har?” är väl ett slarvigt sätt att säga ”Hvad behager?”

  Sen vad ”Hvad behager?” är en sammandragning av vet jag inte. ”Hvad behager Dere sige?” eller nåt. (Pardon my Danish!)

 14. Tack ab, den blyga och den djefla för all danskupplysning. Filmen som den blyga länkade till kan vara det konstigaste jag någonsin sett.

 15. Jag trycker också ner kopplingen, och tycker för övrigt att bläckfiskarna ser ut som plastfiskar. Jag undrar också om det inte droppar i håret på gästerna när det hänger bläckfiskar över dem? Slutligen undrar jag om man gör bläck av bläckfiskbläck.

 16. Förresten: vem sjutton låter bilen stå i friläge? Det är ju livsfarligt! I alla fall om man har en lika usel handbroms som vår plägar bli titt som tätt.

  Kanske beror min bestörthet även på att jag tog körkort i en Saab, där man inte ens får ur nyckeln utan att lägga i backen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.