Hoppa till innehåll

Ägg och lök

bild

Ibland tittar jag på löken som jag hackar, och så säger jag barskt till den:

– Men sluta!

För jag begriper inte varför den har utrustat sig med en gråtgas. Handlar det om självförsvar eller konflikts(l)ökeri? Om löken hade uppfunnits idag, hade man tvekat länge efter den obligatoriska genomläsningen av bruksanvisningen. Det kunde ha stått så här:

”Om löken hackas rumstempererad, finns en viss risk att allinaser (enzym) frigörs och reagerar med svavelhaltiga aminosyror så att syn-propantial-S-oxid bildas. Denna stör ögats hornhinna, varför tårkanalerna levererar tårar.”

Oj, jag glömde att svenskan alltid är konstig i bruksanvisningar. Fortsättningen lyder alltså:

”Sätt på skyddsglasögon eller löken i frysen eller värma den i vatten, så att du inte sticker svider.”

Sanna mina ord, det här med lök borde inte godkännas av skyddsombuden egentligen.

Tvärtom måste det ju vara med ägg, som är skapelsens krona – som Johnny Depp, Salma Hayek, Stephen Fry, Birgitta Andersson och Mozart i en k(r)opp. Man kan göra allt – utom kanske skokräm – med ägg. Ägg i vattenglas har vi pratat om förut här på bloggen, men igår lärde jag mig något nytt i kommentatorsbåset: man kan frysa separerade gulor och vitor! Man måste alltså inte kasta sig över vitorna och göra onödiga maränger och suffléer på studs! Eller för all del glass och majonnäs av gulorna.

Ur Matlexikon (1956), där man också får lära sig att inte på några villkor koka smutsiga ägg. Men man får heller inte skölja dem i vatten, så det blir till att försiktigt torka av dem med en fuktig trasa.
Ur Matlexikon (1956), där man också får lära sig att inte på några villkor koka smutsiga ägg. Men man får heller inte skölja dem i vatten, så det blir till att försiktigt torka av dem med en fuktig trasa.

Avslutningsvis mitt främsta film-äggsminne ur ”Kramer mot Kramer” (1979).

Share
Publicerat iBloggen

93 kommentarer

 1. PK

  Ägget är löst…

 2. Lägg och ök

  (det är allt jag har att säga just nu)

 3. PK

  Nixitch.

 4. Örjan

  Överlevnadsexperter använder viltfågelsägg vid säsong?

 5. Christer

  Lite synd att de klippte innan han brände sig på stekpannan och skrek ”Goddamn her!!”. Förutom återföreningen i Central Park är det mitt starkaste minne av filmen.

 6. Jag blev lite orolig över att han vred igång gasen och sen inte tände och sen inte tände och sen inte tände …

  Men sen så var stekpannan varm när han hedde i brödet och tekitteln hade helt klart brinnande gas under sig trots att den aldrig behandlades i scenen …
  Mysko …

 7. Lika mysko som något som de sålde på Coop Forum idag: kallgrillad kyckling. Undrar hur de där bakterierna förhåller sig till det …

 8. Oooh, ta bild, Cecilia N! Nu måste vi börja skriva om inte bara särskrivningar utan även tokiga sammansättningar!

 9. Fråga: Jag ska grilla hamburgare utomhus ikväll. Hur ska jag göra dem? Med eller utan ägg i färsen? Med eller utan lök i färsen?

 10. PK

  Omvänd särskrivning, Cecilia N.

 11. Jag ville lite grand ta en bild. Men jag pratade precis med hon som hade skrivit skylten så jag tyckte det vore för besserwissrigt att även föreviga skylten.

  Men återkommer den så!

 12. Lotten, om jag får bestämma så varken ägg eller lök i färsen.
  Jag gillar visserligen ägg men inte som ingrediens i burgare.
  Lök är totalförbjudet i alla mat sådeså.

 13. och

  Cecilia: Hur förklarade hon det där med kallgrillad? Hade hon bara glömt mellanrummet?

 14. Günther Grass ”Blecktrumman”. Där har löken terapeutisk funktion i lökkällaren. Tål ännu att läsas.

 15. PK

  Finhacka scharlottenlök och mjuka upp i en panna på mellan värme i smör. Finhacka vitlök och häll i pannan när löken börjar bli genomskinlig. Varken lök eller vitlök ska ta färg. Blanda ner i färsen tillsammans med svartpeppar och salt. En skvätt stråk house sauce kan var gott i och höja kött smaken. Så gör jag när jag har tid och orkar och min publik brukar jubla.

