Hoppa till innehåll

Som ett paket på posten

Ibland blir det faktiskt helknasigt. Ibland handlar det om tåg, för små skor, salt istället för socker eller bara ett dumt klockslag. Och ganska ofta handlar det om Postnord.

När postkontoren utlokaliserades till mataffärerna 2003 raljerade jag glatt om absurditeten att en köttfärskladdig person skulle avbryta malandet för att hjälpa mig med ett paket. Idag körde jag … nej, vi tar det från början.

Vår verandadörr har haft slitna koppelhakar i fem år eller så. Endast med fjäderlätta specialgrepp kunde dörren öppnas och stängas. Via Skandinaviens största marknadsplats för överskottsvaror fann jag dessa skönheter.

”Koppelhake med skruvar”, fast skruvarna är inte med på bilden.

Skruvarna som inte var med på bilden, var slarvigt nog heller inte med i paketet när det levererades vid ytterdörren – kvickt, synnerligen diskret och plättlätt.

Å andra sidan kan de ju ha ramlat ut. Vad kan ha hänt? Varför är det så trasigt?

Budet plingade på dörren och sprang sedan till skogs trots att jag hade fått massa meddelanden om att det var viktigt att legitimera sig och signera för att få paketet. Ah well, jag är ju en hejare på att reklamera, kommunicera och faktiskt få sådant som jag har betalat och beställt, så jag skickade några mejl och bilder på det trasiga paketet – och blev utlovad skruvarna som saknades.

Veckorna gick och gick. Jag hittade några skruvar i källaren och satte fast koppelhakarna och muttrade lite, men gladdes åt att man nu kan öppna dörren brutalt som en hel Ricky Bruch. (Ordvrängningen ”muttrade om skruvar” fick jag inte alls till här, fastän det ju är en självklarhet.)

Men idag kom en påminnelse om ett paket! Som måste hämtas … IDAG! Gulp! Och alls inte på det närbelägna köttfärsica som nämndes ovan, utan på det fina huvudutlämningsstället dit man sällan cyklar eftersom omvägen runt ån är så lååång och trist. Jag läste på lappen och funderade tyst för mig själv:

– Öppettider: 08–18, bra. Hm, paketet väger blott 0,3 kg. Varför hamnade det på andra sidan stan och inte här? Och vem snodde den första avin? Okej, hopp i bilen!

Väl framme såg det ut så här. STÄNGT.

Jag tittade på lappen igen: Öppettider: 08–18.

Men ack! Det måste vara spanjorer som jobbar i postutlämningen, för lite längre ner stod det på engelska:

Lunch Hours 11–14

– Morr-morr-morr. Jädra siestatokar, tänkte jag. Nu sitter spanjorerna där inne och smörjer kråset, för vem i hela Sverige har en sån rejäl paus mitt på dagen? Det är ju inte ens varmt ute!

Då kom en man in och tvärnitade framför dörren precis som jag. Och en man till. Och så en till. De muttrade medan jag skruvade på mig och sa ”schäkta en yngling, men de har nog siesta”. Männen tittade förskrämt på mig och svor.

Jag körde hem. Tre timmar senare gav jag mig iväg mot posten igen. Jag fick ut paketet och pratade med personalen, som var lika förbryllad som jag.

Har det varit på väg från Beijer sedan 15 juli? Och varför är det inte ”MyPack Home”?

– Varför kommer paketet hit och inte till ”mitt” utlämningsställe? sa jag snällt.
– Det kanske är väldigt skrymmande?
– Nej …
– Oj, det väger bara 200 gram!
– Ja, det är bara några skruvar i, förklarade jag.
– Jättekonstigt.
– Sedan undrar jag varför ni har lunchstängt så länge …
– Ja, det är då vi delar ut post, alltså vi är brevbärare.
– Oj!
– Alla tror att vi har tre timmars lunch och det har vi verkligen inte. Verkligen inte.

