Hoppa till innehåll

Bergvärme is big trouble

Vi har lånat ännu en miljard kronor från den snälla banken för att installera bergvärme eftersom vi ju ska bo här tills vi dör.

Bergvärmemannen är inte varm. Han står här i åtta timmar och blir inte ens bjuden på kaffe. När han pratar i sin mobil klämmer han fast den under hörselkåpan medan borrmaskinnen dundrar så att de två kristallglasen i vårt kök skallrar mot varandra.

Nästa investering blir installation av hiss år 2044, vilket vi lätt kommer att ha råd med eftersom vi tjänar lådvis med gullpengar varje dag som vi har bergvärme.

(Oh the irony om nu växthuseffekten gör så att vi kommer att ha ekvatorklimat året om.)

Nu till problemen. Jättemonstren nedan som förstör livet för

 1. 20-åriga silverbilen som är utslängd från uppfarten och instängd med millimetermarginal
 2. tidningsbudet och brevbäraren, som måste kliva ut ur bilen/Tjorven och fram till brevlådan
 3. sopbilen som kommer i morgon, men som kommer att missa vår soptunna, var jag än ställer den. (Minns ni hur det gick förra gången?)
Vad man inte ser på bilden är att jag har hängt ut en lapp till tidningsbudet och en till brevbäraren där jag ber om ursäkt och i gengäld lovar att skotta extra fint i vinter.

De minnesgoda vet att vi även äger en till åldern kommen, röd sekruttbil. Den funkar fortfarande, men har inte fått vinterdäck och har av ännu ett borrmonster (med mitt godkännande) blivit instängd i trädgården. Ut kommer den genom ett 70 cm brett hål endast om den drar in magen och rullar på högkant.

Detta är sorgliga nyheter för VBK, som nyss ringde och ville låna sekruttbilen i två veckor medan hennes egen bil repar sig efter ett inbrott.

Nu ska jag bjuda bergvärmemannen på te.

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Kommer du att få betala 250 kr för extratömning varje gång sopbilen anser att Soptunnans Placering Inte Är i Enlighet Med Regelverket även om det står en stor borrbil i vägen?
  Borrmänniskor etc., verkar inte ha mycket simultankapacitet förutom för detta; prata i mobiltelefon och…

  Hoppas han blev glad för teet.

 2. Jessika: Jag ska sätta upp stora, laminerade pilskyltar på monstren:

  —-> SOPTUNNAN STÅR DÄR —->

  Översättarhelena: Jahapp, han är ensam. Fast igår skrek han till mig mitt i borrandet:

  — Dkseeleklenfeön kommer!
  — Duh… vaddå kommer? skrek jag tillbaka.
  — Dkäääggäääkleön! skrek han.
  — Dräggen? skrek jag.
  — DREEÄÄÄKKKKRRÄÄNN! skrek han.

  Då slutade jag att skrika och bara log och visade tumme upp som om jag äntligen hade förstått. En liten stund senare dök det upp en liten bergvärmepojke som klättrade högst upp i borren och bankade med en jättehammare så det sa tjång i fönsterrutorna.

  Så nu tror vi att det är han som kallas ”drängen”.

 3. Se nu bara till att inte fylla på med den gamla uppgrävda leran när diket mellan hålen och huset ska fyllas igen.

  En erfaren dam som mig själv vet (numera) att leran flyttar på sig i tjällossningen och drar med sig ”locket” på borrhålen så att ”allt” köldmedium sprutar ut i marken och inte alls gör nytta.

  Fyll på med rejält med isolering och gott om sand istället.

  Ställ soptunnan bredvid grannens.

  Nostalgiskt att du nämnde Tjorven. Sån använde brevbäraren i trakten av min LM-skola.
  Lantbrevbäraren hemma hade en högerrattat bil.

 4. Det meningslösa med att du skulle kunna hänvisa till att jag minsann skulle tömt soptunnan i det förra fallet och även nu är ju att sopåkaren bara rycker på axlarna.

