Hoppa till innehåll

Etikett: aprilskämt

Det näst roligaste aprilskämtet

Det roligaste aprilskämtet är faktiskt inte den där om nylonstrumpan som man ska trä över tv:n för att få färg-tv. Nej, det allra roligaste är den där om Clark Olofssons nedgrävda byte i Måttsundsbacken. Vi kan ta en paus här så att ni alla läser om det.

[läspaus, humdidum, trarajdiraa]

Här kommer så en länk till det näst roligaste aprilskämtet! Men vad hör jag i fjärran?

– Va? En länk?
– Kan männschan inte bädda in klippet?
– Men orka klicka!

Jag förstår att ni alla är upprörda, men klippet tillhör SVT och ligger på SVT och får inte flyttas från SVT hur goda mina intentioner än är. Men ni får naturligtvis en sammanfattning i bilder här, sorry ©SVT eller nåt.

Den nitiske tv-reportern Sven Ekberg berättar här iförd säkerhetshjälm om hur en av Ölandsbrons 50 meter höga pelare helt enkelt har vittrat sönder.

Eftersom detta filmades 1997 och man då på SVT:s lokalredaktioner näppeligen hade tillgång till CGI eller andra finurliga specialeffekter, blir man ju storligen imponerad. Och förundrad över nyss nämnda hjälm.

Det ser ju jättetrasigt ut!

– Polisen stänger av för både bilar och sjöfart.
– V
ägverket och länsstyrelsen kommer att sätta in bilfärjor.
– Kommunikationsminister Ines Uusman är på väg hit i helikopter.

En professor i armerad betong som dessutom är projektledare för Öresundsbro-projektet säger att han är bekymrad:

– När bron byggdes 1972 användes saltvatten vid betonggjutningen, vilket orsakade korrosion i armeringsjärnen. Betongen behöver kunna andas!

– En kolloidpartikel har uppstått som klättrar uppåt i pelarna … det är en svävande partikel som håller sig ovanför vattenytan …

”Nu mäter vi med hjälp av ljudinstrument som visar hur porös betongen är.”
Denna oerhört skärrade Norrköpingsbo var mitt på bron när det började ”gunge, riste, och skake” och han fick trycka gasen i botten ”innan hela skiten kollapsa”.

Som den skjutjärnsjournalist jag ju är, har jag nu letat upp den där Sven Ekberg – numera pyntad med de grå tinningarnas charm.

– HUUUR fixade ni så att det såg ut som om bropelaren faktiskt var trasig?
– Vi satte en stor glasskiva framför kameran. På glasskivan täckte vi en bit av bropelaren så att den i bild såg ut att ha rasat. Med dagens teknik hade det nog varit mycket enklare.

– Och jag är oerhört förtjust i detaljen den där betongklumpen som någon släpar bort …

– Äsch, betongklumpen hittade vi i närheten av brofästet, bara.

– Men det är så himla bra gjort!
– Ja, men egentligen blev det lite för bra och trovärdigt. Polisen som ställde upp höll på att få sparken, jag blev utskälld av en hotellägare på Öland eftersom hans gäster bokade av sina rum, Ölandsbladets chefredaktör skrev en ilsken ledare om det olämpliga skämtet som skrämde bort turisterna.
– Wow. (Jag är väldigt verbal.)
– Inslaget sändes i Rapport och SVT:s växel höll på att braka ihop. Därför tvingades Aktuellt senare på kvällen förklara för tittarna att allt var just ett skämt och att bron stod kvar på sina bastanta cementfötter.

Jag tackar härmed redaktör Ekberg – och tittar på klippet än en gång.

Sven Ekberg till höger, med sin son Svante till vänster.

Själv har jag lyckats lura barnen genom att på den tiden som vi hade dagstidningar lägga en ett år gammal tidning i lådan (jag planerade alltså för detta i ett år!) och genom att i radio påstå att man har hittat ägg med glasbitar i. Av skämten år 2019 tror jag att jag gillade detta mycket enkla från  SOS Alarm bäst:

Avslutningsvis ett aprilskämt från 1957: spagettiskörden hotas!


Uppdatering!

Sven Ekberg vände uppåner på hela Youtube för att leta fram snutten med brodebaclet – och se på tusan. Här finns det – gömt bland massa annan aprilskämtsbråte!

