Hoppa till innehåll

Nagelblues i Spanien

Ni som är känsliga när det gäller läbbiga bilder på ormar, spindlar och rektoskopiundersökningar kan glatt läsa vidare här. Alla som däremot lider av nagelfobier ska skrolla med handen över i alla fall ena ögat. (Läskiga bilden kommer allra sist i inlägget.)

Detta har hänt: 42 personer från Eskilstuna Basket är i Lloret de Mar och spelar i en basketturnering. Våra matcher börjar kl 21:00 eller 22:30 i 40-gradig inomhusvärme. Domarna är inte överens med oss om vad foul är och det hela sköts på spanskt sätt på synnerligen lösa boliner.

– Hej, ni skulle ha spelat om två timmar, men kan ni spela om tio minuter istället? säger tävlingsledningen när vi sitter i matsalen med munnen full av bläckfisk.
– NEJ! Vi svenskar badar inte ens i en pool om vi inte har smält maten i minst en timme!

– Oj, ursäkta. När det var en minut kvar av matchen låg ni inte under med två poäng utan ledde med ett. Sorry.
– Så … eftersom vi förlorade med ett poäng vann vi egentligen med två?
– Ja egentligen. Men … allt är ju på skoj, eller hur?

lottenbasketdans
Stilstudie: här är vi i anfall. Alla beter sig helt normalt, utom jag som längst till vänster dansar en lustiger dans.

Men vi har fantasiska dagar trots debaclet med just basketen.

På dagarna laddar vi inte alls för matcherna utan ligger i solen eller vandrar i Barcelona eller åker …

bananabaa
… bananbåt.

Den där gula bananasplitten dras efter en snabb motorbåt och man får inga som helst instruktioner när man kliver på. Vi åkte och åkte och tydligen är poängen bara att resenärerna ska trilla av. Men vi var så starka och vältränade och vana vid hårda smällar att det krävdes brutalvågor och snävsvängar för att några av oss skulle kastas i. (På kvällen var det sedan mycket, mycket svårt att sätta straffkasten.)

När vi kom iland, visade det sig att en man låg på stranden (före eller efter en bananbåtstur) med hjärtstillestånd. Det blev stor uppståndelse med nyfikna människor och poliser och ambulanspersonal som i 40 minuter gjorde upplivningsförsök. Förgäves. Mannen dog och poliserna flyttade sig 25 meter upp från stranden och genomförde en razzia mot en skum parasollbutik. Vi tror dock inte att de två händelserna var relaterade.

Inne i Barcelona var det meningen att jag skulle gå in i La Sagrada Familia för att jag har längtat efter det sedan vi var här senast. Men väl där blev jag småsnål och stannade utanför med alla de andra och …

lottenguide
… lekte reseledare. Jag vet inte riktigt vad jag visar med händerna här, men kanske handlar det om att Gaudí var väldigt intresserad av …
gaudisbollars
… basketbollar, vilket man kan se på kyrkans östra gavel.
jesusgaudi
Här hänger Gaudís Jesus så tokigt på korset. Och naken är han, vilket den pryda publiken inte alls uppskattar.

När vi då var inne på intresseområdet ”Gaudís nakenhet”, begav vi oss till erotikmuseet. Det bör man göra i alla städer, för de är roliga. Jag betalade inträdesbiljetten för mig och mitt lilla nykterisidrottsmannaentourage och fick ett glas champagne i handen, för det ingick visst i priset.

fallos
Obelisken i bakgrunden hörde tydligen också till utställningen.

Lite mer basket nu.

Gårdagens match gick ur vår synvinkel väldigt bra trots att vi förlorade med 66-33. Det kan låta förfärligt, men vi är bara åtta i laget och en tjej var febersjuk och en tjej fick en lårskada. Alltså blev bytena ytterst få och jag hann bara gå av planen en enda gång för att sätta på ett plåster på ett av långa spanska naglar orsakat köttsår.  Vi spang och sprang och gav inte upp och kämpade precis sådär som man ska kämpa. Inte sedan 1979 har jag spelat en helt match utan vila, vilket gick alldeles utmärkt.

lageteftermatch
Även om vi var HELT JÄVLA SLUT.

