Hoppa till innehåll

Globen är solen och vice versa

Jag minns när jag lärde mig att Cook landsteg i Australien 1770. Det var nämligen igår kl 16:11. Jag minns också när jag lärde mig ”kastrullen” i den tyska grammatiken – i september 1977. Framför allt minns jag att jag 1985 lärde mig att The Birth of a Nation regisserades av D.W. Griffith 1915 eftersom jag alltid får just den frågan i Trivial Pursuit.

Och igår lärde jag mig även att Sverige har ”världens till utsträckning största modell av planetsystemet” – i skala 1:20 miljoner.

Men det går ju inte att förstå. Jag kan ju inte ens begripa hur mycket pengar en miljon är, än mindre förstå den där skalan. En vanlig orienteringskarta brukar vara i skalan 1:10000, vilket innebär att 1 mm på kartan är 10 m i verkligheten. Så … modellens 1 mm är alltså …

Nope. Obegripligt. Hur långt är liksom ett snöre?

Inte ens Tyko Brahe fattar vad jag pratar om.

Men nu tar vi och kollar på den där modellen. Den heter Sweden Solar System (SSS), och börjar med Globen och slutar jättelångt norrut i Kirunatrakterna. (Just ”jättelångt” är i sammanhanget ett oerhört noggrant, vetenskapligt utvalt uttryck.) Och så finns det lite skräp som Halleys komet
Swift-Tuttles komet söderut förstås. Så här är det:

Tänk er att Globen är solen. Den är nämligen stor.

Tänk er vidare att Merkurius ligger knappt 3 km norrut, precis där Stockholms stadsmuseum ligger (vid Slussen).

Merkurius ser ut så här.

Nu förstår ni vartåt det barkar: Venus ligger vid Vetenskapens hus, jorden (och vår måne) ligger strax utanför Cosmonova i Naturhistoriska riksmuseet.

Och så vidare! På varje punkt i modellen på rätt avstånd från Globen – om Globen alltså var vår sol – finns en modell av rätt planet! Lilla asteroiden Palomar-Leiden, är minst (0,2 mm). Den största planeten (Jupiter) är mer än sju meter i diameter, men den symboliseras bara av en stor blomplantering (vilket jag trots mitt entusiastiska tjoande finner vara lite fuskigt enkelt).

Va! Svimma nu av hänförelse. Dö lite av imponeringschocken. Är detta inte nästan det häftigaste ni har hört?

Pluto (dvärgplaneten som i mitt inre alltid kommer att vara fullfjädrad planet) ligger i Delsbo och Neptunus ligger i Söderhamn. Och jag vill åka på en road trip nu meddetsamma pannkaka marsch.

Och så kommer jag att tänka på när den nuvarande Fjortonåringen i andra klass kom hem med en modell av solsystemet i en skokartong. En precis likadan modell hade alla de andra fyra barnen fått göra, så jag ställde den raskt bredvid dem på planethyllan i barnrummet. Fast … det var något som var fel.

– Men … sa jag ganska opedagogiskt och kanske onödigt negativt med rynkad panna. Planeterna hänger ju fel.
– Nej. Dom får hänga i vilken ordning dom vill, sa den dåvarande åttaåringen bestämt.
– Fast nu är det ju inte planeterna som bestämmer hur de ska ”hänga”, utan vetenskapli…
– Fröken sa faktiskt att jag hade gjort rätt.

Jaha, tänkte jag och accepterade faktum. Och lade fram alla rymdböcker jag kunde hitta på köksbord, i tv-soffan, inne på toa och i den lille grabbens säng. Imorrn ska jag kolla om det hjälpte …

Mot Pluto! (Skriver jag bara på låtsas. Jag kan ju inte åka på road trip nuuu. Gah.)

Share
Publicerat iBloggen

109 kommentarer

 1. Jag kan trolla. Jag kan framför allt trolla med Lotten. Så fort jag bråkade i förra båset kom det ett nytt bås. Titta bara!

  Och så handlar det om något som jag är jähätteintresserad av också. MVG!

  (Full disclosure: Jag kände till det här. Och jag vill också åka på utflykt och titta på samtliga objekt men det kan jag antagligen titta i månen efter, åtminstone den närmaste tiden. Suck.)

