Vad händer på bilden? (Det finns facit.)
Jo. Jag har förutom en pincett i munnen och glasögon på näsan även en nål i nypan, lax och potatisgratäng i ugnen, halloumi i stekpannan samt en sticka i fingret och en pannlampa på huvudet.
Ni förstår?
Jag skulle nämligen bara dra loss den förnicklade stekpannan som väger sju kilo men så effektivt gör alla halloumisar randiga, när en sticka out of nowhere bara högg mig i tummen.
[Här hade jag lätt kunnat lägga in en bild på en skadad tumme, men hu så läbbiga bilderna på sådana är. Hajen, anyone?]
Matlagningen fortfor som den skulle, även om jag inte kunde skiva potatisen utan gaffel och var tvungen att oja, stöna och klaga hela tiden.
Nu är tummen alls inte räddad, ska ni veta. Det blir inga bildbevis just nu, men det är förmodligen så att jag kommer att dö av blodförgiftning inatt eftersom jag inte har fått loss den meterlånga balken som på något sätt har satt bo i vänstertummen. Internet ger mig heller ingen hjälp, för si vad man får för träff om man söker på sticka och tumme:
Utvandrarna må ha haft det hemskt på överresan till Amerikat. Men 1850-talets stackare kunde i alla fall fokusera på köttmaskar, blodförgiftning, kallbrand, svält och skörbjugg när de hade en sticka i tummen.
Jag, jag kan bara sitta här med min spik i foten.
Liksom.
UPPDATERING TRE DAGAR SENARE!
Den är ute! Jag lade tummen i blöt med bakpulver i en halvtimme och sidan karvade jag med en nål – och med en fin pincett fick jag slutligen ut den här jädra spinken!
Vojne, vojne, vojne, vojne.
Vill du att båset kommer i samlad tropp och hugger huvudena av er som limpskivor så ni i alla fall kan glädja er åt stickan i tummen?
Våtvarmt omslag över natten kan annars hjälpa. Men hur kul är det?
Är den stickande pannan från Ronneby? Liknar vår därifrån. Fin att steka i ett litet helvete att rengöra efteråt.
Den lilla mörka fläcken på fingertoppen är en liten bit silver som kapslats in i huden. (Den lite distinktare mörka fläcken längre ner är ett minne från då jag borrade mig i fingret härom dagen.)
Åh huu, Niklas!
Japp, Ronnybys stickande stekpanna är det!
(Våtvarmt omslag, check. Jag använder vänstertummen förvånande ofta på tangentbordet, visar det sig i detta nu.)
Man kan ha shorts i benet också.
Själv hade jag nästan en 2 cm lång sticka/tagg inkörd i tumköttet som jag efter någon månad eller två opererade ut med en knappnål.
Och jag inser att jag inte bloggat om det.
I avsaknad av de kraftigt närsynta ögon jag brukar propagera för i sådana här fall kan du lägga på ett groblad och låta sitta åtminstone över natten. Det drar ut, nämligen. Osvikligt. Kloka gamla släktingar kan inte ha fel.
(Alltså ögonen skulle inte läggas på och sitta över natten. Bara användas till att se skarpt på mkt nära håll.)
Jag har en liten hård knöl under huden på underbenet som enligt min egen muntliga tradition blev kvar där efter misslyckad trädklättring med blodvite nån gång i mitten av 1980-talet. Skolgatan 4 i Lund, tror jag det var. Kroppen är en dagbok.
Idag tar vi plåstertaxin till tumdoktorn om tummen värker.
Det där med shortsen var ruggigt, Cecilia N.
Vi hostar vidare. Vi är allvarligt less på det (heter det så i plural?), men det ska tydligen vara såhär. Eller också har vi lunginflammation/kikhosta/annat som vården bara vägrar upptäcka.
Brid, groblad är bra mot hosta också, läste jag just. Man gör ett macerat (nytt ord för mig) (kallvattenutdrag) och dricker.
Jag hoppas den här sidan från DN inte är låst!
Se där, Niklas! Den publicerades alltså idag?
Men vet männschan inte hur SAOB funkar?
”I Svenska Akademiens Ordlista har taggad betytt fokuserad sedan 1993, medan den bokstavliga taggen har omtalats sedan 1500-talet. Fick de inte taggar i fötterna tidigare?”
Joo. Men exemplet från 1538 är det tidigaste man har hittat ordet tagg i skrift.
(Förmodligen är jag bara ogin för att jag inte längre räknas som kåsör på en dagstidning.)
Nackdelen med livet i staden är att det är svårt att hitta otrampade groblad. Eller nässlor.
Fördelen är att det är nära till biblioteket.
Sant, Brid. Bokblad (då menar jag den sort som återfinns på bibliotek, för om bokträdets möjliga medicinalanvändning vet jag intet) är nog inte så bra som plåster eller hostmedicin, men har många andra fördelar.
