Hoppa till innehåll

Det mest osannolika: jag är på skidläger

barroskitskida
Barr i klister.
 1. I maj ska jag segla jorden runt på åtta timmar.
 2. Jag anser att stortån på höger fot är helt onödig.
 3. Hollywood har köpt rättigheterna till storyn om mitt liv.

Se där tre komplett osannolika meningar. De kan helt inte komma från mitt tangentbord. De är lika osannolika som den här meningen var för en månad sedan:

Jag är just nu på ett fyra dagar långt skidläger.

Och ändå är detta helt sant. Jag har två par (lånade) skidor, tre par stavar, två par skidpjäxor och underställ och yllesockor (hej Cecilia N.) och åker flera mil om dagen. Här kommer ännu en helt osannolik mening som icke desto mindre är helt sann:

– Lotten flög ju fram i spåret! sa Strängnäs’ kulturchef Christer Hermansson nyss till vår tränare Inge Blomberg.

Om detta osannolika verkligen händer, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till så oerhört löjligt jätteliten att jag inte begriper hur Stafettvasaloppet ska genomföras med mig som deltagare.

Risken för en upprepning är så liten att den är försumbar, sa Tage Danielsson om Harrisburg – och jag säger likadant om detta stolleprov. Snön är ljuvligt vit, skidspåren är (enligt kännarna) fantastiska och solen lyser så snällt på oss medan takdroppet droppar som om det inte funnes en morgondag eller skidåkare som vill ha minusgrader.

ingeklister
Inge och Christer har gemensam klädkod.

– Böj på benen! Ta i! Stavarna längre fram! Stavarna längre bak! Bra!
– Öööööh.
– Diagonalåk nu! vrålade Inge till mig där han for fram bredvid mig ute i spåret.

Hmm. ”Åka på diagonalen.” Nu? Var? Snett över spåret eller vad menar karln?

– När du blir trött i armarna byter du till stakning.
– Vad tusan säger du – skulle det var lättare?
– Omväxling förnöjer, vet du.
– Vaff…?
– Sedan kan du byta till stakning med frånskjut.
– Du kan vara stakning med frånskjut!

Inge är med andra ord inte riktigt klok.

stugan orsa
Typisk skidlägermiljö, va?
klister_valla
Mystiska lådan. Kan liknas vid dopning i kombination med handbollsklister.

Men lyssna nu, alla belackare – det här ska jag klara av. Jag har en överjordisk träningsvärk i stakningsarmarna och en fullständigt bedrövlig koordinationsförmåga. Men trött är jag inte. Utom kanske ibland.

Share
Publicerat iBloggen

65 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Jasså den kulturchefen. Jag trodde för ett ögonblick
  menade den andra Kulturchefen. H*n är kanske dock för
  upptagen med sitt kulturchefande för att ha tid att åka
  på skidläger?

 2. Här i Uppsala är snön i stort sett slut nu. Det ligger lite kvarlämnade isvallar här och var, och de stora snöhögarna där plogen vänder finns också kvar men består mest av grus. Funderar på att ta fram cykeln.

 3. Du kan nog behöva korrekturläsa den där texten några gånger, Lotten. Det fattas lite saker lite varstans.

  ”Har ni snö?” frågade mamma mig idag. ”Kalla det ett extremt skartäcke” sa jag.

  Härligt med ordentlig snö, Lotten! Och till på köpet med yllesockor! Kan inte bli mycket bättre.

 4. Å fan, hann jag klicka på ”publicera”? Jag skrev och så skrek Inge:

  – Tio minuter till avfärd! En mil till!

  Då hade jag bara tre timmar tidigare kommit hem efter att ha åkt 1,5 mil. Och trillat och trillat. Jag sa ”vänta” och så trodde jag att jag bara ställde ifrån mig datorn.

  Korrläsar’n är här!

 5. Alltså, det är så kul att följa din skidkarriär, Lotten! Du är såååå duktig som tränar så ihärdigt och som lyckas flyga fram i spåret.
  Men du: ”Du kan vara stakning med frånskjut!” hade kunnat vara sagt här hemma, det är ju hysteriskt roligt att du använder samma typ av genmäle! Var kommer det ifrån egentligen? Jag trodde det kom från vår avkomma.

