Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2017: första luckan

Det är kanske lite som att sluta röka – det här med att inte hemlisblogga eller julkalendra i december. Man sugen och får liksom återfall, helt enkelt?

Man tittar på sina händer som Frankenstein och tänker ”vad var det nu jag hade de här för?” … och så kommer man på det och tänder på.

(Mina rökerfarenheter inskränker sig till tjyvdito i en snögrotta i Luleå 1977, vilket avskräckte mig för livet.)©Sophia Lundquist

Programförklaringen för trettonde året!

Jag skriver här på ojämna datum 1–23 december något där jag härmar eller gömmer eller förvanskar något litterärt. Alla kommentatorer går in i kommentatorsbåset och gissar – helst genom att lämna ledtrådar eller förvirra alla, inklusive sig själva. De som inte har en susning om lösningen, skriver ändå något om att hur de sitter på läktarn och dricker glögg eller så basunerar de bestämt ut att det är Schubert eller Blåsippan ute i backarna står eller till och med Dan Brown.

Det är vansinnigt roligt!

jämna datum 2–24 december publicerar jag facit till luckan dagen före. Det är alltid långt som ett ösregn, men så allmänbildande att man nästan storknar.

I en kommentar i den här luckan publicerar jag en ordlista eftersom nypåstigna Jukalenderbitare ska känna sig välkomna direkt. In i båset kommer man genom att klicka på ordet KOMMENTARER längst ner i varje inlägg.


Första luckan 2017

Facit kommer alltså den 2 december och nästa lucka den 3 december!

Share
Publicerat iBloggen

112 kommentarer

 1. Kommentatorsbåsets egen terminologi
  Att göra en blåsippa: att vara bombsäker på sin sak, men ha fel.
  HB: förkortning för ”hemlisbloggaren” – alltså den som är svaret på gåtan.
  Att göra en Schubert: att slänga ur sig en tokfelsgissning som man är säker på är alldeles uppåt väggarna … när det i själva verket är det rätta svaret.
  Att sitta på läktaren: att misstänka att man har så fel och är så väck att man bara är med och njuter av att de andra (nere på planen) verkar ha koll på vad som händer och sker.
  Skebokvarnsvägen: bara en adress, men lite viktig – tydligen har Orlando Bloom bott där.
  Båsmor = Lotten.
  Sonett = den främsta versformen, vilken förekommer bland kommentarerna men alltför sällan.
  Dan Brown = En väldigt bra gissning, enligt PK.
  PK = Pysselitens Karlslok som kallar sig allt möjligt annat och har uppfunnit den enda versformen som ligger i paritet med sonetten.
  U*f L*ndell = Ett uttryckssätt som gör att googling av densamme på sitt eget namn slipper hamna på platser denna verkshöjd.

 2. Ninja i Klockrike

  Hej, är jag först?
  Först i båset, först i kalendern, jag, jag, jag, lilla jag!

  Pepparkakorna tog slut när jyckarna fick nys på burken, men glögg har jag. Med äppel- och granskottssmak.
  Loligt!

  Har ingen aning om HBs rätta identitet, men ämnar grunna natten lång.

 3. Ingela

  Men Lotten då! Så oerhört karaktärslöst. Och alldeles, alldeles underbart!

  Jag har feber och är trots många sömntimmar det senaste dygnet jättetrött och mosig i huvudet, så jag brer ut ett renskinn på en båsbänk och kurar ihop mej inuti en dunsovsäck. På kärt återseende (kan man väl inte säga? återskrivande?) i morgon.

 4. Ninja i Klockrike

  Knakelibrak, där kom en tanke.
  Men om det inte är en blåsippa så är HB rätt inaktuell så här års.

 5. Agneta uti Lund

  Nyss klättrade jag upp i månskenet (månen skiner i Lund) för att få lite överblick. Åter på marken gick jag både framåt och bakåt. Därefter rakt åt både höger och vänster. Nu tror jag att jag kan gå hur långt som helst!

 6. crrly

  Härligt!!!

  Ju och förstås, de där orden som påvisar någon form av underförståddhet …

  Har en idé, som jag håller för mig själv så länge.

 7. Smultronblomman

  Får man dra en suck av lättnad? Julkalendern återuppstod!
  Sitter på Vaclav Havel-flygplatsen och försöker äta en croissant utan att göra mig till åtlöje. Den smular något enormt. Tar tacksamt emot tips hur man inmundigar en dylik med bibehållen värdighet. Hur gör man om man har pålägg till? Klyver den i horisontalplanet och pular in osten och skinkan?
  Sätter mig på läktaren så länge.

