Hoppa till innehåll

Om man saknar samtalsämnen, kanske?

Nu ska vi leka!

(Alla som hatar ringlekar, musikjakt, tipsrundor och säckhoppning flackar nu med blicken, pillar på mobilen eller letar efter gamla faster Ulla som är så bra att ha som ursäkt i dessa lägen.)

1.
Du sitter som Bruce Willis i Die Hard i ett rum i en skyskrapa som har ockuperats av Snape och andra hemskingar. Fyra svenska idrottsstjärnor befinner sig i rummet med dig. Vilka är de och varför har du valt ut just dem? (De är förstås i högform.)

diehard
Det ser ju ut som om han citerar Robert DeNiro: ”Talking to me?”

2.
Du ska år 2016 utreda ett mord som begicks på medeltiden. Vilka två personer har du till din hjälp?

medeltidamord
Typiskt medeltidsmord.

3.
En elak vetenskapsman har sett till att alla varelser som är större än en nyckelpiga – men som inte är människa – attackerar oss. Vem kan hjälpa dig?

nyckelpigor
En inte på några sätt relevant eller i sammanhanget korrekt bild.

4.
Du måste rädda jorden från en okänd komet som är stor som Jupiter, och som störtar mot oss. Vad gör du?

Planets2013

5.
Genom listig strategi måste du på maximalt två dagar besegra en ”alien invasion”. Vilka tre personer har du med dig vid ditt första planeringsmöte?

ET-alien-movies
Men kanske inte just denna alien.

Det var det här vi roade oss med under kvällsmaten idag, och ni kan ju göra det imorrn under fredagsmyset eller coctailpartyt? Så här svarade vi som nu ikväll var hemma:

1. Lotten:
– Jag tar med mig Ragnar Skanåker till skyskrapan … förstås. Och Ludmila Engqvist (anno 1996, med både fysik och okänslighet) samt paret Gunde och Marie Svan (fysik, samarbete, list).

2. Artonåringen:
– Enkelt. Dr Who och Sherlock Holmes. Watson får också hänga med, naturligtvis.

David_Tennant_hints_at_Doctor_Who_50th_anniversary_return
Tennants Dr Who är (än så länge) vår favoritdoktor.

3. Sextonåringen
– Bamse! Han får helt enkelt prata alla tillrätta!
– Men … han är ju ett djur.
– Oj. Hoppsan. Okej. Hm. Pippi Långstrump eller Mary Poppins!

4. Trettonåringen:
– Hulken? The Flash (inte samma som Flash Gordon), Mr Marvel och Magnus Samuelsson? Nej förresten! Atlas! Jag letar upp Atlas så får han helt enkelt slänga jorden ur position!

Atlas var lite som Ricky Bruch.

5. Den djefla mannen:
– Napoelon, Rommel och Georgij Zjukov. Eller – varför inte Chuck Norris?

Jag satte mig när jag fick min uppgift och skrev upp namn på ett A4-papper tills det var alldeles fullklottrat.  Det stod t.ex.: Stefan Holms intellekt, Frank Anderssons kämpatag, Zlatans ego, Sarah Sjöströms allt, Carolina Klüfts envishet, Patrik Sjöbergs … Ja, ni förstår. Det var tufft.

Share
Publicerat iBloggen

45 kommentarer

 1. PGW

  1. Bruce Willis är fullkomligt ointressant, jag rymmer med Rickman och skurkarna och struntar i hela projektet.

  2. Artonåringen har helt rätt, givetvis Dr Who, gärna tionde doktorn och vi kan ta med River Song också,

  3. Låter komplicerat. Men alla sådana där djurexperter på SLU här i stan brukar låta väldigt kunniga i intervjuer. Jag ringer nog SLUs växel och säger, hörrö vi har problem, vem kan jag snacka med?

  4. Måste ju bli Dr Who här också, den nionde doktorn kanske? Hade jag inte dissat Bruce Willis tidigare kanske han hade kommit till nytta men nu är det väl kört antar jag.

  5. Spock, Dr Who (tolfte doktorn då) och någon som har en stor samling med Hawaii-musik (jfr ”Mars attacks”)

 2. Herregud, fler än jag tänkte direkt på Ragnar Skanåker!

  I övrigt har jag bara spridda svar, men först vill jag skrika — jag menar harkla mig menande — och peka på nummer 5 för det står lite lite fel.

  ***pek pek pek***
  InvaSion, jue.
  ***pek pek pek***

  På medeltidsmordet (nr 2) tänkte jag på Umberto Eco fast han nyss gick bort, eftersom han hittade på Willliam av Baskerville som så skickligt löste mordgåtor på medeltiden! Sean Connery kanske duger, då …

  Annars några såna där roliga historiker som fylkas i roliga faktaprogram från Storbritannien (jag kommer inte ihåg vad serien/serierna heter, tyvärr) och försöker räkna ut vad jähättegamla lik dog av genom att granska ben, bygga upp porträtt med lera osv. (Låter helt vansinnigt, men jag har sett några sådana program på Kunskapskanalen, så de finns!)

