Hoppa till innehåll

Glad påsk?

Det fanns en tid när jag då och då beordrade barnen att lägga bort all elektronik för att jag hade bestämt att det skulle vara ”datorfri dag”. Jag minns inte vad vi gjorde istället, men förmodligen rullade Chaplin, Nils Poppe och Hasse & Tage på tv:n. Ibland tittade barnen på filmerna. I flera minuter.

För fem år sedan inföll ett sådant infall på självaste påskafton.

datorpask_forbidden

Där bet jag mig själv i foten eftersom jag ju skulle göra lappar till ”äggletningsjakten”. Då skriver jag ut ledtrådar på mystiska platser och så får barnen springa omkring och leta och dessutom göra det i samlad tropp och allt vi vuxna upplever av dessa tio hysteriska minuter är:

– AJ!
– Min tur att läsa!
– Spring inte i trappan för då trillar tavlorna ner!
– Mamma!
– Nej, inte det kylskåpet! Det andra!
– Ut! Får vi springa ut utan skor?

Nu är två av de fem barnen myndiga och skulle inte komma på tanken att ta en paus från elektroniken. Eller att lyda mig. Och förresten har jag skruvat fast tavlorna i trappan så de kan inte trilla ner ens om man använder ett bräckjärn.

Så hur gjorde jag då dessa lappar 2010 när jag inte fick använda datorn? Den dåvarande Tioåringen fick i uppdrag att dokumentera:

(Vafalls? Papper och penna, föreslår ni? Hrrmppffpf, jättetrist ju.)

Ägg på er!

hardkoktaggUppdatering!
Ökenråttan i kommentatorsbåset har för allas vår skull (hedningar hela bunten) besökt en kyrka. Jag vill dela med mig av hennes upplevelse:

”Nyss hemkommen från orgelkonsert i kyrkan. Under konserten studerade jag glasfönstret bakom altaret. Till höger fanns en kille med en massa rökta böcklingar uppträdda på ett spö. Till vänster stod en kvinna med ett fat med rullsylta. Bakom henne hade en karl trätt upp några ringar med fläskkorv på armen. Jag tyckte inte att jag kunde minnas dom här charkuterierna från Bibeln – jag forskade ju om religiösa symboler häromdan, ju – så efter konserten gick jag fram och tittade lite extra noga. Han med böcklingarna var kung David som spelade på sin guldharpa. Slarvsyltan på fatet var Salome med Johannes döparens huvud. Fläskkorvarna har jag inte lyckats reda ut. Och fläskkorv … Nää, det går inte ihop.”

 

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Det finns ett alternativ till datorfria dagar: Do Your Chores, ”the most brilliant intersection of parenting and technology since the chore wheel*”.

  *Ett lyckohjul med arbetsuppgifter i stället för vinster.

 2. Jag har ingen aning om vad som hade hänt med handleden, men eftersom jag då ännu inte hade opererat knät, hade jag väl spelat basket på det brutala sätt som jag då spelade basket och kanske stukat den på någon annans kindben.

 3. Nej! Nu vet jag! Jag stod på en stol, klev ner från stolen och satte då foten rakt på en omkringdrällande basketboll. Jag föll som en basketspelare i tresekundersområdet och tog emot mig med handleden. Som knakade till.

 4. Julia

  Hej, din blogg är helt fantastisk. Jag saknar dock en knapp för att kunna dela vidare dina inlägg – hjälp mig sprida dina underfundiga texter, utan ctrl+c ctrl+v!

  Tack på förhand,
  en stor fläkt

 5. Zozzo

  Påskafton lider mot sitt slut men man kan väl ändå få önska alla en glad påsk. Här fick vi inget påskalamm; allt sånt var slut på affärn. Eftersom barnen slutat äta godis avstod hela familjen från sockerchock. Ena katten vägrade gå ut – det var för vått på marken efter det snöblandade regnet. Andra katten vägrade gå in – det var för varmt pga brasan. Alla vuxna fick en trevlig bordeaux till icke-lammet. Se där, en ögonblicksbild från traditionellt påskfirande i skärgården. Glad påsk!

 6. Vi åt påsksill, påsklax och påsklamm. Och påskgodis.
  Drack bubbel och åt ost till månförmörkelsens ära- den vi inte kan se, eftersom vi bor i fel världsdel. Men den 28:e september är månen röd för oss igen.

 7. HK

  Inget påskalamm men ägg, påskgodis och en kaningryta! Så om The Easter Bunny inte dyker upp i morgon så vet ni varför!
  Glad Påsk!