(Jag har ställt in så att ni hamnar direkt på 2,56 min och bara behöver klicka på playpilen.)

Share
19 kommentarer

April, april, alternativa fakta och vem fan ska man tro på?

Sedan liten knodd har jag roats storligen av aprilskämten. Jag rusade ut till brevlådan i Luleå, letade i Kuriren och DN efter skämtet och kunde sedan luta mig nöjt tillbaka när de andra i familjen vaknade och letade de också.

Det allra, allra bästa aprilskämtet är det där om pengarna i Måttsundsbacken … Minns ni inte? Okej, jag citerar mig själv nu:


Under 1970-talet härjade Sveriges nationalbov Clark Olofsson som värst. Det gick rykten om att han under Norrmalmstorgsdramat 1973 lyckades smuggla ut hundratusentals kronor genom att placera pengar i internkuvert – och alla var vi intresserade som hyenor. Ett par år senare, den 1 april, deklarerade Luleås ena lokaltidning Norrbottens-Kuriren:

Clark Olofsson har grävt ner alla sina pengar i Måttsundsbacken!

 Men vi tvivlade.
– Int’ då, sa vi. I Måttsund åker man schlaaalom. Int sku han få för sig å gräva där, Clarkpojk’n.

Men så sa inte den andra lokaltidningen – alltså NSD. De blev storligen irriterade över Kurirens scoop, och åkte på skrikande däck till Måttsundsbacken för att kolla. Och kanske prata med folk samt gräva lite bredvid alla andra som ju måste vara där och leta guld.

Men NSD möttes förstås av en tom skidbacke. Och förstod aprilskämtet. Samt fick en snilleblixt. NSD-journalisterna sprang in i stugan vid backens fot, lånade en telefon (jo, ungdomar, det här var förr i tiden när telefoner satt fast i sladdar) och ringde upp Kurirens redaktion:

– Ni är ju helt sinnes! Här drar ni en vals om pengar i back’n och så far folk hit och gräv’ upp hela Måttsund! Den ser ut som en potatisåker! Gör nåt!

Så Kuriren satte sig i en bil och åkte på skrikande däck till Måttsund – för att där mötas och fotograferas av skadeglada NSD-reportrar.


Men så finns det ju en intressant underkategori till alla lyckade aprilskämt: fantastiska nyheter som är sanna och som råkar publiceras just den 1 april.

  • Gmail presenterades den 1 april 2004 och ansågs vara ett synnerligen lyckat aprilskämt eftersom man junte kan erbjuda 1 GB gratismejl sådär bara tjoff, liksom.
  • Morsesignalen SOS introducerades i Tyskland den 1 april 1905.
  • Både Himmler (1933) och Franco (1939) fick just den 1 april högt uppsatta positioner som kom att påverka hela världen.

Men det bästa inte-aprilskämtet som publicerades den 1 april, är faktiskt The Big Bang.

Physical Review den 1 april 1949: ”Remarks on the Evolution of the Expanding Universe”.

Nu blir det spännande att se vad som händer i det amerikanska nyhetsflödet eftersom nästan allt som Trumpen tar sig för, ju påminner om aprilskämt.

Trump 7 nov 2012.
Trump 27 nov 2016.

Här är några påhittade tweets – om den amerikanske presidenten hade levt i andra tider och twittrat om det som hände då, hade det kunnat se ut så här:

Nu ska jag inte lura en enda på hela dagen!

Share
32 kommentarer

Glasbitar i äggen också!

Jahaja. Inte nog med att glasbitar på ett mystiskt sätt har letat sig in i både färska och frysta kycklingbitar. Nu bor de även i äggen!

Förmodligen inte glasägg.

Eftersom det här var en lika stor nyhet för oss i Radio Sörmland som någonsin ockupationen på Västtysklands ambassad eller Frank Anderssons sensationella VM-guld via en halvnelson, satte vi in alla våra jannejosefssonska grävkrafter och hittade
1. en förvånad äggätare
2. en informatör på Jordbruksverket.

Allt kan höras här. Men om ni inte orkar lyssna:

1. Erica Hermansson åt som vanligt ägg i morse och dränkte ägget i kaviar. Plötsligt bet hon i i en lillfingernagelstor glasbit som liksom satt fastkilad mellan gulan och vitan.
2. Erik Berggren verkade helt skärrad, men kunde meddela att de på Jordbruksverket skulle ha krismöte, och att allmänheten så länge skulle kunna känna sig säker om alla stekte äggen istället för att äta dem kokta.