Jag åkte hem med mitt paket. Och nu vill ni väl veta allt om innehållet?

Gigantisk låda som väger blott 200 gram.
I den stora, stora lådan låg en liten, liten brun påse med skruv. (Inte en tändsticksask, nej.)
Skruvarna vägde hela 18 gram, kan ni tänka er.

För dessa skruvar (som jag inte längre behöver), körde jag idag 2,4 mil … Verkligen helknasigt.

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Agneta uti Lund

  Mycket märklig paketering. Du får kontakta dem och be om en rimlig förklaring!

 2. En tant

  Jag för min del gillar kommatecknet, ”Lotten, Bergman”. Låter en smula som en 40-talsreplik, Lotten, Bergman, Lotten. Kis med cigg i munnen.

 3. Hihihihi, precis så, En tant! Jättebra beskrivning; jag fattar precis vad du menar!

  Jag ska skicka hela blogginlägget till berörda parter – återkommer med rapport!

 4. Undrar vad det däringa ”My Pack Home” som står på adresslappen kan betyda. Jag är inte alldeles säker på att det betyder ”Kör 2,4 mil för att hämta!”.

  Postmord skickar aldrig ut första paketavin, de har redan meddelat att paketet finns att hämta telepatiskt. Sedan skickar de ut påminnelsen men kommer inte alltid ihåg att posten bara delas ut varannan dag så ibland hinner paketen returneras.

 5. Jag misstänkte det, Niklas – och BEGRIIIIIPER inte hur detta kan vara ekonomiskt hållbart!

  För övrigt har firman som jag köpte av (inte Beijer, utan http://www.torn.se) kontaktat mig och mycket trevligt meddelat att jag ska slippa betala för paketet. Nu handlade det bara om småkronor, men det var ju jättebra!

 6. Kommunikationen med PostNord går sådääääääär. Är nån förvånad?

 7. Magganini

  Inte jag.

 8. Ett rödgråtet barn

  Vi har beställt några lister till vattenskotern, beställdes från Frankrike under vecka 24. I början av vecka 26 kom meddelande att de skickats. Vi köpte genom en firma i Skellefteå som försökte få listerna skickade direkt till postnord i Örebro så vi kunde hämta dom där meeen det gick inte. De var tvungna att åka till Skellefteå innan de skickades till oss. Seeen kom semestern ( v 27-30) och vi hörde inget mer.

  GISSA VAR LISTERNA MELLANLANDADE PÅ VÄG TILL SKELLEFTEÅ!!?? Jo på Postnords terminal i Örebro! Vi har försökt på alla lagliga sätt hämta dom i Örebro men nope! Firman i Skellefteå försökte få Postnord att lämna ut dom men nope!

  Sista veckan av semestern gav sambon upp och gjorde egna provisoriska lister och ärligt talat skiter vi snart i paketet, det har inte ens tagit sig från Örebro till Skellefteå utan någonstans på terminalen i drivor av paket ligger det ty personalen har tappat bort paketet kröp det fram när firman i Skellefteå tröttnade och röt till!

  Puh! De kanske dyker upp till nästa sommar…

 9. Ökenråttan

  Nej nu ska ni höra! LILLE SKOTTE!! Han har sönderfallit i två delar. En stor del av honom hade bara brutits av, av sin egen tyngd. Han består ju av ett virrvarr av stammar och utskott och har fått hjälp av en spaljé, men nu var det några grenar som inte orkade hålla sej uppe utan bara gick av i en stor klunga. Vojne vojne. Jag har nu satt avfällingen i vatten. Han får stå i fönstret bredvid Lille Makens läsfåtölj och känna lite mänsklig värme. Håll tummmarna, hörni.

