Hoppa till innehåll

Att försmäkta i Österforse

Jajaja. Vi har nyss vunnit VM i ishockey och det är alldeles jättekul och fantastiskt trots Daniel Sedins jättelårkaka som Justin Matthias Bieber orsakade, men si jag är ett under av simultanförmåga som kan planera en tiotimmarsresa till Jämtland så att jag får uppleva jättemycket och samtidigt hinna fram nästan lagom till nedsläpp.

Eller … who am I kidding. Jag har inte varit med om någonting, nästan.

För det första är jag alltså inte särskilt långt hemifrån: sex timmar hade det tagit om jag hade kört bil. Men tåg, tåg, buss och buss tar sin tid. Särskilt om man fastnar i en halv evighet Österforse, som ligger åt fel håll.

Ni ser … från Sundsvall mot Sollefteå, men man måste stå i drygt två timmar i Österforse för att få åka tillbaka och ner till Bispgården – vilket bara tog 20 minuter (på en 90-väg utan vägren, så jag hade inte kunnat gå dit).
Ni ser … från Sundsvall mot Sollefteå, men man måste stå i drygt två timmar i Österforse för att få åka tillbaka och ner till Bispgården – vilket bara tog 20 minuter (på en 90-väg utan vägren, så jag hade inte kunnat gå dit).

Men vi tar det från när jag klev av bussen där i Österforse. Ensam. Så himla ensam. Där stod bara jag och min rullväska.

Hejdå tryggheten i bussen! (Eller vaddå trygghet, busschauffören visst knappt var han var eftersom han hade blivit blixtinkallad och aldrig brukade köra den här sträckan.)
Hejdå tryggheten i bussen! (Eller vaddå trygghet, busschauffören visste knappt var han var eftersom han hade blivit blixtinkallad och aldrig brukade köra den här sträckan.)

 I båset hade jag fått veta att hållplatsen som heter ”Österforse kiosk” nog inte var ens en kiosk. Men hur illa kunde det egentligen vara?

Jo, till att börja med hette ju busshållplatsen inte det vi trodde.
Jo, till att börja med hette ju busshållplatsen inte det vi trodde.
Men föredettingen stod ändå där i all sin prakt.
Men föredettingen stod ändå där i all sin prakt. (På insidan fanns en drickaback med LP-skivor.)

Strax till höger stod ett annat hus med massa skyltar. Jag och rullväskan rörde oss mot det.

Ooooh, sa jag högt till mig själv och gick fram för att kolla.
Ooooh, sa jag högt till mig själv och gick närmare för att kolla.

Jag läste högt för mig själv:

– Petterssons hembageri, Stil-sko, både Ica och Konsum, Mode samt Frisör. Och en gammal löpsedel. Men så underligt.

Vaddå 90-talet? Jag måste zooma in.
Vaddå 90-talet? Det var bättre material i löpsedlarna förr i tiden: den här är från 17 juli 1992!
Se så vackert patinerade bokstäver!
Se så vackert patinerade bokstäver!

Ännu lite längre bort såg jag en skylt med nästan urblekta bokstäver och en liten slang. Jag tänkte att den skulle inspekteras, och drog med mig rullväskan dit.

"Slang till salu" stod det. Jag har lagt min sko där i brist på tändsticksask.
”Slang till salu” stod det svaaaagt. (Jag har lagt min sko där i brist på tändsticksask.)

Här någonstans insåg jag att jag ju skulle se till att få se så mycket som möjligt av Österforse. Så jag började gå. Och så gick jag. Och gick. Samt försökte Facebooka om mitt äventyr.

Men nej. Inget internet över huvud taget.
Men nej. Inget internet över huvud taget.

Så det blev en liten film istället. Den är av dogmavariant (igen) och brasklapp brasklapp brasklapp blablabla. (Den ligger längst ner i detta inlägg.)

I filmen får ni svar på vad detta är.
I filmen får ni svar på vad detta är.

Slutligen slog jag och rullväskan läger, jag klädde av mig lite, lade mig ner och blundade och vilade fötterna i solskenet. Ojojoj vad jag hade kunnat mördas under denna väntan. Ingen hade ens haft en aning om vad jag hade haft för mig.

De enda spår som hade hittats efter kanske en månad, hade varit dessa.
De enda spår som hade hittats efter kanske en månad, hade varit dessa.

Uppdatering eftersom jag glömde att berätta om hur det gick till när bussen väl kom.

