Hoppa till innehåll

Konsten att skapa en ny logga

Nu ska det inte handla om mig och min logga eller mina försök till loggor eller ens hur kass jag är på att rita. Nu ska det handla om hur jag lyckades hitta världens bästa loggamakare.

Min basketförening Eskilstuna Basket hade en logga som gick på bredden – den var så bred att när den hamnade i numera fyrkantiga format på nätet, syntes bara Basket, inte Eskilstuna.
Gamla loggan. Kul om man har ett brevhuvud och är mer stolt över sin sport än sin stad, kanske. Eller vill vara en av 56:orna.

Så här såg den ut i de fyrkantiga sammanhang som nu finns i den digitala världen.

Två loggor står ut på ett negativt sätt – de är i ett omodernt format.
Dessutom har vi ju en egen basketcup som saknar logga helt – trots att den är världsberömd i hela Sverige.
Så kan man ju inte ha det. Tänkte jag och började rådda utan att fråga nån om lov. (Så får man inte göra, Lotten. Lämna in en ansökan i tre exemplar till berörda instanser och vänta på att en utredning ska tillsättas. Skäms på sig.)
Eskilstuna BasketCup (jag skippar ibland mellanslaget före ”Cup” som en liten och inte särskilt effektiv protest) har genomförts i 31 år och haft massa olika sponsorer (Dumle, Billys Pizza, Eskilstuna Energi & Miljö), men heter alltså numera blott Eskilstuna Basket Cup (med mellanslag) eftersom miljonsponsorerna uteblir. Ungefär så här (var beredd på att bli sjösjuk) har cup-t-shirtarna sett ut under åren:
Cuploggan 2015.
Cuploggan 2016.
Eftersom vi är en ideell förening utan några som helst extraresurser, satte jag mig ner och försökte hitta på något på egen hand. Det gick inte någe vidare, men jag kom på att vi måste göra något. Och ha en fyrkantig logga som passar som app-bild lika väl som tröjtryck.

Steam punk! sa jag till mig själv och tänkte på den stolta industristadens glansdagar med smide och lokomotiv samt bestick.

Och så hittade jag den här vacka skapelsen!
Som ju inte alls är kvadratisk. Så jag frågade Pip-Petter som är reklamare i Lund, och han föreslog den här fulingen som utgångsidé och förlaga:

Perfekt! Man har samma logga till klubben och cupen med blott ”cup” som tillägg på den senare. Och så har man förstås en orange basketboll. Och Eskilstunas skyline!

I den mån Eskilstuna har en skyline. De här husen på en boll? (CC BY-SA 3.0)
Vår nya (ganska kassa) arena på en boll?
De här stackars barnen på en boll?

Hmmmm. Tänkte jag och kände att min logotypkompetens inte räckte till.

Pip-Petter hittade då Formarte AB när han googlade runt. Och så sa han ”den där killen ska ni fråga”. På grund av detta, som han höjde till skyarna:
©Joakim Andersson-Berg.

Jag skickade mittinatten ett toklångt mejl till Formarte och Joakim Andersson-Berg och föreslog massa dumheter och fula färger och bluddrade på så att vem som helst hade känt att det nog är bättre att ta till flykten än med pennan fäkta. Men inte vår loggaman, inte. Han svarade:

– Ja! Vad kul!

Redan efter nån vecka hade han kommit fram till att staden på bollen var en kass idé, men att smideshammaren på något sätt skulle med. Och så kom han med detta förslag:

Cupen fick även den en logga, som är fyrkantig och fin och går i orange. Bollen ser ut att vara på väg ner i ett nät, som även får tankarna att gå till en cuppokal:

Nu ser Eskilstuna Basket inte längre ut som ett avlångt eller brett får bland hermelinerna.

Om man tar och kikar med lupp, kan man nog se att det står Eskilstuna där nånstans.
Så fint! Finns det andra lag som kanske borde byta logga?

Med andra ord: det är jättelätt att skaffa en ny logga. Man kontaktar bara rätt loggaman – Joakim Andersson-Berg.


Ursäkta, uppdatering 26/10 2017

Har ni sett en sån bedrövlig logga?

 

Hon har inte ens skor på fötterna!

Share
Publicerat iBloggen

61 kommentarer

 1. Ser ju bra ut. Den av någon anledning vanligaste färgen på nätet, en blå kulör, bidrar på sitt sätt till hemtrevnaden. Den här listan känner annars Joakim Andersson-Berg säkerligen till, men nog inte allahopa här.

