Hoppa till innehåll

Nu är jag i Malmö!

Men mitt hotellrum i Malmö är alldeles för stort. Jag måste ha klickat fel i någon ruta eller mutat någon, för den här balsalen är bra mycket större än t.ex. en viss svit på Park Hotell i Göteborg 2006.

De där små källarfönstren är liksom bara pricken under två utropsteckensfönster.
Gourmeten Bergman äter sen kvällsmat.
Utanför fönstret har jag under hela kvällen fått underhållning. Tyvärr är jag väldigt ovan vid graffitimusik, så jag kunde inte alls tralla med.
Under alla år (23) som jag bodde i Lund, var Malmö bara ett fult blåshål med Köpenhamn runt knuten. Därför hittar jag lika bra här som i Rom, Moskva eller på månen. Trots vackert väder och karta i hand, beslöt jag mig därför för att ta en taxi till hotellet. (Det som egentligen störde mig var att min rullväska på knaggliga gator låter som 25 stenkulor i en femliterskastrull. Ska jag kanske köpa ny?)

Jag attackerade med ganska liten taxirutin den allra första taxin i kön. Visst, systemen i olika städer funkar olika, men om man väljer den första kan det ju inte bli fel.

– Hej!
– Ska du till Göteborg, kompis? sa taxi nummer 1.
– Göteborg? Näe.
– Ta nästa taxi.

Här ville jag egentligen dra till med ett oerhört svårförståeligt skämt om Uddevalla, men vände mig istället med pondus till nästa taxi.

– Norra Skolgatan 24!
– Det går inte.
– Inte?
– Ta honom!

Taxichaufför nummer 2 pekade på nummer 3. Denne pekade på nummer 4, och jag började misstänka sabotage, lurendrejeri och dolda kameror. Nummer 4 nickade, lastade in min väska i bagageluckan och sa:

– Du vet det kostar 250 kronor.
– Va-va-va-vad saaaa du?
– 300.
– Men det tar ju bara en kvart att gå!
– Gå då.

Sa han och plockade ut min väska igen. Min fortsatta vandring med rullväskan from hell såg ut så här:

Den bil som jag till slut fick tillstånd att kliva in i, tillhörde en man som hade varit på toa när jag gick min första runda. (Foto från Eniro.)
– Det är statens fel! Staten måste ta bort alla svarttaxi! Dom är fungi! FUNGI! skrek min taxichaufför.
– Men, men, men …
– Det kostar 600 kronor man köper taxameter, man sätter lysande skylt för 1 000 kronor på taket, man vill bara köra till Göteborg. Staten måste stoppa! Fungi!
– Är det värre i Malm…
– Maffiastad! Malmö är en kriminal stad! Det enda som hjälper är en bomb!
– En-en-en … bomb? Men vi, Sve… jag menar man bruk…
– Ja, en bomb. Som inte släpper in svarttaxi. Fungi! Polisen måste stoppa!

Nej, han sa inte bomb. Om tre år kommer man i Malmö att installera en bom som stänger ute svarttaxiförare. Tydligen funkar det bra i Göteborg. Eller om det var Uddevalla.

Det här var en riktig taxi i alla fall, tänkte jag när jag såg taxametern och allt annat som ingav förtroende. (Nu vet jag ju bättre.)

Resan med den upprörde kostade förresten 99 kronor fastän taxametern stor stod på 51 när vi började.

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Örjan

  Och Du som ända klarar det lokala idiomet.
  Hur mycket skulle de försöka ta betalt av en annan som som inte behärskar skånskan?

 2. Fungikörarna parasiterar nog på de vanliga taxibolagens kundkrets och … förstör det goda ryktet … ehum?

  Eller handlar det kanske bara om gammal hederlig giftsvamp?

  Janne har säkert gjort ett skandalreportage om taxiskummisar. Men om fungi?

 3. Ah, men Örjan, det var inte mycket skånska i dessa bilar …

  Nu tycker jag att vi ropar hit någon taxichaufför för lite inside information. Studiomannen, du är väl ex-chaufför?

