Hoppa till innehåll

Jag städar och städar! (När jag inte tittar på ESC.)

Jajaja. Det har varit ESC  med Robin som sjöng ”You” och ingenting har jag skrivit om det, men si jag satt och deltog helt utan digitala hjälpmedel – som på stenåldern. Det som var bäst var en dansare i en glaslåda och att Carola i mellanakten föll handlöst (med flit).

Istället ska jag berätta om mig. På bara några dagar har jag nämligen inte bara städat hemma (det är nån som hela tiden stökar till och lägger mina kläder på golvet och kammen i smöret samt grustag under soffkuddarna) utan i andra människors hem, i ett helt baskethus och i en squash-hall. Det har fallit sig så eftersom folk i min omgivning opererar benen, blir sjuka och reser bort och helt enkelt behöver inhoppare.

Trist? Nä, inte alls.

Äckligt? Nope, jag kan gräva i en toa för att sedan peta min egen näsa helt utan problem.

Jobbigt? Jaaaa; jag har fått känningar i ljumskarna och tre bulor i pannan.

Hemma vet jag att det finns syndare som råkar slänga jeans i soptunnan istället för tvättkorgen, ställa filskålar och temuggar i bokhyllorna, tomma filpaket på diskbänken och nästan tomma filpaket (med 30 ml kvar på botten) i kylen samt tandborstar i min säng.

Bildbevis.
Bildbevis.

Men hur är det med folk som inte bor i vårt hus? Kan man dra några slutsatser och uttrycka sig kategoriskt om människorna som stökar till och skräpar ner i andra miljöer än i mitt hem? Numera borde jag ju veta eftersom jag går under namnet Storstädare Bergman.

Det finns de som har dammigare mattor än vi.
Det finns de som har dammigare mattor än vi.
I offentliga miljöer har man fler städsaker, men inte nödvändigtvis renare.
I offentliga miljöer har man fler städsaker, men inte nödvändigtvis renare.
Grovdammsugarnas ägare byter påse ännu mer sällan än vi. (Den här var så full att den nästan hade vuxit ihop med själva apparaten.)
Grovdammsugarnas ägare byter påse ännu mer sällan än vi. (Den här var så full att den nästan hade vuxit ihop med själva apparaten.)
Squashhallar må vara stilrena och opyntade samt färgmatchade … men kolla på den nedersta röda linjen där. För den gömmer …
Squashhallar må vara stilrena och opyntade samt färgmatchade … men kolla på den nedersta röda linjen där. För den gömmer …
… en snusränna! Squashlirare är med andra ord snusande snuskisar!
… en snusränna! Squashlirare är med andra ord snusande snuskisar!
För att få denna duschvägg ren, blev jag tvungen att klä av mig naken eftersom de åtta duscharna hade rörelsedetektorer och började spruta så fort jag närmade mig. Med andra ord finns det ett okänt antal nakenstädare.
För att få denna duschvägg ren, blev jag tvungen att klä av mig naken eftersom de åtta duscharna hade rörelsedetektorer och började spruta så fort jag närmade mig. Med andra ord finns det ett okänt antal nakenstädare.

Såja. Nu ska jag leta upp städarnas riksorganisation och be om risktillägg och massage. Under tiden kan ni titta på mellanakten, som var ovanligt bra i Malmö 2013.

(Carola faller efter 5 minuter.)

Share
Publicerat iBloggen

76 kommentarer

 1. PK

  Här haglar kommentarerna…

 2. ”Ovanligt bra” för att vara en mellanakt i ESC, tolkar jag det som och håller i så fall med.

 3. Tänk att jag missade killen i glasburen! Jag såg ”bara” den andra killens hemska kostym! Precis den delen av mellanakten skrattade jag högt åt, men jag undrar hur den gick hem i resten av Europa.

 4. Så kan vi konstatera att barfota går hem.

 5. Men Pysseliten — har du kollat på killen i glasburen nu? Var han inte bäst, så säg?

  Nu ska jag städa lite igen. Och åka till Jämtland. Jag åker nu, men är borta till på tisdag kväll trots att föreläsningen bara är tre timmar lång. Det är finfina kommunikationer, det!

