Hoppa till innehåll

Back from the dead

Här sitter jag med smutsigt, tovigt hår och konstaterar förvånat att jag överlevde nyårsflunsan.

Okänd flamländsk konstnär, ca 1621. (Fast vän av ordning tycker att ”1621” faktiskt inte låter så himla ungefärligt.)

Det började med en sugning i magen. Knorr med skruv och lite vakuum.

– Aaah. Hungrig! tänkte jag som vanligt och trampade ner till köket och ställde mig att stirra in i kylskåpet.

Men inget lockade.

– Pesto? Chiliost? Bostongurka? Keso? Köttbullar? Mandelmassa?

Nä. Så jag stängde kylen, och gick istället in i Tardisskafferiet.

Det är förstås större på insidan.

– Vita bönor? Tonfisk? Pasta? Vin? Nämen! Lemoncurden ska ju inte vara här!

Jag satte mig ner vid köksbordet med en potta te och stirrade på lemoncurden som jag ju borde ha stoppat in i kylen. Men teet smakade förfärligt. Och lemoncurdburken var så tung. Vänta, den har förvandlats till en senapsburk! The end is near! Jag tittade på min djefla man, som satt med näsan i mobilen för att plugga polska med Duolingo och tänkte:

– Polska. Språk. Glosor. Bokstäver. Säng.

Så då gick jag och lade mig en stund. I tre dagar, om man ska vara exakt.

Med datorn i ett fast grepp försökte jag be gardinerna att dra för sig. (Michael Peter Ancher 1882.)

Det gjorde ont. Med muskelvärk, huvudvärk och en molande smärta i magen samt överkänslighet för dagsljus låg jag med en influensa som på latin borde heta nåt i stil med Baccis phyllus.

De hemmavarande barnen som inte var rädda för smitta gav mig små smörgåsbitar med smör och litervis med te och vatten. Ibland fick jag en banan och en alvedon. Någon gav mig en tandborste, och mer än en gång vaknade jag utan att ha den blekaste aning om det var natt eller dag ute.

Så här satt den djefla mannen, fast bara i andanom en våning ner – livrädd för att smittas.

Så mådde jag plötsligt bättre. Raskt avverkade jag några filmer på Netflix, fast låg kvar i sängen för säkerhets skull. Men då kom massa trevliga inbjudningar som ett slag i ansiktet!

– Häng med på sportbar så ser vi Zlatans första match för Milan klockan tre!
– Välkomna på sista glöggslatten!
– Glöm inte världens trevligaste bokklubb där vi diskuterar en bok som ingen har hinnit läsa färdigt!
– Men jag är ju sjuk. SÅ sjuk.

Jag vill ha en semla, och så kommer ni med en jävla ros. (Mikhail Nesterov 1928.)

Och då pajade internet. Det var väl så att jag hade kört routern i botten med alla filmerna. Hårdvarufel, precis som när motorn skär och topplocket flyger. Eskilstuna Energi & Miljö som är vår internetdealer svarade glatt:

– I vanliga fall är det bara att komma hit till oss och hämta en ny router, men de är helt slut. Ni får väl sitta på café och jobba istället. Kan ta tre dagar.
– MEN JAG ÄR JU SJUK!

Så nu lever vi på mobilvågor som inte tillåter några excesser. Men för er som har tid och internet och en eller annan streamingtjänst samt en fungerande router kan jag rekommendera:

Steve Jobs (2015, manus av Aaron Sorkin som gjorde ”West Wing”)
The Loudest Voice (miniserie)
Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Den här flunsan är brutal, Lotten! Och den skummaste influensa jag har varit med om. Den ger sig på ens tidsuppfattning. En förvirrad influensamorgon vaknade jag klockan sex, tog en Ipren och somnade om/domnade bort. En evighet senare vaknade jag och lyckade lista ut att klockan var nio. Tänkte först att det var skönt att jag sovit bort hela dagen. Men det var ju ljust. Aha! tänkte jag. Jag har sovit ett helt dygn, klockan är nio på morgonen nästa dag!

  Fast så var det ju inte; det hade bara gått tre timmar.

  Sjukdomsvinster? Nä, inte vad jag har märkt. Skulle möjligen vara att jag tappat några kilo, men dom brukar kunna leta sig tillbaka rätt snabbt.

  Men ta det nu för 17 riktigt lugnt – runt knuten lurar en elak bronkit tätt följd av en lunginflammation. Motas bort med stora mängder te och mera film!

  Fina sjukbilder – preciiis så känns det!