  Resten ska jag fundera mera på.

 3. 1) I Stenmark, P Sjöberg, I Johansson
  2) Sir Richard Attenborough
  3) Stefan Löfven: ”Det är inte okej”
  4) Carl Sagan och Werner von Braun grejar biffen
  5) Larry Niven, Dwight D Eisenhower och Philip José Farmer.

  Frågor på det?

 4. Ninja i Klockrike

  Trean är lättast. Eftersom vi lever i insekternas tidsålder tar jag hjälp av C3, Carl-Cedric Coulianos, svensk entomologis okrönte nestor. Back-up Kajsa Mellbrand, spindelexpert.

  Det medeltida mordet ber jag Dick Harrison om hjälp med. Det var tvåan.

  Ettan, ja jag gör samma som PGW, håller mig till Snape, herregud karln kan ju teleportera oss.

 5. NE:
  Carl-Cedric Coulianos, född 1930, entomolog och ekolog. C. ledde och utvecklade den terrestra evertebratekologiska forskningen vid Stockholms universitets zoologiska institution under 1950- och 1960-talen. Han har också översatt och bearbetat böcker om ekologi och entomologi, utgett skrifter om naturvård, vinterbiologi och insekter samt deltagit i en rad radioprogram. C. var med och bildade föreningen Fältbiologerna 1947 och var dess förste ordförande.

  (Å fan! Det visste jag inte!)

 6. (kolla, jag kom tillbaka)

  Plötsligt gick det upp en talgdank. Nummer 5, listig strategi mot alien invasion: Jag samlar in Donald Trump, Silvio Berlusconi och Kim Jong-Un (till exempel, det finns fler …), låter dem babbla av hjärtans lust i två dagar om vad de tycker och tänker, samt visar upp resultatet för alienarna med orden ”Såna här är vi!” Då tror jag hela surven bestämmer sig för att de inte vill ha någonting alls med oss att göra och drar till någon annan planet

 7. Hoppla hoppla, det skulle vara en punkt också.

  .

  Ja-a …

  På trean är väl annars svaret Doktor Dolittle, men gu’bevare oss för Eddie Murphys version.

 8. Om flottan leds av Zaphod Beeblebrox, befälhavare på ”Hjärtat av guld” så lär varken Trump eller Kim Jong-Un hjälpa.

  Och om de gör motstånd så fälls de lätt med lite Vogonpoesi. Så kraftfull är den.

 9. Sant, SG, men blir det Vogonpoesi så är det ju meningslöst med jordisk strategi ändå. (Walk over, antar jag att det kallas när örona blör och livslusten tar slut …)

 10. (Eller också stoppar man tussar av Donald Trumps hår i sagda öron, det dämpar säkerligen alla ljud och Vogonpoesin förlorar sin kraft.)

 11. Ninja i Klockrike

  Men varför skulle vi motsätta oss en invasion av Zaphod Beeblebrox? Vogoner, ja, Zaphod, nej.

 12. Instämmer! Det var vogonerna som fick mig kvar i försvarsställning.

  (Om man skulle ta sig en Pan-Galactic Gargle Blaster — not.)

  Nämen alltså nu får det nog räcka för i dag. I natt. Nu.

 13. LupusLupus99

  1. Carolina Klüft, Emma Samuelsson, Håkan Dalby och han bågskytten som var med i OS.

  2. E. Morse och DI Humphrey Goodman.

  3. Darth Vader

  4. se nr 3. Han kan det här med att göra planeter till grus.

  5. Captain Steven Hiller och K

 14. Orangeluvan

  Vi börjar med ett järnteam som utvecklar sitt samarbete under alla utmaningar. För att hålla spänningen vid liv och skapa konflikter kan man lägga till (och dra ifrån) en person för varje uppdrag. Det spelar egentligen inte så stor roll vad de har för faktakunskaper, så länge de är underhållande, kreativa (räddar jorden med gummiband och gem samt struntar i naturlagarna om det behövs) och roliga. Och eftersom det är en film så går det ju ändå alltid bra på slutet.

 15. Orangeluvan

  Jag vill starta med min kompis Pav, John Kotter, Anna Lindh, John Lennon, Tage Danielsson. Lennon skulle snart göra sig omöjlig och lämna mitt i första utmaningen.

 16. Om man saknar samtalsämnen (hur det nu skulle kunna gå till) så kan man ju alltid fundera över den där grabben som försökte dra av 18 biljarder (han hade en trasig, en halv en, också) i sin deklaration.

