Hoppa till innehåll

Portugal mot Sverige i VM-kval

(Ålrajt, det är liksom playoff, men ”folk” vet inte riktigt vad det innebär så jag skriver kval istället. Same-same.)

Nästa sommar går fotbolls-VM i Brasilien och jag vet inte huuuuuur jag ska kunna förklara för er hur viktigt det är att vi tar oss dit när nu tyfonen i Filippinerna får oss att ge bort pengar för fullt och kommunpengsskandalerna får oss att … rynka pannan av indignation. Så låt oss nu inte gradera och rangordna engagemang utan bara (förhoppningsvis) njuta av matchen som spelas ikväll.

Om vi förlorar, måste vi vinna när vi spelar mot dem hemma i Sverige på tisdag – när vi alls inte borde spela under tak på Nationalarenan (som inte heter så) utan faktiskt på Enskede IP i snöglopp.

startelvan mot Portugal

Zlatan spelar, eskilstunasonen Sebastian Larsson spelar trots misstänkt fotont, Anders Svensson (han som har rekord i antal spelade landskamper) är enligt kvällstidningarna ”petad”, vilket bara betyder att han får börja på bänken och förmodligen avlösa Kim Källström när han har sprungit syret ur sina muskliga lår i 77:e minuten. Vidare spelar Elmander som springer mer än någon annan, vilket är som det ska vara eftersom Zlatan inte springer allra mest och det ju i så fall jämnar ut sig.

Men nu (tre timmar innan matchen startar) har jag en taktisk genomgång med Hamrén via telepatiska vågor.

∼˜∼˜∼˜∼ Låt målvakten Andreas Isaksson göra målen! ˜∼˜∼˜∼˜∼

Såja, Nu går vi och äter kvällsmat, lägger barnen och letar fram gula och blåa kläder och så är vi nervösa till avspark 20:45 på kanal 4.

Uppdatering från uppsnacket i tv4:
– Vi måste jobba i försvaret.
– Ett tidigt ledningsmål är bra.
– Får vi med oss ett tidigt ledningsmål så ligger vi på plus.
– Det är ju en match mellan två lag så man vet aldrig.
– Det gäller att täcka yta.
– Men Zlatan ser ju ut som en kines.

Okej, det där sista var en kommentar från soffan här hemma.

bild

Uppdatering efter 1 minut
Portugal har inte gjort mål än.

Uppdatering efter 2 minuter
Sebastian Larsson hatar inte, men gestikulerar vilt med armarna eftersom domaren inte såg rätt.

Uppdatering efter 5 minuter
Shit. Det är verkligen spel mot ett mål. Och där står en skranglig, mager människa som heter Isaksson i efternamn.

Uppdatering efter 6 minuter
Larsson–Lustig–Elmander–skott på mål–miss med fem cm. Här hemma skriker två av sju i falsett.

Uppdatering efter 9 minuter
Domaren hötter på mammavis mot Elmander, som dansade jenka och drog i armkrok med en portugis. Knätofs!

Uppdatering efter 12 minuter
Jag får massa mejl och sms som går ut på att det är bra att Sverige ligger under eftersom vi är bäst då och att 0–0 är ett helt okej slutresultat, att Sverige är större och starkare samt att Sebastian Larsson borde gestikulera mer.

Oh dear. När Elm krockade med en portugis, blängde de på varandra som i en Shakespeare-pjäs och ”råkade” stöta ihop som två spelare i ett amerikanskt fotbolls-lag. Hoppsan.

Uppdatering efter 16 minuter
Ronaldo skjuter en jättefin frispark … rakt in i muren!

bild

Och i nästa anfallssituation gör han sig skyldig till hands! Han kommer att skriva spaltmeter i dagboken inatt.

Uppdatering efter 21 minuter
Portugiserna trampar av Elmanders ena sko och verkar nervösa medan publiken illvrålar utan avbrott. Sverige får en frispark som … oj, Källström skjuter. (Det brukar vara Zlatan.) Miss med några millimeter (sett med svenska ögon – med portugisiska ögon var det tre meter).

bild

Uppdatering efter 27 minuter
Jättefånigt. ”Jaha, 86 kilo Källström hade han på sig” säger kommentatorerna när en portugis vrider sig i smärtor på halvplan. Då gäller gentlemannaregeln att man som motståndare inte inte forsätter anfallet utan sparkar bollen över sidlinjen så att spelet avbryts och stackarn som har så ont får en chans att bäras ut på bår.

Eller som vanligt plötsligt inte ha ont längre utan bara resa sig upp och grina illa och springa iväg. Eftersom Sverige har sparkat bollen över sidlinjen, har Portugal inkastet … som de (av samma gentlemannaorsak som ovan) kastar till Sverige.

Uppdatering efter 32 minuter
Sebastian Larsson har ont, lilla gubben. Han måste nog ut. Jag tippar att Anders Svensson kommer in.