Knävlarna är som vanligt helt paj, men det har jag vant mig vid. Hälkuddarna är punkterade (eller nåt), men det har jag också vant mig vid. Den nya smärtan beror på att spanjorskorna tydligen har en sabotageteknik som heter ”stå på skon”.

– Aj, sa jag.
Abuela! sa de och pekade på mig och skrattade rått.

Nu tar vi en snabb övergångsbild här som varning för alla som är lite känsliga.

fisheye
Detta är en spansk fisk. Ögat flyter liksom iväg ur sin håla, okej?
toesblues
De fem tånaglarna på högran är blåa; mittentån blev blå redan i måndags. Pektån på vänster fot är … läskig.
toelarge
Blödningen under är så stor att nageln trycks upp som en jäsande deg. Man ser alltså extremt tydligt nagelns nedre kant och hur nagelbandet kämpar för att hålla kvar den skyddande skölden.

Och imorrn är det match igen! Gunde Svan körde en femmil med en axel ur funktion 1989. Foppas fötter varunder flera år lika stabila som en tallrik fil och flingor. Och Lotten Bergman spelar basket utan underkropp.

Share
Publicerat iBloggen

66 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Du får övertyga prästerskapet om att du kan hålla en
  föreläsning inne i kyrkan.

 2. PK

  På den sista bilden ser det ju ut som om du har en skummande öl under nageln.

 3. Åh, vilka bra nagelbilder! Jag har liknande på en fingernagel som råkade i kläm. Den dokumenterades för att jag nästa gång skulle kunna ha exakt koll på hur lång tid det tar innan den trillar av/har ersatts och ja, vad man nu kan förvänta sig ska hända.
  Det tog elva veckor innan sista biten blånagel försvann.

 4. (Och samma tid för en ny knölig nagel att växa fram under.)

 5. PK, jag gissar på skumpa under nageln. Tittar ni på matchen?

 6. Maj Korner

  Klart vi kollar på matchen. Om frågan var allmän och det tror jag.

 7. PK

  Lite för gul/orange för skumpa tycker jag. Kanske ett urinprov?

 8. Jag fokuserar på oväsentliga väsentligheter: Fisken har kroken kvar i munnen fast den ligger på is! Får man krok på köpet när man handlar fisk i Spanien, så att man därefter kan fiska själv? (”Ge en man en fisk, så har han mat för dagen. Lär honom att fiska så har han mat för livet.” Vem sa det nu då? Någon kines eller japan, tror jag …)

  Det är halvtidsvila och Frankrike leder 1–0 efter straff på övertid. Hm.

 9. Annars tycker jag egentligen att den där särskilt läbbiga tån ser ut att innehålla vaniljglass med jordgubbsrippel.

 10. Men … Neuer brukar inte halvfumla på det viset.

  2–0 till Frankrike.

 11. (Nu ska jag öva mig på att stava Antoine Griezmann. Antoine Griezmann. Antoine Griezmann.)

  Men det var då gräsligt vad Tyskland inte gör mål fast det är så nära så nära hela tiden. En minut kvar.

 12. Nu. Det var en 85 sekunder lång minut, det.

  Vinka ’jö ’jö till Tyskland. Heja på Frankrike i finalen. Särskilt på Antoine Griezmann.

 13. Oh, en sån där tånagel har jag också haft för himskans länge sen. Jag var liten och ensam i stan och traskade iväg till akuten. Där tog de fram ett gem och en tändare, rätade ut gemet, värmde det med tändaren och brände ett hål i nageln så trycket inte skulle bli för stort. Smärtan försvann direkt.
  När nageln så småningom växte ut hängde jag den i ett snöre om halsen. Jag var mycket ung.

  Det är ju synd att du inte har några basketskor med stålhätta med dig. Dels för att skydda dina egna tår, dels för att ge igen å det gruvligaste på spanjor-skorna.

 14. En nagel om halsen!

  Idag gick jag med spanjoren till ett spanskt apotek för att fråga vad man i Spanien gör med sådana naglar som jag har. Spanjoren och personalen talade hetsigt med varandra i säkert fem minuter medan apotekspersonalen skakade på huvudet och skrev i sina mobiler.

