Hoppa till innehåll

Chaplins pojke – snart 100 år

”Chaplins pojke” (som hade premiär 1921 men filmades redan 1919) visades igår på SVT. Jag skulle bara gå förbi tv:n, men stannade till för att kolla i fem minuter. Tio minuter. Ah, en kvart. Sedan, alldeles strax, skulle jag hänga en tvätt och kolla var jag hade förlagt barnen. Om en liten stund, sa jag och fortsatte att titta.

Och plötsligt hade det gått en timme. Jag antar att ni också vill se?

Den här Youtube-versionen har tyvärr inte musiken pålagd och är lite längre än den som Chaplin själv redigerade och klippte ner i början av 1970-talet, men va tusan – kolla ändå. (Eller klicka här – på SVTplay finns den nedkortade att se till den 7 juli.) Den är så vansinnigt bra. Ha i bakhuvudet att det hände en farlig massa i Chaplins privatliv under denna tid:

 • Chaplin var ledsen och bekymrad för han han låg i skilsmässa från Mildred Harris.
 • Charlies och Mildreds gemensamma son hade relativt nyligen dött, blott tre dagar gammal.
 • Mildred sades ha ihop det med Alla Nazimova, som sades vara ”gift” (förmodligen ett konvenansäktenskap om det alls var ett äktenskap) med Charles Bryant.
 • De efter hand framkallade filmerna från inspelningen smugglades i kaffeburkar till ett hotellrum där filmen redigerades i hemlighet tills skilsmässan från Mildred var färdig eftersom hon sades vilja roffa åt sig allt.
 • Charlie blev förälskad i en av tjejerna som spelar ängel i en dröm mot slutet av filmen … och gifte sig senare med henne. Deras stormiga relation gav Vladimir Nabokov inspiration till ”Lolita”.

Pojken (alltså the kid) spelades fullständigt otroligt väl av lille Jackie Coogan, som växte till sig och blev Onkel Fester i Familjen Addams.

Vi ska alla den vägen vandra och tappa håret, bli hålögda samt suga på glödlampor.
Vi ska alla den vägen vandra och tappa håret, bli hålögda samt suga på glödlampor.

Den man som i filmen ovan efter 54:33 försöker ficktjuva i sömnen, är Jackie Coogans pappa på riktigt – och på riktigt den skurk som fick lille Jackie att fälla äkta tårar eftersom han hotade honom med barnhem om han inte grät när Chaplin bad om gråt. När Jackie Coogan blev lite äldre, stämde han sin mamma och styvfar, som hade snott alla hans inkomster – och fick dessutom rätt. Hans liv innehöll en hel del annat –

 • en av hans kompisar blev kidnappad och mördad och när han var 20 år
 • han var ende överlevande en bilolycka där både hans bästa vän och nyss nämnde pappa dog
 • han var stridsflygare under andra världskriget
 • Betty Grable var hans första fru.

Ojojoj vad de gifter sig och skiljer sig och krånglar till livet, di där konstnärliga typerna.

Share
Publicerat iBloggen

49 kommentarer

 1. Malin Lindqvist

  JAAAA, den är verkligen så fantastiskt, vansinnigt bra, och jag har inte sett den på år och dag!!
  Min pappa skrattade sig svagsint när han mindes detaljer ur filmen, som när han väljer mellan fimparna i cigarettetuiet, eller bläddrar i pannkakstraven.
  Far såg den när den hade premiär här i Sverige och så fort han fick tillfälle såg han om den.
  Man kan utgjuta sig länge om allt som är bra, men var och en får upptäcka det själv.
  Jag kommer dock att tänka på en replik ur ’Singing in the rain’, fälld av den gamla stumfilmsaktrisen:
  -Sound, we didn’t need sound. We had faces, we had hands!

 2. och

  Fantastisk film. Som nästan allt han gjorde.

  Men som karl var han förfärlig. Lilla ”Lolita” var bara tolv år när hon gjorde filmen ochChaplin var var den som stormade. (Mildred var väl hela sexton när hon råkade på honom.) Lolitas mamma hindrade förförelsen. Han lyckades till sist när hon var fjorton- femton, gjorde henne med barn, kallade henne en ”mexikansk hora”, tvingades gifta sig med henne (hon ville inte), hotade henne med pistol och bedrog henne till höger och vänster, bland annat med tidningsgiganten Hearsts älskarinna. När hon till slut kom loss hade hon psykiska problem.

  De fick två söner, Charles (som tog livet av sig) och Sydney (framgångsrik skådis). ”Lolita” skrev en självbiografi som jag läst, jag har läst sonen Charles’ också. Och en väns biografi över CC. CC var f ö även gift med Paulette Goddard – det gick helt OK men tog slut – och förstås Oona O’Neill.