 8. Lasagne. Ingen kom ihåg att ta fram en lammstek ur frysen…
  Inget godis i år, vi ger pengarna till hundarna på Irland, genom rescuecentret som räddade Kola och hennes mamma.

 9. Inget påskabord. Istället åt vi en jättewok (11 liters gjutjärnswok) vid Norasjöns strand. Strålande sol. Opåskigt som attan.

  För en gångs skull har helgen med kringliggande dagar varit i det närmaste hektisk med nytt barnbarnsbarn (som namnats Vendel i stället för förmodade Arvid, men ändå log glatt). Och eftersom en keramiker fanns med i sällskapet och hon inte kunnat bränna stengods på flera år eftersom elnätet inte kan leverera ”tillräckligt bra ström” så glappade min käft upp och menade att då får vi sätta in en boostertrafo. ”Ja! Har du en” lyste keramikerskan upp. Utan att tänka vidare på saken svarade jag ja och nu kommer det att bli hektiskt långt in på natten imorgon. Såna där saker tar alltid 3,14156592… gånger längre tid än man tror.

  Keramikern har ärvt en massa spännande glasyrer av en äldre släkting. Bland annat en stor påse som det står uran på. Geigermätare kommer att medföras. Det kan ha betydelse om det är 235 eller 238. Glasarbetarna i Tjeckien/Böhmen lärde sig den hårda vägen.

  Kontrollpunkt inlagd, om någon undrar.

 10. Hej Julia kl. 18:43 – jag har ingen aning om hur jag fixar en sådan knapp men eftersom I aim to please, ska jag genast utreda saken!

  Påskaftonsrapport: svenskt Lidl-lamm, på spanskt sätt tillagade grönsaker på härsan och tvärsan samt med tuschpennor målade ägg och lite annat skräp. Min mamma kom med ett litet minipåskägg i naturlig storlek till de sju barnen (egna och hitlånade) medan min pappa och hans fru kom med ett påskägg som rymmer drygt 5 kg godis. (De tänker lite olika, mina föräldrar.) Orangeluvan skrev en roman i hörnsoffan medan DDM och spanjoren spelade trummor. Nu sover alla i olika delar av huset och i källaren.

  Jösses, vad jag rapar ägg.

 11. Trafikpolisens affektivitet har ökat med drygt 7 % tack vare deras nya boostertrafos.

  Som så många andra förlorade hon jobbet när arbetsgivaren satte in boostertrafos istället.

  -En Boostertrafo, det vore drömmen att få se på safarin, sa Jane drömmande, medan Grey log saligt.

  Man tror inte längre att vikingarna berusade sig innan bärsärkagång på flugsvamp, utan har efter nya fynd vid utgrävningarna i Schlasenhasenträngensängen alltmer övergått till att det var boostertrafo som gav det åtrådda ruset..

  Första gången Jimi Hendrix slog sönder sin gitarr på scen berodde på att han fick ett boostertrafo slängt på sig av ett hängivet, men påtänt fan. Detta retade gitarristen så till den milda grad att han tog ut det på närmast till hands liggande föremål, gitarren, och en ny trend var född.

  -Du skulle inte kunna tänka dig att röra vid mitt boostertrafo, sade hen ömt och framhöll valda delar av sin anatomi.

  Med ett schysst boostertrafo kan man slå hela världen med häpnad.

  -Du menar inte att du fortfarande har ett gammalt boostertrafo? Och använder det? Så … gammaldags.

  Vi slutar där.
  Boostertrafot larmar igen. Nu åker fanskapet ut.

 12. Jorå, så att. Allt det där kan man råka ut för. Om du får larm så är det antingen överlast eller taskig isolering mellan plåtarna. Är det överlast så får man försöka dra ner lite. Men är det taskig isolering mellan plåtarna så är det bojsänke nästa. Det finns inte hopp i helvete att göra nåt åt kärnbrand i en trafo med svetsade fogar. Det har vi väl alla råkat ut för någon gång.

 13. Hohohooo, vad jag skrockade åt ”och framhöll valda delar av sin anatomi”, Ninja! Jag väckte till och med DDM som snusade så vackert med bettskenan boostertrafon i munnen.

 14. Affektivitet måste väl vara att bli upprörd på ett tidsbesparande sätt.

  Har jag sagt Glad Påsk än? Jag har inte sagt Glad Påsk än. Glad Påsk!

 15. Inte heller jag har sagt glad påsk, men jag brukar inte säga glad påsk heller så det är säkert därför jag inte sagt glad påsk. Så icke heller denna påsk, men glad uppståndelse önskar jag alla. Happy resurrection, på er.