 4. Taxi i Malmö är helt galet. Man får vara på sin vakt hela tiden. Vi råkade missa att deala om kostnaden för resa Malmö – Skurup så den slutade på 730 spänn. Normalpriset är mellan 295-335… osv osv. Maffiastad sannerligen

 5. Jag har arbetat i Taxi Stockholms växel. Det bestående intrycket är att endast chaufförerna överträffar kundernas vansinne.

  I genomsnitt, alltså. Utifall någon normalt sinnad chaufför (eller kund!) skulle råka läsa.

  Men the stories I could tell you, the stories! (Har för mig att jag skrev på något om tystnadsplikt. Gäller det nästan 20 år senare?)

 6. jag blir lite sådär ehum innan jag läser deep.eds kommentar och sedan malinka att hur kan en taxiresa som skulle kosta 250 kr sedan kosta 99 kr?
  Och gå då??
  Nämen nu vill jag ju så hemskt gärna ta och sätta mig i din taxi och betala säkert dubbelt så mycket för nöjet… hmm

 7. Svensk taxinäring har en svampinfektion, verkar det som.

  Taxisituationen i Göteborg är ganska kackig också, men där finns faktiskt en och annan bom(b) på strategiska ställen som på Centralen och Landvetter flygplats. Nyanlända besökare ska inte behöva utsättas för nesan och förnedringen att behöva betala 2000 kr för en resa som egentligen kanske kostar ett par hundringar.
  Givetvis har dessa åtgärder kritiserats som… wait for it… rasism… :-S
  Berätta gärna varför någon.

 8. Den där TV:n på ditt rum, Lotten… Ser den inte bra lustig ut med sin tjocka uppenbarelse och sitt höga stativ? Har någon måhända rest tillbaka till mitten av 90-talet till någon konferensanläggning och hämtat den? Kan du inte höra dig för med personalen? 🙂

 9. Pseudonaja — Jag har inte bara en utan TVÅ tv-apparater som står som kolosser på lerfötter. Humpty och Dumpty har jag döpt dem.

 10. Jag kör någon gång i kvartalet för att vara snäll mot behövande kollegor numera. Har varit med sedan -88 och också varit delägare i ett taxibolag.

  När jag är i Malmö eller Lund åker jag bara med Taxi Skåne. Jag vet att sådant här händer hela tiden nere i Malmö och även i Göteborg (där man åker med Taxi Göteborg). Välj ett seriöst bolag. Det är regel nummer 1.

  Jag jävlades med några minitaxibilar när jag bodde i Malmö. De tog 39 kronor per resa inom stan. Det är omöjligt att få ekonomi i det kan jag försäkra alla. Enda chansen är att stoppa pengarna i fickan. Jag åkte med egen bil ut till IKEA och beställde en taxi och åkte med den till Limhamn. Begärde kvitto och beställde sedan en ny taxi. Samma snubbe. Åkte sedan tillbaka till IKEA. Jag talade om för honom varför jag gjorde det. Hatar att ett så bra jobb blir så nedsolkat av idioter.

  Lotten har träffat på idioter. Det finns hedersmän och hederskvinnor i branschen. Fråga mig som kört brudpar, skolbarn, kollin, kändisar, gamla, trötta, halta och lytta utan att de klagat. Fulla idioter klagar såklart, för det gör fulla idioter. Det var många år sedan jag slutade med att jobba på helgkvällar…

 11. Åh, jag gick längs den där läskiga raden i fredags och letade efter en logga som jag kände igen.

  ”Taxi Kompis … Polartaxi … Värsta Taxin … Taxi Mannen … Pansartaxi … Attaxi … Mikrotaxi … Nanotaxi … Pikotaxi … Takzi Total … Malmön Tacksi … Taxi Typ … Bonnataxi … Zlatantaxi … Taxi Turning Torso … nä, det blir till att gå!”.

 12. Ica

  I Malmö ska du ju åka taxi efter deras telefonnummer. Jag minns inte alla men 121212 var en bra, och sen var det två till, som är mycket billigare än de andra och tal betalt zonvis. Står ofta inte särskilt länge i taxiköerna öht.