  Imorrn (idag, jösses) ska jag gå till en pedi…? Padi…? Puddi…? Heter det bara helt simpelt ”fotspecialist” när man har problem med tånaglar?

  (Jag hejade på Tyskland, jag. Men tittade på basket istället.)

 15. Swedish Bikini Team on the ”bananasplitten?”

 16. och

  Men naglarna såg ju inte alls så hemska ut! hade väntat mig köttiga saker med larver och var i, minst… Men lycka till hos fotspecialisten!

  Tur att ni inte är rättshaverisater när det gäller lekfullt utdelade poäng.

  Om stackars nakna Jesus varit spanjor hade de kanske slängt honom till en arg tjur i st f korsfästning? Hur hade det då sett ut i kyrkorna?

 17. Måste ingripa till tjurarnas försvar. De är inte arga – de är glada, stolta och djärva. De som inte är det blir korv.

 18. och

  Inget ont om tjurarna, SG! Jag har (tyvärr) sett tjurfäktning i Spanien, och det var inte kul. Jag står på tjurarnas sida! Jag menade att de nog skulle hetsas mot sitt offer, på något sätt.

 19. Då ska du se tjurfäktning i Camargue!
  Folkfest. Slår till och med basket. Den spanska varianten har jag ingen förståelse för.
  Tjurarna är favoriterna och det finns sådana tjurar som Vovo – som jag fick folket i santa Mariorna att tro stått som förebild för Volvo. Också glad, stolt och djärv.
  De ville gärna tro mig. Men synade. Och då trodde dom mig i alla fall. För det var värt att tro på.

 20. Tåspecialisten hade bara tid för mig kl 20 ikväll, och det är precis i halvtid i vår sista match … (Om tredjeplatsen!)

  För övrigt kan jag berätta att jag misslyckas så ofta med att hitta internetvågor att massa av mina Wordfeudspel nu går åt pepparn. Annars: allt väl! Jag har inte ens bränt näsan i solen utan skött mig exemplariskt!

 21. Nu ska vi se … podiatri heter det, lyckas jag komma fram till efter lång eftertanke. Podiatriker är hen som ägnar sig åt fötter och det. (Medicinskt, menar jag, medicinskt! Inte fotfetischister vilka är en heeelt annan folkgrupp.) Hur länge dröjer det innan en som fixar och donar med radiosändningar för spridning å elektronikpryttlar &c blir poddiatriker?

  Annars, och helt OT (jag vet inte om någon är det bittersta intresserad, utom kanske, möjligen, Ninja, men jag fyller på i pixelbyttan såsom jag plägar göra när det blir stillsamt):

  Vi bor i huvudsaklig skogsbygd. Det flyger över måsar ibland, men sjöfågel är inget vi brukar ha omkring oss. Därför blev vi totalt hakhängande jähättepaffa när vi såg en fågel sitta på en gräsmatteplätt när vi kom hem efter att ha handlat. Den såg ut som en felfärgad duva i fel storlek med fel kroppsform, vaggade som en höna när den gick, och inte förrän den (motvilligt, när vi hade klivit ur bilen och tagit flera steg mot den efter ett ömsesidigt ”vaffan äredär?”) flög upp och iväg utropade jag ”den flyger ju som en mås!”

  Det blev till att bläddra i jättestora fågelboken tills jag kom fram till skrattmås, och där fick se hur ungfåglarna ser ut när de nyss har lämnat boet. Inte ett dugg lika de vuxna. Och just i år, för första gången sedan vi flyttade hit, har vi faktiskt sett en och annan skrattmås i trädtopparna i trädgården.

  Puh.

  Nå och väl, jag förmodar att blott få av er inser hur frustrerad jag blir när jag ser en fågel tydligt och nära, och inte fattar vad det är för en.

 22. Mera OT, en fråga till dem av er som vet någonting om musik och datorprogram. Typ.

  Så här: Om man spelar in en musikslinga, finns det något program som kan uppfatta och omvandla densamma till noter? Min andra hälft har letat men inte hittat; kanske han använder fel eller ofullständiga sökord men han har försökt på mångahanda vis. Nå hur som helst …

  Om någon kan svara blir jag glatt överraskad, om inte så blir jag inte paff.

  Att jag frågar just här är bara en chansning, men eftersom All Världens Vetskap tycks samlas hos Lotten tyckte jag att det var värt att pröva!

