Hoppa till innehåll

Lite om RSS och att läsa bloggar och faktiskt även kommentarerna

Det här med att läsa bloggar roar mig storligen. Innan jag lärde mig vad ett RSS-flöde var, använde jag mina länkar i högermarginalen till att klicka mig fram och öppna dem alla i olika flikar. Eftersom jag lider av bloggus elefantiasis (mångläsare), blev det bökigt att hålla koll på dem alla.

I på scenen klev då RSS-tekniken. (Varning: Wikipedias artikel är svårläst.) Det finns nu RSS-program som funkar som bloggsekreterare.

– Gomorrn, frun. Här har vi favoritbloggarna, jag har markerat vilka som är uppdaterade sedan sist. Ska vi fortsätta ha dem i bokstavsordning?

Med RSS-sekreterarna följer två aber:

 1. De bloggare som räknar sina besökare som Joakim von Anka räknar sina guldpengar, kan snart lägga besöksstatistiken i soptunnan eftersom man som RSS:are inte ens kliver in i farstun hos bloggaren; man står ute på gatan och läser över axeln genom fönstret. (Man klickar sig alltså inte ut på nätet, man befinner sig ju i ett annat program.)
 2. Väldigt många gånger struntar man i att läsa kommentarerna eller att kommentera själv.

Det är nu vi kommer till dagens pudelns kärna.

 • Gårdagens kommentatorsbås om hemkunskap innehåller allt från äggkastning och tonårstrams till forna tiders strikta skolkök och mätning av ylletröjor. Allmänbildande och roligt! Jag rekommenderar läsning – även ni som bara läser i RSS-apparaterna.
 • I mars skrev jag om Per Oscarsson och hans tv-stripp. För ett par veckor sedan dök en sentillkommen kommentar upp. Jag har ingen aning om sanningshalten, men trippa gärna dit och läs om Bosse Högberg, Frank Sinatra, Sven-Bertil Taube, Ernst-Hugo Järegård, Sonja Hedenbratt, Lennart Hyland, Benny Andersson och Chris Barber.

Här skulle jag vilja länka till en bra beskrivning av hur man skaffar sig en RSS-slav och för- och nackdelarna med de olika programmen, men jag hittar banne mig ingen! (Fiffigt va? Nu ska ni hjälpa till och kanske till och med rätta mig i kommentarerna. Ställ frågor!)

—-
Citat ur dagens kommentarer:
”Jag använder IE 7.”
”Vi använder ett program som heter NetNewsWire.”
”Jag använder Google Reader.”
”Annars luktar det där senkomna om Per O lite mytomani, väl?”
”Jag tror inte att den anonyme kommentatorn hittar på.”
”Här är ju kommentarerna halva roligheten.”
”Ingen RSS, inga flikar ingenting mer än en avdelning benämnd Blog i Safaris bokmärkesrad.”
”Ja, så här i eftertankens kranka blekhet kan man se, att där satt Ö-helena och diskuterade uttalet i klassik grekiska, if you please, medan Ö-råttan fullkomligt dreglade över hur läckra de besvärliga gossarna Per respektive Totte var när de (och Ö-råttan) var unga.”
”Jag konstaterar att jag inte visste vad jag talade om *rodnar*.”
”Man kan också använda e-postprogrammet Thunderbird till att läsa RSS-flöden.”

”Vad gäller statistik så är det inte helt rätt heller: Google Analytics plockar upp RSS-läsningen. Och WordPress har ett antal statistikpluggar som också räknar RSS-flödet eftersom varje RSS-läsare har en individuell watermark.”

Den där sista rödmarkerade jag eftersom den var synnerligen viktig och för mig okänd. Nu ska vi se, ska jag slänga ut ett par melodifestivallåtar för att få plats med denna nya kunskap?

Fortsättning, fler citat:
”Konsten att leva är att använda moderna redskap för gammeldags savoir vivre. (—) Det är inte mängden utan mångfalden som är surfandet värt!”
”Jag klickar på mina länkar, klickar bakåt, klickar nästa, klickar bakåt.”
”NEJ! För guds skull, behåll alla melodifestivallåtar …”
”… pratat för mycket i nattmössan …”
”Bohuslän haft en riktigt härlig dag med mestadels soligt väder.”
”Det är ju bara för att jag vill verka intellektuell när jag egentligen också bara är intresserad av att dregla över läckra gossar.”
”När jag plonkade in origami i feed demon så fick jag VÄLDIGT många resultat.”
”Med Netvibes kan man välja att få se kommentarerna också. Muy bien!
”Jag har FeedBurner som RSS-flöde på min blogg, loggar jag in mig där ser jag hur många prenemuranter jag har på flödet även besöksstatistik där.”