 13. Nu sitter jag på tåget hemåt. De som inte pratar HÖGT i sina mobiler

  1) sover
  2) jobbar med färgglada rutnät på datorn
  3) tittar på förväxlingskomedier på datorn.

  (Tre — 3 — av alla som ser på film ser på teaterföreställningar. En är med Eva Rydberg, en är med Johan Ulvesson och en är med Claes Månsson. Jag hade valt Fröken Fleggmans mustasch any day.)

 14. Jag har åkt väldigt mycket bra taxi också. När man ska ta taxi på gatan och det är kösystem a la ta första bästa. Tack men jag vill ha en bil från det HÄR bolaget.

 15. Hederliga Råttan

  På tåget hem från årets Bokmässa satt jag bredvid en synnerligen trevlig och nyttig dam som inte bara kunde ge mej ett namn till en person på en institution som jag behöver kasta mej över för min nästa bok. Ovärderligt. Dessutom bodde hon tre kvarter från mej så vi kunde dela på en taxi. Chauffösen ville ha dubbelt så mycket som vad det kostade mej att åka samma väg fast åt andra hållet dagen innan (250 spänn). Dessutom erbjöd hon sej på eget initiativ att skriva ut ett kvitto åt oss var på denna enorma summa! Vi skulle alltså betala 250 kr, lura Vänliga och Nyttiga Damens uppdragsgivare och mitt förlag och stoppa varsina orättmätigt fångna 125 pix i fickan. Nä, såna är inte vi.

 16. Nej, tyvärr Örjan — bastun stod där alldeles kall och mörk när jag rusade ut ur min svit i morse. (Men jag tog en bild!)

  Att jag inte såg den igår är ett under. (Den fanns bakom en mörk och spännande dörr inne i badrummet.) Jag som undersöker allt i jakt på t.ex. vanskötsel och skandaler!

  Nu ska jag lägga in Taxi Skåne i mobilen.

 17. Morrn Lotten

  Köp mjukare kulor och en större
  kastrull.
  Lycka till.
  Alternativ, större väska med större hjul.

  TAXI, var god dröj………

  Hade bra
  Hasse

 18. Aah, en affärssvit! Jätteskönt, hade du fjärrkontroll till sängen också?

  Nu låter det som jag ofta bor så lyxigt på hotell, men det har bara hänt en gång. Hotellet beklagade så mycket över att dubbelrummen hade tagit slut, gick det bra med en affärssvit? Självklart till samma pris.

  Det kunde vi tänka oss.

 19. Det där med att bli uppgraderad på hotell har aldrig hänt mig — men inget slår ändå att på morgonkvisten upptäcka en bastu.

  Fjärr till sängen saknades. Och så fanns det inte bacon, inte äggröra och inga prinskorvar till frukosten … (Jag börjar bli bortskämd, va?)

 20. När vi drog oss tillbaka från vår bröllopsfest till hotellet så blev vi uppgraderade.

  De tog oss för ett annat brudpar som hade beställt ett finare rum än det (förmodligen) hålet i väggen som vi beställt.

  Så efter att vi irrat i deras fina rum och insett misstaget så kontaktade vi receptionen som gav oss ett likadant!

 21. ”Resan med den upprörde kostade förresten 99 kronor fastän taxametern stor på 51 när vi började.”

  och så var det den här om flisan och bjälken. Men jag förstår inte. Ska det vara stor? eller stod? Är det skånska tro?

 22. Orangeluvan

  1. Jag har aldrig åkt med någon taxibil som har startat med nollad taxameter. Alla har väl en startavgift?

  2. Jag åkte också taxi igår, i Söderhamn. En tjej undrade om vi skulle dela. Jag kunde bara förvånat svara: ja..? Nu kommer en matematisk övning.

  Taxametern slutade på 59 kr när hon var framme. När jag var framme stod taxametern på 120 kr. Hur mycket skulle vi betala vardera för att båda tjäna på taxidelningen?

 23. Jag tycker att du ska rita upp en karta över färdvägen, Orangeluvan! För visst fick du åka en omväg för runt en tjuga?

 24. En hammock! Precis vad jag vill ha! Fast jag vill ha en med plats för två, inte tre. Så att den får plats på balkongen. Finns det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.