Hoppa till innehåll

Nicole Kidman vs. Renée Zellweger

Vi ser på filmer på löpande band här hemma. Igår var det dags för ”Cold Mountain” från 2003.

Amerikanska inbördeskriget rasar, Jude Law längtar efter Nicole Kidman och Nicole Kidman går omkring och suktar efter Jude Law och stackars Nicole Kidman har efter en lång tids svält och hemska umbäranden när hennes far dör kaaaaaaaaaaanske max två av alla sina långa hårstrån i kors.

Pang! Syd krigar mot Nord och blodet sprutar och kläderna rivs av pojkarna i explosionerna och Jude Law får skit under naglarna, men han lyckas ändå rädda fotot av den där mespottan Nicole Kidman. Soldaterna badar i blod och vrålar och skriker och flugorna kliver omkring i inflammerade sår och titta där borta står ju Nicole Kidman med perfekta tandrader och rena naglar.

När man har ett tråktrist manus men en jättebudget och begåvade skådespelare i tidstypiska kläder, kan man som regissör och klippare bryta kronologin och köra nutid, dåtid och sentid lite huller om buller. Då måste vi som tittar koncentrera oss på att hålla ordning på tiden istället för att lyssna på dialogen och längta efter en handling. Detta trick används tills Renée Zellweger efter 49 minuter med dunder och brak, stripigt hår, stora kliv, svordomar och (tack!) skitiga naglar dundrar in i handlingen.

– Käften! Jag tycker i alla fall att dina lösflätor ser overkliga ut.

I ”From Hell” (2001) går Heather Graham omkring i det skitiga London som en annan Nicole. Det finns säkert fler exempel (hjälp mig gärna att minnas) när man istället för att sjunka in i handling och skeende måste sitta och stöna åt perfekt plockade ögonbryn och nyvakna läppstiftsmunnar samt högklackade skor ute i djungeln. Men Nicole Kidman tar priset i ”Cold Mountain”. När hon och Jude Law äntligen mitt i vintern får åla omkring nakna i ett dragigt skjul, är de båda två fräscha som ohåriga nyponrosor.

Är det bara jag som längtar efter fett hår, gula tänder, rapar och snorkråkor från Hollywood?

Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

 1. Inser att jag sett filmen. Men jag minns nog också bara den ovårdades intåg och övertagandet av kommando.
  Och så nån vinterscen mot slutet.

 2. Mot slutet var det vintrigt. Fast bara sådan där platt vinter: snö i luften och snö på marken, men inga drivor och ingenting att pulsa genom.

  I en scen skrider Nicole fram till ett fönster och konstaterar uttryckslöst att det är snö i luften. Det helt naturliga att göra i ett sådant läge är förstås att ta på sig en Mona Lisa-min, öppna fönstret, släppa in kylan och sticka ut handen och låta de lodrätt fallande snöflingorna sakta dala ner på den utsträckta handflatan. Så då gör hon det.

  Mupp!

 3. Aha, det var länge sedan jag såg Född den fjärde juli. Är det Tom Cruise då, som har rena naglar?

  Rena rama Cruise-Kidman-förbannelsen?

 4. Jag tror det ligger till så här: Nicole Kidman är ett varumärke värt miljarder. Bakom henne står en armé av jurister och marknadsförare som jobbar med det finstilta i hennes kontrakt. Bland annat har de skrivit in att ingenting får smutsa hennes änne.

  Hon är en levande produktplacering!

 5. Men boken då? Den var ju DÖDLIGT tråkig!

  Två andra som aldrig smutsar ned sig på film är Gwyneth (välj vilken film som helst)och Krsistin Scott Tohmas i Den engelske Patienten.
  Men svalast av alla är Meryl i Mitt Afrika (som är min favvofilm alla kategorier; so kill me).

  Nej tacka vet jag två som har vett att skitia ner sig; Uma i Kill Bill och Sigourney i Alien…

  Men Lotten är det kanske lite avundsjuka jag anar för att både du och jag är mer Renée än Nicole,
  smutsar ner oss och har skitiga naglar…

 6. ab

  Jag såg just Höök, avsnitt 6 och 7 på DVD. Där får man rensa ögonen med folk som ser ut som folk gör mest! Höök själv, Anna Pettersson, är klart fyllig och mycket bestämd av sig. Mycket snyggt.

 7. Jag grinar ju som en idiot i slutet av Cold Mountain, men det kanske bara är för att jag är ett sånt jevla blöthjärta och Jude Law så förbaskat sammetsögd! Men! Monster, med annars äppelfixigt tjusiga Charlize Theron är en riktig höjdare på stripigt-hår-fronten, och alla andra fronter också för den delen.