Ännu fler citat:
”[T]ill Firefox finns en plugin som heter Sage. (—) Sage is the shit, för mig.”
”Om man då har tur så har bloggen man kommenterar ett speciellt RSS-flöde för kommentarerna för just det inlägget, och då kan man prenumerera på det också, och följa diskussionen om det på samma sätt som bloggen. Skitsmidigt.”
”När det gäller att kolla kommentarer så är CoComments utmärkt på att hålla koll på om man får svar (fungerar självklart inte på Blogg.se-bloggar —)”

Ni ska bara veta att jag i citaten helt regelvidrigt hugger av och stympar kommentarerna, som egentligen är mycket längre och intressantare än de korta snuttarna ni ser här …

Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. jag använder Google Reader. Ypperligt, tycker jag. Och så kan jag läsa mina bloggar vilken dator jag än är på. 🙂

 2. Jag röstar också på Google reader av samma skäl. Kompletterad med Google Bookmarks i deras ”toolbar”. Samma länkar hemma och på jobbet, bara det!

  Annars luktar det där senkomna om Per O lite mytomani, väl?

 3. Vi måste ju ha en länk till Google Reader.

  Mytomaner, jo, men de är ibland intressantare än sanningssägare, även om man ju kan få svart tunga av att ljuga så förfärligt.

  Mytomanens skrönor kan orsaka långa, trevliga utredningar och därvid följande kunskaper om okända ting. Vi får helt enkelt leta upp Sven-Bertil och Benny och fråga!

 4. Jag har också använt Google Reader, men konstigt nog har jag blivit lite stressad av den på sista tiden (fast det väl var meningen att den skulle reducera ett stressmoment), så jag har återgått till ren randomläsning igen. Det är lite trevligt ineffektivt på nåt vis.

  Jag tror inte att den anonyme kommentatorn hittar på. Det är väl mycket roligare att tro att det är sant!

 5. Jag använder Netvibes som jag kan rekommendera varmt, men jag brukar ha det inställt på att läsa bloggarna ”in situ”, där de finns på webben. Nu på resan har jag ändrat till att läsa i Netvibes eftersom jag ofta har dålig uppkoppling eller befinner mig i länder (som nu i Kina) som blockerar många bloggar, alla WordPress- och Blogger-bloggar tex. Då är det fiffigt med en RSS-läsare!
  mMn tråkigt som sagt att man missar kommentarerna – din blogg, Lotten, läser jag alltid hos dig, här är ju kommentarerna halva roligheten.

 6. Agneta

  Ingen RSS, inga flikar ingenting mer än en avdelning benämnd Blog i Safaris bokmärkesrad. Den i sin tur innehåller länk till de bloggar jag gärna läser och ibland plockar jag bort eller lägger till någon, ibland stuvar jag om lite i ordningen.

  Det fungerar bra och är inte tidsödande eller bökigt.

  Eftersom jag inte bloggar själv ägnar jag mig inte åt tankar om besöksstatik eller sökord.

  En annan avdelning i bokmärkesraden heter Ledare och ger snabbåtkomliga direktlänkar till de flesta svenska tidningar ledarsidor.

 7. Tantsnuskråttan

  Beträffande porr-per-inlägget och därav föranledda kommentarer:Ja, så här i eftertankens kranka blekhet kan man se, att där satt Ö-helena och diskuterade uttalet i klassik grekiska, if you please, medan Ö-råttan fullkomligt dreglade över hur läckra de besvärliga gossarna Per respektive Totte var när de (och Ö-råttan) var unga … Där avslöjade man sej. Pinsamt.

 8. Du frestar mig, Lotten. Jag skulle kunna nörda loss rejält på det här, eftersom jag för några år sedan faktiskt gjorde ett arbete om just RSS som en del av en XML-kurs på Högskolan Väst.
  Och det är just det som är problemet. Om man frågar någon som kan, så får man nörd-förklaringen (typ Wikipedia). Så jag säger så här: Skaffa dig antingen ett program (flera olika nämns här ovan) eller använd RSS-funktionerna i befintliga program som webbläsarna Firefox, Safari och Flock. Detta är förmodligen enklast för nybörjaren, eftersom programmen visar en liten ikon i adressfältet på alla sidor som har ett RSS-flöde. Klicka på ikonen, så ger sig resten!
  Man kan också använda e-postprogrammet Thunderbird till att läsa RSS-flöden. Eller min favorit, som flera andra redan nämnt: Google Reader, en sida där du själv lägger upp dina RSS-favoriter på ett enkelt och pedagogiskt vis.
  Avslutningsvis gör jag vågen för Lotten, som tar sitt ansvar som folkbildare även en dag som denna – då solen faktiskt lyser.

 9. Vad gäller statistik så är det inte helt rätt heller: Google Analytics plockar upp RSS-läsningen. Och WordPress har ett antal statistikpluggar som också räknar RSS-flödet eftersom varje RSS-läsare har en individuell watermark.

