Hoppa till innehåll

Om världshistorien vore ett filmmanus …

På något sätt hamnade jag i en fantastiskt rolig tråd om hur världshistorien faktiskt aldrig hade godkänts som filmmanus. Ni vet — vi kritiska filmtittare kollar på ”Scent of a Woman” och blir irriterade över att alla på slutet reser sig upp och ger stående ovationer.

– Gah! Precis som i ”Brubaker” – Robert Redford får stående ovationer av alla fångar. Och i ”Döda poeters sällskap” när alla applåderar Robin Williams! Tröttma! Kom igen, kom på nåt nytt!

Eller för den delen när alla tjejer envisas med att springa från tjuvarna med de högklackade skorna på.

– Ta av dig skorna, Pepper Potts! Vet du inte att du kommer att få jätteont i knäna?
– Ta av dig skorna, Pepper Potts! Vet du inte att du kommer att få jätteont i knäna?
Bara för att jag kan, serverar jag härmed en förstoring av Gwyneth Paltrows stackars fot.
Bara för att jag kan, serverar jag härmed en förstoring av Gwyneth Paltrows stackars fot.

Både Jack och Rose hade faktiskt kunnat få rum på dörren, Marty McFly hade inte kunnat fixa allt som skulle fixas, dynamiten uppfanns faktiskt så sent som 1864, vi hade naturligtvis inte kunnat höra alla människors tankar – och bovarna berättar ju inte för sina offer varför de har gjort som de har gjort så att Bruce Willis hinner fram i tid. Egentligen.

Men nu till världshistorien – här är några exempel på orimligheter som ingen filmproducent hade släppt igenom. (Jag har tagit min djefla noggranna historieman till hjälp när det gäller fakta.)

  • Under defenestreringen i Prag 1618 kastades två guvernörer ut genom jättehöga slottsfönster eftersom de hade brutit mot religionsfriheten. De föll handlöst 20 meter, landade i en stor dynghög, borstade av sig skiten och gick oskadda därifrån. Var det månne för att klara PG12-gränsen?
  • Hannibal följde aldrig upp segern vid Cannae 216 – världshistoriens mest lysande seger som alla fältherrar och lajvare har studerat och analyserat sedan dessVar var producenten till denna kassako – ”Hannibal Returns”?
  • Bysantinska riket – en himla seg storfilm som borde ha klippts ner. Man fattade att det var kört redan på 800-talet och ändå fortsatte filmen i nästan 600 år till. Lite som Gladiator, om ni frågar mig.
  • Gustav II Adolf – Lejonet från Norden– är som en bisarr revenge-film där hämnaren kommer till Tyskland 1630 och dör som  1632 – 16 år innan filmen är slut. Bara för att det ju funkade i Psycho kan man inte bara sno idén. Skriv om!
  • Belägringen av Belgrad klår till och med Polisskolan vad gäller uppföljare.
  • Harald Hårdråde är alldeles för overklig – han är med i slaget vid Stiklastad, blir officer i väringagardet i Konstantinopel, blir sedan kung i Norge och slåss slutligen vid Stamford Bridge så att Harald Godwinson förlorar slaget vid Hastings. Bruce Willis-klass på honom alltså.
  • Magellan – nej, här måste vi stryka. De seglar alltså ut på Stilla Havet efter att ha passerat Magellans sund (som dessutom heter Magellans sund!) och tror att det ska ta 3–4 dagar att nå Kryddöarna och så tar det 3,5 månader. Visserligen hittar de de pluttesmå Guam-öarna – men mitt i denna väldiga vattenmassa måste de ju i så fall ha haft en osannolik tur. Nej, helt osannolikt är det.
– Skulle Konstantin XI ha sett ut sådär? Nejnej, här måste vi ha någon som sköter castingen bättre!
– Skulle Konstantin XI ha sett ut sådär? Nejnej, här måste vi ha någon som sköter castingen bättre!

Här finns inspirationskällan. (Enjoy – men den är relativt svårläst.)

