Hoppa till innehåll

En bedrövlig gympasal

Igår skulle jag ha föreläst för hundratals (om inte tusentals!) människor, men allt blev inställt för att för få hade anmält sig.

Igår skulle jag också ha cyklat kors och tvärs och fått rosor på kinden och solsken i blick, men PLOFFFFF, fick jag tvärpunka mellan två avlägsna punkter.

Igår skulle jag även ha tränat 15 små barn som vill lära sig att spela basket under skoltid – men pga. ett missförstånd från skolans sida, var det bara jag och dammråttorna närvarande.

OBS! Bilden är inte arrangerad.

Men då hade jag ju istället en hel timme på mig att bekanta mig med gympasalen som vi ska leka basket i resten av hösten. Nu heter skolämnet förvisso inte gympa längre, utan idrott – men inte med den godaste vilja i världen skulle jag kunna kalla detta skräp till lokal för en ”idrottshall”.

Förbered er nu på bedrövligheters bedrövlighet.

De svarta badmintonlinjerna är lite diffusa.
Den ena klockan is no more.
Den andra klockan står stilla sedan anno dazumal.

I den här miljön jobbar idrottslärare av idag. I den här miljön ska eleverna försöka uppbåda i alla fall ett litet ynka uns intresse för kroppslig aktivitet. I den här miljön spang barnen inte omkring i när skolan byggdes 1974, för då var allt fräscht och nytt. Den skulle ha renoverats ”redan” 2014, men projektet har lagts i långbänk och nu ser det alltså ut så här.

Rustik känsla.
Petskydd?
”Sesam” är ju ett jättekul namn på en vägg som kan öppna sig! (Jag skrev i brist på Gunnar Fredrikson AB till Tompas Service & Hantverk och frågade hur gammal de tror att den var, och Tompa själv svarade att den nog har suttit där sedan 1974.)

Nu ska mina 15 små barn ju lära sig att spela basket, och då är basketkorgarna, plankorna och nätet viktiga ingredienser. Nätet har vi inte för syns skull, utan för att bollen ska fara genom ringen lagom fort – och då kan man anpassa hoppet för att ta returen. Utan nät är det nästintill omöjligt att hinna ta returen; man får den oftast rakt i plytet.

Stackars näten på just denna skola hade varit med ett bra tag. (De kostar runt 50 kr styck.)

Skulle man inte kunna tänka om här?

 • Strunta i gympasalen – var bara  utomhus (rosor på kinden och solsken i blick!) på idrottslektionerna!
 • Skit i allt vad bollspel och allmän idrott heter och ställ bara in 30 olika gym- och styrketräningsapparater i hallen!
 • Städa.
 • Be de lokala idrottsföreningarna om hjälp.
 • Köp 100-kronorsklockor på Ikea.

Jag älskar idrott, jag noterar hälsobekymren hos barn och ungdomar – och det här ser ut som en total kollaps. Gå in i kommentatorsbåset och avreagera er. Sprid gärna mina bilder till maktens män. Protestera som man gjorde 1974!

Upp till kamp mot inställda föreläsningar, illa tajmade punkteringar, uppskjutna basketträningar och ickerenoverade idrottshallar! (Nu ska jag minsann slå näven i bordet, tror jag. Lite. Kanske.)

Share
Publicerat iBloggen

42 kommentarer

 1. HK

  Oj det ser ju bedrövligt och rentav livsfarligt ut.

  Men båset har fått ett nytt utseende, två spalter och röda markeringar istället för blå.
  Undras om namnet fatsnar och redigeringen fungerar …

 2. HK

  Nä, det står fatsnar och kan inte redigeras och namnet fastnar inte.

 3. Magganini

  Ska du ha basketskola i en nedlagd bruksort där den sista innevånaren flyttade till Hemmet 1983? Var kommer barnen ifrån då? Men det är klart, de bussas förstås från sta’n eftersom de enda halltidena som finns kvar där när herrelitlagen har fått sitt är kl 23:45 på fredagar.

 4. Magganini

  Och nytt teckensnitt. Väl?

 5. HK: Redigeringsfunktionen är ett tillägg som nog har pajat. Jag har uppdaterat och kontaktat skaparen, men näää. Men jag ger inte upp! Ni ska kunna redigera vad det lider!

  Ja, nu är det så att det fortfarande inte är nån bloggtomte utan bara Bergman som försöker fixa. Klaga och beröm och ha åsikter – jag är en klåpare i sammanhanget!

  Magganini: Ja, inte kan man tro att den här skolan finns i en högskolestad med 100 000 invånare där handbollslaget hittar sponsorer plättlätt och speedwayklubben tog SM-guld i onsdags.

 6. Brid

  Nytt teckensnitt, definitivt. Känns mindre lättläst. Det bryr ju inte mej som läser allting inklusive frakturstil och runor, men kanske någon annan.

