Hoppa till innehåll

Julkalenderhemlisbloggarn 2016

Jag är damen med hyacint i knapphålet och plommonstop på skulten. Jag är båsmor och dito -madame. Jag är dessutom trött.

Men serni, det ingår ju i Julkalenderpaketet. Alla ska vara trötta och dessutom få påpeka det. Nu kan ni alla lägga ner era decembervapen, ropa hej när ni far över säcken och helt enkelt bo i kommentatorsbåset tills Den Röda Tråden kommer på besök den 25 december. solteckninglucia

Programförklaringen – tolfte året i rad!

 1. Jag publicerar en till synes obegriplig text eller bild på lotten.se.
 2. Ni tänker näääääää. Eller så fattar ni allt och drabbas av hybris.
 3. Ni går in i kommentatorsbåsetoch skriver näääääää. För ni låtsas att ni inte kan även om ni förstod allt och ju har drabbats av hybris.
 4. Dagen går, och de som har listat ut vad det var jag lade ut – en författare t.ex. – börjar ge tips och ledtrådar till de fåvitska.
 5. Midnatt råder, och si då ramlar det in ett facit på facitsajten.
 6. Alla 24 luckorna hänger ihop i en röd tråd och den är jättelångsökt. Ibland.

En sak är viktigare än alla andra saker, och det är att inte ropa ut svaret utan att vara diskret.

Om man inte tycker om att läsa, kan man glädja sig åt att gåtan ibland är en liten handlingslapp, en text i bild, en felanmälan, lite Scrabble eller bara ett telegram. Det är inte alltid (men oftast) en författare; det kan även vara ett bokverk, en film eller en blåsippa – men även Clas Ohlson har julkalendrats. De som kliver in i båset och sedan lägger sig att dö, snyftande och sjungande en klagosång över sin bristfälliga, litterära bildning ska inte misströsta. Kanske är svaret Eminem? Muhammad Ali? Barbapapa? Johnny Depp? Povel Ramel och Gunde Svan för bövelen!

Kommentatorsbåsets egen terminologi

Att göra en blåsippa: att vara bombsäker på sin sak, men ha fel.
HB: bara förkortning för ”hemlisbloggaren” – alltså den som alla letar efter.
Att göra en Schubert: att slänga ur sig en tokfelsgissning som man är säker på är alldeles uppåt väggarna … när det i själva verket är det rätta svaret.
Att sitta på läktaren: att misstänka att man har så fel och är så väck att man bara är med och njuter av att de andra [nere på planen] verkar ha koll på vad som händer och sker.
Skebokvarnsvägen: bara en adress, men lite viktig – tydligen har Orlando Bloom bott där.

Eftersom min spamfångare är övernitisk, ska ni inte ge upp om ni hamnar i spamlådan. Mejla mig! Och prova att kommentera redan idag …

basmeter_t_shirt-2013
En av mina favorit-vinnartröjor från 2013.

Det allra, allra viktigaste nu:

kom ihåg att inte skriva ut det rätta svaret

om ni är säkra på det! 

elmerdiktonius
Minns ni? Det här var Elmer Diktonius.
Share
Publicerat iBloggen

61 kommentarer

 1. HK

  Ååååh en Båsmetertröja!
  Om det är en som kan köpas för pengar och finns i stor storlek så är jag spekulant.

 2. Båsmor = Lotten själv.
  DRT = Den Röda Tråden (som ett år var en röd tråd utrullad från ett garnnystan av Någon som är en katt i en underbar barnbok).
  Sonett = den främsta versformen, vilken förekommer bland kommentarerna men alltför sällan.
  Dan Brown = En väldigt bra gissning, enligt PK.
  PK = Pysselitens Karlslok som kallar sig allt möjligt annat och har uppfunnit den enda versformen som ligger i paritet med sonetten.
  U*f L*ndell = Ett uttryckssätt som gör att googling av densamme på sitt eget namn slipper hamna på platser med så här hög verkshöjd.
  DDM = Den Djefla Mannen som sköter barn och hushåll under tiden båsmor är upptagen med julkalendern. Eller spelar gitarr.

 3. LupusLupus99

  HB är oftast (nästan alltid) (okej ibland då) en obskyr författare som man i princip måste vara litteraturvetare för att kunna lista
  ut vem det handlar om.

 4. Ökenråttan

  Ni ligger väl i träning, kära medbåsister? Själv har jag den senast tiden gått igenom gamla tent… äh, luckor, vaRIT IFÖRD MINA KALENDERVinst-tischor för inspiration samt ätit en pepparkaka om dan, för det ska vara bra för konditionen i såna här sammanhang. Jag har också läst om alla våra böcker, så då ska jag väl klara dom luckor där nån av dom figurerar. Nu ska jag göra lite armhävningar och sen – kom igen Kalendern!

