Hoppa till innehåll

Är ni från Sverige?

Vi satt på en buss och svettades floder – trots att vi hängde ut genom fönstren som hundar – när en typisk grek klev på bussen. Inte en tand i överkäken, släpandes på en massa pryttlar och prylar. (Jajaja, alla som nu känner sig kränkta å typiska grekers med tänderna kvar vägnar kan lugna sig. Läs bara vidare. Och sådana där krångliga meningar som den förrförra ska jag också försöka undvika.) Greken såg sig om och spanade in ett franskt par lite längre fram.

– Är ni från Sverige? sa han till dem på så klockren svenska man kan när man inte har några tänder i överkäken.
– Nej, dom är fransmän! skrek jag när fransmännen inte ens fick ur sig ett excuse-moi. Jag är från Sverige! Kom till oss!

Greken som talade svenska klättrade då över människorna som satt i bussgången. Han hade studerat (och doktorerat) i Sverige 1972–79 (”men det var långt innan du föddes”) och tyckte att Grekland var ett dumt land medan Sverige var ett väloljat maskineri och unikum och himmelriket på jorden och han sa ”varför kan inte resten av världen fungera lika bra som i Sverige?”.

Greken som var lite svensk.

Av allt att döma var detta en man som hade tappat omdömet, konstaterade jag. Grekland är ju underbart och jag var väldigt levande 1972. Men hm. Nu sitter jag här i sängen och tänker på allt som faktiskt funkar i Sverige.

Ja, här sitter jag. (Bilden tog jag inte för att visa min bruna fot utan för att tygtrasorna matchade hudlotionflaskan där borta så bra.)

Och när jag bläddrar bland mina bilder från den senaste veckan, kan jag faktiskt illustrera greksvenskens ilska.

”Allt i Grekland är snett och vint” sa greksvensken. (Kusin Ann på en bänk.)

 

”Alla i Grekland parkerar som dårar” sa greksvensken. (Parkerad bil sent igår kväll. Trottoarkanterna markerade för tydlighetens skull.)

”Internet och el funkar nästan aldrig”, sa greksvensken.

”Trots att alla tjänar pengar på turisterna, hatar de dem”, sa greksvensken. (Jag vet inte vad det står på skylten som var en av många på stranden, men när jag frågade en grek sa han att det var något otrevligt. Någon som kan översätta?)

”Logistik är ett okänt fenomen här i Grekland”, sa greksvensken. (Bild från en färja, där gående människor och rullande väskor och lastbilar och barnvagnar och personbilar och skrikande poliser och gråtande barn samsades om en och samma flaskhals till utgång.)

– Men maaaten! Maaaten! sa jag uppbragt.
– Ja, jag vet, här finns ingen blodpudding, sa svenskgreken och ryckte på axlarna.

Uppdatering inom parentes:
Sanningen är att greksvensken även drog upp korrumperade politiker och konstiga skolor, lata kontorsarbetare och snarkande siestagreker. Detta hade jag dock inte fotograferat.

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Inte född?!

  Men hur ser en normal grekisk 45-åring ut??

  Jag är inte så bra på grekiska. Men det verkar ha nåt med hus att göra, sista ordet. Och så stod det "kai". Det betyder "och". Det är nästan alla grekiska jag kan.

  Stafettpinnen går vidare …

 2. Jag har vidarebefordrat frågan till Sara Lövestam som har käresta från Grekland, och försöker lära sig grekiska själv. Med tanke på att hon är språkmänska så borde hon nappa på utmaningen, om hon bara är hemma och ledig.

 3. Finns det alltså ”typiska” människor? Hur ser ut ”typisk” svensk ut? Skylten säger att inkomsterna ägaren(Georgios) får in ska användas för att bygga upp en väg som förstördes av regn förra året.

 4. Ursäkta min dåliga svenska, har inte vaknat till liv än men det har tydligen varit någon katastrof i området vilket gjort att vägen förstörts.Det var Mia förresten som pekade mig hitåt för översättnings-hjälp! 🙂

 5. Orangeluvan

  Möjligen bör fransoserna ha klämt ur sig ett "excusez-moi" om de inte sedan tidigare var bekanta med den tandlösa grek-svensken. Eller kanske "pardon".

  Jag råkade ut för en liknande historia när vi var i Grekland sist. Jag stod och försökte kryptera konstiga båttider över till Thassos och frågade en förbipasserande typisk grek om han kunde hjälpa mig. Han svarade på klingande svenska, emedan han arbetat i Sverige i några år.

 6. Tack för hjälpen, Lena! (Men den är alltså inte otrevlig, lappen?)

  Orangeluvan: har jag stavat franskan fel? Ack, vad ska mamma franslärarinnan säga?

 7. Jag sitter nu på Atens flygplats och har en timme samt 40 euro över. De bränner i fickan — jag har till och med varit framme och pillat på taxfree-shåppens special anti-aging formula som jag tänkte kleta på mina axlar.

  Tyvärr ljuder larmet i den närliggande väskaffären ungefär var femte minut. Och det låter som en väckarklocka. Ryyys.

 8. ab

  Lotten, jag är fascinerad av att du har en franslärarinna som mamma. Jag ser henne liksom för mig.

 9. Känner igen mig. Jag älskar Grekland, men förundrar mig över ineffektiviteten ibland. Ett exempel: under en vecka på Santorini åkte jag buss dagligen. Biljettförsäljaren envisades med att gå runt i den proppfulla bussen, ett nära nog omöjligt företag, i stället för att sälja biljetten innan man klev på bussen.

 10. Mina tonåringar som spenderade tid i Aten och på grekiska landsbygden i somras säger att Grekland visserligen är snett, vint och gammaldags, men också stolt och väldigt generöst. De blev alltid bjudna på allt. När sonen stod på en ödslig busshållplats en morgon kom en gammal gumma hasande fram till honom, betraktade honom uppifrån och ner, suckade beklagande och tryckte 20 euro i handen på honom. Sen hasade hon iväg igen.

 11. Tokigt och underligt. Men sant. Jag samlar på fötter och skulle bli såå glad om du ville ladda upp dina i mitt galleri.

  Goa hälsningar Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.