För det första var jag redo 20 minuter för tidigt. Inte för att jag var nervös utan för att jag ville fotografera de få bilar som kom förbi – eftersom nästan alla var jättesnygga amerikanare som brummar ett dovt blublumbluuum och inte  prrrrrrriiiiprrrrriiiiiii som en Fiat. För det andra var jag iögonenfallade  utomsocknes på alla sätt och vis. Allt detta borde ha säkerställt busspåklivningen. Så kom fel buss: nummer 39. Den saktade inte ner och busschauffören gav mig endast ett kort ögonkast.

Då förstod jag att här gällde det att vara t-y-d-l-i-g för att få kliva på. När min buss (40) kom, tog jag ett stort steg fram, lyfte upp rullväskan och loooooog mot chauffören.

Som inte rörde en min och helt klart och tydligt inte alls tänkte stanna. Jag hade precis läst en artikel om Beatles-albumet Help, så jag släppte allt jag hade för händer och ställde mig i Johns position.

help_beatles

Det funkade, för busschauffören ställde sig på bromsarna så att jag och rullväskan småspringande kunde hinna fram till dörren innan chauffören började sakna oss.

Jag hade fått tipset av många människor att flirta med busschauffören så att han kunde stanna där och där strax före avfarten dääär eller kanske i korsningen där och där eftersom det inte går några bussar till just Älgårdsberget. Min flirt gick helt åt fanders för chaffisen var helt oflirtbar, han sa att han jorå kunde stanan på macken, men att näää, det går inga bussar dit och jag och rullväskan fick knappt plats inne i bussen och just de här 20 minuterna av resan vill jag faktiskt inte alls göra om igen.

Men landskapet var vackert.
Men landskapet var vackert.

Men jag kom fram, tog mig in, hittade lite internet och ett par ägg men ingen telefontäckning alls. Och så vann vi VM i hockey!

Förresten:
För att ni ska förstå vad jag menar med filmreferensen i min film, kan ni titta på bara ungefär fem–sex sekunder här (klippet börjar på rätt ställe):

Ja, jag har tydligen lite svårt att bestämma mig för vad ploga och plöja är. Nåväl.

Share
Publicerat iBloggen

55 kommentarer

 1. Och du är snyggare i håret än Sean Penn var i motsvarande filmsituation, det är då ett som är säkert.

 2. Åh, tack, Annika. Mitt mål i livet: att vara snyggare än Sean Penn i håret! YES!

  Nyss satt jag och rapade ägg i lugn och ro framför tv:n och skulle bara njuta av VM-guldintervjuerna. Och då ringer dom upp Björn Ranelid!!!

  Klick.

 3. Magnus Andersson

  Hade du gått lite längre så hade du fått erfara att även Sollefteås golfbana ligger i (Öster)For(s)se.
  En finidrottsmetropol i Mellannorrland, minsann.

  Det här styrker ju verkligen tesen att det är något speciellt med Sollefteå kommun.

 4. Stuket på rullen är ju att man förväntar sig en suddig sasquatch (a.k.a Bigfoot) i endera rutan. Glöm inte i så fall att vrida bort skärpan när du stöter på en. Det gör alla andra…

 5. Magnus Andersson

  Wikipedias text säger (nästan) allt i lakonisk vältalighet:

  Österforse är en tätort i Sollefteå kommun.

  Österforse genomkorsas av riksväg 87 och Norra stambanan. Den ligger cirka 5 km sydväst om Långsele. Faxälven flyter förbi orten och här ligger Österforse kraftverk. Tidigare har det funnits butik och kiosk, som nu är stängda. Även Folkets Hus har funnits här, men detta är uppköpt och ombyggt till åkeri.

 6. Agneta

  Tackar för den fascinerande filmen ”Det öde landet” eller vad den nu hette. Men tillplattningsmojängen du såg kallas nog vält – möjligen med tillägg som trädgårdsvält eller tennisbanevält eller något annat.

 7. Agneta

  Jag tackar inte bara för filmen utan även för bloggtext med tjusiga bilder. Jag vet nu också varför caféet var stängt: »OBS: Stängt 17-19 maj pga barndop!« Först tänkte jag i stil med »oj, barndop i dagarna tre«, men kom på att dopet troligen ägde rum på annan ort och med de förbindelser som råder på stället, kan man ju förstå att transporter tager sin tid.

  Källan.

 8. På flyget till Manchester pratade jag med en tjej som mindes Lottens seminarium i Falun eller Borlänge för ca 15 år sedan. Det ni.