  **testing testin — jajamensan i dag (eller snarare i natt) kan jag redigera, haha!**

 2. Jag hade verkligen ingen aning! Jag känner mig som Palme i den där sketchen av Hasse & Tage, där politikerna inte vet vad mjölken kostar eller att Tensta ligger i Stockholm.

  Känner “alla” till detta?

 3. Vet inte alls vad andra kan veta i ämnet. Vi, här, är ju astronomiskt intresserade och lägger märke till dylika ting.

 4. Om du kan mer i ämnet än vad jag har hittat när jag letade nu ikväll: ös ur dig här, Annika!

 5. Heh, om själva modellen vet jag väl inte mer än vad man kan läsa i dina länkar, precis … jag tycker bara att själva idén är helt underbart fantastisk och rolig och smart genomförd (Det är ju så snyggt att jorden hamnar vid Naturhistoriska när Globen är solen!)

  Gösta Gahm har jag sett och hört i verkligheten. Och planeter har jag betraktat i teleskop, yo.

 6. Ninja i Klockrike

  Jag inte bara visste om det, jag har sett alltihop utom Terminalchocken i Kiruna, samt Halleys komet i Skövde och Swift-Tuttle i Karlshamn.
  Det är så ballt att det inte är klokt helt enkelt!

  Merkurius brukade jag klappa när jag jobbade som trafikvakt vid Slussen och fikade på Stadsmuseet.

 7. Och nu sitter jag dessutom här och förundras och gläds över att det går att skriva “Halleys komet i Skövde och Swift-Tuttle i Karlshamn”, bara sådär, på fullt allvar och helt avspänt. Ljuvligt, säger jag!

 8. Me, too!

  Men visste ni att eltorsystemet var lika noggrannt som dagens autotunade system? Men inte lika dynamiskt stabilt? Och med vissa statiska problem.

  Eller att man kan få HIV av blodpudding?

  Allt är nyheter första gången man träffar på det. Även om det är gamla nyheter för andra.

 9. Nej, nu måste jag vara på den dåvarande åttaåringens sida en stund, för HUR OFTA ligger planeterna på rad som i den modellen som ska hjälpa oss att förstå hur planeterna är placerade? Nej, just det. Planeterna ligger mer huller om buller.

 10. Den dåvarande åttaåringen tackar för stödet, Pysseliten! (Men kan fortfarande inte placera dem “rätt”, de där förnicklade planeterna.)

 11. Fast Saturnus finns inte i Uppsala för vi har inte råd. Alla pengarna går till kommunalrådslöner och idrottsplatser och sånt.

  Saturnus största måne Titan hänger dock över gågatan. Och de andra månarna lär finnas utspridda i ortens skolor, en per grundskola.

 12. Dieva

  Jag visste också och ofta passerat Jorden och Månen.

  Jättehäftigt projekt, har nu tyvärr glömt vem som kläckte idén.

 13. Kände till, ja, men har skam att sägandes bara sett solen, Merkurius och jorden. Min pappa har en gång i tiden doktorerat i astronomi men sadlade sedan om till gymnasielärare. Jag tyckte nog att det var lite av ett nerköp, men han slutade i alla fall med vissa dumheter som att sova så mycket på dagarna och att fara till Chile tre veckor istället för att stanna hemma och fira jul med oss.

  Det där med HIV av blodpudding var en nyhet för mig.

 14. Lotten bor knappa nio mil fågelvägen från Globen, vilket motsvarar någonstans mellan Uranus och Saturnus. Låter kallt värre. Vi bor 800 meter fågelvägen från Globen, en knapp fjärdedel av avståndet till Merkurius. Låter varmt värre.

  Det där med HIV och blodpudding är nog satir eller Fake News som det heter numera. En skröna från smittans tidiga dagar, helt enkelt.

 15. LupusLupus99

  Hälsningar från magsjukans planet.

 16. HK

  Men vid tillfället märkte Andersson ju svansen under Nilssons pall.
  Citat från Robert Heinlein “Egen rymddräkt finnes”.

 17. Mor vattnar jorden medan jag sätter ut nya plantor. Bättre, eftersom man löper mindre risk att förväxla de båda J:na. Kan dessutom moderniseras så att jag sätter ut narcisser. M:en får man fortsätta att förväxla.

  Dock har jag kunnat ordningen sen sex års ålder, cirka, och måste ta hjälp av den för att memorera minnesramsan.

