Hoppa till innehåll

Ett verktyg, en hamburgare och massa tavlor (dag 8 i N.Y.)

Vilket museum, båt eller vilken tillställning man än ska besöka i New York, är det väskkontroll som gäller. Jag har fått in en himla schvung där jag världsvant placerar allt fiffigt och perfekt så att kön inte ska fastna vid mig och security-personalen ska bli glad.

Well, ibland misslyckas även jag.

I kön till båten som skulle ta mig och en miljard andra människor i spöregn först till Frihetsgudinnans sockel och sedan till The Immigration Museum på Ellis Island, läste jag på vad man får ta med sig på båten. Inte nåt, egentligen. Alla sorts verktyg och knivar, bomber och granater skulle lämnas hemma. Men fickknivar vars blad inte var längre än ungefär en tumme fick följa med.

Tihi, tänkte jag. Jag har ju en sån i ryggsäcken!

I väskröntgen fastnade dock min ryggsäck. Och kön tvärstannade pga. mig. Två vakter körde den fram och tillbaka genom röntgenapparaten, en tredje grävde omkring bland alla mina pryttlar. Han hittade bl.a. kvitton, godis, en liten regnjacka, pennor, en spork, datorn, massa laddsladdar och adaptrar, en banan som hade sett bättre dagar och ett par fingervantar. Till slut tog han triumferande fram min platta multi-tool som jag köpte för dyra penningar 2010 och som såg ut så här nästan, fast klumpigare:

– No tools allowed.
– But I can do no harm with it!
– Rules are rules.
– But it is really expensive, can I maybe …

Ellipsligaturen där symboliserar tystnad; jag kom inte på någon idé. Vakten kallade på sin överordnade, som säkert hade spelat basket i sin ungdom. Han var lika bestämd han, och trots det förmodade basketspelandet, var han både dryg och dum eftersom han sa ”tänk om alla skulle”, vilket gör mig vansinnig.

Till slut var jag så ilsken på reglerna att jag kände hur tårarna brände bakom ögonen. Så jag gav upp. Okej, då får väl båtresan kosta mig mitt fina verktyg, tänkte jag, och var riktigt jädra sur i säkert en halvtimme.

Frihetsgudinnan-besöket var urtrist och svinkallt och regnblött, vilket det säkert hade varit även utan verktygsdebaclet. Och överallt fanns det faktiskt massa verktyg eftersom de håller på att bygga ett stort fult staket runt gräsplätten som omger muren som omger sockeln som bär upp statyn. Men det var intressant att få veta att den stjärnformade muren runt sockeln heter Fort Wood och faktiskt byggdes långt innan statyn stoppades in i mitten.

En gammal bild från 1922 visar stjärnmuren bättre än mina regnbilder.
Men fåglarna på ön var fina!

På Ellis Island slussades vi alla som boskap in i det enorma museet, där man kan tillbringa uppåt fyra timmar och ändå inte hinna se allt.

I den stora ankomsthallen såg jag den nya tidens kryckor: en benrulla.

Jag gick noggrant genom den delen som handlade om hur flyktingar togs emot under den stora flyktinginvasionen efter sekelskiftet 1900.

Alla turister hade små telefonliknande apparater som spelade upp information och ögonvittnesskildringar som samlades in under 1980-talet. En gammal kvinna berättade om hur hennes mamma fastnade i hälsokontrollen för att hon hade en mystisk utväxt på ett finger. Eftersom den inte kunde diagnosticeras eller botas, skickades mamman hem till Italien igen, medan pappan och barnen släpptes in i N.Y. – ingen av dem återsåg någonsin mamman/hustrun. Snyft, sa den gamla kvinnan.

Man kollade om de nyanlända kunde läsa genom att ge dem skriftliga order.

Den byggnad som nu är museum, förföll under flera decennier när flyktingströmmarna minskade och flyttades till andra platser från ungefär 1954. Sakerna från den tiden har samlats i särskilda montrar med damm och skit kvar – oerhört intressant!

Ett gammalt piano – kvarlämnat 1954, övergivet i 50 år och sedan omhändertaget!

Slutligen hamnade jag i en sån där avdelning som jag älskar: gamla möbler, kläder och skor från anno dazumal, allt i modern tid skänkt av efterlevande släktingar till dåtidens invandrare. Just dessa skor åkte inte i tredjeklass, inte.

Bröllopsskor från 1912.
Snörkängor från 1910.
Men toaletterna hade löjligt små dörrar som inte började förrän i knähöjd och slutade vid mina axlar och som dessutom glipade rejält.

På fastlandet igen letade jag upp mat: en hål i väggen (liksom) bakom ett rött draperi i en hotellfoajé! Det var helt absurt, men jag vågade inte lämna kön eftersom jag inte visste vad jag i så fall skulle missa.

Där stod jag i 90 minuter och funderade på varför det inte ens luktade stekos.

När man kommer fram till hålet i väggen, är det alls inte bara ett hål, utan en pytteliten restaurang som heter The Burger Joint! Allt är oerhört trevligt, alla är glada, väggpryttlarna är fabulösa – stämningen är på topp!

Jag satt och fånlog av lycka.
Själva hamburgaren var en helt vanlig hamburgare på riktig köttfärs, men smakade inte så mycket. Fast det gjorde inget!