 6. Värre än Italien, jag var borta i tre dagar för åtminstone sex timmars arbete. (Undrar om det inte är ungefär lika långt, förresten … mer och snabbare vägar i Italien än i Jämtland, dock)

 7. Kollat! Det var ett kul grepp! Undrar om han hade något klibb på fötterna.

 8. Synkroniseringen var också perfekt. Svårt att fatta hur de gjorde.

 9. och

  Ska verkligen folk utan knän städa, ens om det finns en lockande snusränna att greja med? Ibland undrar jag om ens folk MED knän ska städa. (Har just torkat av ytan på mitt skrivbord, det blev hemskt fint och nu nänns jag knappt titta på något annat.)

  ESC? Har jag inte sett något av alls. Måste ha hänt något med mitt Melodifestivalcentrum i hjärnan.

 10. Ha, jag ser mig också som en människa utan knän. Min självbild är med andra ord ytterst lustig.

 11. Lite av en huvudfoting?

 12. PGW

  Som fd städare kan jag ju varmt rekommendera knäskydd, hade alltid i dem knäskyddsfickorna på brallorna. Ja man måste ha speciella brallorna för sådana, men det finns lösa knäskydd också. Sådana har Patrick Swayze på sig i slutscenen av ”Dirty Dancing”, kolla när han är nere på golvet så ser ni.

 13. Men vaaaaarför äger jag inte knäskyddsbrallor som Patrick Swayze? Eller vad tusan, jag nöjer mig gärna med vanliga jobbarblåa!

  Så: var köper man de bästa och inte de svindyraste?

 14. PGW som är f.d. städare: vad gör man åt moderna plastgolv som är sträva och matta och som SUGER åt sig skit – som är ett helsicke att gnugga bort?

 15. Lotten, jag är en riktigt usel städare men till och med jag vet att det finns någonting som heter golvpolish.
  Annars minns jag att min farmor hade en jätterolig golvbonare. En maskin med borstar under som hon använde till parketten i vardagsrummet. Den var ganska tung och som barn orkade man inte styra den.

 16. Städklas skulle det ha varit ju.

 17. Eller Bonklas.

 18. Nu missar ni inte den här underbara beskrivningen av svenskar inför ESC!

 19. Christer

  Såg varken hockey eller esc, men kollar i gengäld sm-finaler för u18. Det tror jag är mycket roligare, dessutom.

 20. Christer

  Luleås tjejer ser ut att ta hem det här (56-45 efter tre perioder). Nåja, silver är inte så tokigt ändå. Och personligen är jag ju mest engagerad i killarnas match.

 21. Christer

  Luleå 83-Uppsala 53. Grattis! Dårå.

 22. Snusränna. Oj.

  På söndagar städar vi fågelburen. Och fågeln (han städas i duschen, alltså). Så det är gjort. Det är den enda här förekommande städning som är absolut regelmässig och aldrig fuskas med.

  Och tänk, när folk bonade sina golv hemma. Är det någon som gör det numera?

 23. Christer

  Uppsalas u18-killar leder över Fryshuset med 49-30 i halvtid. Såja!

 24. och

  Problemet med bonade golv är att folk halkar på dem. Så det blir fler trasiga knän. Och vattenfläckar syns på dem. (Inte på knäna! På golven!)

 25. och

  Men hjälp, jag hittar inte looduskalender! Min dator har glömt alla urlar! Nån som kan ge en försmäktande en länk? En liten en? Alltså inte till webcammen, utan till forumet.

 26. Vad heter det som luktar illa tio minuter söder om Gävle? Pappersbruk?

  Jag är där nu. Irrrk.

 27. Bona golv har jag faktiskt aldrig gjort och borde kanske se till att få det gjort någon gång – men det här sträva golvet som jag talar om är i runda slängar 100 kvadratmeter omklädningsrum. Som inte kan bonas tre gånger i veckan.

  Pysseliten: Jag gillade när Schyffert och hans polare diskuterade vem som ville anfalla i det där kriget som de befann sig i. Det var så härligt rörigt.

  Jag håller med om att länkarna till fåglarna behövs här i båset minst en gång per dag. (Det är tomt i boet just nu – och jättestökigt.)

 28. – ÄR DETTA GÄÄÄÄVLE?
  – … jå.

 29. Nämen vaff… i Gävle är perrongen mitt på en bro! Jag sitter i tåget och ser folk gå ombord, men rakt nedanför mig har jag vatten!