Ang groblad (inte grodblad- trots rubriken). Faktarik artikel
https://taffel.se/blog/grodblad
Groblad kan bära på stafylokocker, varföre de bör undvikas på öppna sår, gammfolkets vishet till trots.
Men… äsch…!
Kanske man kan diska dem lite först?
Liten sticka-rapport: den sitter fortfarande där den sitter. Jag har karvat med nål och pincett, men det slutar bara med att jag vrålar och svettas som Captain Baines.
Imorrn eftermiddag ska jag lära 15 små barn att spela basket … utan att använda vänstertummen.
Magganini, det kan man. Gärna med t ex klorhexidin.
Ja! Ett dimmigt minne säger mig att just något sådant fick jag alldeles av mig själv för mig att göra senast när jag använde metoden. Det är decennier sedan… Varför är det så längesen? Det funkar ju faktiskt, är min erfarenhet. Tro’t om ni vill.
Smederna (från Eskilstuna) blev igår Sverigemästare i speedway, för andra året i rad.
Inser samtidigt att båset nu saknar LL99, som tidigare skrivit om just speedway.
Hoppas han kommer tillbaka till båset.
Just det, Örjan. Igår när Eskilstuna Baskets herrlag spelade match, körde Smederna för SM-guld samtidigt som Guif (handboll) spelade match.
Gissa om vi var få på läktarn …
(Min tumme är nu lite blå. Men jag kunde hantera dagens basketbollar.)
Tummar ska inte vara blå.
Passa på att gå på vårdcentralen imorgon innan det blir helg och bara akuten är tillgänglig, och lagom överlastad.
Om du får en sticka i fingret (eller så) och den inte går att få ut så lägg ned den stick-invaderade kroppsdelen i VÄLDIGT VARMT tvålvatten (= vatten som du löst upp tvål i. Ja, vanlig tvål, Barnängens babytvål eller dylik.) Tvålen kan gärna ligga kvar i vattnet och håll vattnet MYCKET VARMT och håll fingret med stickan kvar i vattnet. Länge, kanske 20 minuter. Läs nåt intressant under tiden. Eller gissa gåtor, så går tiden fort. SEN tar du upp fingret, trycker våldsamt från ömse sidor om stickan. (Räcker inte dina egna händer för detta så be nån hjälpa till att trycka.) Och vips bara FLYGER stickan ut. Fingret blir på köpet fantastiskt rent.
Vilket kul trick, Ökenråttan!
Det är nähästan så man önskar sig en sticka att prova med.
Andra trick efterlyses:
Det här med pelargoner och vinter och sticklingar och sånt.
Jag är i behov av rådgivning i frågan. Rudimentärt behov. Det är ens svårt stt formulera. Jag har förstått att man ska klippa ner växten före vintern. (Hur hårt då?)
Och att man ska ta sticklingar, som jag förstått på våren.
Men de avklippta bitarna på hösten då?
Och ska inte de nya ansatserna till liv om våren på stubbarna sitta kvar?
Det är väl Ninja som är båsets växtexpert, tror jag. Själv klipper jag ner mina pelargoner som det faller sig när jag kommer att tänka på det (= för sällan), och de får de mest egendomliga former men brukar blomma. Ska se om jag kan få några expertråd via mamma.
Ja, vi får kalla på Ninja! Hohoooo!
Pelargoner ska inte klippas ner nu!
De ska ställas ljust och svalt, vattnas minimalt, för att sedan när ljuset återkommer få vatten. Då skjuter de skott och det är de som blir sticklingar.
Men sen går man hårt fram, och klipper ner plantan ordentligt.
Olika sysselsättningar i Eskilstuna. En del spelar basket, andra kör speedway några spelar handboll och somliga sitter på läktarna men vissa har annat för sig …!
Vad skönt att Ninja fick ordning på pelargonerna. Och så oerhört skönt att jag inte har några att ta hand om!
HK: Vi har alla i hela stan skrattat åt pruttnyheten – Tjugofyraåringen lurade i morse i oss att det var hennes spanjor som hade blivit vräkt.
Men alltså … Det är ju bakpulver som hjälper mot allt, ävenså sticka i fingret! Och det är alldeles sant. Rör ut några droppar vatten i lite bakpulver och låt fingret ligga i geggan ett tag. Vete attan hur det funkar, men stickas dras liksom ut. Lycka till!
Det finns ju förresten flera intressanta synonymer till sticka i fingret. Sen jag flyttade till Skåne har jag fått lära mig spink och spåga, och det finns säkert fler. 🙂
Spågan är ute! Bildbevis finns i inlägget!
Bravo! Vedförrådet för vintern är räddat.