 23. LupusLupus99

  Annika, Sibelius 8 med tilläggsprogrammet AudioScore
  klarar eventuellt av det men den kombinationen går
  lös på 750 USD så det är inget för ”Svenssons”, såvida inte
  Svensson är musik/ljudproducent eller liknande.
  http://www.sibelius.com/products/audioscore/ultimate.html

  Däremot så finns det program som klarar av att omvandla
  MIDI-filer till noter även om utvecklarna själva
  säger att det inte blir så bra resultat.
  http://www.notation.com/Articles-AudioToSheetMusic.php

 24. Tack för försöket, LL99! Jag langar vidare till höga vederbörande, så får vi se.

 25. Ökenråttan

  Fåglar. Vi såg steglitser -ar? – 0r? i dag. Såna färggranna små rackare.

 26. Steglitsor är verkligen fantastisskt fina, dessutom är namnet onomatopoetiskt, hörde ni det?

 27. hyttfogden

  På tal om fåglar…. Googla fram kalakotkas2 och följ fiskgjusarna och deras unge. I går blåste det så förfärligt att man blev riktigt sjösjuk av att se hur boet svajade av och an. Mamma (eller pappa) matade sitt barn och satt sedan kvar och vaktade noga att den där stora svartvita fågeln i tallen längre bort inte gav sig på ungen.

  Så kan man också roa sig med att besöka en kamera monterad på en stenig strand där sälar förväntas landa. Där blåser det också rejält och hittills har jag bara sett långbenta fjäderfän patrullera av och an. Hüljes söker man på för denna kamera.

 28. Ah, min favoritlajvkamera just nu finns i Holland hos en familj tornugglor — det vete f*n vad holken har för sorts belysning som inte stör jåglarna, men man kan se ungarna även när det är natt (vilket är en del av poängen, för det är ju mer aktivitet nattetid, när föräldrarna jagar och kommer hem med råttdjur, än dagtid när de mest vilar) — och där finns tre lurviga ungar som ser ut som troll!

 29. Hm. Sommarhjärna. Sover inte. Tänker på rubriken. Då blir det lite …

  (en början)

  Ja, det är varmt i arenan
  och en stortå känns så tung
  Jo jag sa just det att det är varmt i arenan
  Och en pektå känns så tung —
  när du sitter där —
  med ett glas förb*nn*d juice
  sjungande the basket-tå-blues.

  De e så att båsmor har rest till Spanien,
  till Spanien by the sea
  Hon for för några dar sen
  och spanjorskorna tog i —
  å-å-å-å-ååå
  när de ville jumpa for joy (ojojoj)
  Å då träffa’ de båsmors fot
  och refrängen är båsets knot:
  Å Lotten, när ska du få fotbot?

  De skuttar och de spelar och den domarn står och skelar
  och han ingen relegerar ens för jättefel
  och bollen studsar, dunkar, rullar *boink och boink och boink och boink*
  tills segern går till andra laget — märkligt spel!
  Och ännu kan vi höra pipan vissla i vårt öra:
  Samla ’hop er trupp!
  Ta och kasta upp!
  Häpp! Häpp! Häpp!

  Vi kan köpa nya plåster om de gamla har tatt slut
  Men vi når dig inte här’från så du måste nog stå ut —
  Å-å-å-åååå
  Dina tår mår inte riktigt bra, just i dag.
  Den vecka som har gått har trotsat all teori
  Men vi sjunger blues på känd melodi.

  Jag ber inte om ursäkt, jag skyller allt på årstiden!

 30. Underbart, Annika!

  Vaaaaad jag är glad att ni är här fastän jag inte är det!

  (Psst. Vi kom trea i turneringen!)

 31. PK

  Toppen Lotten. Härligt att ni försvarade de svenske färgerne i utomriket.

 32. LupusLupus99

  Bra jobbat Lotten.

 33. Oh-Ah-Oh-Ha-Ha!! (Gör inte som PK och tänk Nemo, tänk Island!) Grattis!!

 34. Maj Korner

  Snyggt Annika! På tredje raden hörde jag melodin.

 35. och

  Grattis, Lotten! Hoppas du har knäna kvar. Jag hälsar speciellt till dem.