 10. Föräldraskapet hittade för ett par år sedan ett paket på sin villatrapp i Dalarna. Okänt namn, deras adress, med korrekt postnummer, avsändare en firma i Umeåtrakten som hette något med brunnslock, vilket stämde väl med paketets storlek och tyngd. Levererat en sommardag när de befann sig i trädgården bakom huset. Nu behövde de dock inget gratis brunnslock, bland annat på grund av avsaknad av brunn.
  Far ringde det företag som lämpat av paketet, som sa att de inte hade gjort något fel för adressen var rätt, även om adressaten var okänd där. Far gogglade adressatens namn (det var lyckligtvis inte Johan Karlsson) och hittade en sådan, även denne i Umeåtrakten, som vid närmare kontroll hade ett mobilnummer som också stod på paketet. Far ringde dit och sa ”Hej! Jag har ditt brunnslock!” Adressaten blev förvånad, och inte helt glad, särskilt när han fick höra i vilken ort det hamnat. Men en förklaring började anas: hans adress började på samma tio bokstäver.
  Far ringde brunnslocksfirman och berättade ovanstående. De undrade också hur det hade gått till, men kom på att deras adresseringsmaskin måste ha autokorrigerat adressen, eftersom det bara finns ett fåtal gator och liknande i riket som börjar så. (Dock minst två, uppenbarligen.) Far ville gärna bli av med paketet, dock endast förutsättning att han inte behövde bära det någonstans. De erbjöd sig att skicka en ny, korrekt adresslapp, och undrade om han hade en skrivare, vilket han har. Så de mejlade en.
  När adresslappen var utskriven och påklistrad dröjde det inte så länge innan transportfirman kom och hämtade paketet, även denna gång medan far och mor var utom hörhåll.
  Tyvärr minns jag inte transportfirmans namn. Tror inte det var Postnord den gången.

 11. hyttfogden

  I vintras kom PostNord på att de nog borde ta och flytta sitt fina lilla välordnade och fungerande sorteringskontor i Kopparberg och låta det uppstå i Lindesberg. Skulle dom aldrig ha gjort för nu är det kaos i Ljusnarsbergs kommun. Brev försvinner, fördröjs och går i retur och hela eländet beror på att all posten från Norra Länsdelen ska sorteras i Örebro av ovana dilettanter som inte bryr sig utan gärna låter försändelser ligga ett tag – säger personalledningen. De har inte tillräckligt många vana anställda säger dom. Den som lyckas få iväg ett brev som INTE behöver passera Örebro kan skatta sig lycklig för då kommer allt fram i tid som t ex posten till Stockholm. Ska det va så svårt att få till det!
  För att göra situationen ännu sämre infördes ju sedan postutdelning varannan dag och min rara lilla veckotidning som ska komma varje måndag dyker upp lite hur som helst under veckans gång.

 12. Ett rödgråtet barn

  Ja rätt som det är kanske du hittar våra lister i din postlåda, hyttis…

 13. Min kommunikation med firman som skickade prylarna har funkat UTMÄRKT – vilket ju stämmer även med firman som skickade listerna till Ett rödgråtet barn. Men allas våra erfarenheter visar ju att Postnord är ett företag som varken kan kommunicera eller dela ut post.

  Och mitt i alltihopa står ju de stackars brevbärarna som måste ställa sig på postkontoret när de inte delar ut post.

  Jag har ju så himla svårt att komma på vem jag ska rösta på den 11 sep. Nu är jag dock uppe i tre viktiga punkter som jag tycker att nåt parti ska fokusera på:

  • skolan
  • vården och personalen där
  • posten.

  Skareva så svårt?

 14. Agneta uti Lund

  Men kunde firman förklara varför skruvarna låg i ett jättepaket?????

 15. Ett rödgråtet barn

  Ska vi styra upp det ,Lotten, och starta eget parti!? Vad tror du om Postiljonpartiet? I Karlstad har en man vid namn Johan startat egen cykelbudfirma som heter PostilJohan.

