Hoppa till innehåll

Vem var Éva Székely?

Hon föddes 1927 och dog bara häromdagen – Éva Székely. Det är ett obegripligt långt liv där hon föddes strax före depressionen 1927 och dog nu, med hela världen i en liten (eller stor, förstås) mobiltelefon.

[paus för en simmig, funderande blick ut genom fönstret med tankar på tidens gång]

Simmaren Éva Székely [eeva seekej] slog ungerskt rekord på 400 meter när hon var 14 år fastän hon nästan inte fick tävla alls, judinna som hon var. När fascisterna 1944 klampade in i familjens hus för att deportera alla till närmaste avrättningsplats, ljög hennes pappa för att rädda hennes liv. Han tryckte ner henne i en säng och sa till de instormande soldaterna att hon var sjuk.

– Se! Hon kan inte ens gå!
– Hon behöver inte gå långt … svarade en officer.

De skulle ju skjutas alldeles i närheten.

– Snälla, lämna henne kvar här. Hon kommer att bli Ungerns nästa storstjärna inom simning! Du kommer inte att ångra dig! Snälla!

Officeren tvekade. Pappan envisades.

– Éva! Titta honom i ögonen och säg ditt namn tydligt så att han minns dig!
– Éva Székely. Éva Székely. Éva Székely, sa Éva Székely och tittade officeren djupt i ögonen och lade märke till att ena ögat var grått, medan det andra var brunt.
– Éva Székely, sa officeren och lät henne ligga kvar medan han puttade ut resten av familjen ur huset, förde dem till Donaus flodbank intill, och sköt dem.

Vackert minnesmärke i Budapest, just där det skedde.

Hur den sjuka flickan som inte kunde gå ändå skulle kunna simma, funderade inte officeren med ett grått och ett brunt öga på. Men det gjorde hon – hon slog sex världsrekord, vann nästan alla tävlingar i Ungern under många, många år, och tog ett OS-guld i Helsingfors 1952 och ett OS-silver i Melbourne 1956.

Vilka skarpa drag och bister blick hon hade 1956!

Innan den där dagen när familjen försvann, bodde Éva Székely med 42 andra judar i två rum på ett våningsplan. Eftersom judar inte fick simträna längre, sprang hon 100 gånger varje dag upp och ner i husets trappor – fem våningar. Efter befrielsen fanns blott tio personer kvar i livet på just detta våningsplan. Éva började träna simning igen, och beslutade sig för att drivkraften var minnet av de 32 som inte överlevde. Snabbt blev hon Ungerns främsta simmerska, som i folkmun kallades ”Fröken Fjäril” eftersom fjärilsim var hennes främsta gren.

Hon gifte sig sedermera och fick en dotter med med Ungerns då bäste vattenpolo-spelare Dezső Gyarmati. De simmade och tävlade (och vann allt) och engagerade sig i sina respektive sporter tills de ungerska myndigheterna 1960 deklarerade att bara en av dem skulle få resa till OS  i Rom. Då lade Éva av, och satsade på att coacha ungdomar istället – bland annat dottern Andrea Gyarmati, som även hon knep OS-guld och vann nästan allt som hon ställde upp i.

Dottern Andrea under OS i München 1972. (Vilken häftig sim-bild!)

År 1950 deltog Éva Székely i en tävling i Budapest, där hon som vanligt vann. När hon stod där, högst upp på prispallen och tog emot  guldmedaljen av det ungerska simningsförbundets ordförande, deklarerade någon i högtalarna plötsligt att hon för sina fantastiska resultat skulle tilldelas ett nyinstiftat pris. Prisutdelaren var en höjdare inom polisen. Med Éva Székelys egna ord:

– Tänk dig, va, där stod jag på prispallen med en stor vas i händerna och den här höjdaren som delar ut priset framför mig. Och så tittar han mig rätt i ögonen – och han har ett grått och ett brunt öga.

MTI Fotó: Nándorfi Máté
Éva Székely 2005.
Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Historien är mycket intressant och ännu mer skrämmande.
  Särskilt idag när Tokdåren Åkesson står nere bland flyktingar och talar om för dem att Sverige inte kan, vill eller tänker göra något för dem.
  Inte är det Raoul Wallenbergs Sverige han tycker sig representera då. Eller Folke Bernadottes, eller min faster Majkens Sverige. Inte heller mig eller mitt Sverige.

  Kanske är det den otäcka stank som sätter sig i näsan idag som avhåller båset från att kommentera?
  Stanken från fascisternas bruna färg?

  Det blir för nära, för påtagligt att historien håller på att upprepa sig.

 2. Ja, fy!
  Ptviii, hade min farmor spottat.
  Nu jävlar! hade min farfar sagt medan han slog sin starka näve i bordet.

  (Min mormor hade blängt under tystnad och min morfar hade tagit fram fiolen och spelat lite Bach.)

 3. Ruggigt. I alla fall om det är så att den officer som var med i en patrull som mördade judar 1944, var höjdare inom polisen på femtiotalet.

 4. Ninja i Klockrike

  HAHAHAHAHA!!!!

  Tokdåren Åkesson hade inte tillstånd för flygbladsutdelning, så han är gripen av turkisk polis och deporterad!!
  Ibland blir man lite extra glad!!!!

 5. Magganini

  Stanken är sannerligen och synnerligen otäck och tyngande. Men så rätt som det är kommer det en upplyftande nyhet! Utropstecken!

 6. Agneta uti Lund

  I början av av sjuttiotalet var det tufft för judar i Polen – de miste sina jobb etc. Då kom det en del som hade simanknytning till Lund. Minns att jag sa till en kille ”här i Sverige kan ni var trygga” och han svarade: ”Det finns ingen plats på jorden där vi judar kan vara trygga.”

  Mitten av femtiotalet då jag började simma var ett ungerskt syskonpar – en pojke och en flicka – väldigt duktiga. Tror att de hette Konrads i efternamn. Ungern har länge varit en bra simnation.

 7. Ninja i Klockrike

  Ja, men jag sitter ändå bara i ett hörn och gungar fram och tillbaka, så det gör inget.
  Har du en semla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.