 18. Den här bilden, som många nog känner igen, stämmer till eftertanke. Det är vår planet fotograferad av Voyager på sex miljarder kilometers avstånd den 14 februari 1990. Ser ni en blå liten pixel strax nedanför mitten i det bruna bandet? Det är vi. Mer om bilden här:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_Blue_Dot

 19. Hjälp, nu är det bevisat: jag är en fis i rymden.

 20. PK

  En blå fis? Annars är ju blå en signal för det säkra. Att allt är som det ska.

 21. Kanske inte i ett Galaktiskt perspektiv, PK. Vi är små –och vad vi vet– tämligen ensamma. Den pixeln borde vi vara mera rädda om än vi ejengkligen är.

 22. Rymdfart.

 23. Oj vad jag hade vullit kommit på den själv!

 24. Zozzo

  Har inte intresserat mig för planetgrejer sen jag lyssnade på Andersson i Nedan. Har nu lärt mig massor, tack båset! Fnissade också ohämmat över rymdfarten.
  Något helt annat: vad är det för farsot som brutit ut nu?Man (jag) stöter nu flera gånger om dagen i diverse texter på uttrycket “i svensk media”, “följ social media”, “I alla social media rasar man mot Jerringpriset…”, ja ni fattar. Detta stör mig enormt. Ett medium, flera medier, pluralformen media står jag ut med. Men bestämningen, adjektivet i singular och substantivet i plural?
  Eller är det jag som inte fattar? (Inte så ovanligt.)
  Vad säger språkpolisen?

 25. Jag tror, Zozzo, att det är slarv. Man skriver en text och tänker “det där kollar jag senare” och så vips, har man tryckt på publiceraknappen.

  För det kan väl inte handla om obildning och nonchalans?

 26. Zozzo

  Ja , Lotten, kanske slarv. Utbrett sådant, i så skilda medier som SvD, DN och tabloiderna. Får väl vänja mig.

 27. Örjan

  Vilken “tur” med skalan 1:20 miljoner, och att få in olika planeter på lämpliga platser.
  OK, alla planeter har ju inte cirkulär omloppsbana, så stor flexibilitet lär finnas vad avser avbildningens placering.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Omloppsbana

 28. Dina

  Men så kul!
  Dotterns skall få gå på planetjakt i Stockholm när jag pluggar och sedan knyter vi ihop det med Sedna och terminalchocken. Vi kanske t o m har vägarna förbi Skövde…? *funderar högt*

 29. Som alltid, anges planeternas omloppsbanor i medelvärdet. Nånstans måste man ju börja. Inte ens vår egen planets bana är cirkulär om man ska vara petig. Ju längre ut man kommer, desto vildare blir omloppsbanan. Det som fascinerar många astronomer just nu –och förstås en hel del foliehattar– är just det här med Planet Nine, eller Niburu som den kallas av de som förstår sig på.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Planet_Nine

  Finns den –så klart–, eller finns den inte? Och då kommer den –så klart– med ett Armageddon. Möjligen finns det en planet till långt där ute, men det kan ta några år innan den visar sig igen:

 30. Ökenråttan

  Jamen aldrig har väl hoppet varit SÅ innehållsligt stort mellan Lottens inlägg som mellan de två senaste: tvättstugeproblem och världsrymden. Säger allt om Lottens blogg, methink.

 31. LupusLupus99

  Zozzo says:18 januari, 2017 den 16:05
  Du fattar helt rätt som Lotten skriver.
  Adejktiv och substantivet det beskriver måste såklart stå i
  samma form, det vill säga de måste konjugera.

  Alltså socialt medium (nominativ singular) eller
  sociala media (nom.plur).

 32. Är det bara jag här som fascineras mer av himlakropparna än av Grammatikpoliser?

 33. Verkar så. I förhållande till celestiken är språkpoliserna yngre och mindre förutsägbara.

 34. Åh, vilken fin komplimang, Skogsgurra!

  Me happy now.

 35. HK

  Här på trakten finns en rymdpromenad med samma upplägg som den med Globen som sol men i en annan skala. Solen är ca 1,5 m och hela vägen till Pluto ca 6 km, I den skalan stämmer det ganska bra att fortsätta varvet runt jorden och komma tillbaka till solen vid badplatsen från andra hållet och tänka att det är vår närmaste stjärna.

 36. LupusLupus99

  Om Globen är solen, borde du inte måla Globen gul då Lotten?

