Hoppa till innehåll

När jag reste till nutiden

timetravelFilmer om tidsresenärer som hamnar i framtiden eller livstidsfångar som släpps ut efter 4o år har väldigt intressanta scener där den ovetande stöter på moderna uppfinningar eller livsstilsförändringar.

– Hjälp! Tåget i filmen kör ju rakt emot mig!
– Din dator får plats på skrivbordet?
– Hela datorn i en liten väska?
– HELA DATORN I FICKAN?
– Så om jag vrider på den här ratten kommer vatten ut ur hålet?
Varför får jag inte röka i flygplanet?

Och nu ska ni få höra när jag inte reste till framtiden utan hamnade i nutiden. Jag har nämligen kört en modern bil!

Jaja, det är bara en hyrd minibuss som vi fyllde. Men det var alldeles fantastiskt. Bredvid mig satt en modern människa, 30 år yngre än jag, och förklarade hur bilar fungerar 2016. Jag, jag bara tjoade banaliteter som vore jag en femåring.

– Det står ECO här med gröna bokstäver! Vad betyder det?
– Ja, tryck på den knappen så kör bilen mer bränslesnålt.
– Vaff… hur vet bilden hur man sparar bensin?
– Long story. Kolla nu här på gps:en – man får köra i 100 km/h och …
– Men gps är väl vägbeskrivningar och kartor, hur kan den se hastighetsbegränsningen?
– Nu kör du ju i 100, så tryck ner den där knappen och släpp pedalen, så kör bilen i 100 av sig själv.
– NEJ! Va? Men då förlorar jag ju kontrollen!
– Neeeej.
– Och så kommer jag att somna för att jag inte behöver koncentrera mig på högerfoten!
– Neeej.

pekka3Och så fortsatte det. Om vi närmade oss en fartkamera började det tuta inne i bilen. Om jag körde väldigt mycket för fort (sorry, men det hände bara en gång), började det pipa jättemycket i mina öron (och i bilen) och med en enkel tryckknappning kunde jag få bilen att skjuta fart av sig själv!

– Kolla nu, ser du den där symbolen? Nej där, på instrumentpanelen.
– Det ser ut som en pistill i en mortel.
– Jahaaa, men det betyder att du har fel växel.
– Fast motorn låter ju helt okej?
– Hm. Jag tror inte att du hör motorn så bra med musiken och allt babbel i bilen.
– Åh. Okej.

pekk2Jag fnissade, ooooade och ahaaaaade och visste inte till mig av körabilförtjusning.

– MEN NU ÄR BILEN DUM!
– Vad menar du?
– Den där pistillmorteln säger att jag ska växla upp, men jag ligger redan i femman.
– Du ska växla till sexan.
– Hfffhhhhfffn … jag ska vaaaaad sa du …? Sex?

Ja, skratta ni. Jag har aldrig ägt eller kört en bil som har varit yngre än 15 år, och om inte någon okänd rik faster testamenterar sitt slott i Versailles till mig, kommer jag heller aldrig att göra det.

pekka4

Så … nästa gång jag under ordnade förhållanden får köra en bil från 2016 (alltså runt år 2031), kan ni räkna med att jag vet precis hur man växlar till sexan!

pekka1

Fotnot:
De fina trafiksymboltolkningarna skapade Pekka Langer i ”Endast för tjänstebruk” 1955.

Share
Publicerat iBloggen

85 kommentarer

 1. Tack så mycket för Pekka Langers skylttolkningar, som ju är mycket bättre, intressantare och mera logiska än originalen!

 2. Sorry Lotten, då tror jag inte att du har en bil med växellåda. Det blir troligen en reluktansmotor som kör fältförsvagad över basvarvet. Kan förstås också bli en PM-motor, men det finns en del problem med dem.

  Ja, ja. Ibland kan jag inte låta bli. Det är som när biblioteksdamerna pratar Hc och Pq med underavdelningar. Eller perfektumt participat.

 3. Gud, förlåt mig, för jag vet inte vad jag gör. Sällan har jag skrattat så mycket som åt detta inlägg. och det direkt efter att jag sett filmen ’Hysteria’ på Svt i kväll.

 4. Men titta, nu var det ju en film också! Antingen var den inte inlagd (utlagd?) närjag tittade förut, eller så hade jag en … tja, en form av hysterisk blindhet, kanske.

  Visserligen är bussen stor men jag kom på något vis ändå att tänka på sådana där filmsketcher där det kliver ut en massa clowner ur en pytteliten bil.

