Hoppa till innehåll

Medellängd i köket: strax under två meter

Ni vet kanske att jag har några passioner – basket, bollar, barn, blogg samt spagetti med köttfärssås och ovanligt långa män. Ja, gärna i kombination.

Igår klev fyra basketspelande spanjorer in genom dörren här hemma för att äta spagetti efter en match (förfärligt spännande med gruff, stök, svordomar, tekniska och avsiktliga fouls och på toppen dessutom en förlust för oss). Deras namn (Julian López Rodríguéz, Jairo Blanco Aldao, Domingo José Pérez Sánchez och Lluís Jacas Adserà) är lika långa som de basketspelare de ju är – och de kom tillbaka idag för att laga en spansk måltid eftersom det är trettondagen.

”Eftersom det är trettondagen … ” säger jag och kliar  mig i huvudet. Jag måste fråga spanjorerna.

Roland de Mois trettondagsversion från 1589.
Roland de Mois trettondagsversion från 1589.

Ok, de tre vise männen Caspar, Melchior och Balthasar (som representerar Europa, Asien och Afrika) kom ridande på respektive en häst, en kamel och en elefant. De hittade till slut Jesus och gav det lilla barnet rökelse, guld och myrra. Jesus kan förstås inte ha varit i stånd att uppskatta gåvorna, men i Spanien firas detta ändå stort – epifanía. Här i Norden börjar vi väl på sin höjd fundera på om inte granen ska slängas ut.

Den sprarrisen här åkte ut redan på nyårsdagen, när den trillade för fjärde gången.
Den sprarrisen här åkte ut redan på nyårsdagen, när den trillade för fjärde gången.

När vi i godan ro satt och åt igår kväll, sprang man omkring som tokar i Spanien och klädde ut sig, gick i festivaltåg och förberedde festmåltiden och paketöppningen som sker idag, den 6 januari. Alla är jätteglada och umgås med varandra och ingenstans ser man en enda dunjacka eller plogbil.

Sa spanjorerna och såg lite ledsna ut. De bor tillsammans i två ettor utan kök och skulle kanske kunna fira med … sovmorgon. Så idag åkte vi till Coop och köpte spansk mat.

– So we weigh them here? But all the tomatoe are hard, why are they not soft?
– So we weigh them here? But all the tomatoes are hard, why are they not soft?

Men se vilken tomtebolycka! Det är söndag eftermiddag och grabbarna (plus en flickvän som heter Sofía och är lika kort som sitt namn) hackar lök, steker kyckling, sprätter saffran omkring sig och skrattar så det bullrar i skåpen med filskålar.

Även spanjorer hackar lök med ögonskydd.
Även spanjorer hackar lök med ögonskydd.
Domingo och Sofía steker köttfärs som ska läggas i auberginerna.
Domingo och Sofía steker köttfärs som ska läggas i auberginerna.
De fyra tvåmetersmännen får här en paus i matlagningen för att lära Tioåringen att göra 20 armhävningar.
De fyra tvåmetersmännen får här en paus i matlagningen för att lära Tioåringen att göra 20 armhävningar.
Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

 1. Ja det var en kort Sofia. Jag trodde det var en ung bergmandotter (om du har kvar några riktigt unga alltså, jag har tappat greppet om mer än att yngsten är tio).

  Två ettor utan kök. Ska alltså inte idrottare äta riktig mat, aka hemlagad och proppfull med nyttigheter?
  Tror sjutton att de förlorade under såna premisser.

  Fast jag firade epifania med kyrkbesök idag.
  Under somlig tid i kyrkans historia var inte bara påsknatten den stora dopparedagen (dopdagen alltså) utan även epifania för att det inte skulle bli så trångt på påsken. Därav att adventstiden är en fasteperiod precis som den vanliga fastan före påsk. Fasta = förberedelsetid.
  Även om vi inte ser det så mycket i glöggångande Norden, adventsfasta alltså. Det syns mest i att den liturgiska färgen är lila.

 2. Just nu, julen, och även påsktiden är det vitt, dvs glädje.
  Advent och fasta är det som sagt lila, passionens, lidandets färg.
  Resten av året (typ) är det grönt, växandets färg.
  Fast somliga dagar är det rött, martyrfärgen: annandag jul, pingstdagen, apostladagen (= 5:e söndagen efter Trefaldighet).
  Långfredagen är det svart som döden.