 6. Ett ord jag verkligen tog till mig under mina yrkesår, var ”flatmota”. Lite förvirrande till en början för en icke-skidande storstadsbo, men sedan en självklar skidlöparterm i stil med ”tåg”.

  Assar, I miss you.

 7. (Buhuu, PK snodde mitt innan jag hann …)

  Det låter fint med all den där naturen på skidlägret, synd bara att det måste åkas en massa skidor också.

  Själv har jag läst kvällstidning igen, och hittat många intressanta upplysningar. Bästa rubriken:

  Larmet: Giftig arsenik — i ris

  Detta betyder ju att det finns arsenik som inte är giftig! Är universiteten och KS informerade? För att nu inte tala om Giftinformationscentralen?

 8. För att hänga på Annikas kvällstidningsspaning (eftersom ni inte vill snacka vallor med mig och Pysseliten), så irriterar jag mig på tankstrecket som de gödslar med i alla braskande rubriker.

  ”Lastbilen körde omkull – i farten”
  ”Hon hittades – hemma”
  ”Hon kom försent – på grund av snökaos”

 9. Tack för påpekandet om det där fenomenet, som jag alldeles glömde i min giftiga uppetsning …

  Kommentatris anmärkte på formulering — i kvällstidning!

  Den tidningstrenden är inte bara löjlig, den är alldeles obegriplig också.

 10. Och så trillade jag över en leksak, som jag fann så lustig (särskilt i samband med denna hära bloggen och dess briljanta julkalender) att jag måste visa den:

  Martin Luther-figuren.

  Favoritcitat:

  Martin Luther was a totally normal person in the 16th Century who believed in demons and witches and was afraid of them.

  Hur leker man med Martin Luther? Och varför leker man med Martin Luther? Vad skulle Martin Luther tycka om att man leker med Martin Luther?

 11. Klockan är 23 och nu brukar jag ju börja städa, diska och dansa. Och vad händer här i skidmetropolen? Leker vi med Luther eller letar knasiga kvällstidningsrubriker? Eller …

  – Zzzzzzzzzzzzz …

 12. Oj då, nu råkade jag också se att jag har lyckats skriva ”uppetsning”. Tänka sig.

  En etsning är en etsning.
  En nedetsning är kanske just det där att man ristar i en plåt så att det blir fåror, och däri nedrinner tryckfärgen som åstadkommer avtrycket.
  En uppetsning … om man trycker hårt som f*n i ett material så blir det ju åsar på andra sidan och då kanske …

  Nä, jag bara blajar för att låtsas att jag inte är en klant.

 13. Isvaken?

  Eller som det brukar betyda i korsord — ONA alternativt RÅK.

  Äh. Jag är jähättevaken. Det borde jag inte vara av anledningar och orsaker, trots att jag normalt är hur pigg som helst så här dags, men just i dag …

  Hej på er.

 14. Oj, jag får kolla på din rebus senare, LarsW – nu ska vi ut igen! (Jävla slavdrivare, den där coachen!)

  Knät är som det är hela tiden och blir varken sämre eller bättre. Däremot har jag märkt en liten, liten förbättring sedan jag började träna lårmusklerna med proper sjukgymnastik: jag vaknar inte VARJE natt med djävulsmärtor.

  Idag är det för övrigt minusgrader för första gången sedan vi kom hit. Coachen muttrar och stånkar och vet inte vad han ska göra med våra klistriga skidor. Snart ska jag ge mig ut på 14 km-rundan.

 15. Det ska finnas klisterremsor som man kan dra av när det blir kallföre, men 1) jag vet inte om det funkar och 2) din coach har säkert koll på det.
  Här börjar badsäsongen snart!

 16. Framtidsexpert Manfred Lindeman aka Alexander Bard pratar om ”participatoriska möten, som det heter” och då undrar jag om SAOL hänger med i svängarna? Annars är det dags att börja lyssna på karln!

 17. Jag har ju gubevars två par skidor. Ett par har den där fiffiga klisterremsan, men det andra står vi i detta nu och kletar klister på.