 16. Utan och utan – om det här bugare du ska göra. Ska du göra biff ska du ha lök i!

  Lök är underbart gott, vi har nästan alltid fyra sorter hemma. Ibland till och med sex olika sorter.

 17. Ökenråttan

  Men hur skriver ni nu plötsligt här i båset? Scharlottenlök och mellan värme och kött smaken och bugare. Säj att ni skojar, att detta är nåt kul som jag inte har hängt med i.
  Lök är nyttigt, säjer jag lite svävande, eftersom jag för ögonblicket inte exakt erinrar mej hur eller varför.

 18. Ägg håller sig veckotals efter bäst före-datum. Knepet är att lägga ägget i vatten. Så länge det inte tappar kontakten med botten är det tjänligt. Flyter det upp, är det bara att kasta på någon man inte gillar.

  Det här med torkad mat och scouter gäller inte oss som seglade. I en båt finns det plats för färsk mat, kyld av sjövattentemperaturen, 2-3 dagar beroende på när på säsongen. Det är ju kallare vatten i maj än i juli-augusti. Sedan konserver och omproviantering i någon lanthandel.

 19. Agneta

  Ett tips för att undvika tårar vid lökhackning.

 20. I ungdomen skalade jag lök under rinnande vatten. Det halp. Efter decenniers bruk är jag van och behöver inte vattnet, men bekväm: Jag har en lökhackarmoj som heter Alligator, som inte verkar finnas kvar på marknaden, och den lökskivare som hårdlanseras i ICA-s miniTV-system. Rekommenderas, men akta fingertopparna vid rengöring!

 21. PK

  Min häfla telefon och min häfla surfplatta har en häfla rättstavningsfunktion som älskar att särskriva och ändra rättstavade ord till ord som inte finns. Ibland har man för bråttom och missar att rätta rättstavningen. Tex så står det stråk i mitt tidigare inlägg trots att jag skrev steak. Visserligen inte särskrivning men exempel på hur det går när man missar att rätta rättstavningen.

  Och Lotten, inga ägg i burgare.

 22. AndersG

  Fiffigt liten uppfinning.
  Eller också låter man (nästan) bli att skära i rotänden. Den osar värst. Dessutom blir det mycket enklare att skära smått så länge allt hålls på plats av löken själv. Klyv (visserligen genom rotänden). Lägg båda snittytorna mot skärbrädan så klarar man sig. Gör en massa vågräta snitt från toppen och endast fram till rotänden. Du skär nu förmodligen åt vänster mot dina egna fingrar! Skär därefter lodräta snitt likadant. Om man sedan så att säga skivar, tvärs över alla tidigare snitt, får man en massa små fina lökbitar utan att behöva hacka. Intet öga är vått.

 23. PK

  Ha, fast det extra r:et i löken är helt mitt fel.

 24. Hon förklarade det med att först grillade man dem, sen kylde man ner dem.

  Tur du förklarade PK, annars hade jag blivit förvirrad på riktigt av på (och) mellan värme

 25. PK

  Ska grilla imorgon, experiment med högrev. Brynt runt om utan kryddor, nu i ugnen på 55 grader i fuktig miljö. I morgon har den legat i 24h och då ska den skäras i skivor och kryddas och grillas. Hoppas att den är mör då.

 26. Det konstiga med lökhack är att jag tål det så bra. Att hacka en normalstor lök, vilket är lagom till 2-3 hekto köttfärs, vilket är lagom till två personers köttfärssås, gråter jag inte ett dugg av. Hacka två lökar, det går okej. Först när jag kommer upp i större mängder blir jag riktigt besvärad. Är jag bara ovanligt snabb, eller är det genetiskt, eller vad? Min andra hälft både spottar och fräser för det mesta, när han hackar lök (och då menar jag inte ”fräser i pannan” för det vore ju helt normalt).

 27. Men ska du kallgrilla den, PK?

 28. Agneta

  Annat gråtbart är pepparrot. Minns reklamen från femtiotalet:
  »Gråt inte mamma lilla, använd Winborgs färdigrivna pepparrot.«

  Lite osäker är jag på »mamma lilla«, kanske stod det enbart mamma?

 29. Agneta

  Snyggt ord i annonsen: aromfärsk!

