Hoppa till innehåll

Allergihjälp

Det är som att ha en fis på tvären, skoskav, klipulver och dåligt samvete på en gång – fast bara inne i ögonen. Så känns det att vara pollenallergisk just nu.

Björkpollen.

Det hade förstås varit värre att falla nedför ett stup eller att fastna i en mangel. Eller att vara tvungen att gå femton mil med en stor sten i skon. Och att samtidigt vara tvungen att andas genom en maskrosstjälk som dessutom smakar pyton.

Björkartisten. (CC BY-SA 2.0)

Men nu har jag varit nysig, väsig och kli-ig i sju dagar – och det var med andra ord dags att gå till doktorn. Jag beskrev mina symptom och avslutade med den riktigt stora bedriften:

– Och i detta skick lyckades jag ändå gifta bort min äldste son i lördags.

Läkaren blev vederbörligen imponerad, och frågade vad jag jobbade med.

– Jag håller föreläsningar om svenska skrivregler och bollar med bokstäver lite här och där.

Läkaren blev imponerad igen, och frågade vilka mediciner jag hade experimenterat med under den gångna veckan.

– Ooooh! Jag har med mig alla! sa jag och lassade upp alla ögondroppar, piller och näsdroppar på hans skrivbord.

Läkaren blev nu så imponerad att han nästan trillade av stolen eftersom jag

 1. hade med mig medicinerna
 2. hade testat olika varianter
 3. inte hade överdoserat
 4. verkligen hade gjort alldeles rätt på alla allergiska plan.

Jag fick en ny astmamedicin utskriven och några lite effektivare ögondroppar, men annars ska jag bara fortsätta på den inslagna vägen.

– Men … sa jag (och tvekade eftersom det problem jag ville dryfta verkligen inte var i nivå med överstupfall eller mangliga klämskador) … men … jag ser ju ut som en svullen gris i ansiktet. Finns det någon bortsvullningstablett?
– Nja, du kan ju alltid köpa hemorrojdsalva och kleta under ögonen, sa läkaren lugnt.

– Som att man kan sätta tandkräm på finnar och Coca-cola i toastolen? Jag hade ingen aning! Kan man sätta concealer i rumpan också?

Hm. Den nyss så imponerade läkaren hade plötsligt inte tid med mig mer.

Share
Publicerat iBloggen

28 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Man kan alltid sätta concealer i röven, men frågan är ju till vad nytta?

  Nog trodde man att du skulle få mer hjälp än så!

 2. Hemorrojdsalva under ögonen har jag hört förr men kommer inte ihåg vem som fick rådet. Borde kunna hjälpa för att få ner svullnader. Gå in på ett apotek och fråga en äldsta expediten om råd. Det värsta som kan hända är att hen tror att du har hemorrojder men inte vågar säga det.

 3. Ninja i Klockrike

  Vid en mer kristlig tid måste jag fråga min äldsta vän, docent i allergologi och lungmedicin, om detta är ett standardförfarande vid kraftiga allergiska ögonbesvär.

 4. PK

  En bra luftrenare i sovrummet gör att pollenallergikern sover gott. Vilken kan göra pollensäsongen lite mer uthärdlig.

 5. De receptfria tabletterna tar bra på allergisnuvan för min del, och de rinnande ögonen, men jag blir så trött. Så. Trött. Vilket nog beror på den underliggande allergin och inte på tabletterna, för det är bara nu i björkpollensäsongen det är riktigt besvärligt.

 6. Brid, det finns en variant på Loratadin (Clarityn) som man kan ta om man blir trött av originalet. Hakke vet vad de heter.

 7. Den morgontrötta

  Min far född 1920 utbildad till läkare i Lund ordinerade hemorrojdsalva till mycket. Våra ungdomsfinnar, skoskav och hemorrojder. Sammandragande och bra till det mesta enligt honom. Men akta er när ni sätter det på munnen, den stora ringmuskeln kan bli för sammandragen. Så bara lite på munsåren.

 8. Håkan (hakke)

  Jag använder desloratadine idag (de hette typ Aerius förut när de var receptbelagda). En bekant beskrev det som en uppstädad variant av loratadine (Clarityn är det vanligaste läkemedlet) där man fått bort mycket av biverkningarna, som dåsighet.

  Man ska bara ta en tablett om dagen så när våren slår till så brutalt som i år kompletterar jag med en tablett med estabin (till exempel Kestine) på kvällen.

 9. Bra tips om luftrenare! Det har jag inte tänkt på ett endaste lilla dugg.

  Idag satte jag mig i bilen för att i ottan åka iväg och köpa lyxfrukost till alla nattgäster. När jag vred om nyckeln satte fläkten igång rakt i mitt ansikte såhär:

  – SWOOOOOOOOOOSCH!