  Jorå, jag jobbar dagligen med prefixen P och f, så jag har en aning om vad det handlar om. Men hur är det med journalister? Och hur står det till på andra sidan pölen? Där är det ju redan problem med billion.

 17. Lotten, jag gör dig sällskap imorgon. Eller ja, jag gör inte Pysse sällskap. Fabbo doktorn sa att jag inte fick. (Otroligt så unga läkare är nuförtiden! Killen doktorn är ett bättre epitet.)
  Fast jag ska vara i Mora.
  Och på söndag ska jag vara där också, i väntan på maken som tar en tur från Sälen.

  Heja Pysse! Nu hänger hela båshedern på dig!

 18. Annikas idé med att tråka ihjäl utomjordingarna – alternativt chocka dem härifrån – är ju alldeles utmärkt!

  Cecilia N: snart kommer Pysseliten hit och berättar hur det går för henne när det gäller Tjejvasan …

 19. Jomen, allt jag kan säga är att Tjejvasan just nu är överskattat dravel som bara friska hurtbullar håller på med. Jag tänker sitta och frysa på avbytarbänken till nästa år, när förhoppningsvis hals och doktor är överens.
  (Men nästa helg – då jäklar!!)

 20. Niklas, det står längre ner. I den stora tabellen. Kvadriljonen och kvadriljondelen infördes 1991. Men symmetrin är bristfällig eftersom man (kanske av typografiska utrymmesskäl) inte tagit med kvadriljard där den borde finnas.

  Zillion/zilliard och skitiljard (för skitaning) har jag ännu inte bestämt när de ska tas in i listan. Gogol och gogolplex kom ju tämligen tidigt. Med säkerhet före kvadriljonen.

 21. (Nej men nu tycker jag att såväl Zaphod som Bebble och Brox kunde bli förstavelser. Till oändligt osannolika tal, å sånt, då.)

  Men Pysseliten, är du inte frisk än?

  Säger hon som trodde sig vara frisk nu, men det ser visst ut att ”gå om” lite för jag har hostat halva natten (det var flera dygn sedan sist …).

  Asch då.

 22. Jag skrev inte ”Bebble”, jag skrev Beeble. För det gjorde jag visst det. Så det så.

  Nu ska jag fundera på ett järngäng, eller kärngäng, enligt Orangeluvans modell.

 23. Transvestite Vampire Biker Nuns from Outer Space: A Consideration of Cult Film är min favorit, men det verkar inte finnas någon rulle som handlar om dessa. Trist.

 24. Fredagsmyset börjar ….. NU!!
  Men runt bordet sitter vi inte än på ett tag. Måste se senaste Bonden först. (Vi som inte går på bio så ofta.)

 25. Vi myser ty den andra hälften har kommit hem från sydliga nejder (Eslöv, där han alltså stundom undervisar).

  Vi myser just nu med nästan magkrampande gapskratt.

  **jag var på vippen att varna för ”Sport!” men sedan kom jag på att alla språkintresserade antagligen tycker att det är roligt**

  Fifa (den internationella fotbollsfederationen) har fått en ny president efter den gamle generande Sepp Blatter. Och det var då väldigt vad alla och allting heter roligt i sammanhanget.

  Den nya presidenten heter Infantino = den lille nyfödde gossen. Kan han ens sparka boll?

  En av motståndarna hette Jerome Champagne vilket ju låter underbart bubbligt och roligt, men han fick inga röster alls (not a sausage — zilch!).

  Vidare lär vi oss att Blatter kommer från Visp (undra på att det blev snurrigt till slut), och så var det en karl som var med i rejset från början men drog sig ur, och han heter Tokyo Sexwale. Jag kan inte ens …

  Tokyo Sexwale!

  Jaja, men jag tycker det är fredagsmys!

 26. Dieva

  1. RGB (bra på att hoppa), Thomas Gustavsson (uthållig), Magdalena Forsberg (pricksäker) och Charlotte Kalla (snabb)!

  2. Phil Harding och Bones – förstås!

  3. Jag går nog också för Colle precis som Ninja.

  4. Där får jag nog ducka, om jag inte lyckas omvända Darth Vader.

  5. Tja, vad sägs om Christer Fuglesang, Marie Rådbo och Stephen Hawking?

 27. Jag har nog banne mig aldrig saknat mål i mun om man så säger.

  För övrigt ramlade jag INTE in i köket. Gösta höll mig på fötter som den gentleman han är.
  Men trevligt hade vi och teet var gott å glassen likaså.

 28. Det var en fransk språkkurs så de övade sig på att säga ’un bon vin blanc’ så länge.

  Gösta gjorde inget väsen av sig utan hängde på en stol. Värdinnorna blev möjligen göstade. Jämrans trevligt hade vi i alla fall.

 29. Maj Korner

  Annika: Jag tror de heter Världens fakta, det går ett sån’t program just precis nu i Kunskapskanalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.