 8. Ökenråttan

  Det är väl inte utan orsak som Agneta uti Lund skrev så där … Hon är nåt på spåret!

 9. Men men det är ju alldeles alldeles fantastiskt, jag som är lite sporadisk läsare annars (vilket jag förbannar mig för varje gång jag hamnar här och inser hur jag älskar texterna) kunde ändå inte låta bli att titta in idag och vad skådar mitt öga. En HB. Har ju inte mentalt hunnit förbereda mig (har ju ägnat 11 månader åt sorg över att det inte skulle bli någon kalender i år) så upp på läktaren för lite uppvärmning innan jag kanske vågar mig ner för spel idag.

 10. Högst upp på västra berget

  Härligt att börja julklura igen!
  Jag får parkera mig på läktaren så länge , fattar ingenting ! Tar en pepparkaka o jobbar lite o hoppas på det undermedvetna.

 11. Helt utan ledtrådar till er, ber jag att få meddela att jag är på väg till Mölndal och att perrongen i Katrineholm fortfarande är kallast i Sverige.

  Ni som kliver in först nu ska veta att det inatt var panik och katastrof på lotten.se. Vi tror att det var en missil i webbhotellet som orsakade total bloggförmörkelse. (Lite skumt är det att allt ordnade sig så fort jag skickade ett WTF-sad smiley-mejl till dem.)

 12. Så blev det ändå en välsignad december! Flingorna har just börjat yra utanför fönstret och båsmor har förbarmat sig över oss lucksuktande själar.

  Hurra!

  Jag tänker på korv, men det kan ju aldrig vara rätt.

 13. Ingela

  Har en stark misstanke att Gnarp klår Katrineholm, men det saknas troligen evidens.

  Själva luckan leder min tanke till hur man kan förhålla sig till kultfigurerna Morran och Tobias.

  Men det har förstås inte med saken att göra. Det är säkert nåt jätteintellektuellt som kräver hög kompetens i logiskt tänkande.

 14. HK

  Strålande, lysande som en julstjärna! Den mörka november är över och advent är här igen.
  Solen skiner ute också och jag har julgransbelysning och en hel stjärnhimmel att sätta upp medan jag funderar på HB. Men håll en plats för mej på läktaren för jag har inte en aaning.

 15. PK

  Det var tydligen -34 grader i Nikkaluokta i natt, men dom har ju inte någon järnväg, ja inte ens någon järnvägsstation.

  Jag vet vad jag borde gissa på men eftersom det handlar om 110% så måste det vara något ur sportens värld i luckan idag. Visserligen är Robert Langdon en förvånansvärt vältränad medelålders man som är en hängiven simmare, men det är ju bara på motionsnivå med syftet att kunna hålla andan länge under vattnet när allehanda skurkar försöker ha ihjäl honom. Det har inte med sport att göra. Så jag gissar på lågenegipittlampan istället. Längtar hem till glöggen och hoppas kunna övertyga Pysse om att få köpa en burk Nyåkers pepparkakor trots att dom innehåller lite palmolja. Skål ta mej fan och välkommen in i julstressen.

 16. Inger i Greklandet

  Alltså, så mycket förstår jag att det delas ledtrådar i kommentatorbåset, men tyvärr fattar jag inga av dem. Själv kommer jag mest att tänka på honom som kunde hitta på ett antal sätt att lämna sin älskare, men det har säkert inget med det här att göra.
  I staden där jag bor, i medelhavsområdet, regnar det idag sand från Sahara och är 20 grader, bara så ni vet.

 17. Mia

  Jag är sätter mig på läktaren och ler lyckligt över att Lotten är en sån fin människa som ger oss en spännande och rolig december även i år. Heja Lotten!

 18. Högst upp på västra berget

  Nämen, nu tror jag det undermedvetna har jobbat på bra och skickat till mig en titel, som möjligen skulle kunna vara något. Hinner inte riktigt följa upp det spåret just nu, så rent klureri-mässigt så somnar jag om här på läktaren. Har dock smugit mig lite närmare spelet, för utifall att det kanske kommer en passning åt mitt hål…

 19. Högst upp på västra berget

  …håll… skulle det stå. Det var ingen ledtråd. eller kanske ????

