Hoppa till innehåll

Sju Sutherlandsystrars hårsvall

Tydligen är det alldeles upprörande/fantastiskt/konstigt/glädjande (stryk det som ej önskas) att Kim Kardashians styvfar Bruce Jenner har bytt kön och namn och köpt snygga bröst och börjat använda högklackade skor.

I really couldn’t care less; könsbyte var kanske upprörande i Lödder 1977, men inte nu. Gäsp. Men familjens förnamn är roliga att titta på!

Bruce heter numera Caitlyn, vilket låter finfint eftersom hans döttrar och styvdöttrar heter Kim, Kendall, Kylie, Kourtney, Khloe – och en av hans svärdöttrar heter Kaitlynn (!). (Hans tre söner Brody, Brandon och Burton har numera varken samma kön eller inledningsbokstav som sin far.)

1976_2015_jenner
Bruce 1976 och Caitlyn 2015. (Förlåt, Sports Illustrated och Vanity Fair, att jag snodde dessa två bilder och satte ihop dem utan att fråga om lov.)

Allt kommer och går. Är det inte skäggiga damen på cirkus, så är det könsbyten och implantat. Det är bara det att jag är så komplett ointresserad av nutidens oooooanden och aaaahaaaaanden, samtidigt som jag är fullständigt uppslukad av fakta om dåtidens oooooanden och aaaahaaaaanden. Om man ska göra en snabbanalys, så är dagens fokus på könstillhörighet och själva könet 1800-talets svar på fascinationen för hår. Massor av hår! Hår på härsan och tvärsan och så krusigt som möjligt!

mustasch_locktang
Mr. Ambrose Everett 1863 och locktångens uppfinnare Marcel Grateau 1872.

In i tidsmaskinen nu. Vi befinner oss i en tid när kvinnor inte knappt var nakna när de var nakna och män hade mustascher som räckte bortom polisongerna. Hårpomada, hårolja, hårextrakt, hårnät och mustaschplatshållare såldes överallt och i Cambria, New York, föddes i en och samma fattiga familj 1845–65 sju döttrar vars mamma gillade en viss hårolja. Den luktade pyton och de sju döttrarna hade svårt att få kompisar i skolan för att de luktade och dessutom var lite allmänt konstiga samt födde upp kalkoner.

Men så dog mamman 1867, och pappan beslutade sig för att tjäna pengar på sina döttrars sångtalang. Dock visade det sig snabbt att åskådare och uppdragsgivare var mer intresserade av flickornas långa flätor och enormt tjocka hår.

sutherland1_2
Den äldsta dottern som ser ut som om hon smider mordiska planer, hade kortast hår, medan den näst äldsta (till höger) hade ett alldeles makalöst långt hår.
sutherland3_4
Syster nummer tre sägs ha varit adopterad, men ändå begåvad med ett liknande hårsvall. Syster nummer fyra var sist att dö (1946) och hade tydligen långt hår till the bitter end.
sutherland5_6
Syster fem hade det allra tjockaste håret och förmodligen stark nackmuskulatur. Syster sex kallades ”den söta” och krusade luggen.
sutherland7pappa
Den yngsta, inte alldeles mentalt stabila systern hade som synes en rejäl kalufs trots att hon bara fick moderns hårolja i två år. Pappa Sutherland hade snygg hatt.

Pappan satte igång en business av sällan skådat slag där man visade upp döttrarna, sålde hårolja, rengöringsmedel, inpackningar och massa annat skönhetsrelaterat så att det sa tjong i kassakistan och alla åtta blev ohemult rika.

HairFertilizerSutherland

Supermedlet (som fanns både som pulver och vätska) innehöll enligt tillverkaren borax, salt, kinin, kantaridin, ”Bay Rum” (en after shave som man gärna drack under förbudseran), glycerin, rosenvatten, alkohol och tvål, så det är bara att sätta igång att blanda, hörni. (Tydligen är alkoholen viktig i sammanhanget, så om ni vill testa att hälla lite renat i Coop-schampot är det nog helt okej.)

sutherlands
The North Adams Transcript (1899).