 10. Konsten att leva är att använda moderna redskap för gammeldags savoir vivre.
  Att bli slav under RSSandet är ju att missa hela ”den litterära salongen”
  eller som trulsa har gjort:

  ”återupptäckt nöjet att handla i saluhallen.”

  Det är inte mängden utan mångfalden som är surfandet värt!

 11. Heureka, folkbildnings-deep.ed, nu får du vågen av både mig och Stellan.

  Lär mig mer!

  Nej, jag menar: Lär oss mer!

  För övrigt bor jag i en stad utan både sol och saluhall, så bittert sitter jag istället inne och stressläser bloggar med andan i halsen. (Jag är mytoman jag också. Egentligen står jag på en vinglig stege och målar fönsterfoder så att det skvätter upp till månen.)

 12. Nämen oj, Jessika, har du tagit bort din första kommentar? Det gör väl inget, man får skriva bortitok och rodna. Fast man får ju ta bort sina kommentarer också, det får man.

 13. NEJ! För guds skull, behåll alla melodifestivallåtar, den kunskapen tillhör dig! Det där andra var ju mer som en onödig parentes.

 14. Lotten: jag gör så när jag tycker att jag har pratat för mycket i nattmössan typ. Eller när jag rodnar för mycket.

 15. Yep, vågen för deep.ed. Jag visste att WordPress har RSS-räknare och jag har även installerat Google Analytics, men inte fått ut så mycket av det.
  För att göra Lotten lite lyckligare (not) kan jag meddela att södra Bohuslän haft en riktigt härlig dag med mestadels soligt väder. Trots detta ugglar jag inne i vår hall med tapetkniv och borste i bakfickan. Som tur var fick jag åtminstone smyga ut en stund och stryka lister i solskenet. Lovely indeed.

 16. Men Ö-råttan, jag uttalar mig ju ständigt om saker som jag inte har en aning om. Det är ju bara för att jag vill verka intellektuell när jag egentligen också bara är intresserad av att dregla över läckra gossar.

 17. Jag provar google reader, och gratis prövotid för feed demon så får vi se vilken jag gillar bäst. När jag plonkade in origami i feed demon så fick jag VÄLDIGT många resultat. På japanska vilket inte var så konstigt visserligen.

 18. Jag har använt Google reader ett tag nu, mest för de bloggar jag besöker lite mer sporadiskt och de som inte uppdateras så ofta. För favoritbloggarna använder jag min egen blogroll eller handskriver adressen, det blir också en del klickande via kommentarer och så också. Testade olika programvaru-RSS-läsare förut, problemet är att jag sitter vid fyra fem olika datorer (inte samtidigt) så en web-baserad lösning är nödvändig för mig.

  Nackdelen jag ser med RSS-läsare är att de uppdaterar flödet kanske varannan timme, många bloggar jag läser uppdateras rätt frekvent så det är stor risk att man missar det senaste inlägget. Så var det just detdär med kommentarerna som du var inne på Lotten, man missar ofta att både läsa och skriva kommentarer. Det är en av anledningarna att jag har en rutt där jag går runt bloggosfären ”the old way”.

  Appropå besöksstatistik: Jag har FeedBurner som RSS-flöde på min blogg, loggar jag in mig där ser jag hur många prenemuranter jag har på flödet även besöksstatistik där.

  Snabbtestade nyss Netvibes som salt tipsade om (nu medans jag läste kommentarerna) och den verkar väldigt lovande.

 19. Ytterligare ett då:

  Jag använder Firefox som webläsare, och till Firefox finns en plugin som heter Sage. Mycket trevlig rss-läsare tycker jag. Jag har försökt mig på Google Reader, som onekligen har den praktiska funktionen att jag kan hålla koll på mina favoritbloggar oavsett vilken dator jag sitter vid, men jag gillar den helt enkelt inte. Sage is the shit, för mig.

 20. Jag läser allt via RSS i Google Reader.

  Det där med kommentarer är lite av ett problem, det håller jag med om. Fast om ett inlägg är intressant så kommenterar jag det rätt ofta. Om man då har tur så har bloggen man kommenterar ett speciellt RSS-flöde för kommentarerna för just det inlägget, och då kan man prenumerera på det också, och följa diskussionen om det på samma sätt som bloggen. Skitsmidigt. Det skulle vara ännu bättre om fler bloggar erbjöd möjligheten (du, exempelvis).

  Jag tycker att det verkar som om Blogger erbjuder ett sådant flöde om man använder BlotSpot men inte om man använder sin egen domän (åtminstone har jag aldrig sett någon Blogger-blogg på egen domän som haft sådant flöde). WordPress kan erbjuda sådana flöden, men det verkar som om det kräver någon plugin eller så, för det är relativt många som inte har det. Förhoppningsvis blir det bättre med tiden.

 21. När det gäller att kolla kommentarer så är CoComments utmärkt på att hålla koll på om man får svar (fungerar självklart inte på Blogg.se-bloggar men på dem fungerar ju ingenting…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.