Uppdatering efter 38 minuter
Det står 5–2 i hörnor och nu har Portugal ännu en och …  de missar. Sverige spelar BRA! Vi är liksom lugna och fokuserade och springer som små kaniner fast med hjärna. Ja. Zlatan blir sparkad på knäna och rullar omkring lite i gräset medan portugisen försöker be om ursäkt men han har så mycket pomada i håret att Zlatan nog inte lyssnar.

Uppdatering efter 43 minuter
Oj. 
Sverige håller på att göra självmål,efter att Portugal fick en feldömd hörna (som de själva hade ut över kortlinjen), Elmander blir omkullsparkad, Isaksson kaster sig handlöst som i en kullerbytta över en portugis med bollen i famnen och Sverige faller så att en portugis får gult kort och Sebastian Larsson skjuter en frispark som går så bortitok att Zlatan tittar på honom med en blick som säger:
– Men hörru. Alltså. Hur tänkte du nu?

Uppdatering efter 45 minuter
Portugal får sin åttonde hörna medan vi har två. Det är som när ena laget i en basketmatch har 15 foul och det andra har 4. När domaren ser det i protokollet tänker han (omedvetet?) ”oj hoppsan så det blev, har jag vart riktigt så neutral som jag borde?” och så kommer massa kompensationsfouls i näste quart. Moahahahaaa.

Uppdatering i halvtidsvilan
Nu får spelarna varma, torra matchtröjor och massage. Samt skäll om de har misskött sig – vilket de verkligen inte har. Själv får jag titta på reklam med George Clooney.

george-clooney

Uppdatering strax efter halvtidsvilan
Jag hade tack och lov fel: Sebastian Larsson (från Eskilstuna) spelar vidare.

Zlatan andades lite lätt på Pepe, som trillade omkull som skjuten av en kanonkula. Coolt, grabben, jättecoolt. Och simsalabim mår Pepe bra igen!

Uppdatering efter 50 minuter
Nani ligger ner och bollen far som en flipperkula mellan portigisiska händer och Lustigs fötter på mållinjen och allt är kaos och domaren tar en liten tupplur.

Uppdatering efter 53 minuter
Zlatan tar ner bollen på bröstet jättesnyggt efter en långpassning. Lasse Granqvist konstaterar att det där ju var lika snyggt som om Zlatan hade gjort det.
– Det var ju Zlatan, säger bisittaren.
– Jahaja, det förklarar ju saken.

(Det är jättesvårt. Man måste dämpa bollen för att den inte ska studsa – tjoff – iväg som mot en vägg [ja, jag jämför Zlatans bröstmuskler med en vägg] och då måste man liksom se till att man blir en femton cm tjock madrass istället.

Uppdatering efter 60 minuter
Tydligen (vilket jag aldrig har hört förut) är det ”viktigt att ha ett resultat efter 60 minuter” eftersom kommentatorerna säger det. Jag antar att det betyder att det är viktigt att ha ett gjort mål efter 60 minuter? Precis som efter 3, 18, 32, 48 och 57 minuter, väl?

Oj! Svenskarna på läktarna sjunger som vore de britter! ”Stå upp om du är gul och blå” vrålar de med ölröster.

Jag tar en kopp te till. Måste sparka i kakelugnen.

Uppdatering efter 67 minuter
Det står 12–2 i hörnor. HALLÅ det är inte rättvist!

Uppdatering efter 69 minuter

Det är inte helt lätt att sparka i kakelugnen eftersom hela vardagsrummet är belamrat med böcker som har rensats ut ur min mammas lägenhet.
Det är inte helt lätt att sparka i kakelugnen eftersom hela vardagsrummet är belamrat med böcker som har rensats ut ur min mammas lägenhet.

Uppdatering efter 70 minuter
Mes-Fábio Coentrão  faller omkull som vispad av en Sebastian Larssonsk fjäder och där kom det första gula kortet. (Det gör inget.) Rasmus Elm byts ut och nu kommer tok-Wernbloom in. (Han är brutalare än de brutalaste.)

Ronaldo sparkar som en liten målgalen femåring på alla bollar som kommer emot honom.

Uppdatering efter 75 minuter
Ajajaj, det här bådar gott: Ronaldo blir tillrättavisad efter att ha skjutit bollen rakt på vår målvakt Isaksson fastän han redan var avblåst för en sjumeters-offside. Sedan trampar Ronaldo Isaksson på foten – som faller som en fura och nästan börjar gråta. Sedan skallar han Lustig lite lätt utan att någon säger något. Jo vänta. Elmander pratar. Och Elmander får sedan en varning – förmodligen pratade för mycket, för det brukar han göra. Reservmålvakten Wiland börjar värma upp …

Uppdatering efter 77 minuter
Anders Svensson kommer in, Kim Källström går ut. Vad vaaaaar det jag sa? (Se texten ovan, innan matchen började.)

