Hoppa till innehåll

Dum blondin turns criminal

Idag är dagen när jag berättar om mina kriminella handlingar. Tyvärr är jag en mespropp och min bästa kompis var i min ungdom dotter till polischefen i Luleå. Det är inte mycket man ostraffat kan hitta på då, inte. På sin höjd ljög jag lite då och då.

Nuförtiden ljuger jag hela tiden, men oftast får jag betalt för det. (Apropå det – jag vill ha fler uppdrag, fler jobb, fler föreläsningar, släng hit några beställningar, tack.)

Nåväl. Det var sommaren 1983, och jag hade sommarjobbat i fem veckor på Skogaholms. Mitt jobb: jag tog en limpa från ett rullande band med höger hand, flyttade limpan till vänster hand och lade den på ett annat löpande band. Så här drygt två decennier senare verkar det hela vara dålig planering – taskig logistik. Fast det kanske bara var löpande band av olika generationer som inte gick att koppla ihop? Med mina av limplyft vältränade armar och intjänade kronor åkte jag sedan på en restresa till Rivieran, och hamnade italienska Alassio.

Alltså: ensam, blond, blåögd svenska på 19 år solar topless på stranden. Heureka. Det första som hände var att två helt främmande italienska, svartmuskiga män bjöd mig på en bilresa upp i bergen för att ”kolla in en konstutställning på ett intressant galleri”. Visst, jättekul sade jag och satte mig i deras bil utan att först ringa hem till Sverige och höra med mamma om det var ok.

Bilden här till höger är ett bevis. Den togs just denna dag av en av de svartmuskiga. Ja, det är jag, och ja, jag är självlockig. I dag minns jag inte var jag var och blir förbryllad, det ser ut som en sänggavel i bakgrunden. Men det var det inte. Vad de två svartmuskiga gjorde? De körde mig till galleriet uppe i bergen, visade mig italiensk konst, körde hem mig till hotellet igen och sedan såg jag dem aldrig mer. På det hela taget var det en väldigt trevlig eftermiddag.

Den kriminella handlingen utfördes nästa dag på grund av tillfällig sinnesförvirring. Jag var nämligen omtöcknad av akut kissnödighet och när den charmige Franco (som jag träffade i en butik för korkskruvar) bad mig följa med och åka på en stulen motorcykel, sade jag bara ja. Jag satt på bönpallen och tänkte:

– Jag kommer att kissa på mig, herredumilde vad jag är kissnödig, vad heter kissa på italienska, vad gör jag här, jag måste ju kissa, vad heter stopp på italienska, har han månne stulit många motorcyklar den här charmknutten, hur ska jag få stopp på denna irrfärd, jag måste kissa, på franska kan man visst säga pi-pii och kaa-kaa eller vänta, var det han i Pomperipossa som sa så?

Och vad hände? Ingenting. Jag klev vid något skede av den stulna motorcykeln, satte mig i en skog och kissade, klev på igen, blev skjutsad till hotellet och såg aldrig Franco igen.

En annan dag ska jag berätta om polischefens dotter, det blir saftigare historier, det.

Share
Publicerat iBloggen

9 kommentarer

 1. Cruella

  Men hallå. Förnekelsen firar triumfer. Det ÄR en sänggavel och en hiskelig tapet där bakom och så en sån där rullkudde som huvet halkar av ifrån – och ett slinkigt överkast i randvävd brokad. Ni kanske inte var på galleri utan i en möbelbutik? Ibland är det svårt att se skillnaden.

 2. Varför föreställer jag mig att de båda konstintressrade männen bär slokhattar? Jo, eftersom de var svartmuskiga. Läs högt, så hör ni att ”svartmuskig” och ”slokhatt” hör ihop:

  ”EN SVARTMUSKIG MAN I SLOKHATT.”

  Och om man är en svartmuskig person med slokhatt så bär man ju naturligtvis lång mörk rock. Och under långa mörka rockar, burna av svartmuskiga män i slokhatt, så kan man hitta BOMBER – svarta, klotformade bomber med stubin.

  Typisk anarkistbomb.

  Italienska anarkister är särskilt ilskna, efter vad jag har hört. Och de HATAR pretto-konst!

 3. den blyga

  Ärade bloggläsare:
  ”—
  Nuförtiden ljuger jag hela tiden, men oftast får jag betalt för det….”

  Lottens tid i Lund har påverkat henne! Lixom Fritiof Nilsson P får man ta detaljerna med saltnypor!:

  Ja, jag tror att hon blev bjuden på en bilresa till ett konstgalleri.
  Ja, jag tror att bilden är tagen under denna resa.
  Men INTE av den svartmuskige, utan detta är en bild från det alldeles egna hotellrummet – Nu återstår funderingen: VEM tog detta snapshot? – RESTE du alldeles emsammem (för att citera min lillasyster)

 4. Ica

  jeeez. du är banne mig precis lika galen som du ser ut!! tur att du inte ringde mamma iaf om du har en mamma som min som blir hysterisk om jag ska ut och handla cola efter kl 20 på kvällen.
  (gud, jag sitter och har ångest över att mitt tentaresultat släpps om 10 min. avgör min framtid typ)

 5. Usch, jag börjar luta åt att Den Blyga har rätt. Det måste ju vara en säng, det där i bakgrunden. Men reste ensam gjorde jag verkligen. (Egentligen skulle jag ha delat rum med en okänd, men eftersom den okända hade katt och jag är allergiker, slapp jag detta.)

  Minns detta nu, ni ungdomar som t.ex. Ica: det kommer en dag när ni tror på era egna lögner.

 6. Lögner? Jag skulle vilja kalla det en alternativ version av ”verkligheten”. Det finns så många olika sanningar här i världen att det mest bara är en fråga om vad man vill intala sig är sant. Eller? Om man upprepar någonting tillräckligt många gånger skapar man ett minne, och därmed en sanning. Tror jag.

 7. Aequinoxia:
  ”Om man upprepar någonting tillräckligt många gånger skapar man ett minne, och därmed en sanning.”

  Exakt! Jag har en underlig historia om hur jag och min bror samtidigt kördes blödande till lasarettet i Lund. När jag berättar blir alla storligen imponerade över blodflödet och vår coola kyla. För ett par år sedan visade det sig att jag hade hittat på nästan allt i en uppsats i skolan …

 8. När jag var på klassresa i nian på Rhodos liftade vi med några greker på moppar (första kvällen) fast våra lärare strängt förbjudit oss att följa med okända män. De skjutsade oss (utan hjälm) och försvann, sen var präktiga jag o min kompis nervösa att de skulle leta reda på oss igen och kanske mörda oss eller nåt…Fast din historia var roligare…Blond blond

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.