 2. Vink, vink. Jag har inte det rätta estetiska sinnet för loggor, har jag märkt förr. Men om alla säger att det är bra är det nog det.

 3. Örjan

  Jämfört med Eskilstunas stadsvapen är släggan vänd åt fel håll.
  Å andra sidan hör ju släggan ihop med E-et i EB.
  Vända på släggan och hävda att basketklubben slår ett nytt slag för vår stad?

 4. Ökenråttan

  Toppen, Lotten. Nu är allt uppenbarat. Snyggt.
  Min favoritlogga är annars Ångpanneföreningens hopskrivna ÅF i ett omodernt typsnitt. Inte gör dom väl många ångpannor numera, men sin gamla logga slänger dom inte ut då lättvindigt, med den exotiska ringen över Å som väcker sånt intresse utomlands. Rart.

 5. Vink vink Annika!

  Jag har just avslutat dagens arbetspass, sorterat de senaste utskrifterna och loggat ut från jobbmejlen. Sen ska jag försöka posta en bunt begagnade frimärken till någon som vill ha sådana.

 6. Hej själv, Annika.

  För det första gläds vi åt att du verkar ha samlat lite kraft.

  Annars letar vi efter ”REGLER för eldning och skötsel af ångpannor” Detta med anledning av ÖR:s omnämnande av ÅF. Eller Pannan, som vi säger i branschen.

  Det är ett imponerande aktstycke. Sista meningen säger nånting om att skötaren ”i allt är ansvarig för pannans skötsel och får icke vika från sin post.”

 7. Jag pustar ut efter ett besök på Seniormässan i Älvsjö. Otrooligt många besökare och samlare av pennor och tygkassar (det nya svarta i sammanhanget), som på så många andra mässor.

  Skillnaden här var väl rollatorhalten och folks oförmåga att ta hänsyn till att de blockerade gångarna. Andelen besökare med utstickande ryggsäckar som hart när slog ner sina medmänniskor utan att märka det var nog också den vanliga.

 8. Ninja i Klockrike

  Jag har just gjort i ordning en ny sats kombucha, av övervintrade sjuttiotalister ihågkommen som volgasvamp.

 9. Båthuspernilla

  ÖR, som anställd på ÅF kan jag meddela att man helt tagit bort Ångpanneföreniningen ur sitt namn och helt övergått till ÅF.

 10. HK

  Vink och pip.
  Jag har just checkat in på en husbilspsrkering en liten bit in bland Pyrenéerna efter att ha tillbringat en stor del av dagen i Cacassanne. I borgstaden kunde jag äta en gratinerad böngryta med en ankskank, fläsk och en korv i. Tror den var tillredd med smör. Jag har i alla fall ett paket ekologiskt, svenskt smör i kylen men det räcker väl inte långt om jag ska dela med mej.

 11. Lille Maken

  I dag har jag spelat cello med pianokompisen Lars. Råttan satt väl hemma och åt éclairer under tiden, vad vet jag. Vink med cellostråken till Annika och pip från Råttan.

 12. Ingela

  Minns inte om jag har visat den här loggan förut, tror nästan det. Men jag tycker verkligen att kusin Nils har lyckats med loggan som bror min har på sin verksamhet. Särskilt när man jämför med tandläkarloggan i Lars W:s kommentar.

 13. Ninja i Klockrike

  Den loggan är verkligen snygg, Ingela.
  Det är kul med begåvade kusiner, jag har också ett par stycken.

 14. Nu har vi smör!

  HK, åker du söderöver så rekommenderas Taubes väg via Cerdagneslätten. Den som han beskriver i Vallfart. Vägen är inte lika livsfarlig nu som den var på hans tid. Men vi har fortfarande mött flockar med nötkreatur med tillhörande herdar på vägen. Djuren fanns innan bilarna kom och störde. Så korna har fortfarande förkörsrätt. Som båtar när de kommer till en bro.

  I dalen (på slätten) finns ett solkraftverk som var mycket berömt för några decennier sedan. Men är fortfarande lite Jules Verne-stuk över det.

  Soppan är billig i Andorra, men det är kanske lite sent med tanke på ditt vägval. Det var nog en lyxcasseoulet du smakade. Du är i våra favorittrakter. Lyllo. Men ska du ha smör – då får du vänta på oss!