Uppdatering efter 81 minuter
Ronaldo gör mål för Portugal. 1–0. 
Say no more.

bild

Isaksson har så ont i foten att han inte ens kan hoppa, men viftar inte BYTE till lagledarbänken. Alla kommentatorer är jättearga!
– Ser de inte?
– Sjuk… Läk… Någon är och pratar med Isaksson. Han skakar på huvudet.
– Vem?
– Isaksson.
– Vad betyder det?
– Att han ska spela vidare.

Själv undrar jag bara hur han ska kunna göra mål nu när han har ont.

Uppdatering efter 88 minuter
Elmander byts ut mot Gerndt. Intressant. Var är Marcus Allbäck när man behöver honom?

Uppdatering efter 93 minuter
Förlust. 
Men vi har gjort en bra match. Nu ska jag bara vara arg till på tisdag.

Share
Publicerat iBloggen

96 kommentarer

 1. Googla på målvakten Chilavert så ska ni få se på mål! (Han som gjorde trettifem ligamål och sju landslagsmål.) Eller kolla här.

 2. och

  Blir du glad om du får förklara vad playoff är för mig, som ingenting vet? Och varför ska AI göra målen?

 3. och

  Aha, han är målvakt och klippet hör liksom till. I see.

 4. AI är alltså fotbollslandslagets Honk?
  Måste inte han sparka bollen utav bara helvete för att göra mål? Får han det? Sparka alltså, för de andra?
  Kan han använda det egna målet av bekvämlighetsskäl?

  URSÄKTA, jag har bara ångestlossning efter laserbeskjutningen igår, ögat ÄR okej!

  Jag ska hålla koll här ikväll när jag kör buhussen.

  Min äldste son har just förklarat vardagsrummet vara ‘The nation of the pixies’. Deras flaggfärg är ultraviolett, och de känner sig ständigt trampade på av oss människor…..

 5. Fopollskvällarna hos oss är lite besynnerliga. En med mig sammanboende redaktör är mycket engagerad och kunnig. Själv klarar jag inte riktigt spänningen utan sitter oftast bakom TVn, så att jag slipper blunda hela tiden. När det händer något elegant, intressant eller roligt kallar redaktör’n på mig för att jag inte ska missa’t.

  Värst var nog kvartsfinalen i VM 1994 då jag gick lååångt bort från TVn, men kallades tillbaka för att se Brolins frisparksmål och Thomas Ravellis räddningar. Men i kväll håller jag mig nog mest bakom.

 6. Nämen, Ninja, är det någon ondsint person som står vid vägkanten och skjuter laser, bara så där? DET ÄR INTE OK!

  Pixies ska jag försöka vara rädd om och inte trampa på.

 7. Jaa, Karin så illa är det! Och när jag kom till garaget för att äta och trösta mig, så träffade jag direkt på tre kollegor som också blivit beskjutna.
  Förövarna verkar tro att det ‘bara är en kul grej, liksom’ och fattar inte vad de kan ställa till med.
  En av de absolut mest ångestframkallande upplevelser jag haft.

 8. och

  Har ni polisanmält? De måste ju stoppas.

  Nu har jag försökt fotbollsbilda mig på Wiki. Det går så där. För att undvika offside ska man ha två motståndare mellan sig och kortlinjen, står det. Jaha, det fattar jag om kortlinjen=kortsidan bakom målet. Och så visas detta med en informativ teckning där en streckad linje visar VAR offsajdaren skulle befunnit sig för att inte vara offsajdare. Det är bara det att då är hen fortfarande på fel sida om de närmaste motståndarna, vad jag kan se. Så ?????

  Vidare blir det inte offside om mottagaren befinner sig “bakom” bollen, står det. (Bakom…?) Men detta ska inte förstås så att passaren måste passa bakåt, ett vanligt missförstånd! fortsätter Wiki.

  Huh???

 9. Oj, nu blev det sådär blandat så jag knappt vet vart jag vänder mig.

  Men Ninja! Åååh vad jag blir trött på de där “laserpistolerna”! Du klarade dig från ögonskador åtminstone, hoppas hoppas jag?

  Samtidigt är det ju alldeles ferrrukketannsvärrttt spännande med fopollsmatchen, vi darrar i tofflorna (jag har tofflor, han har ingenting, inte ens ett par strumpor att darra i).

  Samt och: bryrejinte om offsajdregeln, titta bara på pojkarna som springer och sparkar och ramlar och förhoppningsvis gör mål — det där med mååål ser ju även du och kan bli jähätteglad/jähättedeprimerad beroende på vem som gör vad. Så. Fotboll är inte konstigt alls. (Jag kan offsideregeln men det hindrar mig inte alls från att glädjas åt pojkar som springer och sparkar och ramlar och … så vidare. Ibland taromavsej tröjerna också, fast dom inte får …)

 10. och

  Men Annika, jag är ju researchnörd, nu vill jag veta! Jag har inte bryttmigom i evigheter, NU vill jag reda upp röriga Wikisidan!

