Hoppa till innehåll

Jag ska bara dra ut mina naglar och trä på mig dumstruten så känns det lite bättre snart tror jag

Språktidningen är ju en kul tidning. Med många bokstäver och intressanta artiklar. Jag skriver i den om hur det är att vara noggrann redaktör och så lär jag ut korrläsning och uppfinner redigeringsglasögon. Väääääldigt nyttig kunskap på min ära.

Dessutom har Språktidningen och jag numera en mack ihop. Eller i alla fall en kul idé.

Den ser ut så här:

Gå en rolig kurs!

Två eftermiddagsföreläsningar med avslutande vinmingel ska vi klämma in i november. En heter Ordfrossa, den andra heter Regelvärk. Bara det är ju så kul att vi nästan fnissar ihjäl oss.

Men.

I utskicket som i dagarna går ut till alla miljarder prenumeranter står det fel mejladress för alla som vill anmäla sig. Det är ju mindre kul.

Och vem har korrläst inbjudan? Vem har korrläst? Eller … vem har inte korrläst?

Svar: redaktör Bergman. Som har mejladressen lotten@bergman.com, och inte ”.se”. Jag känner mig som Stålmannen, som sitter och stirrar framför sig med en klump kryptonit i handen. Jag är Susanna Kallur som stupar på första häcken och jag är Ulf Samuelsson som grät på en presskonferens när en svensk journalist mitt under brinnande OS 1998 hade avslöjat att Uffe inte längre var svensk. Jag är Stefan Holm som re…

Äh. Proportioner! Skärp sig, ta sig i kragen och gör rätt nästa gång, redaktörn. Jag är Charlie Chaplin istället. Jag är Harold Lloyd och Buster Keaton.

Såja, nu känns det lite roligare.

Uppdatering
Visdomsord från Orangeluvan: Om alla bara gjorde rätt och vad som förväntades av dem hela tiden, skulle vi varken ha penicillin eller surströmming att fröjdas åt.

(Ni som bara läser inläggen ska veta att det alltid är farligt kul i kommentatorsbåset. Jag har begåvats med de bästa kommentatorerna, nämligen.)

Share
Publicerat iBloggenSpråkpolis

22 kommentarer

 1. Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen!! tempotorsk.

  När man inte kommer _någonstans_ alls efter att ha gjort hur mycket som helst.

  Kan man inte fixa till det där med mejladressen på något sätt?

 2. Men går det inte att fort som attan ordna en omdirigering från .com till .se? Borde gå – väl? Eller är det jag som ska ta på mig dumstruten?

 3. Äh, det där är ju bara ett spontant och pedagogiskt exempel på vådan av att inte korrekturläsa.
  Ytterst användbart i undervisningen.

 4. ella är nog inne på rätt spår, tror jag. Det kan bli lite krångligt, och kanske inte går alls, men du borde nog försöka ta kontakt med den som äger bergman.se och kolla, i alla fall.

  Hälsar Stellan, som dagligen (nästan, i alla fall) skickar vidare mejl som hamnat hos mig, när de skulle till nån annan.

 5. Fem minuter efter att misstaget upptäcktes, hade vi ägaren till bergman.se på tråden. Han har ägt den sedan Hedenhös, men har inte någon sajt. Nu ska han (”SÅ FORT DET GÅR!” skrek jag) få webbhotellet att fixa mejlen lotten på bergman.se som studsar direkt till bergman.com. Eftersom vi krånglar och stökar till hans liv, erbjöd vi en sajt som kompensation.

  (Det har ramlat in två anmälningar från listiga personer som har räknat ut att det stod fel.)

  Jag ska börja sova med fötterna på huvudkudden.

 6. Jag antar att inbjudan redan har gått i tryck/till tryck. Annars så borde det väl ha varit världen enklaste sak att fixa? Men nu är det försent… trallala la.

  Förlåt men det går inte annat än att vara lite skadeglad, när men begår det klassiska enkla misstaget…

  Jag hoppas att kursdeltagarna är så pass smarta att de förstår att det är ett lite korrfel, i en språktidning (haha) och har överseende. Eller inte.

 7. Nej, vi lider med herr hedenhös@bergman.se.

  När dimper den ner i lådan?

  Wv: llotosfb
  vad är det? En walesisk kombinerad fotbolls- och yogaförening?

 8. Cecilia N: Ulf Samuelsson var ett av de coola hockeyproffsen som till OS 1998 kom och var glad och nöjd med att få spela för Sverige. Dock fick han plötsligt i en (svensk) tidning reda på att hans amerikanska medborgarskap gjorde att han inte fick representera Tre kronor. Vilket han inte hade en aning om.

  Han höll då en presskonferens där han berättade att han var tvungen att åka hem … och så grät han. Jag tror jag grät en skvätt jag med.

  (Ryktet säger att journalisten visste detta låååååångt före laguttagningen, men att han höll inne med sina fakta tills ”skandalen” skulle få så mycket uppmärksamhet som möjligt.)

 9. Intressant hur det kan bli med de här små tangentborden när man just har ätit avocado!

  ”Å vad kul det låter och arghh vad dyrt det var. Jag måste skynda mig att gifta mig rikt.”

  skulle det vara.

 10. Fast vem kan korra sina egna grejer? Även om någon annan hade skrivit inbjudan var det din adress och alltså koncentrerade du dig inte. Enkel psykologi. Eller ursäkt, du väljer själv.

  Nästa gång ska du se att du stirrar så länge på mejladressen att du totalt missar särskrivningen från helvetet på raden ovanför.

 11. Tröst för ett tigerhjärta:
  Man LÄR av sina misstag
  1. Första gången jag informerade om ett offentligt möte (som hemmafru när Vallåkra kommun, salig i åminnelse, skulle ha ett informationsmöte om skolan, för nyinflyttade 1966) GLÖMDE jag DATUM!
  Det har jag sedan ALDRIG gjort.

  2. Kanske ditt(?) misstag vållar sådan uppståndelse att det blir rena reklamkampanjen…

  wv: gdojula
  Låter löftesrikt: Efter väl förrättat värv i november blir det en Happy ending!

 12. Orangeluvan

  Om alla bara gjorde rätt och vad som förväntades av dem hela tiden så skulle världen vara väldigt tråkigt och vi skulle inte ha varken penicillin eller surströmming att fröjdas åt.

  Eller ur en annan vinkel: för några veckor sedan läste jag en intervju med en av dessa galna män som bara måste klättra upp för Mount Everest, baklänges, med grodfötter och clownnäsa. Ungefär. Han sa att han tyckte det roligaste som fanns var att ge sig på nya saker och riskera att misslyckas.

  Med andra ord: nästa gång du korrläser, gör det på fyllan, med solglasögon inomhus och övermålade tangenter på tangentbordet. Du får ett gratis spänningsmoment och vem vet – texten kanske får oanade kvaliteter tack vare nyskapande stavning och meningsbyggnad.

 13. Anonymous

  Åh, va sugen jag blev på att vara med på Regelvärken! Men sedan kom jag på att jag ju också vill gå på Ordens magi – och då såg jag att du är med där också. Så jag får nog min beskärda del av Lotten på något sätt. /Olsson

 14. Men så spännande; och vilken tur att bergman.se ägdes av någon som var villig att lösa det.

  Sist jag missade ett korr-fel fick jag ett påpekande av riksdagens revisorer …

  Det var bara att säga som wv:
  sciuzj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.