 30. Aromfärsk. Jag håller med, fantastiskt ord.

  Då börjar man undra över motsatsen som rimligen heter aromgammal: Luktar illa men det är inget fel på den!

 31. Det vill säga surströmming, roqcuefort, otvättade strumpor …

 32. Nej, jag kan inte stava till Roquefort. Jag äter inte mögelost för det smakar mögel (bleargh!).

 33. Per

  @ Lars W. Visst finns lökhackaren Alligator på marknaden fortfarande. Man hittar den hos http://www.plusvardag.se

 34. Trevligt att den finns kvar, Per Det här är en bättre länk. Jag köpte min under Dukas krasch ännu en hundring billigare.

 35. och

  Längst ner på den här sidan hittar man grönsakshackaren Stor-Kid som jag hade en gång, i rött. Billig var den också. Finns den inte längre?

  Rolig sajt, för övrigt, innehåller massor av gamla praktiska saker som man känner igen och saknar!

 36. När det finns stor spansk lök köper jag några kilo och skär ner den i smala skivor. Det blir sedan cirka fem liter löksoppa. Jag gråter inte alls. Jag sjunger och ler.

  Den stora löken verkar ha mindre gråtämne i sig.

 37. Ökenråttan

  PK: Stråk i stället för steak – se där bevis på att datorn inte kan tänka, bara lyda.
  Nu har jag gjort pasta puttanesca och den överblivna sardell- och olivsamlingen gick åt. Gott blev det. Men vi kallar rätten ”Pyttans pasta”. Det låter trevligare än allt det där med puttana och putain. Och är det når stavfel här så beror det på att jag har plåster på tre fingrar. Lökhackandet.

 38. Ökenråttan

  Nu är det jag igen. Lökhaclaren Alligator måste vi bara skaffa! Rddan namnet är ju oemotstånligt. FST DEN ÄR TILLFÄLLIGT SLUT, TYVÄRR. VI LURAR I VASSEN TILL DESS DEN DYKER UPP IGEN. Trevligt sajt, det där, för övrigt. Inte bara alligatorer utan även lust och samliv, masage och värme. Vad kan man mer begära? Nu struntar jag iatt rätta allt tjafs som plåstren skriver!

 39. Ökenråttan

  Stor-Kid, ha! En sån hade vi; värdelös. Men den finns väl inte längre?

 40. Jag gråter aldrig när jag hackar lök och min teori är att det beror på att jag använder linser.

 41. PK

  Nu finns det fler bilder från Paris på en blogg näras mej.

 42. PK

  Lotten, hur blev burgarna? Hade du lök i? Och ägg?

 43. och

  Vavava? Värdelös? I så fall hade jag i alla fall något liknande, och den var perfekt för lökhackning (något annat hackade jag inte med den). Tyvärr sprack plasten till slut, och det var med stor saknad jag förpassade den till något sopberg.

  Jag vill inte ha elektriska grejer och grejer som går sönder! Jag vill ha stadiga manuella evighetsapparater!

 44. Även jag har stirrat på Alligatororden ”Lagerstatus: Tillfälligt slut”. Det är säkert ert fel, luspudlar!

  Hamburgarna fick en riven, stekt (bara tills den blev glansig) lök till 2 kg köttfärs och två vitlökar dessutom. Annars bara salt och peppar och lite Worcestershiresås i och det blev alldeles förträffligt.

  Sedan måste jag säga att Winborgs sida var trevlig, Agneta!

 45. och

  Det är med viss tvekan jag ger lust- och samlivslänken för mogna damer – men kolla in namnen! Alla, ahum, herrersättningsverktygen, liksom, har rejäla dam-namn! D*ldosarna Ebba och Sofie! Medan andra heter saker som ”Starlet” och (den ser ut som en knallgul Michelingubbe) ”Curvy”. Äro vi månne verkligen på genusrätt sida där?

 46. Och hur ska kopplingen till ”Ägg och lök” uppfattas?
  Verkligen? – På riktigt?

 47. Så det blir något i stil med ”meat and two veg”, menar du, SG?

 48. Förstod inte det där. Kanske inte ens vill förstå?

 49. Orangeluvan

  Jag gråter aldrig när jag hackar lök. Lökarna är små, svenska, ekologiska och har förvarats i kylskåp. Jag bär glasögon. Välj valfri rotorsak.

