Hoppa till innehåll

Tvättstugan

Jag och min djefla man har klantat till det ett antal gånger i lifvet och det bästa är faktiskt att bara rycka på axlarna och gå vidare. Vi har

 • glömt att adressändra
 • saltat saffransdeg
 • anlitat en billig flyttfirma
 • krockat med bilen, fast bara lite
 • klippt barnens frisyrer själva (vilket gör det nästintill outhärdligt att titta på vissa annars utmärkta barnbilder)
 • föreläst under enorma förkylningsbesvär och nyst på samhällsbärare som kunde påverka BNP.

Nu har en av mina väldigt unga kompisar blivit lite vuxen, tagit banklån och köpt och flyttat in i en lägenhet med stuckatur, högt i tak och trägolv samt festlokal som man kan hyra. Men vi var med under hela processen med mäklare och visningar i blåa tossor och allt.

– Oj, vad vi ska ha party här! sa jag på första visningen och anade inte förrän en stund senare att jag kanske inte är den direkta målgruppen för party just här, bland ungdomar liksom.

Föreningen är välskött, ekonomin ser toppen ut, säljaren visade stolt upp festvåningen och alla klappade vi händer av förtjusning när vi gick på den knarrande parketten.

Men inte en enda gång tänkte vi:

– Undrar hur det ser ut i källaren där tvättstugan finns!
– Ja vad intressant förresten – tvättstugan måste vi ju kolla på!
– Ooh, ja, tvättstugor är det bästa som finns!

Den trevliga säljaren sa:

– Alla i de andra sex lägenheterna [som är större] har egna tvättmaskiner, så jag har fått ha tvättstugan heeelt för mig själv!

Och vi tänkte bara:

– Yay!

Och så berömde vi parkettgolvet en gång till. Klantigt är bara förnamnet. Men i fredags när flyttlasset äntligen gick, snubblade vi ner till källaren för att leta efter ett förråd och den där tvättstugan. Det första vi stötte på var en ganska påträngande källardoft. Well, well, i tvättstugan är det ju säkert varmt och torrt, tänkte vi. Och så hittade vi den.

tvattstugan
Aha … Hm. Hoppsan. Tvättmaskinen står på fyra bitar tillklippt hallmatta.

– Vad kallt det är! sa jag.
– Men vad det blåser! sa jag sedan.
– Varfö… men … koll… det här var ju … mumlade jag slutligen.

bladkallt
De två fönstren var öppna och löven blåste rakt in i tvättstugan som om någon stod med en lövblås utanför.

Jag lyckades med stor möda stänga det vänstra fönstret, men det högra hade slagit sig så att det var stört omöjligt att få igen. Men det gjorde inte så stor skillnad.

fonterintebra
Jahaja, englasfönster, där ser man. Precis som på Louvren.
avlopp
Tvättmaskinens stora rör pekade lite snett, men torktumlarens lilla slang gick i alla fall rätt. (Jag rättade till röret varsamt som vore det ett litet barn.)
betong
”Den murade väggens krackelering bidrar till den rustika känslan.”
tvattmaskin
Det här är en Miele Professional WS 5445 (MC13), som av utseendet att döma har några år på nacken.
mielebeskr
Japp, så här ser bruksanvisningen ut. Men Miele har ju gott rykte och håller länge?
byk
Oh så trevligt: ett blått betongbadkar – eller kanske ett bykkar?
mieletumlare
Tumlaren är nog bara kanske tio år gammal eller så, men gissa om luddfiltret var rent. Nej! Någon ska dö!

Det sista vi gjorde denna inflyttningsdag var att inspektera de tre små torklinorna som hängde i taket, för på dem fanns det lite pynt.

haironastring
Jättefint!

Tvätten kommer kanske inte att torka i rödaste rappet, men den kommer i alla fall att lukta fräscht eftersom fönstret ju inte går att stänga.

tvattstuga
Det var ju ungefär så här jag hade tänkt mig att tvättstugan skulle se ut.

Min kompis tycker däremot inte alls att hon var klantig som glömde att inspektera tvättstugan. Igår ryckte hon bara på axlarna och sa:

– Äsch, det går nog bra det här! Fast det där luddfiltret måste jag prata med någon om.


Det här blogginlägget publicerades redan i höstas, men var lite för ickeanonymt, så jag tog bort det så att min kompis inte skulle råka illa ut. Nu har hon vant sig vid tvättstugan och blivit bundis med alla i bostadsföreningen. Och tvättmaskinen går bra.

Share
Publicerat iBloggen

51 kommentarer

 1. Det blir att ta hem tvätten till mamma då. Hon blir väl ändå glad att se de unga tu nån gång ibland. Eller sportar de så mycket att det ska tvättas var och varannan dag?

 2. Vet du Brid, om mina barn hade kommit hit och tvättat varje dag eller till och med flyttat hit igen … ja, ingen hade blivit gladare än jag.