  Jag har ju alltid betraktat gympasalar som tortyrkamrar, där folk kastar hårda bollar på en om man inte aktar sig, och rätt vad det är kommer det fram rep som man ska försöka klättra uppför (lika lätt som att gå rätt uppför väggen) och plintar lika höga som en själv som man ska tvingas försöka hoppa över och slå sönder knäna. Men det behöver ju inte vara elosäkert dessutom.

 7. Ingegerd

  Det är för jäkligt att kommunen låter det här ske. Jag tycker att jag sett tillräckligt många sådana här idrottshallar i Eskilstuna kommun. Skärpning kommunen!

 8. Ökenråttan

  Sans serif brukar ju vara tydligare på skärmen, men detta typsnitt är inte väldigt lättläst. Håller med Brid där. (Min stavningskorrigerare surar när jag vill ha serif och inte serie.)

 9. HK

  Verdana eller Trebuchet, utan seriffer, kanske är lättare typsnitt i texterna, eller ett med små nätta seriffer som Cambria.

 10. Lille Maken

  Min stavningskorrigerare är också spattig. En klient ligger i fejd med sin byggnadsnämnd och vi skriver ihop ett överklagande här. Bland annat handlar det om takformen. Där tror korrigeraren att det rör sig om kakformen. Så förvånad byggnadsnämnden ska bli.

 11. Ni som är nyfikna på stickan från i onsdags: förra inlägget är uppdaterat med en bild …

 12. Ninja i Klockrike

  Det är en skandal att låta människor vistas i lokaler av det skicket. Slitet må så vara, men städat och elsäkert är ett minimikrav.

 13. HK

  @Ninja: Hear, hear!

 14. Brid

  Måndag, och en av Uppsalas större grundskolor brinner. Brandkåren hoppas kunna rädda kyrkan som är granne till skolan, men det är inte helt säkert ännu, och det verkar inte bli något kvar av själva skolan. Två tonårsflickor är gripna för grov mordbrand. Ingen bra start på veckan för någon.

 15. Ojojojojoj.

  (Jag är inte mer verbal än så. Skola. Kyrka. Tonåringar. Hu.)

  Förlåt att jag nu skojar till det. Jätteförlåt. Men jag sprang till DN för att kolla, och möttes av denna syn, där jag trodde att förstanyheten handlade om branden i Uppsala. (Se bild.)

 16. Jag är inte förtjust i gympasalar. Men man behöver ju inte göra det värre genom att inte upprätthålla anständig standard.

  Finns det något skyddsombud att åkalla? Städning och elsäkerhet först och främst. 200kr basketnät kan kanske rymmas i årets budget med skohorn?

  Gräsligt tråkigt och deprimerande.

  Likaså branden i Gottsunda.

  Tack för pelargonråd i förra tråden!

 17. Ja, är det någon som har svar på Cecilia N.:s frågor? Vem ska jag försöka nå för att få ett svar på hur i hela friden man kan låta kommunal verksamhet se ut så här?

 18. Brid

  Kyrkan är räddad. En av tre skolbyggnader står tydligen också, men det är oklart om den kan användas eller är vattenskadad. Så nu håller kommunen på att försöka skaka fram lokaler för 480 elever dels akut, dels i ett par års tid tills skolan är uppbyggd igen.

  Jag har inga personliga band till Gottsundaskolan, men känner ju en hel del folk som har. Och så är vi fortfarande extra känsliga för brand efter den här överjävliga sommaren (ursäkta franskan). Bu.

 19. Skolförvaltningen,
  Fritidsförvaltningen,
  Fastighetsförvaltningen
  anar jag är inblandade och kommer att skylla på varandra.
  Men när de gjort det ett varv så hotar du med tidningen. Och fortsätter de käbbla så tar du kontakt med Kuriren.

  Trist ”ordning”, men det är väl inte förrän det blivit offentligt i tidningen som saker händer.

  Jag antar att er ”kommunalregering” inte heller är konstituerad.
  Riktigt var de kommer in i turerna vet jag inte.

 20. Båthuspernilla

  Skolans elevskyddsombud och gympalärarnas skyddsombud borde uppmärksammas på att de faktiskt har både mandat och skyldighet att agera när miljön är så där.

 21. Båthuspernilla

  Tillägg: Det är inte alls orimligt att stoppaverksamheten i hsllen tills den städats ordentligt och, framför allt, dosorna fått skyddslock.

 22. Groomen, som har arbetat i skolans värld i många år, säger att det är rektor man ska tala med i första hand. Samt skyddsombudet. Om elen ser ut sådär kan skyddsombudet begära att gympasalen stängs, och då måste hela skolan stängas för man får inte ha en skola utan gympasal (en sliten gympasal med brist på basketkorgsnät med mera går däremot bra att ha). Varför detta inte har skett kan man ju spekulera i.