 2. Ninja i Klockrike

  Usch, usch, usch!!
  Det låter verkligen förskräckligt och ni har mina djupaste sympatier.
  Själv håller jag mig inne efter att ha halkat runt i leran i trädgården underhelgerna.
  Det går så bra så, och så får jag tid att handarbeta. Håller på med en rolig cowl i huvudsakligen rött garn.

  Just orkeslösheten när man har sån där flunsa är bland det jobbigaste. När man inte orkar röra ögonen längs raderna i en bok, hur bra den än är.
  Känn mina mentala omsorger och min svala hand på pannorna.

 3. Tack, hörni!

  (På nåt sätt lider jag nästan mer av att routern inte funkar och vi måste använda mobilerna som modem.)

  AuL blev sjuk i en förfärlig flunsa i slutet av november och är fortfarande svag, darrig och hostig. Så, Karin, det är helt korrekt. Här har ni en som inte hoppar ur sängen och tränar basket imorrn.

 4. Staaaaaackars Lotten! Hoppas att resten klarar sig för annars blir det väl Stackars Lotten som ska ta hand om de andra också.

  ”Ni får väl sitta på café och jobba istället.” Ja, den var ju bra! Vad tror de att caféet gillar det upplägget med att folk sitter och tar upp stolar och bara dricker en kaffe under flera timmar medan de knapprar på datorn?

  Kul att din djefla make har upptäckt Duolingo! Hur går det för honom? Har han något bra streak? Jag är uppe i 1412 dagar.

 5. Dina

  Oj oj! Inte vilja ha mandelmassa och inte träna basket? Då mår du verkligen inte bra.
  Här är det vaccineringshysteri pga influensadödsfall. (Förstår de som vill ta det säkra före det osäkra även om jag själv inte går på den linjen.)

  Sucks att inte kunna se film när man har tillfälle…

 6. Så sant, så sant, Dina: Kommer jag att kunna frossa i filmer senare? Noooo!

  Hm. Kan man kanske översätta lite lugnt i detta skick? Eller redigera på halvfart? Ska testa!

 7. Båthuspernilla

  Jag blev sjuk sista veckan i november och igår var min första dag utan hosta eller halsont. Upplevde inte att jag hade influensa, men en oerhört seg och hostig förkylning. Har alltså varit hemma sjuk själv eller vabbat med ännu sjukare båsbarn i 6v. Inte undra på att det känns ovant att jobba idag.

  Krya på er alla sjuklingar.

  Bifogar bild på bloggbarnet, som fyller 6 år på fredag. Jösses vad tiden gått fort. Nu ska vi välja skola och greja.

 8. Ninja i Klockrike

  Finaste Båsbarnet!
  Tänk att Maj-Lis är sex år allaredan.
  Många gratulationer från båsmoster Ninja.

 9. Agneta uti Lund

  Maj-Lis, hipp hurra på födelsedagen båsets egen baby!

  Redan den 5 november blev jag sjuk. Trodde det var influensa men det visade sig vara lunginflammation – fick Kåvepenin efter en vecka. När lunginflammationen lugnat sig satte en förfärlig luftrörskatarr med hosta och segt slem in. Den håller fortfarande på. Men lite lugnare nu. Min ena fot tycks ha drabbats av droppfot och fullständigt bristande aptit har gjort mig 15 kg mindre. I nästan en och halvmånad fixade jag inte att läsa, men tack o lov, nu fungerar det igen. Har sovit rätt mycket och druckit mycket vätska av diverse slag – mest kallt vatten. Och en vecka över nyår fixade jag, att som planerat, åka till en av sönerna och hans hustru boende utanför Bryssel.
  Jag fick inte influensavaccin i år eftersom jag var sjuk då min vårdcentral sprutade alla som ville. Bör jag kanske be att få en spruta i alla fall. Kanske sedan jag förhoppningsvis blivit ännu piggare.

 10. Som varandes pensionärer uppmanades vi att vaccinera oss tidigt förra gången, men det var tydligen fel soppa i kanylerna. Nästan alla sjuknade in. Den här gången hemsökte Medicinsk Personal vårt 55+ boende i början av december, och si!
  Det verkar funka.

 11. Magganini

  Men fy så ni mår. Sluta!

  Hon vill inte ha mandelmassa, bara om det är vetebrö och grädde omkring. Ja. Jo, man blir ju lite kinkig när man är sjuk, men det är bra långt till fettisdan faktiskt.

 12. Ninja i Klockrike

  Semlor kan man äta året runt. I advent är det gott med saffranssemlor med lingongrädde, och på sommaren kan man med stor njutning förtära en blåbärsemla eller varför inte en chokladsemla med moccagrädde?

 13. Kråkan

  Jag testade en semlisante (semla + croissante) förra säsongen och fann den god. 🥐. Hm det finns ingen semleemoj!

