Hoppa till innehåll

Det allra, allra bästa aprilskämtet

Alltid drar man upp det där med nylonstrumpan på tv:n från 1962. Men … det var enligt SVT bara ett tekniskt välunderbyggt försök! När Kjell Stensson försökte få fram färg-tv genom att bara trä en strumpa över den svart-vita tv:n var det på fullt allvar!

Sägs det.

Naaah. Nope. Nu misstänker jag att SVT:s ”Öppet arkiv” med oss skämtar aprillo, för detta låter ju helt vansinnigt, oavsett spaltverkan och röntgenforskning.

Det allra bästa aprilskämtet är dock inte det där.

Under 1970-talet härjade Sveriges nationalbov Clark Olofsson som värst. Det gick rykten om att han under Norrmalmstorgsdramat 1973 lyckade smuggla ut hundratusentals kronor genom att placera pengar i internkuvert och alla var vi intresserade som hyenor. Ett par år senare, den 1 april, deklarerade Luleås ena lokaltidning Kuriren:

Clark Olofsson har grävt ner alla sina pengar i Måttsundsbacken!
Men vi tvivlade.
– Int’ då. I Måttsund åker man schlalom. Int sku han få för sig å gräva där, Clarkpojkn.

Sa vi. Men inte den andra lokaltidningen – alltså NSD. De blev storligen irriterade över Kurirens scoop, och åkte på skrikande däck till Måttsundsbacken för att kolla. Och kanske prata med folk och gräva lite bredvid alla andra som ju måste vara där och leta guld.

Måttsundsbacken 2008.

Men NSD möttes förstås av en tom skidbacke. Och förstod. Samt fick en snilleblixt. De sprang in i stugan vid backens fot, lånade en telefon (jo, ungdomar, det här var förr i tiden när telefoner satt fast i sladdar) och ringde upp Kurirens redaktion:

– Ni är ju helt sinnes! Här drar ni en vals om pengar i backn’ och så far folk hit och gräv’ upp hela Måttsund! Den ser ut som en potatisåker! Gör nåt!

Så Kuriren satte sig i en bil och åkte på skrikande däck till Måttsund för att där mötas och fotograferas av skadeglada NSD-reportrar.


SvD listar.
Wikipedia listar.

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Står i radiostudion och uppmanar folk att ringa in och lura oss.

  Oj, vad de inte lyckas! Jag har däremot ljugit fem gånger redan.

 2. Underbart! Jag fasar för varje 1 april eftersom jag går på typ ALLT. Verkligen. Min mamma ringer och lurar mig varje år , och fast jag vet det lyckas jag alltid glömma bort det ändå. Ett år sa hon att hon höll på att packa – hon hade fått ett stipendie att åka till Nordpolen i tre månader. Ett annat år började hon skrika för att det hade kommit in en stor mås genom fönstret i vardagsrummet medan vi pratade! (Hon bor på femte våningen i Vasastan). Jag fattar inte hur jag kan vara så blåögd att jag går på sånt, men det gör jag.

 3. Tiila

  Anna, vilka fantastiska aprilskämt din mor drar!
  Det visar på att folk lättare tror på en stor lögn än en liten.

 4. cruella

  Nya tider, nya slalomskämt – har du läst DN idag om den inglasade Hammarbybacken?

  Jag och 14-åringen gick på det så det skreks och frustades av olika åsikter om vaaaansinnigheten respektive det genialiska i projektet.

  Nu känner jag mig som fårskallen.

 5. Jag ska snart påstå i radio att sendrag är ett tecken på överträning och hänvisa till en viss professor i idrottspsykologi.

  Men vet ni att Jocke Berg (på rikigt) har sjösatt ett Ted Gärdestad-projekt?

 6. Min favorit på samma tema gick i Göteborgs-Posten för ett antal år sedan. Skämtet gick ut på att Försvarets överskottslager (eller var det polisens hittegods?) hade så många gamla cyklar kvar att de bestämt sig för att skänka bort ett gäng på Gustav Adolfs Torg.
  Sedan kedjade man fast en cykel vid statyn av kungen ifråga, försedd med en lapp med texten: ”april, april.”
  Det roliga var att en av de lurade blev så förbaskad att h*n helt sonika snodde cykeln.

 7. ”Ni är ju helt sinnes”! Men hur underbart lakonisk kan en okvädingsfras egentligen låta! Min vokabulär blev just en glosa lyckligare. Tack för det!

 8. En lyssnare ringde in och påstod att fartkamerorna längs vägarna numera kommer att ta bilder även på baksidan!

 9. ab

  *host* Ett stipendiUM, heter det…

  Och på tal om måsar, jag träffade en gång en konstnär i Stockholm som faktiskt hade en stor mås som brukade hälsa på i hans hyreslägenhet (inget aprilskämt!)

 10. Kjell Stensson är med på tredje plats på Museum of hoaxes top 100 aprilskämtslista, efter BBC-s klassiker ’spaghettiskörden’ och en fantomkastare i baseboll. Inte illa. Hur skämten på nätet utvecklar sig under dagen har förstås Wikipedia koll på. (Sidan uppdateras löpande under dagen, kan man säga)

 11. Jag tycker att ni ska gå till Pain de Martin (länk finns i Lottens blogglista) och kolla en ny, avancerad snabbjäsningsmetod.

  Fantastiskt bra, ska sätta en deg redan i kväll.