  (Vilket jag säger utan att alls önska dem detta. Barn ska lämna boet, så det så.)

 3. Ökenråttan

  Jösses, precis en sån där tvättmaskin stod i tvättstugan i vårt hus när vi flyttade in här för42 år sen! Jag minns att dörren gick i baklås första gången som jag tvättade där. Jag var i sjätte månaden och blev alldeles hysterisk: ”Jag kommer att få föda barn här, inlåst och alldeles ensam!” Hur man kan få till det.

 4. LupusLupus99

  Brid, eller så skaffar de en egen tvättmaskin, precis som de andra. 😉
  För egen del så är det tur att tvättstuga är i bra skick, för i mitt
  badrum så skulle det nog inte få plats en tvättmaskin.

 5. Dels sant tråksvar: Det där måste ju rimligen vara BRF:s ansvar! Föreningen bör ordna med och betala nya fönster samt säkrad el och säkrad v/a till att börja med!

  Dels intressantare infallsvinklar: Om det är enkelglas så borde det finnas innanfönster som hör dit någonstans i kåken. Om dessa kan påträffas och såvida det är glas i dem, så kanske minustrettiograderdagarna inte är omöjliga längre. Putta i dem bara — till och med dåliga/otäta luftspalter är bättre än inga luftspalter alls!

  Och på tal om fönster, torktumlarludd kan stoppas in i springorna som dragskydd! Jähättesnygga färgvariationer blir det också.

  Löven i hörnen kan man göra små hamsterbon, kransar och olika väggdekorationer av. Och det där trådskröfset på tvättlinan kanske kan bli en hamsterperuk. (Ursäkta, jag tänker fortfarande på den hårlösa hamstern Silky som jag läste om i går.)

 6. Ninja I Klockrike

  Det låter som en båsuppgift att skaffa de nyinflyttade en nakenhamster som de kan klä på diverse luddiga inventarier som påträffas i huset?

  Motion till stämman om tvättstugan. Om inte annat så kostar det ju värme att ha fönstren så där. sen behöver föreningen också ta reda på
  varifrån fuktlukten kommer och åtgärda den.
  Fukt och värmeläckage är bland det dyraste som finns för en fastighetsägare.

  Gud vad tråkigt det kan vara att vara vuxen, klok och förståndig.
  En dos vanvitt, någon?

 7. Miele är ett kvalitetsmärke. I vår tvättstuga har en av två tumlare klarat 26 år helt utan anmärkning (så när som byte av luddfilter), liksom två av de tre tvättmaskinerna.

  Det som tarvas här är i första hand en uppfräschning av lokalen och inget annat. Jag kan också berätta att den tekniker som garantiservade vår Bosch tvättmaskin hade Miele (uttalas ’mile’) hemma hos sig.

 8. Man kan väl diska för hand? Det verkar opraktiskt att springa ner i källarn med porslin och glas.
  Den blåa bassängen är för liten att simma i. Men perfekt att sätta mäsk i. Stor sats. Och då kan det behövas öppna fönster att vädra ut ångorna genom.

 9. LupusLupus99

  @ Annika, 23 oktober, 2016 den 16:35
  Visst är det så men samtidigt är de övriga antagligen inte
  så intresserade eftersom de redan har egna tvättmaskiner.

 10. Å, en tidsresa! Vad länge sedan det känns, och ändå som alldeles nyss. Vad bra att tvättmaskinen går bra, i alla fall.

  Och LL99, det har du i och för sig rätt i, men värmeförluster och el- och vattenfaror torde intressera även dem som inte själva har ärenden i tvättstugan eftersom det kan bli så förfärligt dyrt och/eller farligt i längden.

 11. Förresten är det så intressant att någon har gjort sig besväret att måla betongkaret. Resten får se ut hur det vill men karet ska vara snyggt!

 12. Tack Cecilia, men den är plockad Däriutifrån. Själv skulle jag ha markerat hålfoten, så plattfot jag är. Men det röda kanske är ”hardened targets”.

 13. Vilket sammanträffande. När den här tvättstugetexten var med första gången hade jag nyss läst om en hårlös hamster (som synes av det jag skrev då, häroppanför).

  Och nu, för en liten liten stund sedan, lärde jag mig om ett lamm utan päls. Ett helt oulligt lamm. Lammet Skippy måste ha tröja på sig, och har blivit så tjockt att det nu måste banta. Under tiden får lammet sova i en Land Rover för att … Ja-a, det här är ju jätteroligt!

 14. Men <nnik,´´sorru

  <Förbaskat

  Jag har en ny dator och tangentbordet är så löjligt diskret och platt att jag inte ens hittar tangenterna när jag fokucerar med glasögonen på nästippen.

  Vad jag skulle säga var: Men Annika, vad du läser om intressanta ting!

 15. OT (inte för att jag är säker på vad T är för ögonblicket):

  Den senaste hyrbilen hade egenheten att motorn inte startade när handbromsen låg i. Och det är ju gott och väl så länge man har parkerat på plan mark.

