Hoppa till innehåll

Idag 2: Sir David är en kameleont

På presskonferensen sitter jag som vore jag en av de antecknande journalisterna och de omkringkravlande fotograferna. Jag dricker garvsyrete eftersom påsen ligger kvar i koppen. (Orutinerat av mig.) Sir David Attenborough ska få ett hederspris, vilket säkert ökar uppmärksamheten för Kunskapspriset. Nu kommer han! Applåder!

Men stackarn placerades på ett podium med en OH-kanon som en blåslampa i ansiktet. I ena sekunden satt han och kisade mot oss …

… i nästa såg han ut som en ödla. Moderatorn pratade på utpräglad svengelska och frågade where do you got all your äntuuusoasm ifrom. Äntuuusiasm, förtydligade hon. (Kunskap var ämnet för dagen, ja.)

Nu har vi bytt till en större lokal. Alla här heter Arne utom Eva Hamilton.

Enligt en undersökning av ”1.061 personer” (vilket är ett olämpligt sätt att skriva tusental på svenska, man ska helst ha ett mellanslag och inte en punkt), anser vi svenskar att allmänbildning ger mycket högre status än att vara kändis. Jomenvisst, det märker vi ju varje dag på löpsedlarna …

EXTRA! EXTRA!
Sveriges mest
allmänbildade
i vilt slagsmål!

(Och vad tycker ni om utseendet på PowerPointbilden?)

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

  1. Stackars David. Fast det där har ju som bekant hänt förr.
    Jag är ju dock en siffernisse och därför mer intresserad av det där med tusentalen, faktiskt. Visst vet jag att man helst ska ha ett mellanslag, och så länge man skriver text som publiceras i tidningar och trycksaker fungerar det gamla hårda mellanslaget fint för att undvika fula radbrytningar mitt i talet.
    Men på Internet? Nix and nope. Därför tvingas jag, och gissningsvis många siffernissar med mig, att motvilligt peta in den där punkten. Annars faller talen isär vid en olycklig radbrytning och då blir vi så ledsna.

  2. Agneta

    Då har Peter Gärdenfors inte iakttagit särskilt många djur. Ett exempel: En höna med kycklingar gör nästan inget annat än undervisar sina små om vad det kan äta, vad som är farligt, när de ska stå blickstilla, när de ska gömma sig och en massa annat. Visserligen sitter de små inte i en skolbänk, men nog sjutton får de undervisning av sin hönsmamma.

  3. Agneta

    Markeringen av tusental görs vackrast med 2/18 fyrkant fast utslutning.

    Enligt typografisk handbok och det håller också mitt öga med om!

  4. Sönderfallande texter som anfalls av illvilliga radbrytningar tycker vi ju inte om. Men plåster på mellanslagshålen är ju koder som t.ex. Översättarhelenas och Agnetas 2/18 fyrkant fast utslutning. Så här gör man vad vi på NE kallade ”kvartsfyrkant”:

     

    (Det blir ju osynligt, ja. Men häll lite citron på skärmen och stryk på med varmt strykjärn så kommer tecknen att framstå tydligt, Stellan.)

  5. Vinkelparanteserna, < och > ,går att få in i Blogger, Helena. De finns som specialtecken i HTML-koden och kräver därmed lite HTML-knack för att få in, men det är egentligen inte så svårt. Titta här.

  6. Visst går det att fixa med lite trixande. Men när man manglar ut många tusental om dagen, blir det för jobbigt. Då blir jag en rebell – en punk(t)are.
    Nä, förlåt. Jag kunde inte låta bli – jag är ju trots allt nästan från Jôttebôrj.

  7. Anne-Maj: Fikat var en mysko blandning av jättemegasupernyttig fralla med böngroddar, en stor mördegskaka och ett wienerbröd med chokladpluppar i. Jag tog en bit av alla tre och tuggade på dem samtidigt. Alltså har jag ätit chokladiga böngroddar idag.

  8. Skriv inlägget i din Blogger-editor, Lotten. Byt sen ut vänsterhaken mot AmpersandLudvigToreSemikolon och högerhaken …GustavToreSemikolon när du är i HTML-redigeringsläget. Semikolonen är lätta att glömma.

    Kopiera sen ut HTML-koden till kommentarfältet. Det gjorde jag.

    I värsta fall får du väl byta din Mac till PC. Skojar bara. Det borde inte ha någon inverkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.