 37. Helt OT:

  Jag kom precis på att jag ska prata om det svenska språket i radio imorrn vid halv nio. Det var väl oerhört dum… Nej, det var BRA att jag kom på det nu och inte imorrn bitti!

 38. Åh vilken tur att du har underarmar!

  (Jag är påfrestande swenglish today, märker jag. Och get this: stavningsgalningen blir nu osäker på vilket språk I actually skriver på så den rödmarkerar random words, verkligen hipp som happ!)

 39. Jag gillar ordet ”random” och hur det används. Men samtidigt vill jag att svenskans slumpmässigt ska funka lika bra.

  Så nu ska jag jobba på det. (Det ska jag näppeligen. Jag ska förbereda ett radioprat.)

 40. Det håller jag med om. Och nu kom jag att undra vad man i så fall säger om randomisera/randomisering (som i experimentsammanhang). Slumpa/slumpning? Det går ju utmärkt!

  (Min dumma natthjärna, däremot, skriker “slumpering” med betoning på andra stavelsen, och faller i skratt. Jag har så dålig inre kontroll.)

 41. Zozzo – “Andersson i nedan” gav ett starkt, närapå outplånligt intryck.

  Jag undrar så om det egentligen var sådär bra om jag säger att det var.

 42. LupusLupus99

  Det diskuterades standarder i båset för någon vecka sedan och nu
  är det klädstorlekar som ska standardiseras. Länderna har dock,
  som båset var inne på, svårt att enas om en gemensam standard
  eftersom all vill ha just sitt system.

  “Sedan slutet av 90-talet har de europiska länderna försökt komma fram till en gemensam standard, först med ett gemensamt storlekssystem, men eftersom de flesta länder har olika så har det varit svårt att enas.

  – Italien vill ha på sitt sätt, Storbritannien på sitt sätt och vi på vårt, säger Lotta Silow ansvarig mönsterkonstruktör på Kapp-Ahl och en av de svenska representanterna i det europeiska arbetet.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6611311

 43. Den nya frigörelsens motto: Karlar Kan!

 44. Om ni fäljer Dinas länk till ordspråken, de fantastiska ordspråken, så ser ni hur man säger ”nä nu är det kokta fläsket stekt”, och att förklaringen lyder:

  ”When a swede is very upset he or she will probably threaten you and say that the pork is fried. If that happens oh my god run. Run fast. Because we don’t want the pork to be fried det ska ni ha klart för er.”

  Och det var ju roligt formulerat. Meeeeeeen man ska veta att det dyra, fina fläsket ju inte på några villkor förr i tiden skulle STEKAS. Då förstördes det ju!

  Därav ordspråket.

  Och här sitter jag och älskar knaperstekt bacon.

  MVH
  Etymologikramaren

 45. Jag funderar … har vi några layoutare och esteter i båset? Jag behöver hjälp med en logga och vill ha åsikter och synpunkter, liksom.

  (Eskilstuna Basket och Eskilstuna Basket Cup behöver nytt blod. Eh, logga menar jag ju.)

 46. LupusLupus99

  Det stör mig en aning att engelskan använder samma ord för
  stekt och friterad.

  För det andra har ju artikelförfattaren glömt att ta med det ‘klassiska’
  ordspråket om nr 2 och det blå skåpet.

 47. Får vi se? Det samlade båset kan vara vad du vill, esteter, orkester, eller astronomer.
  Jag kan inte släppa viktigheten med planeternas ordning. Det finns ju så mycket annat som är intressant med planeter! Tex hur tung man skulle vara på planeterna.

 48. Jag är vare sig layoutare, Grammar Nazi eller i andras ögon estet, så då gäller väl inte min åsikt (som jag har uttryckt tidigare): Samspelet och balansen mellan den minfria loggan och texten är helt enkelt genial, som jag ser det.

  Låt annars det bestående bero, särskilt det här med “den 20:52”, som är lite kul och på något vis speglar det här sällskapet. Lägg i stället kraft på att fixa det här med redigeringen. Eller skippa den utlovade möjligheten som aldrig ser ut att bli av.

 49. “Eller skippa den utlovade möjligheten som aldrig ser ut att bli av.”

  Vanu?

  Nu väljer jag att inte förstå vad du menar, LarsW. Men jag kan tala om att Béatrice (som är en tålmodig ängel utan gränser) just nu kommunicerar med app-skaparen om hur det hela kanske ska kunna lagas. Det är alltså trasigt: redigeringstillägget funkar inte med det nya utseendet (”theme”) på bloggen.