 16. HK

  OT
  Jotack, det känns ganska bra.
  Lite stelt just när gipset togs bort och armen är rätt så svag. Men arbetsterapeuten sa att jag var duktig!

  Bilden föreställer armen just som bandaget tagits bort men innan stygnen knippsades.

 17. Som selfie var det kanske inte så värst. Men väldigt likt Boris.

  Var det premiär? Frågar en som legat under kniven ett antal gånger.
  Första gången 1957 då jag förlorade mot två spårvagnar (gamla ringlinjen) vid St Eriksbron.

 18. Jag såg bara den ena. Och väntade på att den skulle passera. Då smög sig den andra fegt upp och anföll i ryggen. Anfallet kastade mig mot den första vagnen och sedan snurrade jag runt mellan dem.
  Julen på St Erik och större delen av våren på Södersjukhuset.

 19. HK

  Nästan premiär SG. Mina erfarenheter av skärande våld och/eller sömnadskonst på kroppen är små, men goda. En blindtarm ca 1959 och en malign liten rackare på ryggen för två år sedan tror jag är det hele. Jag har mer varit närvarande som anhörig.

 20. Jag har fortfarande ett spår uppifrån och ner över hela buken efter en ”stor operation” 2007. Det hölls samman av agraffer, så det är hyfsat snyggt. 2012 och i somras tillkom ett par smärre knivskärningar, bara kanske fem centimeter långa med klassiska stygn. Lite sådär har man också petat bort diverse födelsemärken genom åren, ett så sent som i dag.

  Känner mig som en ärrad kämpe och pratar om pirater i Kinesiska Sjön även om allt är läkarbetingat.

 21. LupusLupus99

  Skogsgurra är båsets Don Quijote, medan Quijote slåss mot väderkvarnarna går Skogsgurra sin kamp mot spårvagnarna. 😉

 22. Problemet med Don Ouijote är att välja mellan Den sorgliga skepnaden och Den trista figuren, som man ser i okonstens tid. Ingetdera känns lockande.

 23. Ökenråttan

  Står det i köpekontraktet att tvättstuga ingår? ”Tvättstuga” betyder en fungerande dylik med normal standard.
  Har möjligen beslutats att föreningen inte längre ska tillhandahålla/underhålla tvättstuga? I så fall kan bostadsrätt inte säljas med ”tillgång till tvättstuga”.
  Kolla upp lite om sånt här.

 24. Oh vad roligt med alla ärr! Jag har spräckt båda ögonbrynen – 1968 och 2003.

  Ökenråttan: Jag tänker precis som du. Den unga hyresgästen borde rya och hötta med näven.

 25. Underbart med kompetens i båset, Ökenråttan. Sånt tänker jag nog lika lite på som det unga paret. Men när du säger/skriver det så är det ju självklart.

 26. LupusLupus99

  Apropå din unga kompis så såg jag den unga kompisen idag.

  Det var för cirka en halvtimme sedan på Drottninggatan.
  H*n var ordentlig och använde mössa.

 27. Ökenråttan

  Men vi måste ju ordna till och reda ut det här.
  Oavsett tättstugefunktionen måste bostadsrättsföreningen, som alla husägare, se till att huset inte far illa. En trasig fönsterruta kan ställa till det ordentligt: ruttna fönsterbågar, skador och mögel bväggar och golv och annat elände. Vad utrymmet än används till måste fönstren vara hela!
  Nu prasslar Lille Maken med en kaffebricka härintill! Det är vår förlovningsdag i dag! Vi äter stilig lunch, till att börja med.
  Jag återkommer.

 28. Gmail gömmer min post. Jag måste uppdatera för att se om det kommer något nytt.
  Groomen bakar bröd. Jag försöker slippa jobba, men det är dumt av mej för ingen annan gör jobbet åt mej.
  Grattis Ökenråttan och Lille Maken!

 29. Ökenråttan

  Betr. tvättstugefunktionen nurå, så kan föreningen inte bara strunta i att hålla tvättstugan i skick. Om föreningen inte längre tillhandahåller dylik inrättning med hänvisning till att ”alla bostadsrättshavarna har egen tvättmaskin” så räcker inte det. Det måsta ha fattats ett formellt, protokollfört stämmobeslut att föreningen inte längre ska hålla med tvättstuga.

 30. Örjan

  Annorlunda tänkande.
  Kanske kompisen vann budgivningen, eftersom konkurrenter, men inte hon kollade tvättstugan.
  Hade hon varit villig att hålla kvar vid sitt bud om hon kollat omskrivna tvättstugan?
  Men
  Jag håller med Ökenråttans kommentar 18.15.
  Lycka till med ”uppgradering” av nämnda tvättstuga.

 31. **prasslar lite**

  Jag börjar bli nyfiken. Det är nog därför jag är så bråkig.

  Bråk bråk bråk!

  **skramlar, prasslar, slamrar och gör sig allmänt till besvär**

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.