 16. Sanna

  Efter två slappardagar med alldeles för mycket godis har vi idag och i morgon något mer aktiva förmiddagar när vi deltar i Dackefejden vid sjön Alljungen. Kanske tar det förbannade godiset slut idag så morgondagen blir riktigt hälsosam.

  Glad påsk!

 17. Ökenråttan

  Påsken uppmärksammades kulinariskt på det sättet att vi strödde svarta oliver öven den stekta potatisen till långfredagslunchen.

 18. Agneta uti Lund

  Sent omsider: Glædelig påske.
  I går var jag i Malmö och vandrade utmed kusten och passerade under Öresundsbron. Solen sken skönt och Danmark syntes bra. På hemvägen kom hiskeliga moln men vi hann inomhus innan ett störtregn brakade loss.

 19. Psssst, Christer (om du är här)! Jag har styrketränat fyra gånger på gym på sju dagar. Och hela tiden dina ord ringande (susande?) i bakhuvudet (öronen?):
  1) Det är ju så att den bästa träningen är den som blir av.
  2) Det kan vara svårt att ta ut sig ordentligt när man kör ensam.

 20. Glömde att påskrapportera: spanjoren har lagat spansk tortilla och alla andra i huset har i omgångar promenerat, lekt fotboll, tittat på film och sovit middag. Ägg har vi ätit. (Efter en snabb kontroll har vi tretton i huset på tre dagar ätit femtifyra ägg. Hej kolesterol.)

 21. Ägg är verkligen oförtjänt beskyllda för att vara boven bakom höga kolesterolhalter. Den överväldigande delen av vårt kolesterol producerar kroppen själv. Dessutom skiljer man idag på HDL och LDL, high density lipids och low density lipids.
  Ur hälsoaspekt är det kvoten dem emellan som är intressant. Så ägg kan man äta utan dåligt samvete.

 22. För den som undrar hur det gick med keramikerskan och trafon:

  Nej, det funkade inte. Redan vid 70% last var spänningen nere i 365 V (bör vara ungefär 400 V). Och då hjälper inget annat än en ny och grövre kabel, 600 meter genom skogen – den fighten med E.ON får nån annan ta.

 23. Ökenråttan

  Nyss hemkommen från orgelkonsert i kyrkan. Under konserten studerade jag glasfönstret bakom altaret. Till höger fanns en kille med en massa rökta böcklingar uppträdda på ett spö. Till vänster stod en kvinna med ett fat med rullsylta. Bakom henne hade en karl trätt upp några ringar med fläskkorv på armen. Jag tyckte inte att jag kunde minnas dom här charkuterierna från Bibeln – jag forskade ju om religiösa symboler häromdan, ju – så efter konserten gick jag fram och tittade lite extra noga. Han med böcklingarna var kung David som spelade på sin guldharpa. Slarvsyltan på fatet var Salome med Johannes döparens huvud. Fläskkorvarna har jag inte lyckats reda ut. Och fläskkorv .. Nää, det går inte ihop. Nån som vet.

 24. Agneta uti Lund

  Jag log mest och funderade på om Ökenråttan var extra hungrig eller hade glömt ta med glasögon. Har hittat glasmålningen och kan inte lista ut vad de väl tilltagna fläskkorvarna egentligen ska föreställa.

 25. Ökenråttan, nu var det ytterst nära att klibbiga substanser stöttes ut ur näsan på mig. (Lyckligtvis kom de inte ända ut till tangentbordet, då kunde du ha blitt skyldig mig en ny dator …) Ett ovanligt oförutsett skratt. (Man väntar sig inte sådana bilder när man läser om ett kyrkbesök, det gör man inte!) Stort tack.

 26. ÖR (och alla andra [och med det menar jag ALLA andra]), nästa gång du (ni) är i Oslo en söndag MÅSTE du (ni) besöka Emanuel Vigelands museum! (Emanuel Vigeland är alltså konstnären bakom fläskkorvarna.) Det är ett mycket mycket märkligt kapell som han ritat själv. Väggarna är helt (HELT) bemålade med al frescoteknik; börjar med födelsen och slutar med ett par kopulerande skelett.

 27. Agneta uti Lund

  Emanuel är bror till skulptören Gustav Vigeland som ligger bakom Vigelandsparken – världens största skulpturpark (tror jag).

 28. Agneta uti Lund

  Det är världens största skulpturpark med skulpturer av en upphovsman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.