 30. Men bonar gör man ju bara en gång om året, eller två. Sedan svabbar man som vanligt. Själva boningen gör att golvet inte suger in skiten lika lätt. Som … trallolja ungefär.

 31. och

  Problem kl 14:19: Ska jag äta glass nu eller senare?

 32. Men se så dum jag är: det där har mormor lärt mig en gång i tiden ju.

  Nu ska jag bara få någon att begripa att vi måste bona omklädningsrummen …

  (Är nu 15 minuter söder om Söderhamn.)

 33. Christer

  Sm-guuuuuld!!

 34. Stryk ut polishen i flera tunna lager hellre än ett eller två tjockare. Låt torka 20-30 min mellan varje. (Olika partier av golven ’dricker’ olika beroende på slitaget). Det blir värt besväret.

 35. Grattis Christer! Var sonen med?

  Skutskär var det säkert, Örjan!

  Nu har jag lämnat Hudiksvall bakom mig och fått se ”hyllningen till Håstabäcken” från tåget. Intressant. Precis bredvid perrongen stod en miljard husbilar eftersom folk bosätter sig där och fiskar strömming hela helgerna. En karl fick fyra kilo igår. Jåmen.

  Sa karln som satt bredvid mig och ryckte till.

  – Är vi framme? Jå. Här ska jag ju av. Tack å hej.

  Och så försvann han.

 36. Örjan

  Fiska strömming. Tror man brukar säga ”rycka strömming”.
  5 oagnade krokar på gemensam rev. Sänk ner mitt i det lekande fiskstimmet. Ryck 2-3 ggr. Dra upp reven. Ibland kan det sitta en fisk på varje krok.
  Har själv gjort det en gång (I Trosatrakten)

 37. Nu sitter jag på buss 331 på väg från Sundsvall till Österforse kiosk. Jag hoppas att det är mer än en kiosk, för där ska jag vänta i drygt två timmar på buss 40 som ska ta mig till Bispgården.

  Men i Bispgården väntar kvällsfika. Det är 22 °C ute och här sitter jag och kan inget annat. Jo, jag kan förstås redigera sådana här meningar:

  Ur ett långsiktigt perspektiv torde den totala tillgängligheten av en naturresurs och hur dess användning sprids över tiden vara den viktigaste aspekten att betänka för en resursägare.

 38. Magnus Andersson

  Dessvärre är nog inte Österforse kiosk (en dryg mil väster om Sollefteå) ens en kiosk. These days.
  Men det är ju varmt.

 39. Bussen (som tar emot pengar som betalning!) har internet, men min telefon har inte kontakt med några vågor sedan en halvtimme. Hej, telefonoperatörerna.

 40. (Det måste betyda att Lotten är telepatisk eller på annat vis i kontakt med krafter som jag inte ens tror på. Vete sjutton om jag törs vara här … men det ska jag ju inte heller, jag ska arbeta lite.)

 41. PK

  Finland har gått från underläge 0-2 mot USA i tredje perioden i bronsmatchen, till 2-2. Nu är det tre minuter kvar och det är chanser åt båda hållen.

 42. PK

  Jag tror att Lotten är teleskopisk.

 43. PK

  Förlängning.

 44. teleskopisk förlängning?

  (nej, jag skulle ju inte, sa jag!)

 45. PK

  Som spelar 4 mot 4 i förlängningen. Gjorde dom det i matchen Sverige-Kanada?

 46. PK

  30 sekunder kvar av förlängningen. Time out av Finland.

 47. PK

  Det blir straffar.

 48. PK

  USA missar första, Finland med. 0-0.

 49. PK

  USA missar andra straffen. Finland gör mål. Finland leder efter två.

 50. PK

  Mål för USA. Finland missar. 1-1 efter tre straffar.

 51. PK

  Finland missar fjärde. USA gör mål och får brons.

 52. Nu har jag kollat Pysseklippet från 11.37! Har ni? Gör det! (Tänk om Angela Merkel skulle dyka upp och vi inte har några rena kaffekoppar. Va? Fredrik!)

 53. Örjan

  Hinner du fram till kvällens hotell innan finalen startar?
  Och
  Framför allt. Har du tagit med blå-gula tröjan?