 5. Ledsen Lotten om jag gör dig lite besviken nu, men OM någon okänd rik faster testamenterar sitt (underhållskrävande svårsålda) slott i Versailles till dig kommer du mycket snart att gå i personlig konkurs och det är tveksamt om konkursförvaltarn låter dig behålla ens en sekruttbil.

 6. PK

  Jag gillar automatlådor, då slipper man bry sig om antalet växlar och om vilken växel en japansk ingenjör tycker att jag ska köra på.

 7. Jag tycker att du kan blogga om det ändå. En fiktiv händelse som du slapp uppleva.

  Titel: ”Min rika faster och hennes jävla slott”

 8. Ökenråttan

  Här är ni ju hälsovådligt roliga! Hela tiden.

  Låt mej bara få återgå lite till gårdagens bås, där vi fick veta en del om båsbebisen Majlis. Bland annat att hon är rödhårig! Det är ju för underbart; precis som alla yrhättorna till hjältinnor i dom klassiska flickböckerna. Perfa, som ungdomarna säjer.

 9. LupusLupus99

  ”. Bredvid mig satt en modern människa, 30 år yngre än jag”.
  Det var händelsevis inte 21-åringen? 😉

 10. Maj Korner

  Var det en sån där bil som stängde av motorn när du stannade också?

  Jag tycker jag har en modern bil jag, som på denna har både styrservo och elektriska fönsterhissar!

 11. I år kan man vara glad att man inte är känd. Liksom.
  En obehaglig tanke, men sann.
  Hann vi med att uppmärksamma att Imre Kertez gick bort häromdagen?

 12. Båthuspernilla

  Vi (maken och jag) brukar ibland kalla henne för vår egen Pippi Långstrump.

 13. Vi måste ha båskalas – låt Majlis vara den avgörande anledningen!

  Jag tror faktiskt att båset missade Imre Kertez. Snart får vi göra en lista på hur alla de här storheterna ska ersättas. Lars Gustafsson är nog svårersättlig.

 14. Första söndagen i juli är det Delsbostämma, så då kan vi inte båsträffas om det inte sker i just Delsbo, som visserligen är ett utmärkt ställe. Men kanske man kan ta en vardag?

 15. Perfa! Tror vi. Månadsskiftet juni-juli är torsdag/fredag dvs vardag. Så det finns goda möjligheter att hinna till Delsbo till söndagen.

 16. Båthuspernilla

  Med god framförhållning kan kalenderinnehållet i denna familj skramlas runt så att båskalas kan passa in.

 17. Ökenråttan

  Finns det nån jag beundrar så är det den som kom på att man kunde representera (dåligt ord, men ändå …) alla siffror enbart med 7 raka streck. Stiligt!

  Men Lars Gustaf(v)s(s)on kan jag inte säja att jag sörjer. Han har skrivit en mycket obehaglig text om dottern som dog. Det viktigaste var att få fram att hon minsann var läkare!

 18. LupusLupus99

  Ok en artikel som tar upp att yngre svenskar har dåligt ordförråd och
  så använder de ett engelskt ord som exempel. Det är ju rent självmål.

 19. Ninjas skärgårdsplejs! Dit måste vi ju! Kan Majlis komma så kommer alla andra, right?

  Men, Ökenråttan: Lars Gustafsson kunde ju placera bokstävlarna väl – även om han var lite knäpp?

 20. Månadsskiftet juni-juli … hm. Hm. Just däromkring är det mycket, men vi får väl se.

  Tänk, jag hade Lars Gustafsson som lektor i litteraturvetenskap. Fast inte den nu döde, välkände, utan den här. Detta var (redan då) ett av många studenter uppskattat lustigt sammanträffande!

 21. Ökenråttan

  Kan jag nu inte få ogilla Lars G. ifred, Lotten? Det är så få som jag har så där svårt för.

 22. Ogilla på, du, Ökenråttan! Ibland bara går det inte.

  Jag för min del tål inte Philiph Roth, jag har avskytt honom med glödande inlevelse i årtionden. (Han brukar ju nämnas som Noblekpriskandidat och jag blir lika underbart lättad varje år när han inte får det!)

 23. Niklas, det där var trots all tydlighet en härligt förvirrande formulering, som jag fick läsa om för att förstå.

  Eller beror det bara på att jag har ätit en massa smörgåstårta och känner mig lite kladdig ända opp i hjärnbarken?

  God smörgåstårta äter man mer av än man egentligen vill.