 50. LupusLupus99

  Fråga på du om loggan, jag är dock varken konstnär eller estet.

  Förresten så såg jag just denna artikel, så oförskämt.

 51. PK

  Du ska nog inte skriva i båset när du är onykter Lars W.

 52. Det jag syftade på är förstås redigering efter publicering. Så länge det är inte är möjligt är det väl lika bra att inte låta nedräkningen gå.

 53. Ninja, fresterska!

  (Kvällens kontroll visar att somliga av oss kan använda redigeringsfunktionen. Ibland. Just nu, till exempel.)

 54. Japp. Hela parentesen skrev jag in efter att jag hade postat kommentaren.

  Logg-Lott: finns utkast/skiss/kladd till tänkt basketlogga, som vi kan titta på?

 55. Ahaaaa! Annika anmäler sitt intresse!

  Ja, men jag har inte tillåtelse att visa upp den. Än. Kanske om ett par timmar när skaparen har börjat tro på sin idé. (Det är verkligen bara en idé.)

 56. Även de bästa verk börjar som tankefoster!

 57. Ska vi snacka lite om Trump imorrn, tycker ni?

 58. Ninja i Klockrike

  Nej, låt oss ligga i fosterställning och djupandas i ren skräck för vad som komma skall.

 59. Sann, djupgående kluvenhet: Jag är fullkomligt vettskrämd för vad allt DT:s presidenskap kan leda till. Samtidigt är jag redan så hjärtinnerligt trött på karln att jag knappt ens orkar läsa rubriker längre.

 60. LupusLupus99

  @ninja och annika.
  Jag håller med och tror i slutändan att det kommer att bli värst
  för USA:s medborgare själva. Det gäller nog i synnerhet många
  av de som röstat på Trump och inte tillhör den välbärgade
  delen av befolkningen. Det lär bli många som nu kommer att
  bli av med den sjukvård som de fått genom Obamacare men
  som DT nu kommer att avveckla.

 61. Trump har själv sagt att hans första skarpa dag på nya jobbet blir på måndag, så det är nog lika bra att vänta några dagar. Annars har Time Magazine en mycket lång och mycket givande läsning om hur det är att komma in i Vita Huset som nybörjare, staben alltså.

  Alla den förre presidentens män och kvinnor lämnar över till nästa gäng, som knappt hittar runt på stället. De som gäller de första dagarna är Städet, Köket och förstås Säkerhetsfolket som är de enda som hittar och vet var toaletterna är belägna. Väl värt tiden det tar att läsa:
  http://time.com/white-house-interviews/

  (Olika avsnitt finns i rubrikraden överst)

 62. Ökenråttan

  Trump verkar totalt virrig och kan sannolikt inte få nån rätsida på själva regerandet, så hans omgivning måste nog ta hand om det hela och då kanske det finns hopp om att allt inte kör rakt ned i diket.
  När det gäller gamla vokabler och talesätt så kan vi notera att “nu är det kokta fläsket stekt” heter “les carottes sont cuites” på franska, det vill säja ‘morötterna är kokta’. Intressant, va?

 63. LupusLupus99

  Ökenråttan, ja det får vi hoppas även om Trumps regering påstås vara den sämst utbildade i USAs hhistoria.

 64. Örjan

  ÖR . Tack för kommentar.
  Erkänner.
  Har serverat (kallnat kokt sidfläsk) vilket jag sedan halstrat (stekt) i skivor.
  Mört och gott!

 65. Örjan

  “kokta morötter” verkar kunna ha debbelbetydelse enl LL99. Förstår själv inte syftningen.

 66. Örjan, finns det något vedervärdigare i grönsaksväg än kokta (överkokta) morötter?

 67. LupusLupus99

  Örjan, nej du har nog blandat ihop
  inläggen?

 68. PK

  Men är mört gott? Är det inte mycket ben i mört? Smakar den som abborre?

 69. LupusLupus99

  PK, mört är ingen god matfisk nej.

 70. PK, vad tror du om mörtrom som konkurrent till löjrom?

 71. PK

  Men då undrar ju jag om gädda är mer mört än abborre? Och är rått kött mörare än mörtkött? Eller är kanske råttkött mer mört än mört?

  Och att kokt fläsk på något sätt omvandlas till mört låter som rena rama genmanipuleringen i mina öron.
  (ja, jag tramsar lite. det är ju fredag.)