 3. och

  Och hääär ser man Charlie, Marlon Brando, jättepolaren Jerry Epstein (han med boken) och (med ryggen till) sonen Sydney Chaplin under inspelningen av ”Grevinnan från Hongkong”.

  Sydney var från början en rolig, fet kille som spelade på fria teatern the Circle i LA med Epstein, men sedan bantade han ner sig för att bli tjusig och förlorade, enligt Epstein, inte bara kilon utan även sin charm.

  Det här var kul! Mera Chaplin! Mera film!

 4. och

  Sorry – glömde att Sophia Loren är med på bilden också. Chaplin sa åt henne att inte använda så glansigt läppstift, ”du ser ut som om du ätit sill”, och hon log och sa ”men det ska jag natuuurligtvis inte!” och så gjorde hon det ändå.

 5. Ack, jag var ju inte inomhus när den visades utan satt i ett partytält med en tredjedel av byns invånare. Vilket ju var trevligt, men Chaplin blev jag utan.

  Skum typ. Många stora konstnärer var/är skumma typer.

  (Fast inte alla — jag minns fortfarande med värme en gång när komikern och estradören Ronny Eriksson satt i något program och förklarade att han inte alls hade blivit komiker för att kompensera en smärtsam uppväxt. Någon sådan hade han nämligen inte, påpekade han, och avslutade med ”trygghet, trygghet är min arvedel”. Varför jag nu kom att tänka på det.)

 6. Ökenråttan

  Chaplin hit och Chaplin dit; vi har nyss sett Zlatan! Nåra kvarter från vårat hus. Han är verkligen LÅNG men inte särskilt krallig, vilket vi trodde. Han ser så STOR ut på plan. Min svåger frågade om jag bad om Z:s autograf på mitt lår, men det missade jag …

 7. och

  Men Zlatan ser ju inte särskilt mysig och trevlig ut? Och lär inte vara det heller…

 8. och

  Pysseliten: Men hjälp! Kändisspanarsajt! – och utan direktbilder!

  Oj, så många kändisar man aldrig hört talas om… Men Vanna Rosenbergs lilla unge såg väldigt kul och positiv ut!

  Själv såg jag minsann Carin Götblad i sommarklänning, med barn och barnbarn (gissar jag), igår. Två barn plockade blommor vid vägkanten.

 9. Jag har sett Tåström med barnvagn och Gurra G med eljuljusstake under armen och en prinsessa i varje hand (men de var små, typ i prinsessåldern). Och det var länge sedan.

 10. Jag räknar bara mitt möte med Maud Adams som ett riktigt kändismöte:
  1. Hon spelade in film i vackra haremskläder (sultankläder?)
  2. Det var i Istanbul.
  3. Jag frågade innan om jag fick ta fotografera henne,
  4. på engelska, för jag kände inte igen henne.

  (Min mamma berättade att det var Maud Adams när vi kom hem och hon fick se bilden.)

 11. Jag har suttit bredvid Christer Glenning på en bänk på
  Postens företagscenter på Björksgatan i Eskilstuna.
  Det bör ha varit någon gång under hösten 1997.

  Sedan så en gång såg jag både Putte Wickman med fru
  på Dramaten i Stockholm. Johan Rabeaus var även han med
  i publiken på den föreställningen. Rabeaus kom dessutom
  försent och mittenplats hade han också.

  Jag kommer inte ihåg vilket år det var men jag tror
  det var 1996. Det var i alla fall en skolresa på gymnasiet.

  Senaste kändisen jag såg var El Zorro som jag såg på Hemköp Smeden.
  Det var nog 2 veckor sedan eller så.

 12. Ökenråttan

  och 16.41: Mysig och trevlig är inte allt … Nåra måste kunna sparka boll också, såre blir nåra mål.

 13. Örjan

  Kändisspaning!?
  Jag har mött Lotten! Någon i båset som inte gjort det ännu?

 14. och

  Kändisparty? Utan att vara båsvärdinna det minsta lilla? Här pratar man om Johnny Depp och allting, och inte minsta reaktion!

 15. Depp, Pitt, jag är sååå ledsen att jag aldrig lär mig koppla rätt namn till rätt ansikte! Båda är å andra sidan både bra och snygga, så det spelar kanske ingen roll?

 16. Örjan

  LL99 Visste/förstod Lottensällskapet att det var LL99 de sprang förbi? I så fall räknas det i allra högsta grad.

 17. och

  Det räknas nog även om kändisen inte kände igen (eller hann känna igen) kändisspanaren!

  Är inte Pitt lite roligare med sina sex ungar? Han gillar kaoset i huset, säger han. Dessutom verkar ungarna vara vansinnigt olika, också kul.

