Hoppa till innehåll

Captain, my captain, let go of my hand!

Likstel fisk i kaptenens mun.

 

Sladdriga bläckfiskar som numera ligger i min mage.

– Tycker du om calamari? sa kaptenen på båten (som vi med 30 andra turister skulle åka på i en hel dag) medan han greppade min ena hand och klappade skeppshunden med den andra.
– Jovars, hörru, det är väl gott, sa jag.

(Allt var på engelska. Bruten engelska. Om jag tar fram brittiska skolengelskan eller breda Dallas-amerikanskan som ligger bättre i munnen, fattar inte grekerna vad jag säger.)

– Jaharu, då snorklar vi på nästa stopp. Hänger du med? sa kaptenen bestämt och höll fast i min hand.
– Javisst! Snorkla bläckfisk! Vad kul! sa jag, och försökte återfå min hand.

(Hur gör man när man snorklar? Man har väl cyklop? Haha, cyklop här i Kykladerna! Snorkel? Ptjaaa, då gäller det väl bara att inte få in vatten i röret? Undrar om jag ska be någon om råd? Äsch, hej och hå, nu ska jag fånga bläckfisk!)

– But we will only catch some sea urchins. No octopus, sa handtjuven och skakade på både huvudet och min hand som var fångad i hans.
– Sea churches? How interesting.

Havskyrkor? Sjökyrkor? Vattenkyrkor? Klosterhav? Att det handlade om sjöborrar anade jag inte. Men nu ska jag berätta hur det är att snorkla för alla som inte har gjort det. (Och ni som har gjort det, borde faktiskt se till att alla lär sig i alla fall grunderna ungefär som att man bör veta hur man gör konstgjord andning. Vilket jag under den följande halvtimmen faktiskt hade behövt ett par gånger.)

 • Man ska inte använda näsan, för om man gör det verkar det per automatik komma vatten in i ögonen. (Intellektuellt förstår jag vad som händer. Men inte intuitivt.)
 • Man ska andas lugnt genom munnen, för den är ju via ett rör förbunden med syret ovanför vattenytan. Syre är bra.
 • Om röret hamnar under vattenytan kommer det saltvatten ner i lungorna, och allt börjar gurgla. Öronen gurglar, huvudet gurglar, fiskarna gurglar och kaptenen drar en i handen och säger ”you ok?”. Då skrattar man och säger ”jahadå, tjenamoss”.
 • Om kaptenen som envisas med att hålla en i handen plötsligt dyker fem meter rakt ner till havsbotten för att skära loss en sjöborre, ska man inte följa med. För det går inte att andas där nere.
 • Man ska inte kämpa emot och försöka ligga längre ner i vattnet än man gör: rumpan som plötslig verkar vara fylld med helium kan få sticka upp ut vattnet bäst den vill.

Vi fångade sjöborrar i en halvtimme, den där handhållande kaptenen och jag. Sedan åkte vi alla med båten till en öde ö, varför jag nu helt sanningsenligt kan berätta vad jag skulle vilja ta med mig till en öde ö.

Sjöborrarna kämpade först för sitt liv i en låda och dekapiterades sedan med en sockertång, varefter de sköljdes rena från grus och åts upp av oss. Det smakade inte alls kyckling utan bara kräfta.

Vi åt upp alla sjöborrar med bröd, fyllde på med souvlaki, grillad fisk, grekisk sallad och hur mycket grillad bläckfisk som helst där i paradiset – och avslutade besöket med att skriva något i gästboken. Som var stor som ett blädderblock.

Kusin Ann skriver något. (Jag skrev också något.)

 

Diskmaskinen funkade bra.

Hela vägen hem skulle jag köra båten, sa min kapten och tog mig i handen.

– Men captain, my captain, sa jag – jag kan varken snorkla eller köra båt.
– Styr bara rakt fram, sa han och var sedan ganska nöjd med mitt zick-zackande över det blåa havet medan han själv drack en öl eller tre.

Utan att hålla mig i handen. Pfuh.

Där inne står jag ensam och styr mellan grekiska öar utan att de andra passagerarna har en aning om i vems händer deras liv vilar. Foto: Kusin Ann.

 

Två hundar i ett klick.
Share
Publicerat iBloggen

15 kommentarer

 1. Du går verkligen hem hos grekerna! Nu måste jag vara avundsjuk hela sommaren för att jag inte har fått styra turistbåt. Fick du inte ens en sekund för dig att styra lite vart som helst?

 2. Det är ju ett faktum det där att man tar sig fram bäst på något slags bruten engelska med ett väldigt begränsat ordförråd i de flesta icke-engelsktalande länder. Ändå brukar mina närmaste skratta våldsamt när jag plockar fram min bästa pidgin.

  Å, på tisdag ska jag till Tyskland, och det ska bli såå roligt att prata engelska med tysk brytning, för det är en av de bästa sorterna!

 3. Anna — jag styrde verkligen hur som helst, men inte för att jag ville utan för att jag är båtanalfabet. Men när det blev fel och kaptenen inte var i närheten, kom hans assistent och rättade mig. En man utan ord var han.

  Alla som vill åka till Grekland: spring en mil när ni har en timma över. (Jag är fortfarande lite hög och lycklig av min insats!)

  Apropå tysk brütning, så hittade jag en tysk servitris igår. (Ni ser, alla är inte män!) Men henne pratade jag tyska med, vilket är förvånansvärt lätt om man bara låter bli att tänka.

 4. Vad bra, det ska jag tänka på … eller kanske låta bli att tänka på. Tyska får det bli! (Säger hon som en gång försökte köpa "ein Kopf Kaffee" …)

 5. Dummkopf frestas man utbrista…

  Ich und Du,
  Müllers Kuh,
  Müllers Esel,
  der bist Du.

  Ett och annat av skoltyskan skuttar ju fram!

 6. När jag snorklade så kom jag på att när jag "klätt på mig" snorkleriet, innan jag stoppat ner huvudet i vattnet, höll jag för näsan så jag började andas genom munnen.

  Sen kröp jag ner i vattnet med huvudet.

  Jag fiskade upp en sjögurka i Norge häromdagen. Fast vi åt inte upp den utan kastade i den igen.

 7. Jag har snorklat en gång och vill göra det igen. Fast helst inte på samma ställe (i Thailand) utan ett där inte havsbotten är klädd, översållad, madrasserad med sjögurkor. Och varför kan inte sjögurkor se ut som gurkor? varför måste de se ut som råa korvar?

  PS Bland korvbilderna på Wikipedia hittade jag en bild som visserligen innehåller korv men också tre kvinnor klädda enbart i sin födelsedagskostym, samt utan skyddande kroppsbehåring. Jag har ingen aning om varför.

 8. Ha, Anna har googlat på naket! Och dessutom i kombination med korv!

  Här är det just nu strömavbrott. Man kan lugnt säga att det är svart. Becksvart. Mörkt som i en sopsäck utan hål.

 9. Hallå här, jag har inte googlat (eller gågglat som vi säger här borta) på naket, jag har wikipedat på korv! Kan jag rå för att nån polsk nudist lägger in sina semesterbilder bland korvarna va 😮

 10. Det verkar lite besvärligt att snorkla, i alla fall om man ska hålla en grekisk kapten i handen. Diskmaskinen ser praktisk ut, och så var det ju en jättefin cocker spaniel på sista bilden!! Schäfern däremot tycker jag ser lite plastig ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.