 20. Jossilurens

  Det är ju inte en slump att jag nämner Andy Samberg då han är en av personerna som medverkar i Saturday Night Lives sketch ”Seducing Women Through Chess”. Enligt Jane Curtin, som tillhörde originalensebmlen i SNL, så var John Belushi lite av en skitstövel som ansåg att kvinnor inte kunde vara roliga och därmed brukade sabotera sketcher skrivna av de kvinnliga manusförfattarna. Tina Fey, dök förvisso upp som manusförfattare först efter Johns bortgång, men hon var deras första kvinnliga huvudförfattare. Hon började 1997, SNL började sändas 1975 …

  Tina Fey har ju även skrivit manuset till kultfilmen Mean Girls, som till och med Vita huset/Obama har twittrat om. Filmen är baserad på en bok med en oerhört lång titel, så jag utelämnar den, men den är skriven av Rosalind Weiseman. Det som är lite kuriosa med detta är att boken inte är skönlitterär utan en självhjälpsbok för föräldrar och den har inte något som helst narrativ. I filmen spelas Mr Duvall av Tim Meadows.

  En annan Tim är Tim McInnerny, som vi bland annat har sett i tv-serier som Sherlock, Game of Thrones och Utopia, men även i Morden i Midsomer. Japp, nu börjar vi närma oss slutet, för vem mer har varit med i Morden i Midsomer? Vem spelar emot Andy Samberg i den kommande tv-serien Carnival Row? Och är det verkligen ett schackbräde vi ser eller är det en legobit? Jag gissar på det senare och skuttar raskt till Legolas och genast står det klart att HB är ingen annan än Orlando Bloom.

 21. Marianne

  Jag kör min standardgissning (förr eller senare kommer jag att ha rätt) och säger Hunter S. Thompson.

 22. Dieva

  Ah, Lottens julkalender brukar vara rena döden för sömnen i december. Men alldeles underbar.

  Måste nu dessvärre löpa iväg och jobba. Försöker återkomma till kvällen med en flaska glögg.

 23. Fredrik I

  Nu sitter ni alla och undrar vad ”Fridrik” var för en ledtråd, men jag kan lugna er. Det var en enkel – och mycket besynnerlig, med tanke på avståndet mellan i och e – felskrivning.

 24. Hej alla gammelgissare och nypåstigna!

  (Sssschhh. Jag måste föreläsa nu. En bloggläsare som heter Ingrid sitter tydligen bland de 150 på plats. Undrar om hon läser detta.)

 25. Jossilurens

  Fridrik … det får mig ju utsökt att tänka på friden en kan känna ute, på de öppna haven och…

 26. Charlott - the Goblin girl

  Hurra! Slinker in och vad finner jag – Lotten som inte håller ord. Underbart! Lite julkänsla, Karl-Bertil kanske?

 27. Sanna

  Fantastiskt! Kommer detta nu bli en långsam avvänjning? Varannan i år, var tredje 2018, var fjärde 2019, sedan tar det stopp med delbarheten av 24.

  Tåg 🚞 och medlidande. Vassa?

 28. Eva-L

  Jag har fastnat i schacket. Är det Bibeln?

  Jag hade helt missat att du skulle sluta? När hände detta? Vad glad jag är att det inte blev så!

 29. Niklas i Göteborg

  Julkalendern återuppstår och jag är lycklig. Varannan dag känns dessutom som rätt tempo för mig.

  Jag hoppar glad i hatten och gissar på Fridriks gissning på Schack Brel och sippar på min Gin Pity.

 30. Pratar vi schack och sädes- eller riskorn, så är det inte en HB, utan ett tal som Lotten söker:
  18 446 744 073 709 551 615 korn, vilket motsvarar 461 miljarder ton ris eller ungefär 1000 gånger vår planets årliga produktion. Källa: Wickan.

 31. PK

  Schack får mej att tänka på döden och Max von Sydow. Därifrån är steget inte långt till dom Sydowska morden och den gamle ministern Björn von Sydow som är en hängiven tågentusiast. Tåg dras ofta av lok och Loken var med i en scen i Yrrol där schackscenen från Det sjunde inseglet parodierades av Ulveson och Månsson. Ulveson har varit med i flera filmer tillsammans med Björn Skifs som ju sjöng om Mona Lisa. Mona Lisa målades av da Vinci så dagens HB måste vara, just det, Dan Brown.

 32. Ingela

  Kanske en bestseller: Sju sorters kakor. Det handlar om att trösta dom som det är synd om medelst mördegskakor med vanilj- och kakaosmak.

  Men varför är det punkt efter det sista ordet i en punktlista?

 33. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Ingela, för att orden i listan gör att meningen före listan blir fullständig. Man skulle iofs kunna ha punkt efter varje pukt (så att säga), men man brukar bara ha det efter den sista.