 14. ”Back from the dead” är helt fel rubrik, för nu är jag död igen. Sover non stop och kan inte läsa – precis som AuL skriver här ovan.

  Men! Om man skriver med utropstecken ser man jättepigg ut! Lattjolajban!

  Här finns en samling med svenska emojisar som man kan ladda ner: https://swemojis.com/
  De är inte snygga, men det är en rolig samling med kaviarmacka, Stenmark och Björn Borg.

 15. Ökenråttan

  Har vi börjat förfalla till emojisar? Då är ni verkligen klena och usla. God bättring, alla elända stackare. Dessa flunsor tar TID. Håll ut!!!

 16. Ninja i Klockrike

  När Fassan drabbades av något virus, lade han sig till sängs och sov tills han var frisk.
  När han vaknade till en smula, radade han gärna upp familjen längs sängkanten, bad oss förlåta att han varit en sådan dålig far och make, och att vi ändå kunde minnas honom med en viss värme, för nu skulle han dö.
  Sen somnade han om.
  Det var han som gav mancold ett ansikte.

 17. Magganini

  Om någon ställer fram semlor är jag först till fatet oavsett datum. Jag är inte värst principfast på det viset. Men framhåller gärna reglerna ändå.

 18. Men visst är det trist att hjärnan verkar ta storstryk av denna influensa! När man vill ligga och läsa romaner. Funkar inte alls.

 19. Ökenråttan

  Men oj, hörni! Vår lille pistmyra Myhrer var ute och åkte i dag. Utför. I Campigligo. Han hade världens fina start men grenslade och åkte ut! Snyft.

 20. Pistmyran låg jättebra till efter första åket, men så råkade jag bli sådär intresserad att jag skulle kolla hur det gick, och då går det aldrig bra. Sorry, Myhrer!

 21. Ninja i Klockrike

  Senare idag är det skidskytte. Till skillnad från vad H trodde när han hörde det, så skjuter man inte på skyttarna. Han blev besviken.
  Jag har en fruktansvärt rolig unge när han sätter den sidan till. I sina bästa stunder påminner han inte så lite om Salig Maken.

 22. Jag tyckte Ninjas berättelse om det besvikna barnet var rolig och berättade för groomen. Han sa att jag har berättat den förut. Det kommer jag inte ihåg att vare sig Ninja eller jag har gjort.

  Stilig mugg, Kråkan! Här äter vi fortfarande julkakor.

 23. När jag ska berätta nåt här på bloggen måste jag ALLTID googla först så att jag inte upprepar mig. Har jag berättat när min pappa skrek nåt dumt till domaren under en basketmatch?

  Om inte, har ni det att se fram emot.

 24. Örjan

  ”Second the motion” som amerikaner påstås säga i samband med nya förslag på föreneningsmötet

 25. Ninja i Klockrike

  Jag kan äta semla i vilken tisha som helst. Eller skjorta. Inte klänning, för det tycker jag är ett gräsligt obekvämt plagg.
  Inlindad i ett täcke är okej. Bara det är en semla inblandad.

 26. Den här flunsan, alltså. I tur och kronologisk ordning: ont i magen, ingen matlust, muskelvärk, ont i huvudet, förvirring, hög feber, ingen feber, kräk, frossa, plötslig matlust, ingen matlust alls och idag – migrän.

 27. Ökenråttan

  Detta ska nog pigga upp dej, lilla Lotten! Hör här: Jag har hittat dej i en bok som jag just läser. Jag som har ytliga intressen läser en memoar av modejournalisten Lotta Lewenhaupt. Där berättas om hur författarinnans grevinna till mor vill bränna ner familjens slott, Sjöholm, för det är så kallt där. Detta skrevs mycket om i pressen och även Lotten kommenterade. Och ”blogg-Lotten” citeras nu i boken! Nu blev du väl pigg, Lotten?
  Jag minns faktiskt det där inlägget. Tokig människa, bränna ner huset för att man fryser. Det värmer ju bara för stunden.

 28. Ökenråttan

  I länken till grevinnan som brände ner slottet framfördes en undran om hur månne Trumps vinterresidens ser ut. Därom kan jag förtälja, ty jag har ett gammalt reportage inifrån Mar-a-Lago från den tid då det ägdes av den smällrika damen von Post. Är nån intresserad? Det är hiskligt och det finns ingen anledning att tro att den minst sagt vräkiga och vulgära stilen inte skulle tilltala även Trump.

 29. Ökenråttan

  Tja, trivialt är kanske inte det ord som först faller en på läppen när man ser interiörerna i Mar-a-Lago. Min hovfotograf rycker ut nu och plåtar. Återkommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.