 72. PK

  Mörtrom är väl bara en lite löjligare variant av löjrom? Cdrom är ännu löjligare. Smakar inte ens rom så det stör. Inte ens som romrussin.

 73. LupusLupus99

  PK, det kan ju vem som helst se att abborre är mer mört än gädda.
  En mört och en abborre ser ju nästa likadana ut medan gäddan
  ser helt annorlunda ut. 😉

 74. Nä nu jävvlar får jag be båset återgå till ordningen! Vi snackar morötter här. Alla som lagat boeuf aux carottes (et aux pommes de terre) vet att det är de grova morötterna som tar tid att koka.

  Och när morötterna är kokta så är rätten klar. Så enkelt och alldeles utan hotande bibetydelser har jag alltid trott att det är.

  Tips: släng i lite kryddpepparkorn och några brutna lagerblad så har man vips en kallops.

 75. LupusLupus99

  Gurra, frågar du mig så är det ett tvärförbjudet att en tänka på
  att koka grönsaker. Råa ska de vara. I alla fall om det handlar om
  det handlar om morot, paprika, tomat och gurka, övriga
  grönsaker behöver man låta vara kvar i affären/trädgårdslandet.

 76. Nu frågade jag inte dig. Jag hoppas att du är vidsynt nog att tillåta oss med viss gastronomisk insikt att laga mat på vårt sätt.

 77. SG, morötter är väl utmärkta att använda som tidsmarkörer när man kokar kött! Precis som man använder en provsticka när man kokar potatis. När de grova morötterna är klara är det väl inget stort problem att ta upp dem med en hålslev.
  Annars var det mest de randiga orangea sakerna i de frusna påsarna jag refererade till.
  Men slantade smörstekta morötter är gott!

 78. Men uj! Hela båset är fullt med mört och andra morötter (mörtötter? morört?) när man helt oskyldigt kommer in för att se om det blev något färdigt loggutkast (loggutkast ser inte heller klokt ut, men det får stå).

  Morötter är goda såväl råa som kokta (men inte sönderkokta), tycker jag. Mört … nu ska vi se, har jag bara drömt att … nej, det finns! Surmört!

 79. Det är ju fullt av morötter i båset! Och en kalops!

  Själv loggade jag precis in till min egen blogg med ett lösenord som fick mig att skrika högt av förtjusning. (Jag får nya lösenord varje gång – och de gäller bara i två dagar. Allt för att snoppförlängarna inte ska kunna spamma och bryta sig in och ha sig.) Det är en kombination av versala bokstäver och siffror som t.ex. Y45Q eller 45TR.

  Nu fick jag: C3P0 …

  (Det sista var dock en nolla.)

 80. PK

  Man måste även reda av kött/morotsgrytan med potatismjöl för att få till den vedervärdiga känslan av slem som kännetecknade kalopsen som serverades i min barndoms skolbespisning.

  Ångkokta morröter med lite smör på är ruskigt gott. Och mört.

 81. Ninja i Klockrike

  Surmört åt Salig Maken som barn. Mycket ben.
  Samt sursik, surströmming och surlöja. Klart man tog tillvara löjorna man klämt rommen ur. Löjrommen åts som smörgåspålägg till frukost. Bland annat.

 82. Kokt surmört brukar vi kalla taskmurt. Och den vill inte ens katten äta.

 83. PK

  Visst surar man kött? För att det ska bli mört?

 84. HK

  I Finland kan man hitta allt annat än taskmurt. Jag tror dock att jag bara provat nån sorts friterad mört i ett gatukök i Kuopio. Här är några recept.

 85. HK

  Försökte förgäves med lite redigering

 86. PK

  Det är säkert gott Ninja, men är det mört?

 87. Min enda relation till morötter handlar om Rotmos, som jag gör utan kålrötterna. ⅓ morötter i bit får koka i styvt tio minuter. ⅔ fast potatis läggs ner och får koka ihop i ytterligare kanske tjugo därefter. Koket smaksätts med salt, vitpeppar och grönsaksbuljong.

  När man har hällt av och tjoffat ihop det hela med en potatisstöt och lite av kokvätskan, kan man ta fram elvispen och få till ett helt klimpfritt mos om man så vill. Det gör inte jag, men mot slutet av tjoffandet går det ner smör/olivolja och vitlök efter behag.

  Passar som alla vet till allt fläskkött.