Share
Publicerat iBloggen

56 kommentarer

  1. Mitt i förvirringen och i viss mån förtvivlan över fakturor från Google (mellan 1500 och 2800 kr/månad sedan juni) söker jag lisa i Lottens blogg. Och Lisa fick jag. Hur fanken klarar du av alla dessa inlägg? Du som ju ska spara dig till Julkalendern? Tack i alla fall.

  2. Jag testar ett nytt sätt att få Praktiska Saker gjorda: en halvtimmes praktiskt arbete på morgonen/förmiddagen, och sen får jag läsa Lottens blogg. Det kan tänkas fungera. Åtminstone under november månad.
    Det ingår i Operation Gör Verkligheten Mer Lik Ett Spel. Jag har just läst den tankeväckande boken ”Reality is Broken” av Jane McGonigal.

  3. (Jag har sett nåt om världshistoriens plot holes, frågan är om det är just detta jag har sett … och vad det är krångligt att trassla sig igenom …)

    Är inte Titanic egentligen Vasa 2? Vindpust, isberg same same.

  4. Precis, Annika, alldeles rätt. Titanic är ju faktiskt jättelöjligt: varför skulle det nödvändigtvis stå ”osänkbart” i manus? Det hade ju redan Vasa använt.

    Och det där med att hitta Vasa — va? Om ingen har hittat båtskrället på drygt 300 år så är det väl inte särskilt troligt att Anders Franzén skulle lyckas på bara två år och att han först avfärdade en där mystiska, stora kullen under vattnet som simpel sprängsten som bara var i vägen.

  5. (Jamen förresten, Belgrad heter ju vad trakten brukar vara förutom Ä, men den bokstaven finns bara i norra Europa så det är inte konstigt.)

  6. Verklighet som skulle blivit underkänd – eller klassad som science fiction:
    – Han föddes som son till en fattig läkare
    – sporadisk utbildning.
    – 1569 i Rom och arbetade för kardinal Giulio Acquaviva.
    – menig till sjöss, deltog 1571 i slaget vid Lepant0
    – skadade armen som fick amputeras
    – kallades därefter El Manco de Lepanto
    – tillfångatogs vid hemfärden av algeriska sjöpirater
    – fick sitta fängslad i Alger i 5 år
    – spannmålskommissarie i Sevilla under utrustningen till Stora armadan, och var därefter kronofogde
    – i ett gäldfängelse skrev han den första delen av Don Quijote, som utgavs 1605
    – dog samma datum som William Shakespeare =en 23 april 1616,
    MEN
    INTE samma dag

  7. Nu har jag grubblat på mig huvudvärk över detta.

    Samma datum (23 april 1616) men inte samma dag? Det enda logiska svaret är att det ena är B.C. och det andra är A.D. Men så kan det ju inte vara eftersom Cervantes bevisligen levde i hyfsat modern tid.

    OK, om någon av dem dog på dagen och den andre på natten så kan det möjligen funka. Men så spetsfundig kan man väl inte vara i Viken? Möjligen i Åstorp eller Eslöv, men inte i Viken.

  8. Glesa Louise som skriver så glest is back!

    Pompejis utbrott tycker jag för övrigt var lite väl grymt och onödigt brutalt, om man ser till filmmanuset alltså. Rent av spekulativt.

    Nu ska jag strax kliva av på Arlanda och ta mig per flyg till Luleå. Adjö, världen! (Det känns så varenda gång jag ska flyga.)

  9. @Glesa Louise
    Du är tydligen gles men KORREKT
    ”William Shakespeare och Miguel Cervantes har samma dödsdatum den 23 april 1616, men de dog inte samma dag på grund av att Spanien vid denna tid hade gått över från den julianska kalendern till den gregorianska, vilket Storbritannien gjorde först 1752.”
    Sverige ändrade 1753, Ryssland först 1918. ”Oktoberrevolutionen”
    utbröt 7 november 1917 (NS) i Sankt Petersburg och 12 november i Moskva.