 3. Ökenråttan

  Varför tomaterna är hårda? Varför de smakar kålrot? Varför äpplen håller i åratal? Varför de också smakar kålrot? Varför bananerna är hårda? Varför de smakar kålrot? Svaret är enkelt: För att de alla ska klara transport. Och då offras allt annat, doft, smak.

 4. PK

  Man kan göra rotmos av kålrot. Det är gott. Med fläsklägg till. Och senap. Och en ljus, tysk lager. (Vad sa du nu då, Nudlis?)( Icke att förväxla med Nudist)

 5. PK

  Petra Mede är med i Så ska det låta. Och envisas med att försöka sjunga. Har SVT inte filter för sånt, jag är ju licensbetalare!

 6. Nu är köket tomt på tvåmetersmän. Och jag kommer aldrig någonsin att bli hungrig igen.

  De gjorde köttfärs i auberginerna och en röd, mofsig tomatsallad som såg ut som nästan som en soppa och smakade gudomligt. (Salladen var alltså en sallad, inte soppa. Men den var väldigt blöt. Salladslök, tomater, olika kryddor, t.ex. muskot och auberginebitar samt massa annat.) Och en tonfisk-lök-balsamvinäger-avocadoröra. Och en paella. Och så delade de ut paket! (Som de tre vise männen hade lämnat.)

  – Vad kallar ni auberginerna med köttfärs?
  – Auberginer med köttfärs!
  – Vad heter den här fantastiska salladen?
  – Sallad från min by. Eller vilken by som helst!
  – Vad heter den här avocadosmörjan?
  – Avocadosmörja!

  Hopplöst!

 7. PK

  Tyvärr Nudlis, jag är inte bloggbenägen, jag är båsberoende. Samt nudelsoppefan. Nu sa Petras lagledare åt henne att hålla tyst. Sedan tror jag att dom faktiskt råkade slå av hennes mik så att han som kan sjunga fick göra det ifred. Puh.

 8. Ökenråttan

  Rotmos åt vi nyssens. Gjord av kålrot (och lite potatis och morot), så gott. Men att tomater m.m. ska smaka kålrot, det vänder vi oss mot.

 9. PK

  Jag är med mina 189cm kortväxt, snudd på dvärg. Drack öl förra veckan med en kompis som är drygt två meter och som anser att under två meter är under medellängd. Och nu detta, ett kök fullt av basketspelare. Jag som brukar känna mej lång.

 10. Gör stavar av kålrot, potatis, morötter, palsternacka, jordärtskocka.
  Strö på lite salt och farinsocker och kanske lite rosmarin.
  Lägg dem på oljad plåt och häll på lite mer olja.

  Och så in i ugnen!

  Tas ut när de blivit mjuka, eventuellt med lite färg också.
  Serveras till vad som helst.

 11. Örjan

  Många kommentarer + frågor
  Ökenråttan: 20.01
  Bara hårda tomater? För att svenska konsumenter nästan bara vill köpa hårda tomater . De som eftermognat och blivt mjuka plockas bort av personalen.
  Lotten:20.01
  Kålrot även rekommenderad av LisaFW i asiatiska recept , som alternativ till dyrare pumpa.
  Kålrot = swede el swedish turnip i GB
  Kålrot= rotabag framför allt i södra USA. Lär härstamma via England och ursprungligen Västergötland ”rutabaga”. Tänk vikingars påverkan!
  Lotten: 20.31
  Tvåmetersmännen. Den längsta är 2??cm lång?
  Tack för menypresentation. Stillade min nyfikenhet.
  Mofsiga tomatsoppan? Familje-/lokalvariant av gazpacho? Förstår att kockarna ville ha mjuka välmogna tomater.
  Vilken/vilka av rätterna skrev du in i din receptbok alt skulle du önskat att du skrev in i ev receptbok?
  CN: 21.55
  Alltid underbart gott med ugnsstekta rotfrukter. Tips för noviser. Kålrotsbitarna bör vara mindre/tunnare än övriga grönsaker, eftersom de kräver längre tillagningstid.

 12. Va?! Inte ens Vår Kokbok?
  Jag ringde hem så mycket första hösten att jag fick en i julklapp. Den är i ett dystert skick nu. Vi behöver en bokbindare!