 24. **man ska inte kasta ett öga tillbaka på sina egna kommentarer i onödan — man ska inte kasta ett öga tillbaka på sina egna kommentarer i onödan — man ska inte, inte, inte kasta ett öga tillbaka på sina egna kommentarer i nödvändan, som vi lite skämtsamt brukar säga — för då ser man hur fingrarna virkar iväg av sig själva**

  Undrar just vad Noblek är. En sorts snus, som man får tävla om?

 25. Klart ni får tycka illa om Lars Gustavson och Philip Roth. Min glödande avsky går till Ingmar Bergman. Pompös och uppblåst, och alldeles … alldeles dötrist.

 26. Jag har aldrig åkt färja till Sassnitz. Jag kan knappt ens stava till Sassnitz (utan förlaga, alltså). Över huvud taget har jag aldrig satt min fot på ön Rügen, i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern (jag kollade hastigt på Wikipedia, men det är det nog ingen som märker).

  Choklad!

 27. Jag vet inte. Jag hoppas inte det, för jag har inga planer åt det hållet.

  Kan man kolla sånt någonstans? (”Den peripatetiske världsmedborgarens reglor angående vadan, huru och varthän”)

 28. Båthuspernilla

  Tappade inte färjeåkande till Sassnitz sin charm när järnridån (den gamla öst-västliga) föll? *ironivarning*

  (Jag åkte färjaTrelleborg -Sassnitz 1988 på väg till och från basketträningsläger i dåvarande Jugoslavien.)

  MajLis o company lovar att göra sitt bästa för att ta sitt ansvar som huvudattraktion och närvara vid båsfesten.

 29. LG odlade såvitt jag förstår sin status redan på sent femtiotal och tidigt sextiotal när han höll hov för omåttligt beundrande studenter i Uppsala. Inget fel i det, egentligen. Men kändes genomskinligt redan då. Jag tror jag läst något av honom. Om en sluss i Västmanland. Den var rätt fin. Texten, alltså.

 30. Haha, här är det jättekul! Självklart får alla tycka illa om alla som de vill! Jag är ju sådär måttligt förtjust i P.O. Enquist. *rys*

  Och tänk att Båthuspernilla åkte på basketläger.

 31. Örjan

  OT. Mästarnas Mästare. Vem håller båsmor tummarna för
  -fotbollsspelaren Kennet Andersson från stan (han med målgesten – dubbla pistoskott)
  -basketprofilen Kicki Johansson

  Svårt val? Jag gissar att båsmor väljer sin favoritsports representant.

  Ytterligare OT. Kennet Anderssons far var synnerligen duktig skärslipare, som under min kocktid återfödde mången kniv.
  Hade sitt sliperi/verkstad i Rademacherområdet i stan.

  http://www.svtplay.se/video/6995923/mastarnas-mastare/mastarnas-mastare-sasong-8-avsnitt-5

 32. Örjan: Jag måste titta ikapp! Jag har hittills inte alls hängt med i årets Mästarnas mästare trots att Kicki Johansson är med (gillar inte alls att alla åker ut hela tiden).

 33. SG, det stämmer alltför väl. Herr Gustafssons Yllet gillade jag en gång i tiden. Samt en och annan dikt. Hans mästrande stil gillade jag inte alls. Vid en middag på Sörmland-Nerikes nation i Uppsala, där han var något av en överliggare, blev det en gång lite fnissigt kring matbordet under en annars seriös diskussion. Han tittade länge på mig under kritisk tystnad och så sa han (fast först måste han förstås skjuta upp glasögonen i hårfästet på det där sättet som teoretiska filosofer brukade göra på den tiden): ”Du verkar ju väldigt glad…” Jag hejdade min spontana reflex att be om ursäkt, log i stället och sa: ”Ja!” Det var nog det värsta jag kunde ha sagt i det läget. Och nu är det för sent att be om ursäkt. Må han vila i frid, i alla fall, dårå.

 34. Ökenråttan

  Nu dog Zaha Hadid också! Detta ÄR ett dåligt år för kulturknuttarna/knuttorna, det är tydligt.

 35. Jag blir lite besviken när Lotten låter oss tycka illa om vem vi vill.

  Sverige anses vara ett ganska censurfritt land. Så det fria tyckandet har jag tagit för givet. Eller börjar den omtalade korridoren smalna?