  Det var mindre bra, för där inne i fläkten bodde hela Sörmlands små pollenpartiklar.

 10. Magganini

  Jag kan tala om vad man inte ska göra. Man ska inte torka lakanen utomhus.

  (Det visste jag förstås, men jag ville ha dem torra fort, det blåste fint i solskenet och jag tänkte att det går nog bra. Det var dumt.)

 11. De kör reklam om nån allergitablett nu på tv. Minns inte vad den heter men en man kastar sig genom häckar som blommar. Tydligen ska man inte bli trött av den.

 12. Smultronblomman

  Hemorrojd-salva runt ögonen lär fotomodeller använda. Lär ta bort svullnader om man varit ute och svirat dagen innan en viktig fotografering eller modevisning.
  Jag tyckte ditt öga såg riktigt läbbigt ut. Så ser mitt öga ut, när jag får ett utbrott av iriten.

 13. Christer, the Long Distance PT

  Vilken märklig svanklänning!
  Har inte så mycket att tillföra om allergimedicin, mer än att Mometason är bra mot snuvan.

 14. Men hörni, vad trist det är att vara inomhus när man MÅSTE vara inomhus!

  Om jag inte hade varit mitt inne i detta pollenanfall just nu, hade jag kanske varit inne ändå. Men just nu är det ju värre än husarrest!

 15. Magganini

  I går rådde försiktighetsprincip. Fjuttrishög jag brinns. Och det var väl som det skulle.

 16. Ökenråttan

  Försiktighetsprincip var ordet. Nog är det väl konstigt! När Lille Maken är ute och äter lunch med nån kompis då inträffar ruskiga saker i hemmet. Sist var det vatten som läckte ur en av vägglamporna i hallen. Ni minns; jag ylade skräckslaget om detta. Nu är Lille M ute på galej igen, jag lagar min frugala lunch i godan ro och då – börjar den sabla lampan blinka som en galning. Jag störtade ut i hallen och släckte. Två lampor slocknade men den blinkande fortsatte att blinka för att till slut fade away lite diskret. HJäLP! Tänker den explodera, är det läckage igen eller vad? Jag klättrar inte upp och undersöker; vi har lovat varann att inte klättra på stegar när nån av oss är ensam hemma. Vi har ju så högt i tak och hur lätt som helst kan man falla neder och slå sej fördärvad. Tänk på Maggan Ribbstol! Kom hem, Lille M.!

 17. Bra, Ökenråttan! Håll dig på golvet!

  Liten allergirapport: HEJ-bilen startade inte i morse när jag skulle till sjukgymnasten för att träna knävlarna (som blir lite bättre ju mer lårmuskler jag får), så det blev till att hoppa på cykeln. Finemang – det hade ju regnat och då döööör all pollen ihjäl och lägger sig i rännstenen.

  But no: här sitter jag med röda, kliande ögon och ett vattenfall i näsan!

 18. Magganini

  Nej O, så otäckt, ÖR! Det var mig en spöklik lampa.
  Men klättra icke, det är rätt beslut. Har du ingen ung och frisk dagledig granne du kan tillkalla? Det där spöket borde drivas ut.

 19. PK

  Har ni kvar HEJ? Trodde att den var på var till den sista bilvilan för ett tag sedan. Var det i HEJ som du fick en dusch av pollen när den startade härom dagen? Konstigt i så fall, jag trodde att dom bilarna hade pollenfilter. Det hade våran V70.

 20. HEJen är kvar! Vi hittade en enarmad bilmeckare som helt enkelt svetsade ihop den! (Om den hade ett pollenfilter, så har det försvunnit på vägen.)

  Däremot är Saaben avställd sedan i höstas. Den skulle funka jättebra om man lagar den för 10 000 kr, säger en tvåarmad bilmeck … Vi har försökt ge bort den för 10 kr, men inte fått napp än.

 21. Framför allt (tydligen) en besvärlig oljeläcka. Men jag tror att den hade kunnat funka utmärkt med bara en varsam hand (eller två) från en kunnig bilmeck …

 22. Ökenråttan

  Ja, Lille M kom ju hem så småningom och klättrade upp och tittade och bytte glödlampa och allt blev lugnt och trevligt. Nu tar vi igen oss med lite teve och god chockelad från Askersund.

 23. Magganini

  Jag kom att tänka på att det verkar okej med hemorrojdsalva när det gäller brunögat, va?

 24. Vi trodde att någon hade missuppfattat Pressfrihetens dag, för tidningen hade inte kommit till frukost. Fast den kom strax innan klockan var så mycket att man hade kunnat ringa och efterlysa den. Om vi inte hade råkat vakna extra tidigt hade vi kanske inte märkt något.
  (Normalt kommer den vid tre-fyratiden.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.