Hoppa till innehåll

Dag: 8 april 2006

Fåglar i fläkten

Vårt tv-rum var kök när vi flyttade in, men vi slet ut allt köksligt, rev ut plastgolvet, slängde bort köksluckorna och stoppade in böcker och videoband, filmguider och numera dvd-filmer. Där köksfläkten satt, ser det lite konstigt ut även om jag har spacklat, tapetserat och gnott. Fläkten mynnade så fint ut på taket i en ventilationstrumma som jag skulle vilja kalla skorsten, men det hade ju varit helt fel.

Om man står på taket och tittar rakt ner i skorst… ventilationsröret, ser man en botten ganska långt ner. Om man står i tv-rummet och knackar lätt i taket där fläkten satt, hörs knackningen tydligt för personen på taket. (Nu har vi de facto varken stått på taket och tittat ner eller knackat lätt i fläkttaket, men jag ville få er att förstå konstruktionen. Det läcker värme ut och kyla in och det kostar oss säkert mycket i uppvärmningskostnad och miljöenergimässigt borde vi förmodligen skämmas.)

Olle och jag satt nyss i tv-rummet. Det krafsades och knakade lite, där borta i hörnet där fläkten satt.

– Vad var det? sa Olle.
– Det är fåglarna i fläkten.
– Va?
– Ungarna har kläckts.
– Va?
– Njiiiitsch! sa någon i fläkten.
– Det där var förmodligen en av ungarna som nös, sa jag.
– HAR VI FÅGLAR I FLÄKTEN?
– Jaa. Det hade vi förra och förrförra året också.
– Oj, jag har tappat minnet, sa Olle.
– Patrik (svågern som är ornitolog) tror att det är kajor för att skator gör risbon i träd.
– Jag har tappat minnet.
– Vi har fåglar i fläkten och du har tomtar på loftet!
– Jag har tappat minnet.

Jag var orolig för att det skulle kackas i eget bo och börja lukta som ute på vår gräsmatta, men Patrik berättade att fåglar trots allt är ganska renliga av sig – föräldrarna flyger iväg med ungarnas bajs (precis som vi, med andra ord). Alla småkryp och parasiter som kryper omkring på dem, håller sig till fåglar och gillar inte fjäderlösa människor på andra sidan fläkttaket.

– Mäpp! sa någon nu, med nasal stämma i fläkten.

Tja, sedan vi begravde undulaterna i trädgården, är detta det närmaste vi har kommit husdjur. Lite mysigt, faktiskt.

Share
7 kommentarer