 5. Dina

  Nähädu, LL99, HB är alltid Orlando Bloom. Bara fråga … oj vem var det? Hjärnsläpp de lux…

 6. Dina

  Kalendersuck = Det ljus som familjemedlemmar utstöter när de försöker prata med en och man bara har tid för googlingar.

 7. Här i pörtet börjar vi ana att det finns ett associationsmönster som styr ledtrådarna. Ta ett högaktuellt exempel, som Descartes. Då kan det vara så här:

  Skakande av köld och omgiven av dåliga rådgivare försökte HB värma sig vid en brasa i det kalla slottet. [Här fattar ju alla att det är mannen bakom XY det handlar om]

  Den brinnande stadens falnande glöd halp föga. Det var fortfarande kallt och HB fruktade för sitt liv. [Nu börjar viss tvekan infinna sig, kanske det är Nero det handlar om? Men, det kan ju också handla om eldstad. Helt enkelt].

  Att tvivla var viktigt för HB, men så vansinnig att han tvivlade på sin egen existens var han inte. [Hallå! Ska det inte stå något om ärtsoppa här? Jo, det måste helt enkelt vara Erik XIV]. HB formulerade detta med tre ord. [VA!!? Einstein, Oxenstjärna, Greta Garbo? Det är nu som läktaren börjar fyllas med vilsna själar, glögg, pepparkakor och knäck och BNP når nya all time lows medan vissa personer sakta kvider klagosånger och andra börjar byta stickbeskrivningar].

  Men roligt har vi!

 8. Ninja I Klockrike

  Jag är så lycklig, jag är så lycklig!
  måndag, tisdag, onsdag, tosdag, fredag, lördag, söndag.
  Jag är så lycklig, jag är så lycklig, hela månan låååång!

  Sum ja har längtat!
  Sum jag har trängtat!
  Sum det är knorr på min svans
  inget går som en dans
  blåsippan uti böckerna står
  niger och säger att nu har du fel.
  Schubert han skrattar, lycklig som en gôbbe
  sitter på läktarn
  dricker min glögg, snyftar ej mycket
  Alexandria, Alexandria, åh veklagan, ÅH!

 9. Bess

  Ja, julkalender! Pepparkakorna bakade, glöggen inköpt, två stickningar på gång, google vässat, tangentbordet trimmat. Nåt jag glömt? Förvarna familjen?

 10. Smultronblomman

  Äntligen! I morgon kör vi! Även om jag, ibland, är glad att jag vet att HB finns, så kämpar jag tappert. Det finns HB, som jag aldrig hört talas om.

  En Schubert lyckades jag med ett år. Skämdes efteråt att jag röjt svaret rätt tidigt på morgonen. Men jag var så säker att det var helt fel! Jag blir överlycklig om jag vinner en tröja. Annars köper jag en av kära Båsmor.

 11. Kalender, kalender, hipp hipp, hurra.

  Enda problemet är en massa jobb, som tar tid som kunde användas bättre. Jag får effektivisera mig helt enkelt.

 12. Karlbergs

  Hej hej! Ska försöka hålla mig till att sova på läktaren för 3e säsongen i rad. Doktorns order. Vi får se hur det blir med den saken…

 13. Själv ser jag fram emot att snyftande lägga mig att dö, snyftande och sjungande en klagosång över min bristfälliga litterära bildning gång efter annan. Annars bjöd Fru Båsmor mig faktiskt på en HB en gång, och jag brände den förstås. Undras förresten om hon satte sig på läktaren och åt upp fjädrarana?

  f1-1

 14. Petra

  Åkte just Skebokvarnsvägen. Måste vara ett tecken att jag ska kommentera. (Oroa er inte, det är inte jag som kör.)

 15. Dieva

  Javisst det är därför jag brukar vara så trött i december. Avhandlades så sent som imorse med båsistkollega IRL, men inser att jag inte har en aning om vad hon heter i båset. Vem pratade månne med mig i morse om detta vid BBC:s sammankomst?

 16. I eftermiddags hörde jag ett radioinslag (i Studio ett) om advents-/julkalendrar där de talade med små barn om saken. Och ett barn svarade på frågan varför han ville ha kalendern: Man måste ha en för att veta var man är.

  Och därmed fick vi förklaring så det räcker, vem som än frågar.

  Lottens julkalender? Den måste vi ha för att veta var vi är!

 17. Tjoh!

  (Ojojojoj vad jag jobbar på mitt vanliga jobb!)

  Lucka 1 kommer att läggas ut i ottan snarare än vid midnatt! Detta för att jag inte får ordning på DRT, kan ni tänka er.

