Hoppa till innehåll

Lund Comedy Festival: invigningen

Humorfestivalen i Lund har blivit riktigt internationell och därför bytt namn till Lund Comedy Festival eftersom utrikiska komiker kräfva sådana namn på gig som de gör. Och si, det funkade; Lund är fullt av fantastiska storheter!

(Här vill jag egentligen radda upp dem alla, men jag hittar tammetusan ingen lista. Och festivalen har ingen Wikipediaartikel! Här behöver vi nog göra en insats, tror jag.)

Men nu till invigningen, som ägde rum i en gigantisk arena som ingen vet namnet på eftersom sponsorerna byts ut från en dag till en annan. Presentatörerna Anders Johansson och Sissela Benn gjorde ett bra jobb och lockade absolut till fler skratt än mången tv-sänd galas tråkpresentatörer.

sesselarolig
– Vill du se min berömda imitation av Maj-Lis Lööw?
Foto INGEMAR D KRISTIANSEN SDS
– Toaletteknik för män! Gör så här! (Bildkälla).

En av artisterna marknadsförs som ”Den enda roliga tysken”. Må så vara. Han – Christian Schulte-Loh – kanske är den allra roligaste tysken (svårt att faktakontrollera), men att han påstår att han är två meter lång är upprörande och här måste vi ta i med hårdhandskarna.

tyskkomikerhahaha
”I’m zö only funny German and I’m two meters tall and everybody asks me all zö time if I play basketball.”

På efterfesten kollade jag nämligen med mitt vana längdmätaröga – och han var på sin höjd 197 cm. Att gå omkring och avrunda uppåt i samma mening som ”basket”, det gör man bara inte. Kardinalsynd!

Ståupparen med en show som heter ”Bulletproof” – Shazia Mirza – välkomnades upp på scenen för att snabbintervjuas av initiativtagarna Anders Jansson (197 cm) och Johan Wester (198 cm). Hon verkade på riktigt alldeles chockad, men de två långstånkarna funkar som ett väloljat maskineri och reagerade på en sekund.

lillashirza
– Damn! You are so … tall!
ontheirknees
– Ooooh, thank you!

Magnus Mårtensson kom in som en annan Victor Borge och var alldeles fantastisk – och ni ser ju att vi delar nudelsoppefrisyr, han och jag.

magnusmartensson
– … men innan han skrev ”Für Elise”, skrev han bl.a. ”Für Amanda”, ”Für Jane”, ”Für Carola”, ”Für Gretchen”, och nu ska ni få höra dem.

På efterfesten (som man får gå på om man fladdrar med ögonfransarna åt rätt håll, tror jag) såg jag plötsligt en av mina favoriter. Jag smög fram och tog en bild och tänkte att det slutar väl vid detta: en bild på Phill Jupitus breda ryggtavla.

phillsrygg
– Hallå … Hej … Harrrkl … I’m your biggest fan … Hejdå.

Men plötsligt vände han sig tvärt om och mitt sällskap Charlotta Huldt-Ramberg sträckte omedelbart fram handen för att säga ajmjårbiggestfän, och se på tusan! Han svarade och skrattade och pratade och var väldigt intresserad av Jantelagen. Där stod vi sedan och pratade i närmare en timme. Phills föreställning på lördag kommer att ha ett avsnitt där han har Google-översatt engelska dikter till svenska och då blir det ju jätteroligt eftersom det ju inte är särskilt bra översättningar. Och jag – mitt nöt – ba:

– I could help you!
– Really? sa Phill vänligt och nyfiket.
– Yes, since the Google translations would be kind of … bad … I could make them perfect! And help you to pronounce the words! Perfec…
– Well … that would spoil the fun, wouldn’t it?
– Er … Could I perhaps help you to another glass of wine?

Så kom även Gemma Whelan och pratade även hon om Jantelagen och svenska städer och humor i olika länder. Hon är komedienne, ståuppare, skådespelerska och dansare. Och jag har aldrig någonsin sett henne förut.

phill_lotty_gemma
Igår såg hon ut så här. (Phill, Charlotta, Gemma.)

Och jag – mitt nöt – ba:

– So … you’re an actress on stage or in films?
– Both, and a little tv-series called ”Game of Thrones”.
– I see. Hm. ”Game of Thrones”. Interesting.

gemma_got
I Game of Thrones ser hon ut så här.

Kvällen avslutades med en lång diskussion om karriärval och kallskänkor med mångsysslaren Diana, om karriärval och konstigheter med Pange Öberg och Ann Heberlein samt om slarvig vinhantering med den perfekte kyparen (utan namn).

kyparen_lovely
– Nämen flaskan är ju tom! Vad gööör ni meeeed mig?

Det var nämligen så att jag knappt hann börja prata med någon så var jag tvungen att ställa ifrån mig mitt knappt påbörjade glas vin för att gestikulera:

– … så här lång!
– … med en sån här krullig, avlång liksom sned …
– … han höjde armarna så här som om han …
– … bakom ryggen, så här!