 18. Förlåt! Jag har suttit i hakkes sommarstuga idag och kört bil och övningskört med Tjugoettåringen och sedan fick datorn hicka och ville uppdatera allt som uppdateras kan och då lät jag den göra det utan sladd och då gav den upp livskrafterna samtidigt som telefonen också dog och utan el i tre timmar försmäktade jag … till nu.

  Tänk ändå att Chaplin skrev ”Smile” och att Zlatan går omkring på stadens gator och torg med alla sina 196 centimeter.

  Och förresten vet ni väl att har man nämnt Pitt och Depp, så måste man dra till med en jämförelse med Pegg. (Simon that is.)

  Och nu måste jag be om ursäkt även i integralbåset. Hjälp vad det är full fart på alla hörn här!

 19. ”Jag har suttit i hakkes sommarstuga idag och kört bil” — man får så många bilder för sin inre syn.

  Kändisspaningar har jag ont om då jag sorterar bort t.ex. Bok- och biblioteksmässan där jag har spanat massor, men de är ju liksom där så det är ingen sport. Men jag har sett Margaret Thatcher stiga ur en limousin i London en gång, av en ren slump. Vad kort hon var!

 20. pärlbesatt

  Min bästa kändisspaning är att ha suttit i häkte med Marika Lagercrantz, Chris Torch (kändis i vissa kretsar) och Jonas Gardell, efter ockupationen av Storbritanniens, Italiens och Västtysklandsambassader. Mycket preskriberat! 🙂

 21. Malin Lindqvist

  Men Marika Lagercrantz var med och ockuperade kvarteret Mullvaden, och sjöng i Mullvadsoperan, när det begav sig, så hon kanske har gjort en massa roliga hyss, och lydigt ocivilt och så där.

  Jag har kört Alexander Skarsgård i min nattbuss, men det var IN mot stan, så det var i stort sett inga andra passagerare med. Han satt bredbent längst bak och tackade för skjutsen när han gick av.
  Skjutsen? Jag tog betalt av honom, som av andra. En skjuts är väl gratis?
  Som mycket liten var jag ombord på Wallenbergs segelbåt, Refanut, som låg i Saltsjöbaden.
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHjNd5aQUsMUtfgfrES0QMNXesQuJV5OFj0gn96kTS5IVxNAhX7Q

 22. och

  Jungfrulig och alldeles ohäktad. Demonstrerat har jag gjort, men aldrig ockuperat någonting. Minns inte just några kändisar i demonstrationssvängen, Tror det kanske varit en och annan kändis hemma hos mig när jag tänker efter, så där fem stycken kanske (ingen av dem Brad Pitt), och några till på andras fester – målare i de fallen – om kända konstnärer räknas, alltså?

  Nu har man suttit uppe till ett igen, man är inte klok. Somnade till filmen The Master, som f ö har världens sämsta bakom-kulisserna-film som bonus, undvik.

 23. Ökenråttan

  Ja, har vi nu glidit över till att kändisspotta så kan jag redovisa att vi såg Foppa med barnvagn och allt häromveckan.

 24. Christer

  Jag har sovit i Titiyos säng (själv var hon inte hemma).
  Och så har jag kompat diverse kända sångare.

 25. I tjänsten (på Sveriges Radio) har jag genom åren träffat hur många kändisar som helst, men detta räknas inte tycker jag. Utanför tjänsten kan jag inte påminna mig någon. Fast nu när jag har tagit pension så kanske faktum att jag igår träffade Radiosportens Bengt Skött på Konsum räknas?

 26. Jag tycker synd om alla de otaliga kändisar som inte kan skryta med att ha träffat yours truly. Men än finns det hopp för dem.

 27. och

  Bang! kom jag just på. Jag har sett Bang på fest, i Bohuskofta och allt! Och engelska drottningen live, dock ej på fest. Hon är pytteliten. Och Lena Nyman. Hon var ännu mindre.

  Fast superkändisarna lyser med sin frånvaro i mitt liv. När jag varit i USA har de minsann suttit inomhus och kurat så att jag inte kunnat se dem.

  Var ÄR Lotten? Har hon inte parkerat hakkes sommarstuga vid det är laget?

 28. Här!

  Jag har aldrig åkt med m/s Lotten, men borde verkligen!

  (Jag har inte dött eller så, jag har bara flängt och haft mig. Nu måste jag skriva frågor om Sörmland till radions frågesport.)

 29. ”Vårt uppdrag är i behov av att hjälpa människor.”
  Hm, lilla lånebolaget, ert behov är nog en bättre översättare.

 30. pärlbesatt

  Vad kan det ha varit… 1982-83?

  Det borde gå att googla, det var mot utplacering av kryssningsmissiler (Pershing II). Jag var inte särskilt utan med mest för att jag var betuttad i nån och det var spännande (jmf Husby…).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.