  Att killarna springer och springer är inte så spännande i sig, och de är ju inte direkt sexiga heller… Men men, jag ska offra mig och kolla. Sexigheten, alltså. I vetenskapens namn.

 11. PK

  Sparka sönder kakelugnen! (Var har ni den?)

 12. och

  Jag kan sparka av ett stearinjus. Hjälper det? Som stödjande åtgärd?

 13. Den viktigaste offsideregeln, och, handlar inte om var alla pojkarna/flickorna är när de har bollen vid sina egna fötter, utan om var den som får bollen är när en annan sparkar/nickar bollen till hen. Ingen anfallande kan springa ifrån alla i motståndarlaget och vara närmast målet, och så nån annan skickar bollen till hen. (Målvakten är den ena försvararen, i normalfallet). När anfallaren däremot redan har bollen får hen vara var hen vill.

 14. Tihii!

  Jag ändrar i en mening, och det slutar med att jag skriver javettefan vad. (Rinkebysvenska heter det väl inte längre, hoppas jag.) Usch, jag råkade skriva:

  “Ingen anfallande kan springa ifrån alla i motståndarlaget och vara närmast målet, och så nån annan skickar bollen till hen.”

  Men jag önskar att jag hade skrivit:

  “Ingen anfallande kan springa ifrån alla i motståndarlaget och komma närmast målet, och först då skickar nån annan bollen till hen.”

  **rodnar — hur mycket?**

 15. och

  Charmig Rinkebysvenska! 😉 Har Chomsky vägt in faktor “jätteivrig!” i sina meningsbyggnadsfilosofier?

  Tack, Annika! Ungefär det har jag nu efter timmars möda lyckats få in i huvet (en youtube-tutorial ingick också). Wikiteckningen var alltså FEEEL. Förklaringen som gavs i klippet till varför regeln finns, var att det blir så tråkigt annars, för då kommer bara en snubbe att stå klistrad vid målet för att ta emot passningar och göra mål. (Fattade jag rätt?)

  Hur är det nu med ritualerna i Eskilstuna – ska Lotten dels sparka kakelugn, dels går ut ur vardagsrummet? Blir första mattsen jag ser på år och dag, undrar om det får någon inverkan?

 16. och, jag tror att du börjar fatta, ja.

  (Sedan är det många täta situationer som måste visas i ultrarapid* för att alla ska se om killen/tjejen hann springa förbi innan passningen gick, och allt det där …)

  Samt — fniss åt “jätteivrig”. Det är ofta där jag hamnar när jag försöker tala om allt det jag vill tala om, och då blir det alldeles ratatouille.

  *Jag tycker att det är synd att ordet “ultrarapid” för “slow motion” håller på att dö ut.

 17. och

  Ratatouille! Elegant uttryckt.

  Om man låter filmen rusa i ultrarapid, blir resultatet slow motion… två fina begrepp

  Har f ö hittat knappen som reglerar bilden på TV:n, så att inte allting blir utdraget över fånighetens gräns. Hurra!

 18. Orangeluvan

  Åh! Chomsky!

 19. och

  “Två målchanser – en boll!” sa kommentatorn efter sex minuter. En chans var.

 20. Musiken verkar vara stark som en vuvuzelaorkester men mer varierad och melodiös.

 21. Jag har ett annat drama jag måste följa också. Bron utanför oss (Pysse och PK vet) ska lyftas bort inatt och imorgon natt. En stor kran som påminner om en rymdraket, fast gul, ska lyfta bort den.

  Just nu sker någon sorts svetsning borta i andra änden. Men rätt vad det är så brummar kranen och jag måste springa från dator och tv.

 22. 4:an ska ha spö! Han sparkade Zlatan!

 23. Mäh, ska bron bort? Ja, snygg var den väl inte – men praktiskt placerad om man kunnat åka på den!

 24. och

  Ja, det gjorde han! Och det är 17 vad portugiserna har lätt för att gå i backen. Och nyss sprang någon rakt på Isaksson.

  Jaha, jag hänger med i offsidelägena.

  Frispark. Larsson missade. Portugiserna liksom MYLLRADE.

  Tjatig låt i bakgrunden.

 25. och

  Jaha, nu kan man käka. Lotten, leeget?

 26. PK

  Det dom har, har dom ju här i Lissabon. Och det hade dom.

 27. 0-0 och man får väl vara glad att man får vara tacksam. Men det riktigt överraskande beskedet är väl att Island håller emot och det är fortfarande 0-0 även där, mot Kroatien.

  Japp, Pysse, det där var elakt. Fyran försökte faktiskt skada Zlatan.

 28. Orangeluvan

  Vet du att du refererar på norrbottniska?