 9. Magnus Andersson

  Hur fungerar det på vintern?
  Sätter bussbolagen av folk mitt ute i ensamheten när det är minus 22 också? För två timmars kurlös väntan?

 10. Kerstin utan blogg

  Åh Bispgården, där bodde mormor och morfar 🙂
  Österforse har jag aldrig hört talas om men jag ser att Helgum ligger i närheten och där har jag firat midsommar en gång för närmare 30 år sen.

 11. Jag tycker Österforseborna och Älggårdsbergets personal ska gå ihop och sätta upp en diligensstation så att de kan tjäna en slant på det här.

  För övrigt var det så mycket jag glömde att berätta när jag i VM-yran satt och skrev. Som att det i ett hus stod kvar adventljussstakar i fönstren.

  Oj, jag har ju glömt hur det gick till när bussen väl stannade! Gör ett litet tillägg!

 12. Tänk. Jag som inte ens minns om jag har föreläst i Falun eller Borlänge.

  I morse blev jag förresten bryskt väckt av någon som med nyckel rusade in i mitt mörka rum. Hon sa ”förlåt” på danska och sprang ut igen.

  Lite spännande va?

 13. och

  Jag ser inga filmer! Youtubifiera dem, please!

  Maken till tragiskt och märkligt hus med stängda butiker och gammal löpsedel (vilket fynd!) har man sällan sett. Det är lite Michael Moore och Flint över det hela.

  På vintern får man väl bygga en igloo att vänta i. Det tycks ju finnas gott om tid.

 14. Magnus Andersson

  Ha, huset med skyltarna kör med lånta fjädrar och är egentligen inte tragiskt per se. Det inhyser en antik- och prylbod, eller loppmarknad om man så vill, som håller öppet lite då och då, i alla fall en dag i veckan under turistsäsongen i juli. Och antik-, pryl- och lopphandlaren har roat sig med att samla på sig gamla skyltar och sätta upp dem på fasaden till den f.d. kvarnen. (Det är därför det kan vara både Konsum och ICA.)

  Men förvisso härrör ju skyltarna från nedlagda butiker, så det kan förstås vara melankoliskt i sig.

 15. Magnus Andersson

  Forsse gamla kraftverk (i Österforse alltså) var förresten ovanligt arkitektoniskt vackert för att vara ett kraftverk, både utvändigt och invändigt.
  Men så byggdes det förstås klart redan 1908 (arkitekt: Rudolf Arborelius).

 16. och

  Jooo, jag ser filmerna märker jag nu, men bara om jag sätter markören på dem! Ytterst konstigt.

  Sean Penn har ingen HUMOR! Vansinnigt ofrivilligt roligt. Han gjorde en gång en sorts komedi med Madonna när de var ihop, och någon sa att det var världens tristaste film, för ingen av dem har någon humor

  Och så det öde Österforse. Spännande! Men ahum, håll kameran STIIILLL lite mer, så man hinner se något! Och så är du väl ”den enda” (fråga DDM!) och inte ”den ende”? Maskulinum?

 17. Örjan

  LL99 02.59.
  Visst plöjer potatisbonden sin åker after att ha skördat den.
  Men för uppdragning av fåror inför sättning används årder.
  Likaledes vid kupning av fårorna, och i forna tider vid upptagning/plockning av densamma.

 18. hyttfogden

  Ännu har jag aldrig hört någon säga att någon är ute och plöjer snö, men det kommer nog.

 19. hyttfogden, jag har en obehagligt stark känsla av att faktiskt ha hört det någon gång i radio eller teve (då icke av reporter utan ur munnen på en eller annan s.k. allmänhet, troligen en ung sådan). Någon liten förvirring kan förmodligen uppstå ur det enkla faktum att både plöjning och plogning utförs med en plog …

 20. Örjan

  LL99: Petitesser för många. Inte för andra. Gamla redskap bör kunna få behålla sina riktiga namn.
  Årder är ju beteckningen på ursprungliga anspända jordbruktredskapet. Utveckades med tiden till plog med dess vändskiva för effektivare markbearbetning.
  årder
  plog
  Notera gärna etymologin för ”plog”.

 21. Nu haver jag föreläst och jobbat och ätit kalops och sett på den thailändska perr … paviljongen. Jag sitter på golvet i ett allrum med internet i hörnet och funderar på hur jag som inte har telefontäckning ska få tag i min sms-biljett för hemresan imorrn kl 07:10.

  Här har man inte Telenor, förstår ni.