 8. Själv såg jag den på bio (betalade inte) så eländet var minst hundra gånger så stort och tusen gånger så långt. Det är verkligen en lång och usel film och uslast (ja, man får ta till sånna böjningar i speciella fall) av allt var slutet! Nu tänkte jag skriva om det men låter bli ifall någon mot förmodan vill se filmen.

 9. kanina

  Förtydligande. Eländet var inte större för att jag inte betalade men ville påpeka att jag inte betlade för att se filmen och eländet var stort!

 10. Ica

  Ja, det är bara du. Sådant får man väl nog av i vanliga fall? Jag vill inte se snyggrabbarna med alla de tillbehören du nämnde. Tjejerna okej, men inte killarna.
  Åk till en korpmatch i hockey eller rugby om du vill se sånt 😛

 11. Av tillrättalagda filmer tar nog Titanic priset för min del (den med Leonardo diCaprio). Alltså, båten sjunker och de springer runt som yra bävrar på den, mejkade eller åtminstone helt perfekta också i vått tillstånd? Jag menar, en annan ser ju ut som man brukar när vatten rinner överallt, som en dränkt katt. Och båten sjunker, hur upptagen är man med att kuta runt i ett triangeldrama?
  Jag var så uttråkad till slut att jag var sådär jamen, sjunk då för fan så att vi får gå hem nån gång.

 12. Fånigast i Titanic var det sätt på vilket de bibehöll koncentrationsförmågan och motoriken medan de stod till midjan i vatten med en temperatur på ett par grader.

  Personligen har jag aldrig ramlat i en vak, men jag kan inte tänka mig att reaktionen är någon annan än FRYYYYYYYYYS IIIIIIIIIHHHHH AAAARRRGGHH BBOOOOORRRRTTTTT SMÄÄÄÄRTAAA!!!

  Fast de kanske hade is i magen och tänkte kallt.

 13. Nämen oj, jag som föll totalt för Titanic och alls inte brydde mig om rena naglar i den filmen. (So kill me, yes.)

  Nu måste jag se både den och Höök. För att inte tala om Monster, som jag också har missat.

  En som skitar ner sig hela tiden är ju annars Bruce Willis, åck-åck vad han har ont och blöder och är smutsig. Ja, jag är nog mycket mer en sådan där kladdig Uma än en ljuv och sval Nicole.

  (Ni skulle se mig. Jag målar huset. Kladdig är bara förnamnet.)

 14. PGW

  Nicole Kidmand är alltid såååå tråkig, hon är träigare än Keanu Reeves och det vill inte säga lite träig det! Keanu är åtminstone en snygg träbit.

  Fram för mer Uma och Kill Bill.

 15. Ica

  Inget ont om Keanu Reeves!! Jag dreglar bara av namnet!

  Olle: Jag har hamnat i en isvak. Man tänker inte klart vid detta tillfälle vill jag lova.

  Jag har glömt vad som var fjantigast i Titanic. Antagligen att jag grät i två timmar efter filmjäkeln tog slut första gången jag såg den. Jag skyller pöå att jag var hänvisad till trästolarna i vår biosalong.

 16. En annan snygg träbit tänkte jag namnge här och nu … men jag kom banne mig inte på någon.

  En tjejträbit full med botox har jag däremot berättat om tidigare: Meg Ryan.

  Till något helt annat: vad kan man blogga om imorrn?

 17. A L V A S - P A P P A !

  miramax kan faktiskt! o deras polerade filmer är också mkt bättre än resten! prova, det funkar!

 18. Den som brukar sitta i soffan bredvid mig när det ses film blir oerhört irriterad när jag blir irriterad över just den sortens detaljer i filmer. ”Sluta, det är ju film för…” brukar han säga.

  En annan sak som stör mej oerhört är när den slemme psykopatskurken dyker upp igen och igen och igen, blodig, genomblöt och gruvligt elak, fast han är slagen i huvudet med basebollträ, skuren med kniv, skjuten samt dränkt.

 19. ab

  SPOILER:

  Det var precis vad som hände i den enda film där Harrison Ford spelade slem hustrumördare, med Michelle Pfeiffer tror jag. Han dök upp gång på gång. Men det var så urfånigt, för det döda offret i form av en poltergeist försökte tala om för Mesiga Michelle vad som hänt. Men tror ni geisten helt enkelt skrev en lapp? nehej då! Den brusade med TV:n och susade i dörrar och knuffade ner saker från hyllor istället.

 20. Lotta

  Jag håller helt med om att fixade frisyrer i krig och umbäranden är irriterande. Åtminstone för någon som inte har fixad frisyr överhuvudtaget.
  Men jag hade blivit mycket besviken på Kristin Scott Thomas om hon var i oordning någon gång. Och Titanic köpte jag med hull och hår (kammat) och grät från första scenen till den sista. Men så var jag också rejält bakfyllenostalgisk och befann mig dessutom på Max Linder Panorama i Paris, vars duk är ungefär lika stor som båten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.