  Jag var förvisso aldrig något skyddsombud, men jag var noga med att gnöla till fastighetsägare om sandning, trösklar, överfyllning och en massa annat. Men eftersom er tunna faktiskt står sådär 3 centimeter från tomtgränsen är deras resonemang löjligt.

  På min tid (host, var är käppen?) var det sopsäckar. En del fastighetsägare betalade för att ha sin tunna längst bak och längst bort och då var det bara att se glad ut. De som inte gjorde det fick aldrig sin soptunna tömd. Jag har aldrig förstått vad det är för fel med att visa upp sin soptunna. Den är inte direkt världsunik.

 5. Så märkligt egentligen att sopgubbarna inte kan ta era sopor när de står några centimeter från trottoaren. Egentligen står de ju fel om de står på trottoaren. de är ivägen för barnvagnsförare, rullstolsburna och synskadade.
  Vi som bor i lägenhet har förmånen att få soporna hämtade långt in på gården – via en port med portkod.
  Men det kanske är så att vi har en annan sorts sopgubbar. Den gamla sorten.
  Medan villägarna fått en lite mer finlemmad variant. En som ständigt bär luktsaltet i bakfickan – om utifall att arbetet skulle medföra obehag…

  Angående Sekrotbilen (den hette så va?) – jag har en – men hon heter Bettan. Mina barn älskar Bettan – hoppas det kan leda till att någon vill köpa henne.
  Bettan är nämligen lite opålitlig. Hon startar när hon vill. Och hon får punktering på sina små känsliga tassar när det passar henne. Dessutom är hon antingen förälskad i vägrenar och slöa långtradare – eller kraftig högervriden – för jag måste hela tiden styra henne åt vänster – vilket kan vara lite tröttsamt på långa sträckor.

 6. Måste tacka Cecilia N för de insiktsfulla och ångestframkallande specialistkunskaperna. Jag skrek ”ISOLERING?” och ”KÖLDMEDIUM?” till bergvärmemannen, som med emfas svarade ”DKSEELEKLENFEÖN!”.

  Discobollsstudiomannen Med De Många Yrkeskarriärerna kan glädjas åt att jag kommer att dra soptunnan öööver gatan över trottoarer och stora stenar ungefär 30 meter österut. Håll nu tummarna!

  Kronberg Skrattar och Ler — ja, soptunnorna står jätteivägen en gång var fjortonde dag. Och när de luktar som värst, är det inte kul att promenera. Förresten är det ju aldrig kul att promenera, kom jag på nu.

 7. När jag studerar våra bilder under kletigt och kladdigt ser jag ju min instängda sopetunna – vi måste ha haft tur med datum, borrningen måste ha skett soptunnetömningsfri måndag!

 8. Men! När jag nu kom hem finner jag att allt är borta! De har borrat färdigt! Där de var nyss, ser jag bara två djupa hål!

  (Men huj, vilket slöseri, nu pyser ju all den goa värmen ut.)

 9. Kronberg skrev: ”Vi som bor i lägenhet har förmånen att få soporna hämtade långt in på gården – via en port med portkod”

  Ett tips: går det inte att backa till sopbilen är det en mardröm för sopåkarna. Tänk att man asar omkring på 12-14 ton per dag. Jag var en nagel i ögat på den beskäftiga och überförnuftiga tidningen Vår Bostad (pestflagg – om ni frågar mig) vad gäller sopnedkast, som alltid var så fantastiska enligt läsarna. Sopnedkast är en uppfinning som uppfanns i helvetet. Det talade jag om för läsekretsen också, till stor glädje.

  Men det får finnas gränser. Det är inte synd om en sopåkare som ska rulla en soptunna en halvmeter längre…

 10. Lena

  Ska flytta hem till Sverige efter 30 ar utomlands och hade tankt installera bergvarme i nim gard som jag ska kopa. Lonar det sig verkligen? Efter allt problem med bade sopgubbar, postnissar och rorande lera borjar jag undra! Om dneeutom bergvarmemannen skriker ord pa ett sprak inte jag forstar da vete sjutton! Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.