 36. OT. Lotten, här har du ett gyllene tillfälle att sälja dina kurser. Jag tror Tillväxtverkets personal skulle behöva hela den stora kursen”Hur man skriver så att den som ska läsa texten förstår” eller åtminstone den lilla kursen ”Semikolonets användning”.

  http://bit.ly/22RBxzZ

 37. Nämen jag kan ändra mig på en treöring, Skogsgurra:

  NEJ! NI får icke och på inga villkor tycka som ni vill. Alla ska älska basket, Beatles och korrekt placerade bokstäver samt tycka illa om hamboll, pelargoner och Ulf L*ndell med leverpaté.

  Och åsiktskorridoren är jättemysig. Trångt och fint, med mycket kroppskontakt. Och alla måste vara nakna!

 38. PK

  På tal om tidsresor så läste jag att Elsas i Norberg ska byggas upp igen. Pengar finns och bygglovet är beviljat.

 39. Ökenråttan

  NU är det gjort. Jag har kommit till skott. Skottet är i jorden.Jag förberedde mej genom att göra lite på stället joggning och sen såna där handböjningar som pianister gör för att mjuka upp sej och komma i form och sen tog jag på mej förklä för att inte bli jordad och så grep jag min lilla röda plastspade. Därefter gjorde jag precis som Ninja sagt och det gick bra. Ska jag vattna på lite ordentligt nu, eller …?
  Och bilder – före och efter – skickas till båsmor.

 40. Jaha, då är det bara att försöka gilla leget. Jag kanske kan tycka lite illa om hamboll och pelargoner men Ulf L*ndell känner jag viss frändskap med och leverpaté kan vara inihelvitte gôtt. Så där kan det bli problem.

  Att jag inte springer naken i korridoren ska ni nog vara tacksamma för.

  Hyttis meddelar att pelarhelgoner är gul gullviva är hennes favoriter. Vi har lite att jobba på där. Båda två.

 41. Vavavavaaaa? Varför bes om ursäkt? har jag blivit kränkt och hånad i skvallerpressen? Har Ökenråttan stulit mina barn och stuckit hål i basketbollarna?

 42. Nejdå. Det är bara röran som uppstår när den högra plantan plötsligt befinner sig till vänster om den som tidigare stod till höger. Om den andra alltså. Men den som stod till höger och sedan till vänster verkar ha tagit sig lite bättre än Skotte. Eller tvärt om på höger och vänster då. Tror jag.

 43. Ökenråttan

  Nämen för att jag har brett ut mej så, Lotten.

  Niklas: Den som står till vänster å den högra bilden är en orkidé på rymmen. Den försöker komma över krukans kant men har inte lyckats riktigt än. Jag lagt stenar som motvikt på den motsatta kanten, så inte hela ekipaget välter. Krukväxter är ena viljestarka typer.
  Den högra akvarieblomman är skott av ampellija och dom är det då inga problem med hwattsoever. Tack och lov.

 44. Ökenråttan

  LL99: Målet är inte avgjort än. HD har bara meddelat beslut i ett ärende som hänskjutits från Tingsrätten. TR vill få veta hur viss lagstiftning ska tolkas och har bett HD om hjälp. Det är ingen dom utan ett beslut från HD, nr 849-15. Beslutet kan läsas på HD:s webbplats. Målet fortsätter nu i Tingsrätten.

 45. Ökenråttan

  Och är det inte lite självklart att skulptören har ensamrätt till sin skulptur?

 46. Så Skotte har en vit rand vid varje bladnerv, och blad i våningar.

  Ninja kan jähättemycket mer om växter än jag (fast jag kan en del), så jag skäms inte ett dugg för att meddela att jag inte har en aning om vad Skotte är för en!

  Vad orkidén angår beter hen sig helt naturligt — ute i den vilda verkligheten som den kommer ifrån, bor den ju uppe i en trädklyka och hänger ut åt sidan! (De där brudorkidéerna är epifyter som det heter, så när man träffar dem får man säga ”Hej, hänger du här?”) Alla uppför sig på det viset i längden — det där eleganta skulpturala som man imponeras av när man får/köper dem brukar ursprungligen åstadkommas med stödjande pinnar, jajamensan. Stenar som håller emot är jättebra, och mer behövs inte!

  **Tolkning av detta mitt småprat: Ökenråttans växt är alldeles för intressant för att kallas utbredning, den har orsakat stor spänning och många glada lässtunder. Mera sånt!**

 47. LupusLupus99

  ÖR, nej. Det är naturligtvis den som äger statyn/konstverket
  som avgör avbildningsrätten. Konstnärens rätt till ersättning är
  förverkad i det ögonblick någon har betalt en köpesumma för det.
  I det ögonblicket så ska bestämmanderätten övergå till köparen.