 29. Den är Mycket praktiskt placerad.
  Det sägs att det finns planer på att ersätta den. Men med kommunekonomin i åtanke så anar jag att det är nån sorts lugnande repliker snarare än verkliga.

  Oj! Vad de gör svetsfyrverkerier! Och rätt vad det är så börjar träbjälkarna brinna och de får släcka med brandsläckaren.

  Just nu är det nog inget lyft inplanerat. Kranen är kopplad till den brosektion som de arbetar med, men kranmaskinisten sitter och läser.

 30. Den där fyran hade nog fått order.

  – Chutar Zlatan joelhos para que ele cai!!!

 31. och

  Nyss: – Det går…! Det går…! Det går inte längre än så…

  Nära mål för P, men icke.

 32. Hihi. Nu gick det förbi en på gatan med ett paket i famnen. Har väl varit på posten på coop.
  Något såg ut att lysa på paketet. Och rätt vad det var såg det ut som att ljuset ändrade sig.

  Aha!
  Den där någon gick och tittade på matchen!
  Den tekniken, den tekniken.

  På bron är det fortfarande svetsning som pågår. Fast bara på ena sidan, den andra är nog loss-svetsad.

 33. “Om vi förlorar, måste vi vinna när vi spelar mot dem hemma i Sverige på tisdag – när vi alls inte borde spela under tak på Nationalarenan (som inte heter så) utan faktiskt på Enskede IP i snöglopp.”

  Och om det blir oavgjort ikväll?
  Oavsett resultat ska det spelas i Sverige också alltså, eller?

 34. Förresten.
  Nån som kan förklara hur man både kan svetsa fast och svetsa loss?

 35. Jaha? Hur går det här då? Vi vinner förstås?

  Kan meddela att Staffan Rasjös samling med Baertling var mycket imponerande. Och att jag kanske förstår något mer av Baertling. Men också att han kläs på en massa tänk som jag inte tror att han tänkt.
  Ett plus är att han var kompis med August Herbin – och det kunde man liksom ana innan det blev offentligt, så att säga.
  Men, nej, mycket snack kring självklarheter. Att man kan se komplementfärger när man tittat på en målning ett tag och sedan flyttar blicken till den vita väggen vid sidan om är väl för sjuttsingen ett allmänt fysiologiskt fenomen och inget som är specifikt för Baertling?
  Nej, det var ingen fråga. Inte ens en retorisk sådan.
  Därmed inte sagt att jag inte kan uppskatta Baertling. Men hajpen. Nej, det blir lite för mycket.

 36. Cessi
  Man svetsar aldrig loss. Man skär loss. Med en skärbrännare som (också) använder acetylen och oxygen (syrgas). Man kan skära med vinkelslip eller kolelektroder också. Det gör man på ubåtsvarv när svetsfogarna inte klarar röntgenkontrollen.

 37. och

  Ronaldo sparkade på Isaksson! Fy bubblan! Det blev gult kort.

 38. och

  Fan! 1-0 till Portugal!

 39. och

  Du får sluta sparka kakelugnen, Lotten!

 40. och

  Varför bytte de inte ut Isaksson? Dumrar.

 41. Dieva

  Jag måste nog stödsparka i vår kakelugn.

 42. och

  Neeej! Rör inga kakelugnar!

 43. Än är inte bron loss, men de verkar ha tagit rast.
  Tack, SG.
  Fast jag vet inte riktigt om jag förstår själva skillnaden. Det är fyrverkeri vilket som och man eldar med samma saker.

  Fast man sätter till en metalltråd när man svetsar? Eller är det valbart?

 44. Dieva

  Ok, lugn och! Jag hann inte.

 45. Nej, Cessi. Det är inte samma saker. Det kan se så ut, men om du går nära så ser du att man har ett tunnare munstycke när man svetsar (om vi snackar gas, vilket är troligt) och ett grövre när man skär. Och inget tillsatsmaterial när man skär. Det brukar vara mera fyrverkeri när man skär än när man svetsar eftersom det bortbrända stålet sprutar ut från arbetsstället.

  Oj, missar fopollen. Måste kolla…

 46. och

  Intervju med, vad heter han, Hamrén? Han verkar ju helt bakom flötet (förlåt).

 47. Vad händer på tisdag, Lotten? Utom att du inte är arg längre?

 48. och

  Och Zlatan KLAPPAR OM Ronaldo. Humpfgrrrr.

  Justera målvakten, och gör sedan mål. Snygg strategi.

 49. BoAnders

  Orangeluvan: Vad exakt menas ned “norrbottniska”? Pitemål eller Överkalixmål… eller?

 50. Usch. Ronaldo ska man tjuvnypa, inte krama. Fjant-Ronaldo.

  På tisdag (när jag föreläser i Luleå och panikflyger till Malmö och precis hinner in på hotellrummet i tid) spelas Sverige-Portugal. Portugal får INTE göra mål på bortaplan för då är det nästan kört. (Bortaplansmål är finare än hemmaplansmål.)