____
Naturligtvis
hade vi hittat på allt. Och naturligtvis blev folk arga. På telefonsvararen (ni måste lyssna!) fick vi skäll för att vi på detta sätt skrämmer upp både gamla och unga och det hela var barnsligt, dumt, taffligt och jag vet inte allt.

Själv tycker jag att det var lysande: man blir ju lurad bara så länge som man inte tänker sig för. Alla som klagade gjorde det dessutom å någon annans vägnar – alla stackare som ju blev lurade. Själva var de inte alls lurade, så det så.

_______
Den som föreställde Erica bloggar om det här.
Den som föreställde Erik bloggar om det här.
Många skämt blire.

Share
21 kommentarer

Det allra, allra bästa aprilskämtet

Alltid drar man upp det där med nylonstrumpan på tv:n från 1962. Men … det var enligt SVT bara ett tekniskt välunderbyggt försök! När Kjell Stensson försökte få fram färg-tv genom att bara trä en strumpa över den svart-vita tv:n var det på fullt allvar!

Sägs det.

Naaah. Nope. Nu misstänker jag att SVT:s ”Öppet arkiv” med oss skämtar aprillo, för detta låter ju helt vansinnigt, oavsett spaltverkan och röntgenforskning.

Det allra bästa aprilskämtet är dock inte det där.

Under 1970-talet härjade Sveriges nationalbov Clark Olofsson som värst. Det gick rykten om att han under Norrmalmstorgsdramat 1973 lyckade smuggla ut hundratusentals kronor genom att placera pengar i internkuvert och alla var vi intresserade som hyenor. Ett par år senare, den 1 april, deklarerade Luleås ena lokaltidning Kuriren:

Clark Olofsson har grävt ner alla sina pengar i Måttsundsbacken!
Men vi tvivlade.
– Int’ då. I Måttsund åker man schlalom. Int sku han få för sig å gräva där, Clarkpojkn.

Sa vi. Men inte den andra lokaltidningen – alltså NSD. De blev storligen irriterade över Kurirens scoop, och åkte på skrikande däck till Måttsundsbacken för att kolla. Och kanske prata med folk och gräva lite bredvid alla andra som ju måste vara där och leta guld.

Måttsundsbacken 2008.

Men NSD möttes förstås av en tom skidbacke. Och förstod. Samt fick en snilleblixt. De sprang in i stugan vid backens fot, lånade en telefon (jo, ungdomar, det här var förr i tiden när telefoner satt fast i sladdar) och ringde upp Kurirens redaktion:

– Ni är ju helt sinnes! Här drar ni en vals om pengar i backn’ och så far folk hit och gräv’ upp hela Måttsund! Den ser ut som en potatisåker! Gör nåt!

Så Kuriren satte sig i en bil och åkte på skrikande däck till Måttsund för att där mötas och fotograferas av skadeglada NSD-reportrar.


SvD listar.
Wikipedia listar.

Share
47 kommentarer

Nu slutar jag blogga

Jag har fått bokkontrakt och ska flytta till N.Y. eftersom jag har blivit krönikör på … äsch. Det var inte alls ett kul aprilskämt. Jag säger som många andra att det oftast inte är kul med lurerier. Jag försöker med något annat:

Man kan använda mobiltelefonen som tv-dekoder
Alla onödiga digitalboxar kommer att kunna eldas upp eftersom de är gjorda av solrosfr… Mäh, inte heller så kul. Men man kan ju drömma. När ska man kunna se på ett program och spela in ett annat som det var förr i tiden?

Melodifestivalen går om!
Carolas nya tänder klassas som doping eftersom hennes artikulation i och med den blev extra tydlig. Tja. Även om jag nu fnissar, så … näe.

Stavningsreform i år!
Det är i år 100 år sedan den förra stavningsreformen. Några exempel på nystavningar år 2006:
resturang
syckel
mäjl
abbånemang
omständig
öppenhjärtlig

Ah. Bra, den tar vi. Tihi, fniss och fnitter.

(Här hemma har vi nu på morgonen hittat en tejpbit på osthyvelns vassa kant och tejpbit på mynningen till vattenkranen, röd karamellfärg i mjölken och grön karamellfärg i filen.)

Share
12 kommentarer