Och varje gång jag efter gestikulerandet skulle plocka upp glaset igen, var det väck. Fyra gånger gick jag till den perfekte kyparen och sa förlåt, nu är jag här igen, mitt glas är borta och jag hann inte ens smaka och fyra gånger log han och sprang iväg för att rädda mig från mina tomma händer. För även om man inte dricker vin, måste man faktiskt på sådana här cocktailliknande tillställningar ha ett glas att hålla i när åskan går.

vinglas_triangel
Biljardfeeling.
Share
Publicerat iBloggen

30 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Ok, först 2 då. 😉
  Förövrigt så kände jag knappt inte igen ett enda namn av de du
  nämnde i texten. Förutom Sissela ”knota” Benn och
  Anders ”Adam Savage wannabe” Johasson.

 2. Du får utveckla en enhandsgestikuleringsteknik helt enkelt. Slösa på vin på det där viset.
  (Och ja, jag är nykterist. Men det här med att kasta mat gillar jag inte.)

 3. (Murmelmutter somliga får minsann muttergnöl vafför fårnte jag hrmmharklmutter jag vill väl också mutter)

  Phill Jupitus! Åååh …

  I stället för att berätta om exakt hur avis jag är, ska jag bara skribbla i marginalen om en liten liten grej.
  *Plats för pyttenörderi*
  Alltså, Gemma Whelans roll i Game of Thrones. I böckerna heter figuren Asha, men i teveversionen heter hon Yara. Det lär ska vara för att tevemakarna var rädda att det skulle bli förvirring för att en annan person heter Osha, men jag vet inte jag … det är ju i stället jätteförvirrande för åskådare som också läser böckerna, och dessa är verkligen, verkligen, verkligen inte fåtaliga.
  Undertecknat, en icke imponerad.
  *Så, nu kan ni titta igen för jag har slutat nörda*

 4. (Jag gav länken till Wikipedia eftersom bara Tuben hade ca 2900 resultat på dem. Det är bara till att välja och vraka efter eget gottfinnande.)

 5. LupusLupus99

  Lite on-off topic. BBC radio 4 har gjort en radio-sitcom i fyra delar
  om några Britters liv i Sverige under ett år.

  ”Sitcom by Danny Robins about a London stand-up comic
  living in Sweden. Made on location with some of Sweden’s
  most popular TV comedy actors.”

 6. LupusLupus99

  Eller rättare sagt 1 Britt, ett gäng Svenskaar & en Dansk pizzabagare.

  Bl.a. Medverkar Sissela Benn, Anna-Lena Bergelin
  (f.d. Brundin) och Adam Riches .

 7. Ulla-Bella min sekreterare! Med vinröd luddbasker och glasögon och en handställning beyond anything.
  Solstollarna finns på Öppet Arkiv, en underbar resa ner i sexistträsket.

 8. LupusLupus99

  Ninja, jag har lyssnat på de tre avsnitt som är tillgängliga och
  det är i min mening en ganska stereotyp introduktion till
  svenska vanor och traditioner.

  Typ kallt+mörkt på vintern, systembolag, hembränt,
  snus, älg, björn och etc.

 9. Jo, det tog mindre än de åtta minuter som jag stod ut att inse det, kudos till dig som lyssnade på alla tre avsnitten.
  Inget fel på stereotypier, men de ska vara begåvade. Det var inte det här.
  Det finns roligare svenska egenheter än en grymtande svärfar som skottar taket i snöstorm.

 10. Båsmoster dör tydligen skrattdöden just nu. Vi andraplansfigurer får hålla tillgodo med Ulla-Bella respektive Toffelhjältarna på Tuben. Tillgodo och tillgodo, förresten.

  Not bad att all.

 11. Fast nu lever jag i alla fall!

  Jason Byrne var det som försökte döda mig – jag tappade faktiskt andan av mitt eget skratt, påkallat av hans agerande. Nu ska jag se om jag hittar en representativ snutt på Tuben.

 12. Vet ni vad man gör om man inte har ätit sedan lunch för att allt har gått i ett, i ett.

  Jo då tar man fram sin finfina termos med ljummet te och sitt äggfodral (som jag preparerade i förmiddags) och så äter man ägg och dricker te i en Hästensäng (jag är alltså inte i studentlyan längre) som är bäddad för bara mig. (Dock har jag nyss upptäckt att andra sover i detta lånade hus, som jag trodde var tomt.)

 13. Sanna

  Tack LL99 men när jag väl kommer till programmet så tar den mig bara till Google Play och appen jag inte kan ladda ner. Tror bara man kan lyssna på live-radio utomlands i mobilen. Ska man lyssna på gamla program måste man göra det via datorn som har flash i webläsaren.

 14. Sanna

  Jippie!!! Hittade en sida där jag kunde ladda ner bbc-apparnas apk:er och installera. Nu kan jag lyssna i mobilen. Hoppas bara att de inte lagt in några virus i apk:erna.

 15. Ninja: Jag tog dig på orden, men ställde istället en skramlig kastrull på ett strategiskt ställe … Och överlevde natten!

  När jag precis kom ut ur duschen vid niosnåret dök det upp en främmande man som pratade engelska. Men han såg inte ut som en mördare, så det var nog ok.

 16. […] såg jag bl.a. på Bill Bailey och 2014 drack jag till och med öl med alla brittiska humorkändisar och tappade bort min telefon och kunde inte sluta skriva om mina […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.