  Är det någon som har en kul limerick så där på tungan? Behövs till en telefonpratfilm. Jag måste göra små filmer för att försöka få större saker gjorda.

 36. och

  Men kom igen!

  (OBS nedanstående har INGET att göra med tragedierna på Medelhavet.)

  Det var en kille från Schengen
  som alltid var med i svängen
  så tog han en båt
  och blev ganska våt
  och tänkte: ”Jag stannar i sängen!”

  Det var en tjej ifrån Floda
  som tyckte att bullar var goda
  hon tog en för mycke´
  och spräckte livstycke´
  och grät: Jag ser ut som en groda!

  (Ack, dem kom jag på bara så där inspirerad av den andra Annika. Men ni kan mycket bättre!)

 37. Grattis till turneringstredjeplats! Kan vara värt en eller annan tånagel. Jag har en känsla av att jag redan (i liknande situation) tipsat om mågens blånagelmetod (eller gul om så önskas), som för övrigt också rekommenderas av Vårdguiden, om än i modifierat skick: Man tager finaste borren man kan hitta till sin borrmaskin, placerar den drabbade foten på en köksstol, eller motsvarande och borrar försiktigt igenom nageln, men inte längre än så. Sedan är det bara att invänta den lilla fontän som pressar sig upp genom hålet. Om tån inte förstår vad den ska göra pressar man lite försiktigt på båda sidor om hålet. Funkar tydligen.

 38. Detta praktiserades på en i dörr klämd fingernagel en gång för mycket länge sedan. Exekutor var den sadistiske chiefen på S/S Irene och någon som helst positiv verkan hade behandlingen inte. Bortsett från att jag svimmade och slog huvudet i durken så att den smärtan vid uppvaknandet distraherade en aning.

  Den där ”patentmedicinen” och många andra traderade huskurer älskas av många och rekommenderas ofta. Jag skulle föredra om förespråkarna utövade sin expertis på sig själva i stället för att tillfredsställa sina sadistiska lustar på andras bekostnad.

 39. Ökenråttan

  SG: ”på andras bekostnad”. På andras naglar menar du väl, hehe.

 40. Jamen det var ju precis det den gode mågen gjorde. Tillämpade metoden på sig själv. Jag såg tånageln före och efter behandling och imponerades av resultatet. Så det hela är synnerligen evidensbaserat.
  Undrars om dom inte hade en alltför klen borrmaskin på S/S Irene.

 41. Jag har jädrans svårt att känna någon sympati med matadoren. Tjuren däremot har mitt djupa deltagande.

 42. Om inte tjurfäktningar duger åt sällskapet så kanske en stilig och elegant kryssning kan vara nåt? Så här säger Club Eriks i dagens totala språkfiasko:
  ”Som en påminnelse om svunna tider kryssar det stiliga segelfartyget Star flyger elegant längs Kubas södra kust och Star Clipper bland Thailands paradisöar”

  Den reklambyrån skulle jag omedelbart säga upp bekantskapen med. Floskulöst, svulstigt, insmickrande – och fel. Kan knappast bli sämre. Man kan tro att GoogleTranslate varit framme. Men inte ens det programmet skulle översätta ”Flyer” med ”flyger”.

  Om det kryssas längs en kust så är det knappast den södra. Eller?

  StarflygerelegantochstiligClubErikscropped380px1

 43. Ökenråttan

  Hur många fartyg är det ejenklien som är ute och flyger och kryssar där i texten?

 44. Nu, hörni, ligger jag i en säng i spanjorens föräldrars lägenhet i Ferrol (Galicien).

  Jag har nog aldrig varit så trött någonsin tidigare – men rapport kommer vad det lider!

  (Tårna är som dåliga skämt, de sex naglarna likaså.)

 45. Hastig matchkommentar: Jag förmodar att många fransmän nu yttrar många eder.

  (Förklaring för normalare människor: portugisen Éder gjorde 1–0 i 110:e matchminuten.)

 46. Jag hejar som vanligt på fel lag och var helt övertygad om att Frankrike skulle ta hem det här …

 47. ”Hörna” heter för övrigt KÅRNER på spanska. Untiti heter en av spelarna på planen och det betyder ”en liten apa”.