 34. Jossilurens

  Jag fattar inte en endaste ledtråd. Jag vet inte ens vad som är ledtrådar och vad som inte är det.
  Jag har verkligen ingen susning, jag gissar på samma som Ö-Helena.

 35. Bokbusscattis

  Jag är ganska säker på att min blåsippa har fastnat i klistret där den får sitta med en karlslok som förmodligen hade varit lika mycket kulturprofil som någon annan och honom kan man definitivt inte tycka synd om! Jag värmer på en glöggskvätt och roar mig med att betrakta kommentarsbåset så här lite från ovan. Detta perspektivet får mig att fundera om jag inte borde måla om här hemma. Nån grön nyans kanske…. Eller kanske skulle jag ta och riva hela rasket. Tack snälla Lotten för att vi får vara med om detta spektakel ännu en gång! Vad kan man bidra med för att få dig att inte tappa sugen?

 36. Rosman

  Hej hej hej! Så roligt att vara här. Jag tror på tungvrickare. Äh tungviktare. Sing dudeldej!

 37. Det är rysligt ont om ledtrådar, må jag säga. Och de ledtrådar som jag hittar liksom förgrenar sig som i en skånsk bokskog. Eller så är jag bara lite trög?

  (Mölndal var jättetrist som plats betecknat, men de 150 åhörarna alldeles oerhört fantastiskt frågvisa på det allra bästa sättet.)

 38. HK

  Schack, blåsippor, Jesus, tillstymmelser, 7 sorters kakor, ego, Karl-Bertil, ett tyskt lamm och Fridrik i ett långt tåg.
  Trådar är det ju gott om men om de är ledande så leder de mej bara runt i en dans tills det flimrar för ögonen.
  Halva julgransbelysningen från i förmiddags är uppe, den andra halvan lyser med sin frånvaro. Jag ställer mej lite på sidan och börjar med julköttbullarna istället.

 39. Högst upp på västra berget

  Vaknar upp från jobbtillvaron och tycker att jag ändå här och var kan skymta associationer till det som mitt undermedvetna grävt fram runt lunchtid. Månne…? Måne…?

 40. Dammråttan

  Tänk att det har gått ett år igen. Det känns som igår. Jag tänkte först ”varannan dag, då har jag tid att tänka”, men där hade jag ju fel. Hoppar i hatt utan att passera gå, ska det va ska det va ordentligt.

 41. Lilla E

  Den stora glädjen som infinner sig när Lotten släpper lös julkalendern! Hurra! Hopp i hatten!

  (Tänk att jag bott mer än 15 år i Mölndal, som förvisso är lite trist som plats betraktat, och när Lotten tittar dit så har jag flyttat…)

 42. Ingela

  Jajustja, det är skillnad om punktlistan föregås av en oavslutad fras, eller om den består av en bunt fraser som står för sej själv. Förstås.
  Behövde tydligen friska upp det där. Kalendern har redan fyllt fortbildningsändamålet, och detta i första luckan!

 43. Dina

  Det BK sa!!!

  Sitter i Pretoria och väntar på kvällsmaten och ser plötsligt att det blir en rolig December.
  Tror jag förstår en del ledtrådar men att få ihop det till en HB … sätter mig på läktaren. Vem vill ha en stek? Svågern har en hel hög på grillen.

 44. Is99esa

  Härligt, jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med all tid. Vandrade lite planlöst in på läktaren för att bli så där nostalgisk och säga hej i båset för annars blir det nog inte jul och så var den här.Välkommen kalendern!

 45. Jag tror det är han som skrev det där som sedan framfördes av han den andre och sedan också av några till och faktiskt inte helt allvarligt menat fastän det nog var det när man tänker rätt på saken. Det tror jag!

 46. Idag är hjärnan svårstretchad. Ni skall veta att jag sörjde så pass i januari att jag gjorde ett tappert försök att skriva en egen lucka. Fasiken så svårt det var…ungefär lika svårt som att knäcka denna julnöt. Är det ett schack- eller dambräde eller othello (reversi)? Om det är reversi kanske man skall läsa allt som står på det omvänt? Är det dam så kanske det visar på att det är en sådan som är HB, är det schack ja då är jag matt redan nu…

 47. Betong-Bess

  Gott om pepparkakor till alla som vill ha! Få gissningar från min sida, men det är så trevligt med julkalender, att det inte gör något!

 48. Betong-Bess

  Har förstås en liten tanke, men är inte säker på att den är helt förnuftig. Hmm … Tar en pepparkaka till.