 88. Ninja i Klockrike

  PK, det är inte mört, men jösses så mört det är.

 89. Ökenråttan

  Nu finns det ju lägen då det kokta fläsket SKA stekas, t.ex. när man gör œufs en Meurette.
  I dag har DN en intervju med Donald Trump. Läs den om du har tillfälle. Den är tre sidor lång och rena skräckläsningen. Karln har ingen koll alls! En engelsk och en tysk journalist intervjuade och det är rent gräsligt att läsa. Trump fattar inte frågorna, har inte kunskaper att besvara dom och surrar bara på, vad som faller honom in, helt utan sammanhang med frågan. Jag säger bara: God save America!

 90. Ja, Ninja. Surstek är en favorit. Mörare än mört och härligt, härligt.

  Jag råkade en gång bli bjuden på surstek hos ett par med delvis sydtyskt ursprung men hade nog missuppfattat planerna. Trodde att det var ett litet cocktailparty och grundade med korv-me-mos innan vi drog.

  Fan, det var ju surstek och knödlar. Dä som ä så gôtt, nästan goare än flôtt. Jag åt och berömde och åt. När vi skulle ta oss hem till hotellet nådde jag inte ner till skosnörena. Och Hyttis har vissa problem av andra skäl. Värdinnan knöt och skrattade så snoren rann.

 91. Att kapa informationsskyltar är bra nära en folksport i USA. Märkligt nog inte här, eller är Vägverket mer säkerhetsmedvetet? Google.

 92. PK

  Jag är en liten mört,
  som har simmat bört.

 93. Ökenråttan

  SG: Ibland sitter fötterna längre bort än vanligt …

  Nu går jag och gör en svepande morotssoppa. Mums.

 94. Ninja i Klockrike

  SG, jag skrattar så snoret nästan rinner, men skrattar gör jag. Tack för det.
  Får man tipsa om elastiska skösnören?

 95. Ninja i Klockrike

  Skösnören kan kökas möra, fröga Chöplin.

 96. Betong-Bess

  Apropå löjan här ovan, så ska den ätas lätt saltad och halstrad i vedeldad bastuspis. Har inte haft tillfälle att äta det sen jag var barn, men det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Mmmm… matminnen… Sotiga fingrar av att pilla bort benen. Och sockerdricka till det.

 97. LupusLupus99

  “Lotten Bergman says:
  19 januari, 2017 den 23:52
  Ska vi snacka lite om Trump imorrn, tycker ni?”

  Ja det har vi ju faktiskt gjort och hur går det med loggan?

 98. Jag tycker att vi kan vänta med karln. Hans installationstal var ännu ett valtal. Själv har han och staben sagt att Dag Ett på jobbet är på måndag, medan han själv och staben hans har sagt att han kommer att skriva på ett gäng diktat första dagen på jobbet, i dag. Ibland tror jag att han anser sig vald till Tsar.

  Motsägelsefullt? Inte när det gäller Mannen Som Kommer Undan Med Allt. Vi går mot en spännande tid, men kan alltid trösta oss med att Trump dels är nykterist och dels inte kan starta ett kärnvapenkrig ba’ f’att. Troligen inte Putin heller.

 99. PK

  Hm, jag tror bestämt att kycklingkött är mört, utan att smaka fisk. I alla fall den här gången. Pitt på er, grevar och baroner. Nu ska jag städa spisen.

 100. Snön ha ju gått bôrt, så nu äre mört ute om nättera. Jättemört.

 101. LupusLupus99

  Nä Annika, det är mörrkt ute om nättena. 😉

 102. Ninja i Klockrike

  Inte då! Det är väldans dålig sik för att det är så mört. Nästan löjans faktiskt.

 103. LupusLupus99

  Annika och Ninja, vi får ett ljus då och låta det brinna.

 104. Nu finns ett nytt bås, så här blir plats för de dåååliga skämten. Ingen ser, hahahaa!

  Om man metar mycket och bara får skräpfisk som man hjärtlöst låter dö, då är man seriemörtare.
  – Är det makrillmoln som skymmer solskenet? – Nej, det är solförmörtelse.
  Han uppfann ett smörgåsmargarin gjort på fiskolja och döpte det till smört.
  – Hur går den där fisklåten med Sven-Ingvars … “Två mörta ögon och leendet du gav mej”.

  **mummel mummel behärska dig! mummel**

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.