 15. Eclairer är läckra. Profiteroler är geggiga. Så tycker jag.

  Smörbristen beror nog på att smöret inte hängre betraktas som livsfarligt. Och då ökar åtgången. Under hälsoprofeternas tid försvann många mjölkbönder.

  En omvänd smörbubbla. Som med bostadspriser – fast omvänt.

 16. Ingela

  Pyreneerna! Andorra! Herdagneslätten! Ibland känns mitt liv väldigt litet. Men jag ska ta bussen till Skellefteå i morgon, alltid något.

  Och begåvade kusiner, särskilt det gäller bildskapande, det har jag på både mors- och farssidan. Ett antal av dem försörjer sig rentav på det. Själv har jag inga sådana talanger alls. Kanske några andra, men absolut inte konst.

 17. Ökenråttan

  Eclairer kan man äta gåendes på gatan, i Paris företrädesvis. Profiteroller måste man sitta och äta, med redskap. Usch då. Dom här éclairerna som nu var aktuella kom från Picard och hade varit frysta. Ingen höjdare. Akta dej för dom, Annika; vink vink. Håll dej till dina vispgräddiga godsaker.

 18. Ninja i Klockrike

  Dagens Mumincitat;
  ’Om han bara finge prata. Det hindrade en så bra från att tänka.’

 19. Sjuttonåringen hälsar att hon under nästa vecka har en massa fysiker från Lund på besök här i huset, men att hon ska försöka karva en pumpa!

  (Eh. Jag var inte riktigt med på de här fysikerbesöksplanerna. MEN DET BLIR JÄTTEKUL!)

 20. Ökenråttan

  Jaja, Båthuspernilla, ÅF-loggan har ni kvar! Det är den som räknas; namnet kan få var vasomehlst.

 21. Ninja i Klockrike

  SG, felet med loggan är att det inte är möjligt att spela basket sittandes på knä, och att framskjutna bröst inte gör varken till eller från i spelet.
  Det är en passiv tjej, till skillnad från baskettjejer som är i högsta grad aktiva.

 22. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  SG: Å andra sidan fick lejonet på Uppsalas nya kommunvapen ritas om med större snopp.
  Det kan finnas ifrågasättande som är extremt, men att ifrågasätta FIBA-loggan tycker jag inte är det.

 23. Ökenråttan

  Det är intressant att ge sej ut på stan, utanför sina gamla vanliga, tråkiga kvarter. Hör här vad jag har upptäckt på sistone:
  1. En frisersalong som färgar hår med örter. Jag blev i extas. Vilka livliga färger det skulle kunna bli: rött och grönt och gult och blått och inte såna där rostiga röda eller illande svarta som verkar poppis ibland. Själv har jag ingen färg alls på mitt hår. Kanske jag skulle prova ett litet färgglatt örtbad?
  2. En tandläkarmottagning som söver patienten och sen sätter igång med borrandet. Patienten känner ingenting, alltså.Låter lite äventyrligt, dock. Jag somnar in och vaknar upp utan tänder, kanske. Så säjer tandläkaren att nu sätter i igång och monterar in tänder också. Det kostar, förstås. Huga.

 24. Jag gillar tandläkare som ger de skraja massa lustgas. Man hör ett jävla fnitter från bakom dörren.

  (Jag är väldigt inte rädd för tandläkarn, så jag kommer nog aldrig mer att få lustgas. Det var såååå roligt vid alla fem förlossningarna.)

 25. Ninja i Klockrike

  Jag TROR att det här kan kallas sonett.
  Så jag måste sprida den igen.
  Jag menar, en SONETT.

  Mitt i nattens mörkertid,
  månens milda sken förgyller
  sommarens slut i frid,
  på höstens kval vi skyller

  det som strax oss drabba skall
  vemod, hagel, storm, svärta
  regnets slag och lövens fall
  frostig krans och bittert hjärta

  Dörren stängs och innanför
  dväljs vi nu och flöjtens ton
  tankens väsen sakta för,
  sänder den till just den tron

  som evigheten vrider sig kring
  och låter oss känna tidens ring.

 26. Vink vink!

  Snön har kommit till närheten av min trakt. I gräsmattan utanför jobbet idag var det vitt. Men hemma är det bart.
  Igår var det lite opplega uppe på bergen, men längs en skarp linje på en viss höjd blev det tö under. Det såg ganska skoj ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.