 23. Båthuspernilla

  Skyller samtliga fel i mina tidigare och kommande inlägg på FFF, dvs feta och fumliga fingrar. *majlis*

 24. Ökenråttan

  Nu är stilen tydlig att läsa. Eller vad säjer du, Brid? Konstigt med typsnitt. Garamond t.ex. är utmärkt när man skriver på franska. (fanska skrev jag; få ville stavningshitler ha danska. Vem skriver på danska?) Men är inte lika lyckat för svenska. Egendomligt är detta. Lika egendomligt som att man helt struntar i jympasalar.

 25. Örjan

  Håller med Brid 16.56. Om du nu inte vill kontakta kommunpolitiker. Den jag känner bäst är gruppledaren för C. Arne Jonsson, Idö Gård Eskilstuna..Även Jädersbo (och släkting)
  Tycker han har mycket bra omdöme och sunt förnuft. .

 26. Örjan

  Någon mer än jag som sågAurora Borealis ffg vid 22-22.30 i går kväll?
  Hoppas på nya möjligheter.

 27. Öran såg alltså norrsken, vilket jag inte har sett sedan i Luleå 1980!

  Båthuspernilla: Det kommer att finnas en kommentarsredigerare som funkar här! Det tillägg som just nu ligger hä roch skräpar, funkar inte, och inte kan jag ta bort det heller. Jag ska fixa’t! (Det är fortfarande bara jag och ingen bloggtomte som gör ändringarna, därav snigelfarten.)

  Era önskemål och åsikter om typsnitt och vad som helst uppskattas!

 28. Och jag har idag kontaktat kommunen med länken hit …

 29. Jag tycker fortfarande att typsnittet är lite hårdläst. Och när jag skriver kommentar är texten i rutan mörkgrå på ljusgrå botten. Det är tillräcklig kontrast för mig, men med lite mindre synskärpa skulle det vara ruggigt.

  Norrsken har jag nog aldrig sett. Livet i staden …

 30. Brid (och andra!) ge mig tips på en lättläst text på en annan sajt! Jag ändrar SÅÅÅ gärna! (Jag läser alldeles för lätt mina egna texter; jag vet ju liksom vad det står.)

 31. Ökenråttan

  Är det idiomatiska engelska uttrycket ’to pay through the nose’ helt etablerat här i landet? Vi läser förvånat att ’man fick betala genom näsan’ (gratistidningen ’Mitt i Östermalm’). ’Snyta pengar ur näsan’ kan vi ju, men den där engelska ordasättningen är annorlunda.

 32. Nämen! Jag kunde inte ens uttrycket på engelska!!!

  ”to pay too much money for something”

 33. Örjan

  Ang bokstäver med seriffer.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Seriff
  Notera sista raderna.
  ”Typsnitt med seriffer har traditionellt ansetts som mer lättlästa i långa texter jämfört med sans-serifer. Sans-serif-teckensnitt har traditionellt använts framför allt i kortare stycken, så som i rubriker, bildtexter och i tabeller. Vad som är lättläst beror mest på vad läsaren är van vid. Numera är det vanligare att läsa på skärm än i tryck och på skärm är sans-seriffer vanligast. Det gör att det är lika lättläst med sans-seriffer som typsnitt med seriffer idag”

  Jag håller inte med om sista meningens påstående.

  Under skrivandet av denna kommentar visas texten i ljusblått. Svårläst för mig..

 34. Örjan

  OK, kollat dagstidningarnas sidor. Sans-seriff både i rubrik och brödtext.
  Men helsvarta bokstäver på vit botten. Lättläst för mig.

 35. Örjan

  Betäffande bokstävers textfärg.
  Skrev nyligen på Google. Deras blågrå bokstäver på vit botten fungerar OK för mina ögon.

 36. Christer, the Long Distance PT

  Antikvateckensnitt funkar inte så bra på skärm, eftersom oönskade resultat lätt uppstår när man ändrar skärmupplösning och teckenstorlek. Där är groteskerna (detta fantastiska namn) inte lika känsliga.
  Jag brukar köra med Verdana på jobbet. Inte så spännande, men funkar bra. Och väldigt mycket bättre än Arial, som har en hel del nackdelar.

 37. Ökenråttan

  CtLDTPT, Verdana rekommenderas av Helena Englund och hennes medförfattare både i ’Klarspråk på nätet’ och ’Tillgängliga webbplatser i praktiken’. Den är lättläst både på skärm och papper. Serif-typsnitten kan lätt verka otydliga i konturen.

 38. I’m listening …

  (Jag återkommer med nytt inlägg imorrn; nu har det här legat här och skräpat på tok för länge!)

 39. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  ÖR, jo, ibland är det ju till exempelvis jättebra att kunna se skillnad på I och l.

 40. Ökenråttan

  Präsiiis, CtLDPT.

 41. Ökenråttan

  Det är illa när man inte ser skillnad på I och l – Illa är det.
  Verdana har skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.