 50. Orangeluvan

  Och så vill jag säga: hallonbrus. Kokosmatta. Trumpinnar. Ålahuvud.

 51. Christer

  Jag brukar bara använda nötfärs rakt av när jag gör burgare, och så bara svartpeppar och salt. Lök och annat gott har jag till, inte i. Till saken hör kanske att nioåringen är lite känslig mot allt som smakar ”konstigt”, så det är enklast att ha rena smaker som bas.
  Sen brukar jag forma och platta till burgarna innan, så att de inte blir alltför lösa i kanterna. Funderar faktiskt på att skaffa en hamburgerpress för att förenkla detta moment ytterligare.

 52. Oj, så här ekivokt har det alltid varit här förr!

  Jag väljer att fokusera på Chrusters önskan och kan tala om att jag köpte en hamburgerpress i USA 2007 – som gör två på en gång. Som ett dubbelvåffeljärn!

 53. Ökenråttan

  Gomorron! I dag skulle du ha ätit frukost hos oss, Lotten. Det var äggröra (för två) gjord på 3 ägg + 2 rejäla matskedar ur burken med efterblivna äggulor, ett stänk tabasco och 2 krm salt. Nyrostat bröd med smör på, kaffe med mjölk och mmmmm.

 54. Jag måste verkligen sluta upp med att tappa bort alla mina frukostinbjudningar!

  /en med havregrynsgröt i knät

 55. Tack Annika och LW! Kände inte till uttrycket.
  Det var ju som jag anade. Det är skillnad på att ana och att veta.

  Örjan: Tar du helledigt med anledning av dagen?

 56. Chruster
  Jag fick föra en hård kamp hemmavid. Det ansågs att hamburgare var pannbiff mellan bröd. När jag äntligen drev igenom den rätta varianten backfira det så nu är pannbiff lika med hamburgare. Det var inte riktigt tänkt så.

  Köttbullarna är fortfarande klassiska med skorpmjöl och hackad lök. Och Hyttis köttbullar är verkligt goda. De förvaras i små mellanmålsportioner i frysen.

  Funderar över innebörden i ” så här ekivokt har det alltid varit här förr!” Är det för lite ekivokt nuförtin?

 57. Örjan

  SG: Ja för alltid helledig framöver.
  Men skall ta emot kommunrepresentant för inspektion av infiltrationsanläggning om en timme.
  Undrar hur mång tiotusen det kommer att kosta i åtgärder.

 58. Örjan
  Tänkte mer på dagens betydelse. Eller har du samma inställning som jag? Att det ju knappast är något att uppmärksamma när man kommit upp i mogen ålder. Eller misstar jag mig på datum?

 59. Örjan

  När Karl Alfred introducerades i Sverige fick översättarna problem med kompisen Frasses favoritmat- hamburgare.Fanns då inte som begrepp hos oss. I början översattes det med parisare.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl-Alfred

 60. Örjan

  SG: Helt rätt. Har du flaggstång kan du flagga för mig idag. Inte bara för den 2 år äldre regenten.

 61. Örjan, det verkar som om congratulations are in order? I så fall grattis så mycket på bemärkelsedagen, av vad slag det vara må!

 62. och

  Vilken regent? Det är ju bara lillprinsen, ju! Han som var så liten när han var mindre, som Bang skrev om smågrabbar som plötsligt blivit kommunalråd och så.

  Grattis, Örjan!

 63. Grattis Örjan!

 64. Om man vill bli lite sjösjuk kan man med fördel gå till fiskgjusekanalen. Jisses vad det blåser!

  Pappa fiskgjuse var just i boet och provlåg om det skulle bli bekvämt att ruva. Men inga ägg än.

 65. PK

  Enligt vår utsände hobbymeteorolog är det mulet och ganska kallt i Paris med risk för regn i eftermiddag.

 66. och

  PK: Fint, då kan ju den utsända m.d. äta en riktigt god middag på en gyllene krog!

 67. Nu hoppar jag över alla kommentarer och skriver mitt goda råd, så att jag kan känna mig unik och duktig ändå tills jag har postat, läser igenom allt och ser att jag inte var först: Skär löken med gråtsidan neråt! Funkar som en dröm. Typ som här

 68. Jaha som sagt. Anders G var före. Men jag ville väl iallafall.

 69. Båthuspernilla

  Alligatorn finns även hos ”Klas i sjön”, clas ohlson alltså. 🙂

  På en köksmässa hävdade en säljare av keramiska knivar att löken inte skulle få ögonen att tåras om man hackar den med keramisk kniv. Någon kemikunning som kan tala om om det är sant eller falskt?