 48. Nämen … min kommentar gick fram! Jag trodde inte det, för datorn eller någonting mellan min dator och slutdestinantionen hickade så att det såg ut som om ingenting alls hände. Jag fick våldsstänga fönstret. Heh.

  Nåja, mitt favorituttalande kom i slutet av matchen. ”Spelare X löper där. Griezmann är lite bakom.” Och det är ju oftast i slutet av matcher som har gått till förlängning, som även kommentatorerna är så trötta att de inte längre har någon riktig ordning på sig.

  (Jag hoppades också på Frankrike.)

 49. Någon skrev någonstans att Griezmann borde få en kompis i Kuhmann och så skulle de tillsammans kunna skapa ett lagårdslag.

 50. Gärsgårdslag, kanske? På tal om det och alla innehäng i Fjollträsk så har vi planer på utehäng här i avfolkningsbygden.

  Det kommer att bli värsta utehänget. Själva hängandet sker på den nya gärsgårn som grannen nu fått på plats sedan jag körde ner det gamla staketet för snart ett år sedan.

  Evenemanget kallas ”Vi hänger på gärsgårn” – och det är sant i alla avseenden. Spontanhäng uppmuntras. Välkomna när ni vill känna er riktigt ute!

 51. *fniss*

  (Härefyllapåradenförånteskrivaförkort …)

 52. *dubbelfniss, för första fnisset var till Lotten*

 53. *eller heter det andrafniss? ”Andrafniss” … nä, det går väl inte*

 54. Dotter med entourage säger sig ha varit på teaterföreställning i Lerbäck. Kan det stämma? Huvrobban?

 55. Kan apselut stämma! Teatern ligger inte i orten utan ve körka (en knapp kilometer österut), men finns gör den, har utomhusscen har den, gör jähättebra barnteater med musik gör den.

  Här är den, för den som just blev nyfiken.

 56. (Nu har jag nästan förbrukat hela kvällens tilldelning av ordet ”den” ser jag. Hur ska jag nu formulera mig? Bättre, vore kanske en idé … försåvitt jag ska skriva mer, alltså.)

 57. SG, Storstina ..? Och så lite utfyllnad så det går att publicera

 58. Niklas. Såå fulgärt!
  Men, vi har tre intimutrymmen för sådana ÄNDAmål på andra sidan vÄNDplan. Så den detaljen ordnar sig nock. Bara Kalle får mönstra.

  För moderna människor: Referenser till diverse allmogelustigheter.

 59. BTW, SMOGS (Ställdalens Manliga Och Gudaktiga Syförening) har haft ett klent besökt konstituerande möte och diskuterat mötesplats.
  Inte oväntat föreslogs Gärsgårn på Sjöstigen. Förslaget kuppades igenom utan protester.
  Nästa förslag gällde reklamtexten som ska locka medlemmar. Enda förslaget var:

  ”Sjöslag på Sjöstigen!
  Vi hänger på gärsgårn.
  Bästa utehänget – bästa råfyllan.”

  Det godkändes inte och är nu föremål för omarbetning. Mest på grund av att texten kändes som mobbing av en av SMOGS initiativtagare.

 60. … jag måste — ja, se, det måste jag nog fantamej — försöka ta mej till Ställdalen. Någon förb*nn*d gång.

  Hm, då i något ärende som jag först måste uppfinna eftersom det är en bra bit (”en bra bit” är faktiskt ett förtjusande svenskt idiom, som i allmänhet är helt begripligt trots att det är så oerhört inexakt …)

  Om inte annat så att jag kan lägga ett par pinnar över varandra och därefter säga som min ömma moder (dalkulla) stundom gör lite på skoj när någonting är häpnadsväckande/förbryllande/upprörande:

  Kors i gärsgårsbôtten. (Bah, det går inte att skriva de där ljuden fonetiskt …)

 61. Glömde att berätta hur mycket jag beundrar själva akronymen SMOGS!

  Och hur roligt det är att stavningsgalningen inte känner till ordet ”akronymen” utan vill att jag ska ha skrivit ”agronomen”.

 62. […] undrar ni förstås hur det står till med mina av basketspel numera jätteblåa tår och den där hemskingen på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.