  10. Enannanchrister

    Är jag först? Hannibal: snälla, visst var det väl parallellslaget med dubbel omfattning? På bägge flankerna gör kavalleriet en kringgående rörelse, driver bort fiendens kavalleri, hugger in i fiendens infanteri bakifrån, medan det blåa infanteriet (di snälla är alltid blåa) hugger in framifrån. Jag tror att jag lärde mig detta från Frans G Bengtsson, om jag inte ljuger.
    Christer (en annan)

  11. Oj, någon mer än jag som förirrat sig in på den inspirationslänk som Lotten bjuder på i slutet av inlägget? Där kan man bland mycket annat ta del av det tal som Nixon skulle ha hållit om Armstrong och Aldrin hade dött på månen 1969.

    Det är ett rätt dåligt tal och där finns en mening som ger mig rysningar: ”For every human being who looks up at the moon in the nights to come will know that there is some corner of another world that is forever mankind.” Det har jag faktiskt aldrig tänkt på, men om månen hade varit begravningsplats för de första månresenärerna hade det nog påverkat hur jag ser på den.

  12. Örjan

    Välkommen Glesa Louise!
    Aldrig noterat ditt namn tidigare, men tydligen känner Lotten igen dig.
    Hoppas du stannar kvar som kommentator på sidan, även efter att advenskalender är slut.

  13. Imorgon ska jag äntligen ut och kolla hotellstandard igen! Ringrostigt är det, jag kommer inte vara särskilt kritisk. Godkänner kanske till och med fisljummet tevatten och sur mjölk i kannan på bordet. Hujedamej.

  14. En mörk vintereftermiddag när barnen var 3, 3 och 5 år fick dom se den fulla månen och blev alldeles vilda: ”Mamma, mamma! Titta! Vi ser jorden!”

  15. Å Pysseliten, det måste du brodera i korsstygn på en bonad. Nej, på tre bonader, menar jag! Och sedan ge dem till barnen på det där sättet som liksom tvingar dem att ha gåvorna framme också.

  16. Fate has ordained that the men who went to the moon to explore in peace will stay on the moon to rest in peace.
    These brave men, Neil Armstrong and Edwin Aldrin, know that there is no hope for their recovery. But they also know that there is hope for mankind in their sacrifice.
    These two men are laying down their lives in mankind’s most noble goal: the search for truth and understanding.
    They will be mourned by their families and friends; they will be mourned by their nation; they will be mourned by the people of the world; they will be mourned by a Mother Earth that dared send two of her sons into the unknown.
    In their exploration, they stirred the people of the world to feel as one; in their sacrifice, they bind more tightly the brotherhood of man.
    In ancient days, men looked at stars and saw their heroes in the constellations. In modern times, we do much the same, but our heroes are epic men of flesh and blood.
    Others will follow, and surely find their way home. Man’s search will not be denied. But these men were the first, and they will remain the foremost in our hearts.
    For every human being who looks up at the moon in the nights to come will know that there is some corner of another world that is forever mankind.

    Själv tycker jag inte att det hade varit ett dåligt tal, om det hade behövts, Karin. Hur många tal genom historien har f.ö varit utan grammatiska fel?

    Annars anser jag att Dunkerque 1940 är ett riktigt jämrans plothole. Ett helt obegripligt marsch upphör räddar hundratusentals britter från fångenskap och ger dem möjlighet att spöa Rommel i nordafrika.

  17. Lars W. Jag har problem med följande: ”These two men are laying down their lives in mankind’s most noble goal: the search for truth and understanding.” Hur då?

    ”In their exploration, they stirred the people of the world to feel as one.” Men om det nu främst var en prestigekamp mellan öst och väst, hur bra funkade det då som enande symbol?

    Jag kanske är yrkesskadad bara, men för mig låter det lite ogrundat, det hela.