 51. Bor du på Kramer? Där finns det kakelugnar i en del rum.

 52. Och nu har jag läst förra båset och upptäcker häpet att det pratas om svetsning redan där.
  Här har de fortfarande rast.
  Men jag tycker det verkar som att linorna ser rakare ut nu än när de började. Så kanske är de loss och så hänger bron i kranen medans de är och har lunch?

  (Där höll jag på att skriva lunsj, vilket ser norskt ut, vilket fick mig att tänka på ett SVT-program som heter “Normala galningar” som jag rekommenderar.)

 53. och

  Det var bra det, Dieva. Att du inte hann!

 54. OT från Radiohusets folklore igen: Av någon anledning som jag inte känner till, har Lasse Granqvist avslutat sitt samarbete med Radiosporten. [Nota bene: inte Sportradion. Den termen avskaffades för tjugo år sen]. Gissningsvis har det med hans övriga åtaganden att göra. Nåväl:

  Jag minns en långskank som en vinterkväll 1988 steg in in sportstudion med tefatsstora ögon och inte ens tålde den cigarrettrök som då var tillåten. Situationen var tajt, kan man säga: Sverige spelade en förmodligen viktig landskamp mot ?? i Volleyboll och var serve kunde vara den avgörande poängen. Vi låg mot nyheterna på hel timme, och jag hade inte bara referatet (Björn Fagerlind om jag minns rätt) att tänka på, utan även att banda –bokstavligen– varje boll så att den i händelse av matchavgörande kunde repriseras.

  Det var ett ideligt inspelande och uppspelande på magnetbandspelarna. Sen aviserade Björn nyheterna efter den avgörande bollens snabbrepris och jag fick tid att fråga den unge mannen vem han var.
  -Jag är ny programledare här, kom svaret.
  -Välkommen. Vi har sänt färdigt för kvällen, men vi ses nog igen.

  Det gjorde vi. Lasse och jag utvecklade med åren ett tajt och mycket produktivt samarbete trots att han inte började röka och att rökning sedemera förbjöds i Radiohuset.

 55. och

  Tror du att det var roligare förr på radion, LarsW? Torsten Ehrenmark (tror jag det var, annars Herman Lindqvist) skrev att det var kul att jobba med radio, det gick snabbt, man kunde improvisera, och stämningen var bra. Sedan kom tunguserna, sa han, och allt blev trist och allvarligt.

 56. Sådärja. 1–0 (man skriver hemmalagets mål först, tillägger jag för dem som inte vet) är faktiskt inte så illa, och vi, här, tyckte faktiskt att svenskarna var bättre — myhycket bättre! — än vi hade vågat hoppas. Till och med backarna var jähättebra!

  Men vad jag egentligen ville säga var att min andra hälft, efter att jag långt tidigare hade låtit undslippa mig att Lotten profeterat att Källström skulle bytas ut mot Anders Svensson i just den 77:e minuten, vill adla Lotten. ADLA!

  Som … överjordisk.

  Men det visste vi kanske att båsvärdinnan är.

 57. Vad blir jag då när jag adlas? Dame Lotten? Kusin med alla Sirar? Dubbad till oigenkännlighet?

 58. och: Det är fortfarande kul att jobba med radio. Det är till och med lättare och snabbare än förr tack vare ny –digital förstås– teknik. Dock kinkar det när det gäller medel, medverkande och publik. Ett program som Frukostklubben är otänkbart i dag. Det kräver för stora resurser. Det samma gäller även musikradion, som direktsänder åtskilligt färre egna konserter nu än tidigare.

  Själv höll jag på till jag närmade mig de sextio, då jag insåg att det kostade på för mycket att hålla den skärpa som krävs för modern radio. Jag bockade och tackade innan jag blev en belastning för mina redaktioner, och kunde varva ner innan jag tog pension i våras.

 59. Sirlointten … nä, det blev lite för invecklat, och som om vi ville äta upp dig.

  Jag tycker att Dame Lotten låter bra. (Och så tillkommer ju förstås att lotten — javisstja, Lotten — under vissa omständigheter får avgöra vem som vann, och vem som får spela mot vem. Det hela är faktiskt hur logiskt som helst!)

 60. och

  LarsW: Med all den här tekniken borde det ju vara jätte-enkelt att sända Frukostklubben? När TV sänder så mycket i den vägen, med åkande kamera över publiken (alltid denna åkande kamera!) och allting?

  Jag tror vi behöver Frukostklubbar och Karusellen och allt vad de hette! Fem unga tråkmånsar runt ett bord med lurar på öronen, ett vanligt koncept nu för tiden, är inte kul.

 61. och: Det gäller att ha pengar till teknik, medverkande och musiker. Nu har jag inte sett morgon-TV på år och dag, men jag förvånades storligen av att se morrontrötta band gäspa sig genom en låt eller två med tanke på vad det måste kosta.