 16. Ni har väl också fått den här foldern i brevlådan? Den ska ha gått ut till alla hushåll.

 17. Jag har en omvänd och nästan lite skrämmande historia (som inte involverar PostMord):

  I söndags kväll klockan 20.30 beställde jag en liten drake (Det heter så i familjen. Se den bifogade bilden som har texten ”Me Coming Out Of Lockdown With All The Stupid Shit I Ordered Online”). I måndags klockan 18.07 levererades draken till min (eller om vi ska vara helt korrekta till grannens) dörr.

 18. AuL:
  Nope, företaget som paketerade (som är lätta att kommunicera med) sa ”så ska det ju inte se ut!” och gav mig alla pengar tillbaka, ba.

  Niklas: Vi är ”grannen” här i grannskapet. När brevbärarna eller utdelarna inte hittar rätt, dumpar de saken hos oss. (Båda dina bilder här ovan är fantastiskt roliga!)

  Postiljonpartiet är en. lysande idé, Ett rödgråtet barn! Vi kanske kan fylla på med lite cykelvänligare vägar och tågtrubbelslösningar till min lista ovan. Ropen skalla:

  skolan-vården-posten-cykeln-tåget

  (Det är väldigt svårt att hitta på en fiffig akronym till SVPCT.)

 19. Ökenråttan

  Beställa på nätet! Det är spännande. Sist beställde vi en trädgårdssoffa till husets innergård. Det var den 27 april. Prompt på förmiddan den 22 augusti kom soffan. På eftermiddagen ringde telefonen: ”Stor leverans, kommer i kväll,” ?? Vad kunde det vara? Dom kom med en soffa till!

 20. Två till priset av en?

  Förresten önskar vi lille Skotte all lycka till – han har ju liksom avlat en nying!

 21. Olle Bergman

  Jag tror att Postnord styrs av en anarkistisk AI – något slags digitalt blöjbarn som får udda infall och kastar försändelser hit och dit. Märkligast är alla de gånger som man har fått besök av Postmannen som bara ringer noll gånger. ”Vi va’ typ hemma hos dig men eftersom du typ inte kom till dörren kan vi inte stå där och vänta på dig; paketet finns att upphämta om tolv dagar på terminalen i Pentivargajärvi. Ta med dig legitimation.”

 22. Dina

  Okej då vet jag att inte skicka något till dottern på vanligt vis. Verkar som om personlig överlämning via egenbokad flygbiljett är det säkraste sättet.

  Hihi viken kul ”om …” folder. Man kan ju fundera på vad som står i den, t ex ”Om … komer, sätt dig först, andas och drick ett glas vatten sedan …” Eller nåt.

 23. Dina

  Men hjälp vad hände med stavningen?!?

 24. Ett rödgråtet barn

  Skvåpocytå om man drar till med första två bokstäverna i varje ord. Vi kan klämma in Anfäkta och Anamma i ramsan också så blir det en akronym som är lättare att säga, SVAPCAT kanske?

 25. Ökenråttan

  Nej Lotten, det var inte ”två för priset av en”. Eftersom vi beställde ”trädgårdssoffan Rosenborg 3-sits i teak ” i april och den inte kom nångång blev vi lite ilskna allteftersom sommaren fortskred och frågade var f*n den j*vla soffan blev av, fast på ett hövligare sätt och i mer städade ordasättningar. Då blev tydligen dom i andra änden ängsliga och virrade till det och kom hit med två soffor. – Vi hade hittat fyra gamla trädgårdsstolar modell Rosenborg i vår källare och kompletterade nu med en soffa i samma modell. Så att flera kan sitta på gården och rå om varann. Innan sommaren är slut.

 26. Sanna mina ord: sommarn tar inte slut än på ett tag och alla innergårdssoffor kommer att användas flitigt en bra bit in i oktober. Här är en bild från dagens kvällsbad med en polare!

 27. Kråkan

  Schäkta en yngling, men jag kan inte låta bli att undra. Kan det kanske kanhända vara den blå posten som blåst mej på kalendertischan från i julas? Eller kanske bara Lotten har glömt lite, vilket är lättare både att förstå och förlåta när så mycket händer.