 70. Och DÄR slutade jag att redigera en text om Findus frysningsteknik. Jisses, jag ser knappt skärmen för all trötthet som sitter i vägen och får mig att inte kunna skilja ens på alltid och aldrig.

  Haglar det hos er också? Ja, det är ju Valborgsmässoafton, så vad annars kan man förvänta sig?

 71. Här är det kallt, men haglar gör det inte! Inte regnar heller, för den delen. Än. Till lunch blev det en röd burgare med tjock pommes till. Det blir inga avancerade matbeställningar när man är så knapp med franskan. ”Cheeseburger and aqua por moi, Rumpsteak and coca cola por il, silverplate”

 72. Örjan

  Haglade rejält för dryga timmen sedan öster Eskilstuna, därefter spöregn i 15 min. Tidigare i eftermiddags kraftig blåst (halv storm?). Nu mojnat och himlen klarnat upp. Gör att jag inte längre känner rädsla för att kvällens eldar kan orsaka ovälkomna bränder.

  OT- Tack för födelsedagshälsningar på min 65-årsdag.

 73. Silverplate var bra, Pysse! Men jag fick fundera ett bra tag.

  Är det inte en elle du har med dig? Valborgsmässelle?

 74. Äsch, det var servitören som föreslog il, hon kanske ser ut som en sån. (Dotterungen är vrålförkyld och satt med huvan uppe för hon frös) Det är verkligen svårt med språket. Igår lärde jag mig nästan skillnaden på alla e:n. E låter Ö, È låter Ä och É låter E. Blev det rätt? S i les kan försvinna enligt ny regler om ordet börjar på en tyst konsonant: H. Tex. Les Halles (som vi bor vid) kan sägas les eller le.
  Men mitt största problem är ändå dricksen, varför ha detta jobbiga system?

 75. SG, jag stavade nog fel! Han sa nog elle! (men jag sa i alla fall lika som han)

 76. Även jag känner mig gratulerbar i dag. Nu har jag avslutat mitt livs sista arbetsdag. I morgon är jag arbetslös och på torsdag pensionär.

 77. Örjan

  LarsW: Gratulerar! Ytterligare en anledning till dagens flaggningar?

 78. Nämner jösses, två jubilarer! Grattisgrattis! (PK, jubilar är väl ok eller touchar det legendar?)

 79. och

  Grattis, LarsW!
  Nu börjar äventyret!

 80. Gratulationer och andra tillrop till därav förtjänta, Örjan och LarsW. Det känns som om jag skulle svänga ihop en vers, men det får anstå. Så länge: frihet! (Låg kvalitet men ur ett kul sammanhang och rösten är det ju inget fel på …)

  (Marginalia: ”And now his watch is done”, säger de i en fantasysvit jag läser varje ny del av, men det uttalandet kommer i mer lugubra sammanhang)

 81. Agneta

  Grattis, grattis till herrarna Ö+L.

  I Lund där solen visat sig och gett cirka 10 grader har 27.000 unga firat Valborg i Stadsparken: »Dagens facit så här långt: 20 misshandelsfall, två gripna, fem omhändertagna för tillnyktring och ett stort antal brott mot alkohollagen.«

 82. PK

  Jubilar är helt OK.

 83. Örjan har ju viss vana. Men hur ska det gå för Lars W? Arbetslös i morgon – när arbetarna förutsätts demonstrera.

  Tips inför pensioneringen: Låt det sakta sprida sig i kroppen. Inse att det inte finns några måsten. Det kan vara svårt, men bäst om hela kroppen förstår att du faktiskt kan göra precis vad som helst. Det som lyster – eller ingenting.

  Dolce far niente – en konst i sig.

 84. Jag har jobbat halvtid de senaste månaderna. Då har det sakta spritt sig i kroppen att det har blivit ett störande moment att behöva infinna sig på arbetsplatsen emellanåt.

  Nu är det över.

 85. Örjan

  Oj, 90 kommentaren hittills.
  Nästan julkalenderartat!

 86. och

  Vad då 91 kommentarer. Vi säger väl hundra jämnt, va?

 87. PGW

  Kan någon berätta för mig var jag kan hitta en väldigt blommig, glittriga eller på annat sätt pyntad bad/duschmössa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.