  ‘Fem unga tråkmånsar runt ett bord med lurar på öronen, ett vanligt koncept nu för tiden, är inte kul’. Bara de inte är tråkiga, så kan det faktiskt vara kul. Tänk På Minuten som iofs är fyra tråkmånsar, men ändå. Nordengren i P1 har jag åsikter om, men andra uppskattar honom.

  Radion är för övrigt ett så pass billigt medium att den separata radiolicensen avskaffades redan på 70-talet. Den kostade mer att hantera än radiomediet gjorde.

 62. LarsW, just här är jag benägen att hålla med dig. Radioprogram som På minuten, Spanarna, Kino, Språket, Vetenskapsradion, Kulturnytt, och en mängd andra (jag kan räkna upp så många att jag redan har tappat andan) är så bra så att man skulle önska att det fanns tvångslyssning. Njaeeh … jag skojar. Men ändå. Det finns få teveprogram som når upp till den höjd många radioprogram har.

 63. och

  Jag tar tillbaka, det FINNS roliga människor kring bord – Spanarna, t ex. Samlar man rätt folk, kan det bli roligt. Jag tänkte mer på den här moderna sorten där alla låter som om de vore 16 fast de är 32 och bara tjafsar.

  Men – Frukostklubben, Med plommonstop och paraply, Räkna med bråk…. *suck*

 64. och

  Babel är för det mesta intressant, om vi nu ska prata TV. Annika – borde de inte lära ungar att lyssna på radio i skolan?

 65. Ökenråttan

  Trista jag kan inte hålla inne längre: sedermera!

 66. och

  ÖR: Är det någon som råkat glömma ett r? Visst heter det sedermera! 🙂

 67. och

  Läggdags.

  Om man läser genom de här kommentarerna i lugn och ro, är det som en surrealistisk teaterpjäs. Massor av samtal, omlott, mellan allsköns experter på varsitt område. Lottens bås som teater!

 68. Den här fopollen som dom spelade igår – var den viktig? Det verkade ju så tidigare. Men nu känns det som det inte spelade nån roll att Portugal vann. För nu kommer Sverige att vinna nästa match. Och det är alldeles säkert!

  Om Sverige förlorar, blir då även den matchen oviktig? Det är där jag har problem att förstå fopoll. Ändra verkar ha problem med off-side och hörnor, men det är ju ganska logiska och tämligen fasta regler som gäller där så det är ju bara att vara snabb i öga och tanke.

  Men detta med vikten av att vinna verkar svårare att förstå.

 69. och

  Den där bilden av svenska frisparksmuren ser väldigt kul ut, vad de väljer att skydda. 6 och 9 ytterst skyddar vad man tror de ska skydda, fast liksom lite diskret och host, jag bara råkar ha händerna där. 10 ser livrädd ut och skyddar även bröstet (vilket är bra om det funkar), medan Schlatan grabbar rejält tag både där nere och om näsan.

  Näsan? Eller snöt han sig bara i näven?

 70. Lotten blir ju självklart Kejsarinna av Portugallien när hon adlas.

 71. Vad bra att du lade märke till näsgreppet, och! (Jag är lika förtjust jag!)

  När vi nu förlorade, förvandlades den här matchen helt korrekt till en oviktig match. Om vi hade vunnit, hade vinsten varit OERHÖRT viktig.

  Ibland (ganska ofta om jag ska vara ärlig) övertygar jag mig själv vid förluster att vi förlorade med fit — som ett taktiskt drag alltså.

 72. och

  Men varför skriver inte DN i sitt referat av matchen ETT ORD om att Ronaldo sparkade Isaksson, och att Isaksson borde ha bytts ut? Är det någon sorts kutym?

  Och vad irriterande att de hela tiden kallar Zlatan för “stjärnan”.

 73. Hahaha! Vad står det på visitkorten? “Proffesionell armsvettsluktare”

 74. Ja, den där med armhålorna är rent obegriplig!

  Och så undrar jag över det där kontorslandskapet — hur går det till när de börjar och slutar? Det måste ju krävas oerhört sträng koreografi för att var och en ska komma till respektive från sin plats.

 75. “Hallå, någon, jag måste på toaletten!”

 76. Jaså minsann, på lördan blir internätet nerlagt. Maskor går i det. Små malar tuggar på det och lägger ägg i det. Och ingen sätter läderlappar (ha!) på dess armbågar.

  Nä, jag har inte heller något viktigt att anföra, jag bara hittade (av här ovidkommande anledningar) en så oerhört skojig firre och tänkte att jag kunde visa den. Den ser liksom liten ut men … Titta först på bilden, och läs sedan om hur tung den är!

  Nähä, roligare blir det visst inte.

 77. och

  Det var ju en kul firre som jag aldrig hört talas om.

  Sitter och ser film, men avbryter mig då och då och städar en bokhylla. Kul att hitta böcker man liksom tappat bort.