 22. Man både plogar och plöjer med plog? Ahaaaaa. Nu förstår jag varför jag fick termtrubbel.

  Om att nästan inte komma med bussen igår:

  – Vaddå? Ställ’ du dej mitt i väg’n och vifta så mycke du kunde?
  – Näe.
  – Varför int’ de?
  – Va?
  – Men hur ska de veta att du ska me om du int’ säg till?

  Så nu vet ni det: bussen stannar inte om du inte säger till.

 23. Jag undrar om det är städrapporten från häromdagen som ger mig så konstiga bilder när jag läser:
  ”Jag sitter på golvet i ett allrum med internet i hörnet ”
  Jag visualiserar, och ser då Lotten sitta på huk vänd inåt, mot hörnet, som i skamvrån eller nåt. Och längst inne i vrån ligger internet och försöker gömma sig. Och Lotten krafsar och lockar …

  Jag var uppe tidigt i morse (tidigt för att vara jag, alltså). Och ska upp tidigt i morgon igen (tiiidigt för att vara jag, alltså). Detta gör någonting med mina hjärnvågor. (Dålig mottagning? Endast längst inne i en vrå?)

 24. Månne det finns telenorvågor på tåget?
  Jag brukar alltid kryssa i att jag vill ha en bekräftelse på mejlen också. (Jag är sääker på att jag annars råkar sudda biljetten …)

  Månne man kan peka på datorskärmen och be om anstånd att få visa sms-biljetten till rätt vågor är tillgängliga?

  I Norrland tror jag bara man kan ha Telia. Maken hade nog täckning ungefär överallt där han var och for ikring förra sommaren.

 25. och

  Måste det vara sms-biljett? Kan man inte köpa en vanlig pappers-, om det saknas vågor?

  Jag förstår mig inte på såna däringa modärna grejur.

 26. Den däringa sms-biljetten köpte jag (i min enfald) för att det ju är jättepraktiskt. När man har vågor, det vill säga.

  Men nu har hemresan påbörjats! Busschauffören sa när jag förklarade problemet för honom:

  – Men varför ha du int’ Telia?

 27. Tycker att det är dax att höja rösten mot åldersrasismen i samhället. Att tillskriva människor egenskaper, eller snarare brist på egenskaper, enbart baserat på ålder är lite larvigt. Även här i båset förekommer det mellan varven och efter som det alltid är yngre människor som det klankas på så drar jag den åldersrasistiga slutsatsen att medelåldern här i båset är åt det högre hållet.

  /Jourhavande kverulerare

 28. och

  Har någon varit dum mot ungdomar här? Måste ha gått mig helt förbi, men det måste ju vara sant, eftersom PK-Pysseliten säger det. Vilka egenskaper tillskrivs ungdomar i detta bås?

 29. Jag håller också med om att man ska vara snäll mot ungdomar, men förstår inte heller vad ni menar att vi har gjort här, PK och Pysseliten!

  /Medelålderstanten

 30. Magnus Andersson

  Finns det folk som överhuvudtaget rör sig utanför storstadsregionerna, som har något annat än Telia? (Inte för att Telia är särskilt bra — tvärtom — men ska man nu släpa runt på en telefon, vill man ju att det ska finnas vågor till den, särskilt just då man är långt borta från alla andra telefoner.)

  Ack, man hade när insikten drabbade en kunnat gå till Långsele (4 km fin gång- och cykelväg från Österforse) och myst(?) på Terrassen, Restaurante & Pizzeria, bredvid järnvägsstationen (enligt uppgift öppet till 20.00), och tagit bussen från sagda station kl. 19.35. Om man hade vetat.

 31. Förtydligande. Jag kände ett stygn av orättvisa mot ”den yngre generationen” bara. Säkert helt obefogat, ungarna är ju vår framtid, jag gillar dom bara så mycket!

 32. Örjan

  OT- Skogsgurra, long time no hear.
  Hoppas allt är väl.
  Ny kontinentresa på gång utan uppkoppling?

 33. […] påminner mig (vilket jag inte skriver till Orangeluvan) när jag försmäktade i Österforse. Eller när obefintlig info och ett Kalmartåg ställde till det lite. För att inte tala om när […]

 34. Micke

  Jaha och jag som kanske måste byta i Österforse fd kiosk när jag ska ta mig från Bispgården till Västmanland…. blir litet avskräckt, tack för info.

  Dock – ett VM i bedrägeri är tyvärr inget att glädjas åt! Otroligt att ishockeyn får kalla det VM när de bästa inte kan vara med, år efter år. 🙁 Senaste riktiga VM var World cup 2016. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.