Pengarna som rasslade in, rann ut lika snabbt. Den enorma herrgård som systrarna och pappan bodde tillsammans i, brann ner till grunden 1938 och de systrar som fortfarande levde då, fick hanka sig fram på allmosor och välgörenhet. När endast tre av systrarna var i livet, åkte de på håroljesäljarturné i kombination med ”vår historia borde någon göra film på-budskap” och krockade med bilen … och så var de bara två kvar.

Och nu till anledningen att jag ville berätta om systrarna: deras slogan var ”det är inte hatten, det är håret”. Alltså: sluta upp med att lägga pengar och tid på en vårhatt – se istället till att odla en rejäl hårman så står lyckan dig snart bi.

SUTHERLANDsannons
It’s the Hair – not the Hat (that makes a woman attractive)!

Detta för mig nämligen till etymologin för ”hela konkarongen”, som kommer sig av en viss enorm ”fruntimmersmössa” (ergo hatt) som på franska hette conqueron (som kommer av conquérant ’erövrare’). Denna hatt var på 1700-talet så imponerade att den lockade till sig beundrare och friare mer effektivt än något annat – alltså hela konkarongen.


Källa och mer fakta. (Alla är inte helt överens om döttrarnas namn, årtal och annat.)

Share
Publicerat iBloggen

39 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Lotten, när ska du och dina döttrar skaffa sådant långt hår?

 2. LupusLupus99

  Bortsett från finkläderna så tycker jag att Pappa Sutherland
  ser ut som Ragnar i Vikings. I alla fall så har de väldigt lika
  frisyr på skäggen även om Pappa Sutherland har något större skägg.

 3. Ja, “a meritorious hair grower” var tydligen det minsta man kunde säga! (Jag beundrar formuleringen så mycket att jag måste skriva av den.)

  Tänk ändå, om medlet verkligen hade en sådan underbar verkan — vad hände då om det råkade rinna ner på axlarna? För att inte tala om pannan? Och så händerna! Händerna som masserade in det! Familjen torde av dessa skäl ha kunnat skaffa sig en lika lukrativ sidoförsäljning av rakknivar och hårborttagningsvax, tänker jag …

 4. Ja titta, LL99, Ragnar! (Oj vad det brinner i Ragnars ögonbryn; har han använt en meritorious hair grower som visat sig vara eldfängd?)

 5. Och jag som klippte av mig mitt långa hårsvall i januari!
  Sju decimeter föll för saxen, nu återstår endast fem-sex decimeter.
  Nån meritorious hair grower kommer inte i närheten av testarna, gu så skönt det var att klippa och slippa.

 6. Christer, the Long Distance PT

  Undrar vad den här jössen kan ha haft i huvudet.

 7. Agneta uti Lund

  En av min fars bekanta kallade vi »Farbror Apa«. Han var alldeles lurvig på såväl armar, händer, ben och bål. När han sommartid kom på besök, klädd i kortärmad skjorta och shorts, stirrade vi barn på honom, trots att vi uppmanats att inte göra det. Den gång han iklädd badbyxor dök från bryggan höll våra ögon på att ramla ur. Hela kroppen var helt lurvig. Han måtte ha kommit över ovanstående medel från de sju systrarna och hällt rejält på kroppen men missat skalpen – den var så gott som kal.

 8. Jahaja, där ser man. Här sitter man intet ont anande på pendeltåget mot ett besök hos frisören och så får man veta att man kan tjäna pengar på barret. Nä, här ska ordnas en badmössevänlig frisyr! “Off with the head hair!”

 9. Christer, tldpt, den där kaninen har en rent skrämmande likhet med Fröken Fjupp. FF är lite mörkare grå och har inte kluven överläpp, men samma öron. Vi tror att det är fladdermöss i stamtavlan.

 10. Jag har för övrigt just en sån där locktång som uppfinnaren har i handen. Nånstans på vinden.

 11. Ökenråttan

  Ettan är ju särskilt lik hon damen i BaBBEL.

 12. Vet ni vaaaaa …? Hotellet ”Quality Globen” är ett av de absolut fånigaste hotell som jag har besökt. Precis allt är liksom … fel. Belysning, möbler, klädhängare, en bar med en gigantisk rulltrappa och obehaglig belysning. Hu.