  Alla statyer/konstverk som är placerade i det offentliga rummet
  ska enligt min mening omfattas av creative commonslicensen.
  I synnerhet om statyerna/konstverken är köpta med skattemedel.

 48. Min spontana tanke om det där med att plåta kopyrajtade verk lyder som så här:

  Att plåta för eget bruk är självklart helt okej. Att plåta och ha på sin fejsbok eller annat för att visa var man ha varit och vad man har sett borde också vara okej. Att plåta och sälja bilden för inkomst … tycker jag att upphovshennen ska ha betalt!

  (Nu måste jag väl kila iväg och se vad som hände i rätten också …)

 49. LL99, jag förstår helt hur du menar, men det resonemanget är extremt svårt att hålla rågångar i. Det gäller inte böcker (bara för att du köper en bok har du inte minsta rätt att göra vad du vill med innehållet), inte musik (om du spelar en skiva i ett offentligt organiserat sammanhang måste du betala STIM-pengar), inte filmer (alla mjöliga pirater piratar överallt, men det får man förstås inte, och ska inte få) , inte teveproduktioner (se föregående parentes), inte teater eller dansföreställningar (du får inte filma av och sälja på nätet, och ska inte få).

  När det gäller sådant som offentliga statyer/skulpturer så kan det verka mycket enklare — men nu förhåller det sig som så att många, många, många ute i det fria uppställda statyer också har återskapats i mindre format och sålts till diverse vanliga konstköpare. Ibland är de smärre versionerna ute bland folk innan den stora har kommit på plats. Och då blir det där med ”image”-ägande genuint krångligt.

  Jag har då sannerligen ingen omedelbar och exakt lösning på problemet, men jag förstår definitivt att saker och ting inte är fullt så enkla som de kan vera vid första påseende. Med andra ord: Varför ska just skulptörer men inga andra konstnärer alls ha helt och hållet, total brist på kontroll över sina verk?

 50. … och nu har jag skrivit ”mjöliga” när jag trodde att jag skrev ”möjliga” … och jag har skrivit ”vera” där jag menade ”verka”.

  Jag bara babblade ur mig några tankar, och får vara glad att jag inte skrev ännu illare än jag gjorde, yo!

  (Trött, Slagits med gullklematis. Denna övning rekommenderas icke för folk som inte vill ha en miljard gamla fröfjun inkrupna i flätat hår.)

 51. Båthuspernilla

  Jag spelade massor av basket, tränade ett gäng småkillar, dömde matcher och satt i sekretariat. Basket var mitt viktigaste intresse utöver skolan.

  Nu hoppas jag att MajLis ska bli intresserad av basket. När är det lagom att börja hjärntvätten?

 52. LupusLupus99

  Annika nej jag håller inte med. Jag tycker det är en självklart
  att alla offentliga statyer ska kunna avbildas hursom
  utan att konstnären ska ha någon rätt att säga nej.

  Många av dessa konstnärer får dessutom sitt uppehälle betalt av
  staten på ett eller annat vis. I Eskilstuna fick en lokal konstnär
  nästan två miljoner för att skapa ett konstverk och det blev
  det mest ooriginella någonsin. En ”kvicksilverpinne”.
  Så nej jag tycker verkligen inte att konstnärerna ska ha något
  att säga till om. I synnerhet inte när det gäller offentligt
  placerad/betald konst och i synnerhet inte sidor som
  tillämpar creative commons.

  Inom film/musik så är det vanligt att upphovsmakaren
  säljer rättigheterna till någon annan. Oftast ett film/skivbolag
  som då övertar bestämmanderätten angående det som de
  precis köpt. Samma sak med sporträttigheter, när rättigheterna
  väl är sålda så har upphovsmakaren (sportligan) ej längre
  någon rätt att bestämma hur konsten (sporten) avbildas.

  Nej denna lag är helt verklighetsfrånvänd och bör avskaffas snarast.

 53. Nu är det uppenbarligen och nästan besvärande tydligt att det är jag som breder ut mig. (Breeeeeeeeeeeeed ….)

  Men nu har jag läst själva domstolsutslaget mycket noga.

  Så. Det är mycket tydligt (jag trodde nog att det skulle vara lite svårare …) och — jag förstår verkligen precis hur de menar. Men jag är då inte så alldeles säker på att de har rätt i sina slutsatser i just det här fallet och dess konsekvenser!