 12. Men nu kommer jag ihåg ett otroligt bra aprilskämt i DN för ett par år sen. ALLA jag känner gick på det (inklusive mig själv förstås). Det var en artikel om en fantastisk, undangömd ö i Adriatiska havet: Isola Lethe. Tyvärr finns den inte kvar på dn.se, men här är en intervju med författaren.

 13. Norran hade ett roligt aprilskämt förra året. Dom hävdade att elitserien skulle bantas till 10 lag. Det skulle innebära att Skellefteå AIK – som äntligen kommit med efter 16 år i lägre serier – ändå inte skulle få vara med kommande säsong. Riktigt roligt.

 14. Jag fick min deklaration idag med en helt helvetisk kvarskatt. Det är den där slags aprilskämt man inte skrattar åt.

 15. Det kan inte vara lätt att förmedla nyheter en sånhär dag!

  Jag var övertygad om att nyheten om att svenska och danska posten ska gå ihop var ett aprilskämt, men i så fall har både DN och SvD gått på det.

 16. Dieva — jag trodde redan igår att försäljningen av Vin & Sprit var ett aprilskämt.

  Goblincharlott! Så här ska du se på kvarskatt:

  * Om du får tillbaka på skatten har du till väldigt kass ränta lånat ut pengar till staten.

  * Om du måste betala kvarskatt, har du till väldigt bra ränta lånat pengar av staten.

  Se där! Skönjer jag ett svagt leende på dina läppar?

  Nu ska jag snart hoppa på freeze-tåget mot Stockholm!

 17. cruella; jag gick på skidbacken också. Rätt coolt tänkt faktiskt. Det finns ju inbyggda skidhopparbackar. Hur svårt kan det vara att glasa in en skidbacke?

 18. Så tänkte jag också, Ullah. Post?
  Men om de menar de duktiga tjejerna nere i kiosken som lämnar ut paket, tar emot paket och gör allt sånt postigt i ljusets hastighet snarare än surpupporna på, vad heter det, Betalservice?, då tar jag tjejerna på kiosken.

  wv kukedo (kunde inte motstå att dela med mig… )

 19. Någon med mig försökte skämta aprilo i vår lokaltidning. Skumläste och gick på det. Läste noggrannare och gick _inte_ på det. Men nice try.

  Skidbacken hade jag inte hört om.

 20. Och i dagens upplaga av Kurren läser man att försöken med vinterodlad mandelpotatis går bara finfint. Man läser också att det finns ett begränsat antal Absolut Ice (starkvara i isflaska) att inhandla via systembolagen i Norrbotten. Och jag tror att båda är aprilskämt, men så galen som världen är kan man aldrig så noga veta…

 21. AB: Rapport med bilder kommer — jag är på väg hem efter ett seminarium. (Och kommer att somna stående i radiostudion imorrn.)

 22. Kundvagnarna hör till. Fråga mig inte varför. Idag har jag lärt mig att vara med på en flash mob och en freeze. Det får räcka för mig den här veckan, jag är ändå 45 år. Man kan inte ta in lika mycket längre, sen börjar man bara tänka på fiskpinnar.

  (Idag sa 15-åringen, som förklaring till vad jag skulle göra när familjen inte riktigt fattade: Det är vuxna som träffas och leker.)

 23. På Annas länk ovan till ”Ingen vanlig blogg” syns hakke förbiilande med min kamera, men inte jag.

  Jag försöker hitta en film med mera reaktioner, inte bara på stillastående människor.

 24. Min pappa var en stor aprilskämtare.

  Ofta var medlet Lirpa1 eller Herr I Lirpa inblandade på något sätt.

  En gång fick han väldigt många på kontoret att dra på sig blå tossor han varit och lånat/fått hos företagssköterskan. Jo, för under natten behandlades golvet med medlet Lirpa1 som dessvärre hade en missgynsam effekt på rågummisulor. De blev uppluckrade kemiskt på nåt sätt …

  Vi får se om jag lyckas pynta kommentatorsbåset med ett nytt (gammalt) hyss nästa år.
  (Pappa dog 2001.)

 25. JR — tack för länken! Jag berättade faktiskt om just detta skämt för radiolyssnarna. (Ni andra: följ JR:s länk!)

  Lirpa ska jag minsann ta till mig. Jag tror att han är est och att han om ett knappt år ska göra något här hemma …

 26. Klart man hittar det hos Lotten. Sambon och jag pratade aprilskämt över frukosten idag och han nämnde sin favorit men kunde inte komma ihåg vilken tidning som lurade vilken på slutet. Googlade och hamnade hos Lotten.

 27. […] man letar efter aprilskämt här idag, får man gå bakåt i tiden och lära sig allt om ”Det allra, allra bästa aprilskämtet”. (Däremot kan jag så här i en väldigt intressant parentes berätta att jag nyss gick upp […]

 28. Göteborg ska fira sitt 400-årsjubileum genom att återbörda skeppet Götheborg till havets botten vid Hunnebådan, där ursprunget en gång sjönk. För att få ordentliga hål ska man spränga med svartkrut. Sedan ska man vräka tillbaka porslinsskärvorna man hittat på samma ställe. GP förstås.

 29. […] som man ska trä över tv:n för att få färg-tv. Nej, det allra roligaste är den där om Clark Olofssons nedgrävda byte i Måttsundsbacken. Vi kan ta en paus här så att ni alla läser om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.