 18. Ingela

  I fjol tillbragtes halva november och hela december på sjukhus. En enda positiv sak med detta var att det fanns eoner av tid för kalendrande . Jag vill nog gå så långt att jag påstår att kalendern räddade förståndet på mej. (Jag satte också betyg på mina sexor, på distans, så förståndet behövdes minsann.)
  I år hoppas jag att det blir som vanligt. Man hinner med kalendern en del dagar, en del dagar inte och nattsömnen kommer att allvarligt rubbas när det blir alldeles för trevligt i båset och man hellre vill rumla där än sova.
  Jag laddar upp med en halv påse skumtomtar med årets smak, gröt och kanel ska det föreställa. Dom luktar fotsvett och smakar bara sött förresten. Köp dom vanliga skära, det är mitt tips.

 19. Örjan

  LL99: OK för din röd tråd.
  Men han från Ställdalen aka SG (vilken lämplig bostadsort för honom).
  Röd tråd? Han må lyckats kunnat skilja mången sådan från trådar i andra färger.
  Någon gång du SG gjort misstag?

 20. Maj Korner

  Jag tar en sopkvast och börjar röja upp på läktaren, sopar bort pepparkakssmulor, skrumpna fjolårsrussin, tummade uppslagsverk, knäcklurar och under en stol hittar jag en tråd! Men den är grön, och Den Gröna Tråden haver vi inte hört talas om.

  Nu är det fint häruppe på läktaren och jag slår mig ner med hakan i händerna och armbågarna på knäna och väntar på sällskap.

 21. Jo, det har hänt. Men det talar jag inte gärna om.

  Däremot kan jag ju nämna kollegan i Västerås som eldade upp en hel fabrik i Israel. Han går numera under namnet Smokey.

 22. Njae, inte så intressant att det förtjänar spaltutrymme i Lottens blogg. Men en gång som det var riktigt illa. Då var det nära att delar av västvärlden fick återgå till postorderkataloger och trekantiga stenar. Toilettpappersbruk i Västsverige. Men det löste sig med hjälp av ohemula arbetsinsatser, väldigt lite sömn och mycket adrenalin.

 23. Ninja I Klockrike

  Varmt tack Maj Korner, här är ju så fint att man nätt och jämt vågar sig på att äta en knäck en gång.
  Känns lite ödsligt så här till att börja med, men snart så är vi väl flera.
  Tänkte ta med lite lussebullar i morgon.

 24. Jag kan bidra med några vitchokladsaffranstranbärskokostryfflar. Vi försökte följa ett recept, vilket gick sådär, men resultatet blev riktigt smakligt, även om de visst inte ser ut som de släta bollarna på bild i AlltomMat.

 25. Att vara arbetsbefriad december månad är ju gudasänt. Kan typ bo i båset. Endast stört av kanske lite matlagning, julklappsinköp och en 2-dagarsresa till Partille där sonen skall prova på att kasta en handboll mot en stackars målvakt för att visa att han platsar i NIU-laget där. Men jag kan ju båsa från läktaren.

  Nu skall jag sova i en av mina vinsttröjor för att riktigt marinera mig i tur.

  Undra hur tidigt denna tröttmössa måste upp i morgon (arbetsbefrielse med full lön är liksom inte så där jättepositivt för kliva-upp-tidigt-grejen). Eller blir det en midnattslucka så jag måste hålla migränskallen vaken halva natten. Nå ja det är en tjusning i det oxå.

  14805415410911803007817

 26. LupusLupus99

  Ungefär så här brukar jag känna mig inför hemlisbloggandet.

  grubblar, fast ej det lär båta,
  över en underlig gåta.

  För min hand genom skägg och hår,
  skakar huvud och hätta —
  »nej, den gåtan är alltför svår,
  nej, jag gissar ej detta» —

 27. Nu har jag fått ordning på DRT.

  Men luckan kommer i alla fall i ottan!

  Tycker ni att vi har varit tydliga med hur det går till? Så att alla nykomlingar vet att de ska ssscchhhh:a och gärna förvirra?

 28. Ninja I Klockrike

  Samma här Annika, ottan är oinspirerande, men å andra sidan hinner ju folk spekulera en del till båtnad för oss nattugglor.

 29. Dina: 300 g vit choklad hackas (det stod körs i matberedare, men si det gick inte alls i vår lilla apparat som bara föste runt bitarna) och läggs i apparaten med en matsked smör. En deciliter grädde kokas upp med ett halvt gram saffran och hälls på chokladen, och sen kör man till nån sorts jämnhet i apparaten. Så rör man ner torkade tranbär, 70 gram var det visst, det är nog inte så petnoga, och ställer smeten i kylskåp ett par timmar. Rulla bollar, eller små klumpar, med hjälp av två teskedar och vänd dem i kokos. Förvara i kylskåp.

 30. […] Programförklaringen har jag ju glömt att länka till! Förlåt, alla nykomlingar! Läs! Hoppa sedan in i båset och gissa så diskret det nånsin är möjligt. (Man kan läsa lite i facit nr 5 på facitsajten också.) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.