  Kritisera Lotten? Nej, absolut inte, bara en tanke som dök upp och försökte bli en lustifikation.

 28. Vi börjar ju få en postservice i världsklass! Länge var vår punktliga, pålitliga postgång ett exotiskt inslag som utlänningar på besök ofta förundrade sig över. Och i olika utländer som jag bott har posten varit hazardartad. Som i Tanzania där ”först in – sist ut” gällde. Dvs om det hopade sig väl mycket post kring jul, fick den ligga tills det lugnat ner sig så att nyinkommen post mellan jul och midsommar kunde delas ut först. Julbreven kunde dyka upp i juli. Och i USA struntade brevbäraren i alla försändelser som inte var minutiöst, korrekt och MYCKET TYDLIGT adresserade. Handskrivna adresser ansågs vara suspekta. Man kunde få gå till någon hangar och rota bland drivor av post som ansågs vara inkorrekt adresserad, men det var liksom ingen idé.

 29. Nej Kråkan, det är faktiskt så att tischatryckarföretaget som skulle trycka upp en ny stoooor tröja till dig gick i konkurs. Min plan är att skicka alla tröjor jag kan skrapa fram från andra kalenderår (i din storlek), för det har verkligen gått troll i just din! Eller så tar jag en av de små, klipper ut trycket och helt enkelt SYYYYR fast på en stor tröja!

 30. Kråkan

  Nä, ta det lugnt. Jag har ju flera tröjor sedan tidigare år också. Kunde bara inte låta bli tillfället. Men du kan kanske fotografera en tröja och skicka en bild, jag vet ju inte ens hur den ser ut. – Hur stora har du kvar förresten? Jag har ju gått ner några kilo …

 31. Apropå spannmålsdiskussionen för några bås sedan: i groomens morfars dagbok, från 1944, hittade vi ett ställe där det var svårt att avgöra om han hade skrivit ”kornåker” eller ”havreåker”.

 32. Ett rödgråtet barn

  Tjoho! Idag kom listerna, det tog 11 veckor…. detta är ett nytt paket som firman i Skellefteå bad fransoserna skicka direkt till oss. Denna gång med UPS. Undrar så om det andra paketet nånsin kommer tillrätta!?

 33. Magganini

  UPS brukar åka förbi nedanför dotras fönster där hon står och tittar och väntar på dem, varpå hon erhåller ett sms som talar om för henne att hon inte är hemma. Sen får hon ta bussen några kilometer för att hämta ut leveransen.
  När jag skriver brukar menar jag brukar.

 34. Men det här med varannandagdpost har blivit en bra sak här.
  Jag prenumererar på en tidning som ska komma på torsdagar. Det gjorde den under tiden den delades ut av tidningsutbärningen. Men sen upphörde denna och tidningen kom istället med posten. På fredagar. Eventuellt måndagen efter.
  Nu när vi har postutdelning varannan dag kommer den punktligt på torsdagar eller fredagar.
  Jag kan inte förstå vad det var som omöjliggjorde att den kunde komma på torsdagar tidigare.
  Nå. Jag är nöjd.

 35. Vi bor i ett område som ännu inte ska ha varannandagspostutdelning. Så vi får post ungefär var tredje dag.

  Det blir spännande att se hurusom posten kommer att levereras om några månader. För om jag inte får post varannan dag tänker jag bli arg! Och som ”post” räknas ju som alla vet inte räkningar och reklam, utan bara handskrivna brev. Basta.

 36. Wow!
  Lyckas du få handskrivna brev var tredje dag?!
  Reklam göre sig icke besvär här, men räkningarna regnar in.

 37. Näääää. Ojojoj vad jag får trista grejer i brevlådan.

  Men idag fick jag ett nytt bankkort. Med simkoden i ett annat kuvert – samma dag. Jättefiffigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.