 54. Fasen att jag inte läser här i tid!
  Du klev väl inte av bussen vid den där gamla nedlagda kiosken?!
  Jag hade samma sorts biljett nån gång (skulle till Ramsele) och chauffören tipsade att följa med hela vägen till Sollefteå och byta buss där med kortare väntetid (och något trevligare vänteställe).

  Själv är jag just i Skutskär på väg åt andra hållet.

 55. Christer

  Jodå, sonen var med. 17-åringarna fick inte så mycket speltid förstås, men kul ändå!

 56. PK

  Fem minuter och 1-0 till Switzcsh.

 57. Spelet är igång och Sverige oleder.

 58. PK

  1-1

 59. Åh, Cecilia N! Täääänk om jag hade fått det rådet! Jag har upplevt det tristaste stället i heeeeeeela världen! I tvåånhalvtimme!

  Och NU hittade jag tv:n! Precis när Sverige gör 1-1! (Ett-ett? Har Schweiz lett matchen? Hugaligen.)

 60. PK

  Efter drygt 10 minuter i första perioden. Men Sveich har flest skott på mål.

 61. PK

  Aha du har en TV. Då behöver jag inte referera. Trodde du satt på ett tåg eller en buss eller nått.
  Oj 2-1 till oss.

 62. Ja, en tjock-tv. Tack för omtanken, PK!

  Ingen telefontäckning, skakigt men dock internet, tre kokta ägg men inget salt.

 63. PK

  Typ, ”mycket snö men ingen ficklampa”.

 64. PGW

  Bispgården (som autokorrekten vill ändra till ”vispgrädden”) ligger minst sagt off.

  Blåkläders brallor finns till bra pris på Jula. Blåkläder gör dessutom jeans (dock utan knäfickan) som är riktigt bra!

  Ert golv behöver antagligen golvvård. Det är en slags polish på sätt och vis, men för att det ska bli riktigt bra krävs maskin som oftast bara finns hos städfirmor. Men för golvets livslängds skull är det värt att kosta på det. Om plastgolv är utan riktigt golvvård någon gång om år eller så (beroende på slitage) kommer golvet förstöras och måste läggas om. Så riktig golvvård är värt pengarna, tyvärr förstår inte alla fastighetsägare det.

 65. Barbro A

  Apropå duschväggar. Tidigare har jag tänkt när jag bott på (även rätt dyra) hotell och sett de svarta kakelfogarna, att man får ju betänka att det bor så mycket folk här så det är svårt att hålla rent. Men det är ju fel! En hotellgäst duschar ju inte oftare än jag gör själv hemma. Och det kan ju inte bero på att städerskan måste klä av sig naken 🙂 heller.

 66. Barbro A

  ”Städaren” heter det! Vem har sagt att det måste vara en kvinna?

 67. Ja, jag har också undrat över de skitiga kakelfogarna – men på senare tid stött på allt färre. Eller så har kanske ryktet gått?

  – Bergman på ingående! MÅLA FOGARNA FÖRIHELVETE!

 68. Ha! Skrev jag inte här nåt om att … jo visst skrev jag här nåt om att … Svärje brukar inleda turneringar så uselt att ända vägen är uppåt. Och ju sämre … jajamensan.

  Jag är så glad att jag inga plastgolv har (ja eller inga utanför badrum samt gästtoalett), bara plank. Lackat. Trägolv är så snälla.

 69. Förresten Lotten, vad gjorde du i busskuren då? Rullade tummarna, spelte på läppen, låtsades att du var på en retreat och därför måste tiga och inte fick träffa någon?

 70. Örjan

  Måla plastfogar!???
  Hur skulle det vara någon fördel ur hygienisk aspekt?

 71. och

  PGW: Vad är ”golvvård”, rent konkret?

 72. PGW

  Golvvård gör man med maskin och specialmedel. Lite olika beroende på vad det är för material, men på plastgolv är det lite åt bonvaxhållet nästan kan man säga.

 73. och

  Men vad GÖR maskinen? ”Vård” kan ju betyda vad som helst, att sopa eller skura eller klappa om golvet och ta tempen på det. En maskin och ett specialmedel kan inte ha tagit patent på ordet ”vård”, hela min språkpolis får knorr i mustascherna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.