Hoppa till innehåll

Det näst roligaste aprilskämtet

Det roligaste aprilskämtet är faktiskt inte den där om nylonstrumpan som man ska trä över tv:n för att få färg-tv. Nej, det allra roligaste är den där om Clark Olofssons nedgrävda byte i Måttsundsbacken. Vi kan ta en paus här så att ni alla läser om det.

[läspaus, humdidum, trarajdiraa]

Här kommer så en länk till det näst roligaste aprilskämtet! Men vad hör jag i fjärran?

– Va? En länk?
– Kan männschan inte bädda in klippet?
– Men orka klicka!

Jag förstår att ni alla är upprörda, men klippet tillhör SVT och ligger på SVT och får inte flyttas från SVT hur goda mina intentioner än är. Men ni får naturligtvis en sammanfattning i bilder här, sorry ©SVT eller nåt.

Den nitiske tv-reportern Sven Ekberg berättar här iförd säkerhetshjälm om hur en av Ölandsbrons 50 meter höga pelare helt enkelt har vittrat sönder.

Eftersom detta filmades 1997 och man då på SVT:s lokalredaktioner näppeligen hade tillgång till CGI eller andra finurliga specialeffekter, blir man ju storligen imponerad. Och förundrad över nyss nämnda hjälm.

Det ser ju jättetrasigt ut!

– Polisen stänger av för både bilar och sjöfart.
– V
ägverket och länsstyrelsen kommer att sätta in bilfärjor.
– Kommunikationsminister Ines Uusman är på väg hit i helikopter.

En professor i armerad betong som dessutom är projektledare för Öresundsbro-projektet säger att han är bekymrad:

– När bron byggdes 1972 användes saltvatten vid betonggjutningen, vilket orsakade korrosion i armeringsjärnen. Betongen behöver kunna andas!

– En kolloidpartikel har uppstått som klättrar uppåt i pelarna … det är en svävande partikel som håller sig ovanför vattenytan …

”Nu mäter vi med hjälp av ljudinstrument som visar hur porös betongen är.”
Denna oerhört skärrade Norrköpingsbo var mitt på bron när det började ”gunge, riste, och skake” och han fick trycka gasen i botten ”innan hela skiten kollapsa”.

Som den skjutjärnsjournalist jag ju är, har jag nu letat upp den där Sven Ekberg – numera pyntad med de grå tinningarnas charm.

– HUUUR fixade ni så att det såg ut som om bropelaren faktiskt var trasig?
– Vi satte en stor glasskiva framför kameran. På glasskivan täckte vi en bit av bropelaren så att den i bild såg ut att ha rasat. Med dagens teknik hade det nog varit mycket enklare.

– Och jag är oerhört förtjust i detaljen den där betongklumpen som någon släpar bort …

– Äsch, betongklumpen hittade vi i närheten av brofästet, bara.

– Men det är så himla bra gjort!
– Ja, men egentligen blev det lite för bra och trovärdigt. Polisen som ställde upp höll på att få sparken, jag blev utskälld av en hotellägare på Öland eftersom hans gäster bokade av sina rum, Ölandsbladets chefredaktör skrev en ilsken ledare om det olämpliga skämtet som skrämde bort turisterna.
– Wow. (Jag är väldigt verbal.)
– Inslaget sändes i Rapport och SVT:s växel höll på att braka ihop. Därför tvingades Aktuellt senare på kvällen förklara för tittarna att allt var just ett skämt och att bron stod kvar på sina bastanta cementfötter.

Jag tackar härmed redaktör Ekberg – och tittar på klippet än en gång.

Sven Ekberg till höger, med sin son Svante till vänster.

Själv har jag lyckats lura barnen genom att på den tiden som vi hade dagstidningar lägga en ett år gammal tidning i lådan (jag planerade alltså för detta i ett år!) och genom att i radio påstå att man har hittat ägg med glasbitar i. Av skämten år 2019 tror jag att jag gillade detta mycket enkla från  SOS Alarm bäst:

Avslutningsvis ett aprilskämt från 1957: spagettiskörden hotas!


Uppdatering!

Sven Ekberg vände uppåner på hela Youtube för att leta fram snutten med brodebaclet – och se på tusan. Här finns det – gömt bland massa annan aprilskämtsbråte!

(Jag har ställt in så att ni hamnar direkt på 2,56 min och bara behöver klicka på playpilen.)

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance PT

  Broluret har jag bara hört om tidigare. Det är ju helt lysande! Undrar om det ändå inte är värt förstaplatsen. Delat etta, kanske?

 2. Så synd, jag kan inte titta på brorasfilmen (nästan så att det skulle behövas bindestreck i det ordet för att förhindra feltolkning men jag låter bli för det blir mycket roligare då!) eftersom jag inte är i Sverige! Så jag är mycket tacksam för att stillbilderna! Så himla bra gjort med glasskivan!!!

 3. Näää, det har du ju rätt i Peztis! Man kan inte se SVTplay utomlands. Hm. (Funderar på busiga och illegala lösningar.)

  En annan sajt varifrån man inte heller kan bädda in filmer på bloggen är ”Filmarkivet”. Men jag trooooor att det funkar att titta på även om man är utanför Sverige.

 4. Jag hade tyvärr inte tid att fara till Livrustkammaren idag. De hade ett evenemang som hette ”Lär din katt att bära rustning”. Med illustrationer på ansiktsboken.

 5. Filmarkivet … det första jag ser är den där attans filmen med Gudrun Schyman när hon föder sitt barn! Såg den när jag var gravid … Hu!

  Vissa filmer kan man se även utomlands, det har något med rättigheter att göra.Greppar inte riktigt det där. Finns ju alternativ ibland, som du nämnde i förbifarten. 😀

  Vem sjutton har någonsin lärt sin katt att göra något?

 6. Sanna

  Det är ganska livlig trafik på den avstängda bron men det var väl inget folk noterade i hastigheten. Annars väldigt välgjort.
  Uppskattar faktiskt sr-blekinges skämt idag.

 7. Jättebra aprilskämt! Och kul filmtrick!
  Apropå filmtrick, har jag berättat hur vi gjorde när vi byggde en klocka på Stadshustornet i tredje Jönssonliganfilmen?

 8. Ninja i Klockrike

  Aprilskämt ska vara genomarbetade och aningens överdrivna.
  Att bara svänga ihop ett lur så där utanvidare är oftast inte särskilt roligt. Broluret var superbt.
  Niklas; BERÄTTA!!
  Schnälla?

 9. Örjan

  Kyrkans Tidnings Aprilskämt igår enl dagens EskilstunaKuriren.
  Rubrik
  ”GW och biskopen nära ”På spåret” – i kyrkans aprilskämt” (Biskopen i Strängnäs stift)
  Tyvär rär artikeln på EK låst, och finns ej heller på KT:s hemsida

 10. Magganini

  Är det nån som vet vad det är för fel på semlorna i år? De hamnar aldrig framför mig som de ska. Dem verkar jag vara lurad på i alla fall.

 11. Magganini

  Äsch, nä, det är jag ju inte. Skrivbord, pappershögar, dator. På helt annan ort. Men tack för trevligt förslag, och då vet vi ju var åtminstone en av semlorna finns. Den kan du väl behöva själv förresten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.