Hoppa till innehåll

Kalla mig filbunke (uppdat)

Inte nog med att tåget mot Arlanda kommer att krocka och jag kommer att fastna i alla tullar och vapenkontroller och att planet mot USA i morgon förmiddag kommer att krascha. Jag kommer dessutom ju att drabbas av djup ventrombos som vandrar till lungorna och kväver mig eftersom jag inte har vett att motionera i flygplansstolen.

Den här oron hanterar jag med ett stoiskt lugn på utsidan. Bästisgrannen är tvärtom som en liten iff-iffande trasselsudd till chihuahua på både in- och utsidan. Och apropå det:

En spilkum, spilkumen, flera spilkumar. (Sedan 1733; av det lågtyska spölkumme med samma av spulen ’spola’ och kum(me) ’skål; fat’.)


Skålen på bilden kallas spilkum och är från runt 1898. Man hällde mjölk i den, och satte ner den i källaren över natten. På morgonen hade grädden stigit upp tll ytan, så den slevade man av och gjorde gräddtårtor och semlor av. (Förlåt, I got carried away. Man gjorde kanske bara smör av grädden?) Sedan ställde man ner spilkumen i källaren igen, för att dagen efter hade mjölken surnat och förvandlats till en filbunke.

Den åt man till kvällsmat, för på morgonen åt man inlagd fisk och andra, mer matiga rätter. På kvällen vispades filbunken så att den inte klumpklatjofsade ut ut spilkumen utan var mer som vanlig fil. Knäckebröd kunde man smula över. Kalaspuffar var sällsynta.

Jag är lugn som en filbunke i en spilkum. Jag är blek som en filbunke i en spilkum. Hellre en filbunke i en spilkum än ett slagsmål i omklädningsrummet. (Nya ordstäv funderade vi på här och här.)

——
Allmänbildningsakuten
Gräs som kor äter, innehåller gula färgämnen som heter betakarotenoider. Detta färgämne syns tydligt ju mindre utspädd (alltså ju fetare) produkten är. Sommarsmör är gulare än vintersmör för att kossorna ju på vintern äter hö, och sådant gammelgräs har inte lika mycket betakarotenoider. Coolt va?

Uppdatering i en kö
Vi står i vår sjunde kö på Arlanda.

Så här står jag i detta nu.

Vi har fått berätta för snokande personal om att jag packade vår resväska (som är stor som en ponny) på vardagsrumsgolvet och att tandkrämstuben inte rymmer 100 ml vätska. Vi är fruktansvärt fnittriga. Alla är förtjusande trevliga och verserade. En mindre trevlig, svettig, högljudd man reser med sin mikrofru och mikromamma (i 100-årsåldern) och skäller på dem som vore de hundar på agilitydressyr.

– Nej! Gå dit! Sitt där! Tyst mamma! Stora väskan sa jag! Tyst! Nej! Hör du inte?

I röntgenapparaturen fastnade jag för första gången inte – kan ha att göra med att nitbältet glömdes hemma. Tur var väl det, för en liten stund senare kom ett hårdrocksband/hippiekollektiv/MC-gäng med fler än ett nitbälte. (Det där handlar inte om fördomar, jag vet verkligen inte vad de var – men de hade långt hår, svarta skinnstövlar och kläder lager på lager.)

Boarding!

Share
Publicerat iBloggen

22 kommentarer

 1. Bengt, typ, tack, vad du är uppe sent en måndagkväll som denna.

  Själv borde jag egentligen inte gå och sova, va? Jag kan jetlagga mig på egen hand här i sängen.

 2. Ica

  Underbart när man klockan sex på morgonen lärt sig två nya saker, och detta via en blogg. Då läste jag ju ändå SvD till frulle.

  Ha så kul i Staterna! Kan inte jag få följa med som handbagage? Akta dig för att jaga bästisen i en gatekorridor. Det blir så lätt stripp av det. Och glöm inte skärpet i metallsnubbarnas låda, för då tappar man lätt brallorna.

  Och sist men inte minst: Ha inte en handfläkt ihop med en mini disc/mp3 och sladdar ihop i samma påse. Det ser väldigt lätt ut som en bomb när väskan röntgas.

  Hm? Ska du till Texas? Isf passar wv: Jabiyeeey

 3. ab

  Ha det alldeles enormt kul i USA! Och allt kommr att gå så bra så bra. (Inte motionerar i flygplansstolen…? Jag har aldrig sett dig sitta i någon som helst stol utan att motionera!)

  I min värld har också förekommit att en spilkum är en sil.

 4. Ni har nära till toan, ser jag. Kan vara både positivt och negativt.
  Förresten har jag alltid trott att en spilkum är en mycket mindre skål. Eventuellt tror jag fortfarande det.

 5. Vilken läcker spilkum. Vem har gjort den och vart kommer den ifrån?

  Sist jag flög försökte jag ta med mig en 30 cm lång sax i handbagaget. Det fick jag inte.

 6. Ökenråttan

  Har ni tänkt på hur fenomenal Lotten är? Hon har barn och hus och jobb och man och ändå lyckas hon leva ett riktigt tonåringsliv. Hur gör hon?

  Wv föreslår genjpdm. Ah, det har nåt med generna att göra. Kunde tro det.

 7. En sådan spilkum har jag, men inte visste jag att den hette så. Den har varit min farmors men i stället för fil hade hon hönsablod i den.
  Ha det alldeles förträffligt ”över där”.

 8. till allmänbildningsakuten: Vilken tur att det är betakarotenoider och inte klorofyll som går över och ger smöret dess färg!

  Ha det så roligt ”over there”

 9. Vi har landat i Philadeplhia, där vi har druckit öl och tappat bort min kamera!

  Efter ölen släpades jag in i en affär med porslin. Mindre lämpligt.

  Nu ska vi sitta här och uggla i fem timmar innan vi tar ett annat plan mot Minneapolis.

 10. Va kul att läsa att ni ska åka… Lite avis trots allt…Men jag tror veta vad du ska köpa där, en databälte, som gör att du kan gå och skriva på datorn samtidigt, inte behöva något bord!

 11. Just spilkumen där på bilden är en av flera som finns i den djefla mannens gamla ättlingars och förfäders stuga i mörkaste Småland.

  Nu är klockan snart midnatt i Sverige, men bara runt sexdraget här — och vi är jättetrötta. Vi sitter i pommesångor och dreglar för att vi har misskött vår kosthållning å det bedrövligaste. PI-dieten! (3,14 % nyttigheter per dag.)

 12. Men hello, hade inte grönt smör varit en jättehit? Salladssmör? Gurksmör?

  (”Hello” här ovan är bara första steget till min fullständiga Ekberg/Dophifiering.)

 13. Full fart, tydligen. Låter så kul så.
  Spilkum får mig ooooosökt att tänka på en kollega, som när ungarna sa att de var färdiga – du vet: Vad ska jag göra nu? Då sa hon åt dem att lära sig ordet spilkum. Då var de tysta i åtminstone 5 minuter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.