  – Men sitter du vid datorn nu igen? KOM HIT, LOTTEN!

  Sorry. Gotta go!

 18. LL99

  Skidåkning ja. Jag är också på skidutflykt fast det är inte
  jag som ska åka skidor utan det överlåter jag till
  Charlotte Kalla och de andra vm-stjärnorna.

 19. Brid

  Jag har kokat sylt på en del krusbär som var i vägen i frysen. Det gick bra, utom att jag brände mig ordentligt på höger pekfinger när jag skulle ta ut varma burkar ur ugnen, så groomen fick ösa upp sylten. Nu betraktar jag brännblåsan med viss förundran och undrar också om den tål att jag tar vante på handen när vi ska gå ut.

 20. Jag har idag åkt 1,5 mil. Jag lade mig bakom en treåring i overall precis som Johaug lade sig som en slugger bakom Charlotte Kalla alldeles nyss. Sedan trillade jag i mördarbacken och lade mig ovanpå treåringen.

  Tur att de är mjuka, de små barnen.

 21. Ökenråttan

  Brid: Skaffa sånt där liniment som man stryker på brända ställen; då gör det inte ont och det blir det ingen blåsa . Jag har en flaska stående i ett köksskåp så att det är nära till hands. Nu går jag och tittar vad det heter. — Lindrande kylbalsam heter det i ACO-sortimentet. På flaskan talas bara om när man har legat för länge i solen, men jag försäkrar att det funkar jättebra även på brännskador i köket. Själv stänkte jag hett gåsflott över halva högre handryggen i veckan; på med liniment och det enda som syns nu är en röd missprydande fläck. Som jag avser att dölja med något raffinemang i klädedräkten, hehe.

 22. Känd bloggerska landade på barn — i mördarbacken!

  Här är det så praktiskt inrättat att jag inte behöver titta på sport på teve, det räcker med att höra den andra hälften skräna ”Nej – nejNEJ” för att förstå precis hur det går.

 23. Brid

  Kylbalsam skall införskaffas vid nästa besök på apotek. Det lär dock inte hjälpa mot dagens blåsa. Men den sitter på fingerryggen eller vad det heter, och hittills har den bara varit hindersam vid knytande av skosnören (skogsnäringen, vill Bipaddan ha det till) och grävande i väska.

 24. Hoppsan. Jag åkte visst fel i morse och det visade sig nyss att jag åkte 2 mil. Tror fan att jag är lite mosig.

  Nu är det Hellner på tv. Jag tog fram distraherande datorn för att det såg lite dåligt ut och di svenske inte verkade hålla sig framme och då pallar man ju inte att titta. ”Hellner tappar” säger de.

 25. Jag försökte kolla Robocroc. Men den är ju för fan dålig på riktigt! Klarade inte av att se mer.

  Nu får det bli Sigfrid Siwertz i stället. Hans Mälarpirater har inte åldrats med behag, men jag försöker ta mig igenom den.

 26. Typiskt Båsbossen , gå på spritfest och lämna oss ensamma här i båset. Kallt och torrt är det här i båset. Jag får nog hämta en stor mugg glögg att värma både kropp och skäl med.

 27. Ujuj, jag blev tillsagd att stänga datorn och äta mat. Och så gick timmarna väldigt snabbt …

  Nu ska jag skriva en rapport om dagens vedermödor. Alla som inte är intresserade av skidåkningen får helt enkelt lov att bli det.

 28. SG, vilken inspelning? Om det är den ”moderna” regisserad av Allan Edwall måste du hålla utkik efter ynglingen som kommer på moped till affären!

 29. LW
  Jag kollade slutet. När tuffingen skulle dra sprinten men tanten sa nej. Och så fifflade den gode med något i en väska och ropade ”Matdags, Stella!” Tanten dog i smällen och sedan levde de lyckliga.

  Var inte det en rätt så heltäckande sammanfattning?

  Niklas
  Misstänker att ynglingen på mopeden vuxit upp till ansvarskännande Jako-husse. Nej såg inte den filmen, men man kan väl gissa ändå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.