  18. Amazonerna är bra, och.

    Annan kul tjej: Boudica/Boudicca/Boadicea*. En av grundförebilderna till alla ”chicks in chainmail” (Xena!). Om henne vet jag en rolig sång också (Horrible Histories finns numera som teveserie, men i åratal har den funnits som böcker för typ mellanstadiebarn — vi har några och de är skitroliga, varför de står på toaletten såklaaaart.)

    * Stavning tydligen mer eller mindre efter eget huvud, då ”Boudica” är stavningen i rubriken på wiki-sidan, medan samma sidas adressrad har ”Boadicea”. Sådant finner jag synnerligen lustigt!

  19. Viss ökad förståelse för rymdfysik förde månresorna med sig.
    Och visst kunde man från det upphöjda observationsläget söka sanningen om jordens form – en glob och inte en platt skiva.

    Kanske bäst att placera en Majlis här.

  20. Flygplanet höll och nu har jag både gått promenad och druckit te i Luleå.

    Det är verkligen roligt att läsa era förslag — jag kom på mig själv med att gå omkring och tänka på ämnet hela tiden.

    – Vaddå? Riva hela innerstan i Stockholm? Hus som inte är trasiga? Men varför? Det hade befolkningen bombis aldrig gått med på. Ta något mindre och diskretare — de där träden där borta i Kungsträdgården kan man väl fälla utan att det händer nåt?

  21. Talet, som knappast skrevs av –men väl godkändes av– Richard Millhouse själv, var i beredskap utifall att de bägge hade blivit strandsatta på Månen. Semantiska detaljer får du spåra upp skrivarna och fråga dem om. Jag återgav talet som historiska källor har vaskat fram det. Själv tycker jag att det hade varit värdigt värre, oavsett en floskel eller två.

    I ett sådan situation hade det kalla kriget säkerligen pauserats i ett läge liknande det på västfronten julen 1914.

  22. Dieva

    Jag tycker att det var himla praktiskt att det låg en dynghög under fönstret som guvernörerna åkte ut genom. Annars hade de knappast kunnat borsta av sig och gå vidare. Påminner starkt om några av de fyra musketörernas äventyr. Så det hade nog kunnat godkännas av Hollywood, under förutsättning att manuset kan klassas i genren komedi.

    Sen kan jag bli lite avundsjuk på Buzz et al. Vilka brukar få möjligheten att läsa sin egen eulogi? Nyfiken är man ju.

  23. Skulle man verkligen ha tryckt på pausknappen för skadeglädjen i Sovjetunionen om det hade gått år pipsvängen på månen för USA?
    Det är en vacker tanke LW. Låt oss förenas i hoppet att det kunde ha varit så… (Men som gammal talskrivare är det just det där med en floskel eller två som gör mig fundersam.)

  24. Det är den andra grejen som gör mig fundersam, Dieva. Ingenting, absolut ingenting handlar om dem som personer. Det är väl det minsta man kan begära om man nu offrat sig för sitt land och för moder Jord och jag vetintevad: att någon talskrivare bemödar sig om att ta reda på någon liten personlig detalj.

  25. Jag är förvissad, Karin. Dels har jag aldrig sett skadeglädje förekomma under åren i den berömda Rymdkapplöpningen, och dels så hade det här varit alldeles för stort att racka ner på. Vanligt folk i de bägge länderna var förvisso engagerade i den egna ansträngningen, men kände nog tillsammans för hela grejen:

    Rymden.

  26. Nu är det ändå dags för en annan fråga om själva bloggposten. Okej, Konstantin XI bar (vid högtidliga tillfällen) en skojigt bolltrind mössa/hatt/tiara/krona med en knopp på (jaja, det var säkert en juvel men den ser ut som en knopp). Vad jag undrar är om det är huvudbonaden som har nedhängande pärlsnören, eller om Konny har en cool och i nutid välsedd frisyr (småflätor med påträdda pärlor). Jag lutar åt det senare (för pärlor trädda på håret är en gammal god tradition på olika ställen i världen; jag undrar om inte redan babylonierna hölls med sånt) men är min själ inte säker.