  Om ni vill läsa mer om systrarna Sutherland, så hittade jag en väldigt utförlig story med självmord, galenskap och unga, äkta män här:
  http://www.yankeemagazine.com/article/history/seven-sutherland-sisters

 13. Nu måste jag bara hinna först med det här, som har gjort sina rundor på teh intertubes den senaste tiden. Synd bara att det är fejk. Och att jag inte är lika luden på pallet.

  Vad tar hotellmogulerna för övrigt för WiFi-n? Mitt personliga rekord är 3 GBP för en timme. Mycket riktigt i Skottland 🙂

 14. Där ligger även jag i lä …

  Sen kan man undra om varför det forskas på manligt håravfall när det bara är att använda den där håroljan? Eller funkar den inte på män?
  (Läste/hörde nånstans om att det forskas mer på det än på endometrios, som är så mycket mer plågsamt.)

 15. Zozzo

  Sutherland? Är Donald en avkomma? På sin tid var han ju ändå rätt hårfager. Om det nu inte var det pågående modet, vad vet väl jag som egentligen bara minns honom fällandes repliken Don’t be so negative (i Kellys hjältar).
  Varför kan inte alla få så imponerande hårlängd som Sutherlandsystrarna? Som 20nånting räckte min egen man precis att sitta på. Lite. Om jag ansträngde mig. Längre blev det aldrig. Till fotabjället (vilket härligt ord!) har jag nog aldrig sett någon ha; knävecket är nog det längsta. Ack ja, i dessa juni- dvs kollosnaggens dagar är det gravt ovanligt. Eller?
  (Nu är förhandsgranskningen tillbaka. ϫ)

 16. Zozzo

  Nä, nån bock blev det inte av ettecken-staket-någrasiffror och så ett kolon. Vad heter tecknet jag åstadkom?

 17. Kolakaramellen har just ätit superlim.
  Hon är gratis.

 18. En korrigering, Zozzo:
  “Don’t hit me with them negative waves so early in the morning”.
  -Donald Sutherland 1970.

  Min skiva med Kellys Hjältar –Filmernas Film– är på utlån just nu, så jag kan inte bekräfta att det handlar om den ständigt sönderbombade bron en bit in i handlingen.

  Annars heter tecknet Janja och är från det Koptiska alfabetet.

 19. Flaggan i aktern på S/S Gerda är den berömda Sillsallaten.

 20. Nää! Vad gör du då? Superlim är superfarligt ju.
  Stackars KK.

 21. Hotellmogulerna tog okänt antal kronor tills man frågade hur det hela kom sig – då visade det sig att man med ett leende kunde få gratis wi-fi.

  Men resten är fortfarande helknäppt här. Designhysteri!

 22. Hur var det med hårlängd nu igen … näh, vikkipepja har inte med den biten vare sig på svenska eller engelska. Men jag vet att jag har läst om följande (åtminstone två olika gånger, vilket är anledningen till att det har fastnat):

  Olika människor har olika “omloppstid” på håret. Varje hårstrå växer i ett visst antal år varefter det slutar växa och blir slitet och faller av, och det antalet år varierar från individ till individ. Så en som har bara två års tillväxttid kommer aldrig att få hår som i sin helhet räcker mycket längre än till axlarna, medan den som har sex års tillväxttid lätt får hår som når nedanför midjan. (Hår växer ju omkring en centimeter i månaden, eller 10-15 centimeter om året på de flesta.)

  Om jag minns rätt är normalspannet för européer just två till sex år, men det finns undantagspersoner. Och vanligast lär undantag vara i Asien, där det finns folk som kan få flera meter långt hår; jag slog nyss upp världsrekordhållaren enligt Guinness rekordbok, en kinesisk kvinna vars hår 2004 var 5627 millimeter långt … över femånhalv meter! Då blir ju systrarna Sutherland blaha blaha, ju.

 23. Bilder! Får vi hysteriska hotellbilder i morgon åtminstone? (Finns mögel? Konstig eldragning? Service-o-minded personal? Annat skumt? Det var så länge sedan vi hade en hotellrapport!)