Mitt nästa besök var det gigantiska ”The Met” – Metropolitan Museum of Art. Jag hyser lite extra kärlek till nederländaren Vermeer, av vars verk blott trettiofyra finns bevarade – och fem av dem finns på The Met. Jag gick och gick (precis som ute på New Yorks gator) och hittade fantastisk konst på alla plan.

Vackra kvinnor i vackra klänningar! Men inte Vermeer.
Åt helskotta vad många stolar det fanns! (Detta är liksom en tiondel.) Men ingen Vermeer.

Till slut hittade jag den gladaste museitanten som världen har skådat. Och hon älskar Vermeer!

Karen pensionerades för många år sedan efter att ha haft både ganska trista och normala jobb fastän hon egentligen ville öppna ett eget galleri. Men så en dag blev hon volontär på The Met, och här sitter hon och bara älskar livet dag ut och dag in. Hon tog fram en absurt stor plankarta över museet och ringade in vilka rum som jag absolut skulle titta in i. Och så dubbla ringar runt Vermeer-rummet förstås.

Jag gick och gick. Och blev tillsagd att lämna ryggsäcken i förvaringen, som låg säkert en kilometer söderut. Men i förvaringen blev jag underkänd eftersom jag hade elektroniska prylar nedpackade, som museet inte tar ansvar för. Så då fick jag gå vidare med ryggsäcken som en magsäck, vilket gjorde mig bra mycket vingligare – tänk om jag hade farit in i en tavla bara för att min tyngdpunkt plötsligt var fel. Dumma regler.

Men plötsligt stod jag i Vermeer-rummet!

Tyvärr fanns inte Vermeer ens i Vermeer-rummet. De fem tavlorna var utlånade.

Jag åkte hem till Queens, och si vad jag i min ryggsäck fann när jag packade upp …

TVÅÅÅ verktyg som de snikna regelnissarna inte hittade! Jag kunde ha skruvat ur skruvar överallt i Frihetsgudinnan!
Share
Publicerat iBloggen

13 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Yngste sonen besökte barndomshemmet på middag i går. Vi pratade om NY och hans bästa där är MOMA och Guggenheim-museet. (Dreggelslajm som barnen kallade det när dom var små …) Och att hyra en helikopter och titta på Manhattan uppifrån; det gjorde han och en kompis. Fast då måste det vara klart väder, såklart.

 2. Dina

  Men vad bra att du fått in snittsen att öppna väskan! Då kommer du passa in perfekt när du kommer och hälsar på mig och skall ut och turista.

  Trodde att de där fiffiga platta verktygen var godkända ställföreträdare. Brukar stå så i deras annonseringar.

 3. Ninja i Klockrike

  Snopet med Vermeerrummet!
  När man verkligen vill se nåt, och så harde haft osmaken att låna ut det!
  Uschianemej.

  Men blir det Dreggelslajmmuseet? Bara det namnet borde rendera ett besök.
  Här i Stockholm är det kallt, ruggigt och regnigt.
  Har du bäddat sängen idag?

 4. Ökenråttan

  Präsis, Ninja. Och katedralens ”vackra sydvästfasad” som beröms i allla arkitekturböcker, den är insvept i tygschabrak för den ska renoveras. Läs Alain de Bottons bok om turistande! How right he is.

 5. Vänner till oss, på väg hem till Sverige från hans hemland får rätt många år sedan, blev av med en bordskniv på flygplatsen. Den låg i hans ryggsäck och de hade haft den att dela frukt till barnen med. Antagligen var det hans föräldrars egentligen. De tänkte att äsch, men då fungerar ju åtminstone säkerhetskontrollen, det var ju bra.

  Sen kom de hem, packade upp och hittade en fällkniv i hennes rygga som antagligen hade legat där under både ut- och hemresan.

 6. Nu tänkte jag hjälpsamt berätta vad de Bottons bok om resandet heter. Men här är ingen ordning på allting och man hittar inte vartenda dugg, som hon sa. Vi hittade de Bottons ”Lyckans arkitektur”. Den stod mellan Trenter och Tunström! Hans ”Filosofins tröst” hittade vi längst ut t.v. i en hyllrad och bredvid stod Bradbury. Inte så illa. En viss logik vore det om hans bok om att resa hade placerats på hyllan med guideböcker. Ånej. Så enkelt är det inte. Var är han? – Och inte minns vi vilken färg det är på bokryggen, det sista halmstrået när man letar.

 7. Jag var på Dreggelslajmmuseet redan första dagen, men kommer att återkomma till det senare (det finns en bild från inlägget om dag 1) – förklaringen kommer!

  Nu ska jag suga det sista ur besöket – planet går hem om 13 timmar!

  (Ninja: nu river jag lakanen ur sängen. Här ska inte bäddas!)

 8. PGW

  Det var en Tardis-flotte med i årets forsränning i Uppsala!!

  (Ja ok det hade inte så mycket att göra med NY, men ändå en viktig nyhet.)

 9. Ah, detn hade varit kul att se, PGW! Vi har helt enkelt inte implementerat (hej PK!) Uppsalas sista-april-traditioner i våra.

 10. PGW

  Jag såg den på bild efteråt, vi infödingar som sett ståhejet förr flyr stan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.