 78. Åh, städar bokhyllor. Nu fick jag … ja det var just det. Det vi skulle göra. Skulle ha gjort. Inbillar oss av vi redan för länge sen hade skullat gjortat, men nähädå.

  (Ja, jag känner mycket väl igen reaktionen “å fan, har jag den här boken, jag som trodde att jag måste köpa den”. Och ibland har detta inte skett i tid, och där står man med dubbletter som förvånar en fast de inte borde. Men ooh, inget svårmod alls, jag/vi ska rensa och gallra snart. Tjoho. Kan jag intressera någon? Många bra böcker söker goda hem, jajamensan.)

 79. Om några av de goda böckerna är flickböcker från före 1950 är det möjligt att intressera mig. Dock inte Kitty eller Sprakfålen, och inte allting annat heller.

 80. och

  Nu är filmen klar. Jag bara rengör av böcker och hyllor, sorterar inte ut något idag. Enkel process: Torkar av böckerna ovantill med fuktig svamp, lägger dem på bord i rätt ordning, svabbar hyllan, allt får torka, och så tillbaka igen. Men här mitt i stan tycks allt bli dammig igen på några dagar.

  Jaha, det var min spännande lördagsrapport. Champagne och dans på annat håll?

 81. Jag är fortfarande lite fopollsarg och dito besviken, men har jobbat av mig lite av irritationen genom att packa ner mammas hem i flyttkartonger, för DÅ kan man snacka om irritation.

  Det sägs att varje flytt förkortar livet med X antal år. Det tror jag stämmer – även när det inte är ens egen flytt:

  ”Titta, här är alla barnens mjölktänder!”

  Nu ska jag se på ett Doctor Who-avsnitt och dricka fuskchampagne.

 82. och

  Usch ja, jag vet hur det är med mammas hem i flyttkartonger. En jävla massa känslor är vad det är, ovanpå det rent fysiska slitet och RÖRAN runtomkring. Men tro mig, det fixar sig till slut.

 83. Dieva

  Jag har sedan 6-7 år HELA min mors bibliotek i vår bastu, det är väl sisådär 28-30 hyllmeter. Då hade jag inte tid att rensa och vete sjutton när jag ska hinna göra det. Men maken när en stilla önskan om att bastun ska tömmas så att den kan användas. Så jag får försöka ta itu med det …

 84. och

  Det känns nästan skönt att höra att det finns dunkla ostädade vrår även i andra människors liv.

  En flyttfirmechef jag pratade med sa att folk gör alla samma misstag när anhöriga går bort: De sparar allting, hyr kanske ett förråd och låter det mesta av grejorna bara stå där och kosta pengar och tära på själen tills de blir tvungna att sälja eller kasta till slut i alla fall. Sälj hela dödsboet med en gång! var hans råd. Behåll de tre-fyra saker du vet att du verkligen vill ha, och strunt i resten!

  Lättare sagt än gjort. Men det ligger något i det. Inte kan jag ge några råd, men det kanske är viktigare att du och maken får gona er i bastun, Dieva, än att din mors bibliotek förblir intakt?

 85. Vänta ett tag så lägger jag ut några bilder!

 86. … och i väntetiden kan jag ju påpeka vem det är Zlatan egentligen ser ut som på den där bilden däruppe. En av de coolaste av alla coooola!

 87. och

  Just det, han ser ju ut som en japan, inte en kines. Jag har alltid varit fascinerad av att japanska traditionella tuffingar tycker om att ha små söta hårknutar och rosetter.

 88. Nej men oj då — det är långt kvar till jul fortfarande, men i alla FALL —

  Lotten! Här är den perfekta julvisan för dig!

  (Man kan ju spara …)

 89. ANNIKA! TACK! ÅH!

  (Förlåt dröjsmålet med nytt inlägg. Jag blev ju alldeles till mig av Annikas länk.)

 90. En riktigt bra avslutning på dagen! Luvvd it.

 91. och

  Hur i hela friden hittar du så fina klipp, Annika? Intuition?

 92. The Internet Whisperer …

  Nä, jag bara ramlar omkring på små roliga ställen där folk då och då länkar till roliga saker, eller nåt. Och ibland slummar jag till och med på Fail Blog och sånt. Tja. Jag vet inte.

 93. Dieva

  Oh, vi har gjort oss av med mycket från min mors hem och fördelat annat mellan oss syskon men när det var dags för biblioteket blev det en nödutryckning för att tömma lägenheten innan det var dags för renovering.
  Det finns inget behov av att behålla biblioteket intakt men det finns böcker som jag vill behålla, det kräver tyvärr genomgång av allt.

 94. Alltså på firrens länk finns en liten film. Ser man den så förstår man preciis det tyska namnet: simmande huvud.

  Fantastisk julsång!

  Nu kommer jag också över i nya båset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.