  27. Tal till nationen, kanske hela världen. Blir inte personliga detaljer lite smått fåniga då?

    Som att: ”Buzz var väldigt förtjust i sin lilla pudel, som nu sörjer sin master. Och så läste han gärna naturpoesi. Och, jag höll nästan på att glömma, han älskade förstås in familj över allt annat på Jorden – och på Månen”.

    Nej, jag tror inte att personliga detaljer hörde hemma i det där talet. Det skulle, vid behov, ha hållits lite mera privata ceremonier, och där kunde sådant platsa.

    Är det någon som känner till om det fanns färdiga tal för Challengeroffren? Eller hur talen lydde när de blev skrivna?

  28. Den värsta plotfailen med defenestreringen i Prag är väl att de BORSTADE av sig dyngan?
    Nån som försökt?
    Nån som lyckats?
    Den dynga jag lyckats få på kläder och skor har varit tvungen att tvättas bort. Med såpa och rotborste.

  29. Det talas hela tiden om en dynghög.
    Visst kan det väl tänkas att man placerat en sådan, om för mänskliga eller animala fekalier är okänt för mig, intill väggen i borgens centrala delar. Men troligare är väl att det varit en allmän sophög aka kökkenmödding?

    Ekonomibyggnaderna placerades vanligen en bit från en anläggnings ”herrskapsdel”, åtminstone i mera avancerade sammanhang. Och dit måste nog Pragborgen räknas.

    Forskningsuppgiften är alltså att ta reda på vilken typ av hög det handlar om. Fekalier, köksavfall, sopor, skräp?

    Jag har inte haft någon framgång i forskningen. Det beror nog mest på att jag inte är så bra på polska språket. Men jag snubblade över klassificering av avföring. Där förekommer det ett antal ”hemgjorda” system. Det är först i mycket modern tid som the Bristol Stool Scale introducerats. Den verkar användbar och verklighetsanpassad och är inte det aprilskämt jag först trodde mig ha råkat ut för.

    Jag önskar er alla en god morgon med god frukost och en vällyckad sittning med BSS 3 eller 4!

  30. Det största problemet med van Allen var nog att det är fullt med laddade partiklar som kunde skada elektroniken ombord. Det fixades genom att stänga av och kortsluta antenner och annat som kunde fånga upp laddning.
    Strålningen i rymden som sådan är en större risk än den förhöjda alfa-strålningen i van Allenbältet.
    Och, om vi ska prata risk, så var nog själva resan den STORA risken. Framför allt osäkerheten om det skulle gå att komma hem till Jorden igen.

  31. Örjan: Det är bara Wikipedia som säger 15 meter till dynghögen — andra källor (med olika mätsystem) är överens om 19–21 meter. (Även om inte längden har någon betydelse.)

  32. Det bär mig emot att publicera ett nytt inlägg eftersom ni då kommer att lägga detta fantastiska ämne till handlingarna.

    Och ikväll är det fopoll, det vet ni va?

  33. Ökenråttan

    SG: Men man kände inte till van Allen-bältet, då när den påstådda månlandningen skulle ha ägt rum.

  34. Varifrån har du fått den uppfattningen?

    Jag kände i alla fall till dem någon gång i början av sextiotalet. Och jag tror att NASA var något bättre underrättade än mig.

    Förklaring?

  35. Den som till äventyrs tror att månlandningarna är en bluff kan viga 13 minuter åt den här videon, där S.G Collins påvisar att det var tekniskt omöjligt på 60-talet att fejka de långa TV-sändningarna från färden. Den tidens TV- och inspelningsteknologi räckte helt enkelt inte till.

    Hade man filmat sekvenserna och lagt ut dessa filmer som direktsänd video, så hade detta omedelbart skärskådats.

  36. Problemet är att bara det ena lägret kan ha rätt.
    Och jag vet att resan gjordes. Att det inte finns några tvivel.
    Det lämnar oss med den inte alls roliga slutsatsen att du har fel.
    Låt oss kalla dig för La Traviata, så känns det lite bättre. Då kan du ju föras tillbaka på den rätta vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.