 24. Det underliga med Sutherlandsystrarna är ju att håret är så tjockt hela vägen ner till fotknylarna. Kanske hade de alltid håret i flätor, lindat runt halsen som en boa? Eller som ett skärp runt magen? Det utsattes ju tydligen inte för något som helst slitage?

  Mysko, på min ära, mysko.

 25. Oj, ja! Klart att jag måste ta bilder! (Har helt missat det hittills!) Tack för påminnelsen, Annika!

  Tänk om det blir bacon till frukost … och den dessutom är god …

 26. Agneta uti Lund

  Undrar om det till frukosten i morgon serveras fyrkantiga ägg i fyrkantiga koppar?

 27. Vi upptäckte nåt hårt i pälsen på ena benet. När sonen duschade hunden lossnade både päls och hud. Sen finns det nåt litet på en läpp, men har hon fått i sig så gör fukten i mag-tarkanalen att hon inte limmar ihop i lilla maggen. Och sen kommer det ut.

  Så länge hon är pigg ohc glad så är allt lugnt sa veterinären i telefon. Och skrattade rätt gott.

  Såret har vi nu lindat och plåstrat och tejpat och kompressat ungefär tjugo gånger.

  Om Lotten och andra stockholmsbesökare har tid om eftermiddagen i morgon så kan man få se Kolakaramellen kuta fort ute vid Drottningholm. Bara det inte regnar för då blir gräset så såphalt.

 28. P.S Efter hon är mån om sin munhygien så har hon just förtärt en tredjedels tandborste…

 29. Många frågor inställer sig:
  1. Får hon ingen mat?
  2. Vad säger passagerarna när de har fått en ny chaffis?
  3. Och bilen går bra?

 30. Hon får gott om gott! Och får hon inte så tar hon sig.
  Hon stod bredvid när jag lagade middag och hade så när snott några goda korvskivor direkt ur handen på mig, när jag skulle lägga dem i pannan. Så svulten är hon inte.

  Passageraren i gemen märker inte att det sitter en ny chaffis bakom ratten, de ser oftast chaffisen som ett dött objekt.

  Bilen går inte, den rullar.

 31. 1. Menar du att hon tröstäter? Sådant händer. Men tandborstar? Och superlim?

  2. Hur passagerarna kan uppfatta dig som död har jag svårt att förstå.

  3. Det är ett talesätt, Ninja. Sådant som man säger. I stället för “Men Guu vilket väder!” Och det har vi haft anledning säga några gånger här i urskogen.

  BTW: Pörtet är vårt! Tillträde 1 juli. Men vi flytt int då – det blir en långsam process och Hyttis och jag kommer att testa alla varianter av sambo, särbo, växelbo och troligen också obo under en oviss tid framöver.

 32. Jag hoppas att ni har förnuftigt folk som hjälper er och inte slänger allt som måste sparas, Skogsgurra och Hyttfogden!

 33. Jättehäftigt, LL99 – men den här meningen som de bara lägger sådär i förbifarten borde ju förklaras: ”The heart of her husband, Toussaint de Perrein, was found nearby, archaeologists said on Tuesday.”

 34. Agneta uti Lund

  Ensamt hjärta? Kanske var det så att hennes man hade dött tidigare och att man då tagit hand om hans hjärta och lagt det i någon förvaringsmodul med hans namn på som änkan fick. När hon sedan dog så begravdes mannens hjärta tillsammans med henne. Gissar jag.

 35. Örjan

  AuL: Undrar om grevinnan till Ekensholm, Ottos yngsta dotter, kommer att fortsätta traditionen.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Walburga_Habsburg_Douglas

  Lotten: Har du träffat henne? Hon har varit med i Radio Sörmland. Vill minnas att jag bl.a. hörde henne i program om julklappsrim för några år sedan.
  “Jag mötte Lassie”. Delade 1969 logement med hennes make Archibald under 3 mån på kadettskolan K4, Umeå. Tror inte han skulle minnas mig idag.
  Besöka Ekensholm? Och lyssna på en konsert? Tors 2 Juli.
  http://tinyurl.com/ouzopy4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.