Hoppa till innehåll

SAOL-fabriken

Blipp sabb flippa blogg cache chatt.
(Chip!)

Hint intro pesto retro.
(Pucko!)

Pusha flashig shiitake slashing
peeling queer tee trainee.
(Handfri!)

Mortadella nasi goreng gnocchi brioche
cookie rookie tummis.
(Och en chokladboll.)

Av poetissan Lotten Diktonius Bergman – till SAOLs ära, den trettonde upplagan.

Alla orden här ovan – utom och och en – är alltså några av de 10 000 nytillkomna i senaste upplagan. En snabbkoll av de 5 000 borttagna orden förflyttar mig till soliga somrar i träskor, vilket är en helt felaktig, anakronistisk association. Jag borde ha börjat fundera över samhällsutvecklingen och folkhemmet, men när betjäntplats, fattigmansstuga, ilgodsexpedition, frestarinna, kvicklunch, fejdlysten, lantpolis, fagerlockig, giftasgalen och mammonsträl tas bort ur SAOL, tänker jag på … soliga somrar i träskor.

Ok, samhällsutveckling! Nu ska fru Bergman koncentrera sig på hur Sverige har förändrats! Fler nya ord: dissa, promota, aktiebubbla, hjärnsläpp, lyxrenovera, mediedrev, nakenchock, plåtpolis, sockerfälla, stringtrosa. Nej, jag är hopplös – nu tänker jag på en plåtpolis i stringtrosor.

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Ica

  jag trodde jag var förvirrad när jag vaknade imorse (har du vart och tränat innan kvart i sju?), men nu har jag mer hjärnsläpp än nånsin. om nu det är möjligt…

 2. Ni som läser här: om ni hittar andra bloggar som skriver om dagens SAOL: berätta!

  Den enda jag hittills har hittat är Redaktörn. Om ni är osäkra på hur man gör en länk, klistra då bara in adressen som Helena gjorde nyss!

 3. Jag håller på att redigera mina mail.
  I en´ a word a day´ (AWAD) fann jag:

  Words strain,
  Crack and sometimes break, under the burden,
  Under the tension, slip, slide, perish,
  Decay with imprecision, will not stay in place
  Will not stay still.
  -T.S. Eliot, poet (1888-1965)

 4. Nu får jag nog betala STIMpengar till NE, men:

  plåtpolis subst. ~en ~er
  ORDLED: plåt–pol-is-en
  • fast kamera för automatisk övervakning av trafik t.ex. på en riksväg [vard.]: försöksverksamhet med ~er utplacerade längs vissa huvudvägar
  HIST.: sedan 1980-talet

 5. Bim

  *ler*
  Kl 00:05 skulle nog jag också kunna få till en plåtpolis i stringtrosor, smått hopplös som man är, :p.
  Men, om man ska gå efter dessa ord, ja… Då är jag glad att jag INTE äger en SAOL. Fast ibland borde man behöva en, hm… Blev svårt detta, bara sådär. Behöver inte, behöver… Sommar och blomblad för vinden, älskar – älskar inte – älskar – älskar inte…
  Må så gott… en Sjöbackabo på irrvägar ute på nätet… kramis, ickeägare av SAOL… snyft… ändå… … …

 6. Nämen vad trevligt med en kommentar såhär lååååååångt efter aprils slut!

  Du får önska dig SAOL av alla du känner och sedan sälja alla som blir över på svarta marknaden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.