  (Visst finns det en sån här, bokbindare alltså? Vad kan en sådan rehabbehandling kosta? Det är de hårda pärmarna och ryggen som inte sitter så hårt fast i resten av boken som dock är tajta vänner än.)

 13. Örjan

  CN: Billiggare än bokbindare kan ett antikvariat vara. Problemet är ju dock att Vår Kokbok (och likartade) även där kan vara av det synnerligen vällästa slaget.

 14. *suck* *djup suck*

  Jag ville jag vore i ett kök med några matlagande tvåmetersmän. Eller åtminstone att jag vore med min egen andra hälft men det är jag inte. Det är alldeles strålande utmärkt att Stora Sjukhuset (USÖ) har egen akutmottagning på ögonkliniken, och att de i största allmänhet är så utomordentligt bra på fallerande ögon där, men jag kan ändå inte riktigt stråla över att hälftens högeröga har … hum … blitt synnerligen skumt. Men det är ändock mycket bra att sjukvårdsupplysningen finns, och lämnar över till folk som vet vad de talar om, och att folk som vet vad de talar om säger ”kom till ögonklinikens akutmottagning, nu” när det är det som är lämpligt. Icke desto mindre kan jag inte fröjdas över att jag fick åka hem ensam eftersom det de misstänker (hål i näthinnan och … neh, ni behöver väl inga detaljer) bör mötas med ryggläge tills största överläkaren har fått titta och bedöma i morgon. Sannolik operation, antingen i morgon eller på tisdag. Eller onsdag. Jag kan vara utan’en i flera dagar. Bra med sjukvård, mycket bra. Inget bra när det bara hipp som happ måste uppsökas. Och ingen riktigt kvällsmat har någon av oss fått heller (han ringde och berättade att han tilltvingat sig ett par mackor, i alla fall.

  *suck suck suck*

  Jaha, sådant här kallas visst att avbörda sig. Så, nu återgår vi till ordinarie program!

 15. Så då simultanopereras vi nästan nästa vecka, Annika!

  Och nog kommer du (och alla andra i båset) att få komma hem till mitt kök vad det lider. Bara ni lagar maten, så kommer allt att bli jättebra!

 16. Hmmm … en dag ska jag laga mat i Lottens kök, det ska jag!

  Och visstja, vilken dag var det du skulle under kniven? (Min andra hälft ska väl under laser och det ska gå jättefort när det väl sker, säger de, men det blir intressant att se hur simultant — jag vet inte, är det julkalenderiet som fortfarande hänger i, som gör allting så synkront och serendipt och hophängande fast det inte borde?)

 17. PK

  Det kanske har avhandlats någon annanstans och jag kanske har missat det men hur går det med julklappssäcken? Den som blivit så berest med olika färdsätt? Är den i Stockholm, har apelsinmössan fått hämta den åt dej eller har du varit i huvestan och hämtat den själv? Eller är den kvar här?

  /orolig läsare

 18. Ökenråttan

  Cecilia N. Just det; en nypa socker på grönsakerna, det fick jag lära mej på Restaurangakademin.

 19. När man talar om trollen, hör de av sig:

  Hej!
  Vi har fått in din förlorade påse hit till hittegodsavdelningen.
  Du kan antingen hämta den här hos oss på Stockholm Centralstation mot en kostnad av 80:-, eller så kan vi skicka den till dig mot en förskottsbetalning av hittegodsavgift samt postens tillkommande avgifter.

  Där ser man!

 20. Synkronicitet. Eller har PK magiska krafter så att hans fråga ut i etern ruskade om någonting någonstans?

  Och hur i h-e kunde det ta så lång tid för dem att höra av sig när påsen lär ska ha rest dit redan före jul?

  (Och är 80:- vad en biljett Hallsberg–Stockholm kostar för en påse? Man kanske ska stoppa ner sig i en nästa gång man vill åka.)

 21. PK

  Dubbat för döva och textat för blinda. Gamla skor blir som nya när dom dubbas till franska, eller till riddare. Och blir då fina i dubbel bemärkelse. Dubstep liksom.

 22. […] utåin, flög i fredags alldeles solo till Spanien för att hälsa på en av våra djupt saknade basketspanjorer. Hon och en väska stor som en hundkoja (fylld med spanjorernas kvarlämnade prylar) flög från […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.