  Men den nya digitala världen är verkligen jähättesvår att förhålla sig till just när det gäller upphovsrätt.

 54. LL99, en lustig sak här är att jag tror att du och jag egentligen inte står i total opposition!

  Jag tycker definitivt att Wikimedia borde få ha sina foton uppe (och ännu mer, att alla vardagliga sociala-medier-användare borde få plåta och lägga upp allt vad de vill på sina egna ställen), men jag förstår samtidigt vad det är som HD faktiskt är ute efter.

  Det är den där vilda västern-mentaliteten som säger att så fort någonting hamnar på internätet så har alla fri och på alla vis rätt till det. Upphovsrättslagarna är ansatta från precis alla håll, och en stark och högljudd minoritet onlajn anser att allt som någon skapar, i alla former och överallt och hela tiden, borde vara helt fritt.

  Men då är självklart frågan vad upphovspersonerna egentligen ska leva på, så att de kan fortsätta skapa. Luft? Rykte? Snygga kindben?

  Och nu har jag skrivit så mycket så att jag lägger locket på för ett tag … (mina naglar är ramponerade av utomhusarbete så jag har o-er-hört svårt att skriva på tangentbord).

 55. Ökenråttan

  Det är ett beslut, inte ett utslag och beslutet avser enbart tolkning av lagtext. Det är nu tingsrätten som ska avgöra målet i en dom. HD:s beslut är mycket redigt och klargörande, så jag rekommenderar den intresserade att använda Annikas länk och läsa vad HD sagt. Sen får vi se hur detta appliceras i det aktuella målet hos TR.

 56. Ökenråttan

  Upphovsrätt är ett mycket komplicerat rättsområde. Som alltid gäller att när man tittar på en lagstiftningsprodukt ska man ställa sej frågan: Vad var avsikten med den här lagen? Vilka intressen ska den skydda? Vad var det som var åt skogen innan den här lagen kom? Hur ville man förbättra läget? I förarbetena till större lagstiftningsprojekt finns det en SOU (Statens Offentliga Utredningar). Där kan man läsa om bakgrunden och avsikten och oftast finns en bra översikt över det aktuella områdets historik. Väldigt bra om man vill förstå det aktuella rättsläget.

 57. Ökenråttan

  Och LL99: I köpet av ett konstverk ingår inte upphovsrätten. Det finns ju till och med en droit de suite, följerätt, som ger konstnären rätt till ersättning när hans konstverk säljs vidare. Titta hos Bukowski eller Auktionsverket så ser du anmärkt om ett konstverk fortfarande ger ersättning till sin upphovsperson. Så e’re.

 58. Åh. Jag önskar sååå att jag hade tid att sätta mig in i detta intressanta område. Vill du gästblogga, Ökenråttan?

  (Att jag bara frågar Ökenråttan är för att hon är en sån därn riktig vahettere jurist.)

 59. LupusLupus99

  Nnu handlar det om att ett gäng insöade copyrightmafiosos
  vill ha betalt för att någon fotograferar och publicerar foton
  på statyer på internet.

  Då kvittar det vad lagen säger för det är sjukt att någon
  ens kan komma på tanken att förbjuda/kräva betalt för det.
  Varför i hela fridens namn ska en statymakare ha betalt
  för att någon lägger ett foto på den statyn på nätet?
  Det är ren och skär girighet.

  Snart vill väl MAFIAA och ifpiha betalt når någon på
  bussen råkar nynna högt på en låt.

  ÖR, att lagen säger si eller så förstår jag också men det
  visar ju bara på att lagen är för mossig och otydlig.
  Samt att det behövs en ordentligt reformering av

  Allt på internet ska självfallet inte vara gratis men girigheten
  är för utbredd bland ”konstnärerna/artisterna/kulturella skaparna.

  Ett exempel på det är den s.k. kassettavgiften som infördes
  när kassettradion slog igenom och folk började spela in
  musik till radio till blandband som man sedan kanske
  kopierade till en kompis eller två.

  Den avgiften lever fortfarande kvar men har utökats betydligt.
  Den gäller numer all lagringsmedia samt alla produkter som
  har inbyggd lagringsmedia. Några exempel är usb-minnen,
  hårddiskar, SD-minnen och mobiltelefoner.
  Denna avgift har införts på eget bevåg av diverse
  upphovsrättsorganisationer som påtvingat tillverkarna
  denna avgift. Det är inte upphovsrätt det är stöld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.