 49. Det kan ju inte vara Lotta Engberg i alla fall, för hon krävde bara 100%.

  Jag tror att schackbrädet är en ledtråd. Det är inte alltid så svart eller vitt här i världen.
  Igår och idag har den sett ut som en blyertsteckning. I alla fall ute.
  Men #me too är inne numera.

 50. godiva

  Det skulle kunna vara ett protokoll från en hästpremiering, som avslutas med orden ”För dagen…” vilket betyder bra men fel anknytning så inte längre godkänd. Alla kan ju ha en dålig dag?

 51. Peter A. Sjögren

  Mycket förvillande små historier. Allvarsamt men kanppast glasklart. Jag tänker kanske på Mont Blanc. Eller Aconcagua.

 52. Bokmal

  Satt idag på lunchen och kände mig lite blåst på känslan av att känna mig just blåst den här tiden av året, men nu ordnar det sig! Ett glatt skutt upp på läktaren och ett stort tack till Lotten, nu känns det precis som det ska i december.

 53. Maplestream

  Julen är räddad. Tack båsmor! Fick den glada nyheten av Babs, eftersom jag slarvat något oerhört med bloggläsandet och inte alls var uppdaterad. Någon gissning har jag inte, men en hälsning. Babs om inte en korv är rätt ta två. Inviger härmed glöggen från läktarplats. Vink.

 54. Jag vet preciiis!

  Ja, inte vad svaret är. Men hur det är att återfalla. När min ryska läkare (en ryska) påtalade att min lever nog kunde behöva vila och jag då föreslog att jag kanske kunde börja röka igen efter trettio års orökning så stirrade hon förskräckt på mig och sa sedan att ’I din ålder spelar det ju ingen roll’.

  Så jag röker lite grann då och då. Varannan dag, ungefär. Så jag känner igen mig. Varannandagsåterfall är da shit. Och när det kan ske på en terass uppe i bergen i Lugano och efter en alldeles förträfflig måltid så kan det nästan kännas lika bra som att sitta på läktaren och spisa pepparkakor. Men bara nästan.

 55. Det blir inte facit vid midnatt – jag har nämligen fastnat i en filmvisning och kommer inte hem förrän för sent! Detta skrivs i all hemlighet och ingen ser eller anar!

  (Men facit kommer!)

 56. Jossilurens

  Toppresultatet för en av mina googlingar, under dagen, var maskeradkostymen Disco Man. Jag är sååå vilse. Jag är helt övertygad om att HB är någon jag inte känner till.

 57. Cruella

  Helt klart Strindberg som talar om sig själv: tusen färger av självmedömkan. Häpp! Nu ska jag sova.

 58. Agneta uti Lund

  Ökenråttan, jag har ingen aning om någonting. Mitt irrande tidigare var en beskrivning av tornets gång i schack. Jag hade gärna sett att schack ingick i svaret och att det handlar om ”De obotliga optimisternas klubb”, en fransk bok som kom för några år sedan och som jag tyckte var riktigt bra.

  Denna recension (om den nu dyker upp) https://www.svd.se/njutbar-lasning-att-fa-ge-sig-han inleds så här:
  »Det har nog aldrig hänt mig förr, men när jag läst ut den 62-årige Jean-Michel Guenassias roman ”De obotliga optimisternas klubb” började jag om på nytt och då rör det sig ändå om 631 sidor. Ty det finns något alldeles magiskt över denna bok, en blandning av tragedi, komedi och inte minst thriller med många överraskande vändningar, synvinkelsskiften och intensiv spänning som verkligen drar läsaren med sig. « Ungefär min egen reaktion. Men jag tror inte alls att den eller ens schack har något med dagens lucka att göra. Möjligen rör det sig om »Me too«, eller något helt annat – kanskeinom sportens värld.

 59. Agneta uti Lund

  Aha, schack i alla fall. Men vem är herr Gren? Han med sitt extra ben??? Nä. Är det Sjöberg och »Kvartetten som sprängdes«?

 60. Herr Gren spelar schack. HB är inte nobelpristagare och rätt inaktuell den här tiden på året. HB skrev något som framfördes av andra. Månsken, ljus, korv, Nikkaloukta, Jesus, sju sorters kakor, pepparkakor, svart, vitt, Mont Blanc, Lugano, egofixerad, sympatisk, riskorn, tåg och Sydow och så tyskt lamm.
  Jo, men såatteh, Disco Man passar väl lika gott som nåt.
  Tänk att det skall vara så svårt!

 61. Oavsett vad det står i facit så befinner vi oss just nu i ett land där herr Gren med kompisar ägnade sig åt något som en pianospelande cigarrökande chef de cuisine kallade just så. Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.