Hoppa till innehåll

Sådant man undrar

Eftersom barnen här hemma är mellan 10 och 20 år, får jag numera sällan frågor som dessa:

– Varför är månen halv ibland?

– Hur smakar mask?

– Jag ser inte hålet i foten! Var är det?

Kan man tappa brösten?

Därför läser jag lite då och då på Quora för att känna mig lite yngre.

Visst undrar väl ni också vad som händer vid en tågolycka? Jo, det blir ju förstås jättestökigt och egentligen borde ingen få ha med sig bagage. (Läs mer här.)

"The greatest train crash ever filmed"

Eller – vad händer om man hoppar ner i en bassäng som är fylld med sprit? Jo, för det första så är det ju svårt att andas (lite som att dricka varm punsch en torsdagskväll), sedan är det svårt att simma. Inte på grund av hostan, men för att alkoholen har annan densitet: man flyter svårligen hur mycket man än fyller lungorna med luft eller crawlar som Tarzan. (Troligtvis drunknar man innan man blir alkoholförgiftad.)

Apropå hosta, så lär det vara så att man kan distrahera smärta med hosta. I exemplet som jag läser, sägs att om man är rädd för sprutor, kan man för att slippa smärtan (ja, den ohyggliga smärtan) hosta till precis när nålen sticker till. Att man med sin hosta då riskerar att distrahera inte bara smärtkänslan utan även vårdpersonalen, står det inget om.

Apropå vårdpersonal, så kan man stoppa en kräkreflex genom att med vänsterhanden krama vänstertummen på samma sätt som man inte bör knyta nävarna om man ska boxas. Att kräkreflexer ofta har en vettig orsak och att det som vill komma upp kanske bör få tillträde uppåt, är en annan sak. (Oj. Nu lär jag mig att många som är rädda för tandläkaren är det enbart för att pillandet i munnen orsakar kräkreflexer. Kniiip tummen!) Inte så här:

boxarhand

 

Den övre bilden är en boxarnäve, det här en måillanäve.
Men så här. Den övre bilden är en boxarnäve, det här en måillanäve.

Apropå tummen, så växer tumnageln och lillfingernageln långsammast eftersom den yttersta fingerledens längd bestämmer hur fort nageln växer. Tänk, här har jag trott att min tumnagel liksom slets mer och därför inte växte lika fort som de andra barnen. Förlåt, som de andra fingrarna.

Och apropå öh … något … så är Quora fullt av vetenskapsmän, författare och kändisar som svarar på frågor som egentligen bara de kan svara på. Så nu undrar vi förstås hur det är för en skådespelare att kyssa en annan skådespelare. Vi låter ett proffs svara:

”While making the film Wilde, Jude Law, Michael Sheen and Ioan Gruffudd were charming kissers. I can’t say what they thought of me. I like to think I delivered.” /Stephen Fry

Så nu har jag en fråga: har ni några frågor som ni vill ha svar på?

Share
Publicerat iBloggen

60 kommentarer

 1. Christer

  Jag kan intyga att måillanäven är högst olämplig att använda om man ska slå någon på käften. När jag var liten testade jag att slå till en brottardocka med sådan fattning och var ytterst nära att bryta tummen.

 2. Luleå-Anna

  På otroligt slingrande vägar via fjunt och russin kom vi in på Paulus. Nu undrar vi vad han skrev sina brev på.
  /Nattgänget på Kuriren

 3. Varför är det inte vänstertrafik på spåret i Härnösand? (Det är det väl på alla andra banor?)
  Och på b frågar jag: vad är fjunt?

 4. Luleå-Anna

  Fjunt är pitebondska för lummersporer. Man tar fjunt och en tändsticka och så – poff! Det kallas förstås att fjunta.

 5. Jesper

  Oj, jag som trodde att arbete och annat inte skulle få lida efter kalendern. Stupid me. Här finns mycket intressant att fundera och goggla på.

 6. PK

  CN, i Sverige har vi oftast fullständig signalering på båda spåren och man kan köra två tåg brevid varandra i full fart. Så formellt har vi inte vänstertrafik, men i normalfallet kör man vänstertrafik.

 7. Luleå-Anna, är fjunta detsamma som att fjutta på?

  Lotten, är alltså dina tumytterleder kortare än övriga?! Mina är längre – och lillfingerleden lika lång som slickepott, långeman och gullebrand. Så växer varken tum- eller lillfingernaglar saktare än övriga på mig, heller.

 8. Luleå-Anna

  Malinka: Fjunta är att fjutta på fjunt, liksom. Alltså lummersporer. Det blir ett litet fyrverkeri.

 9. Örjan

  CN+PK: Tågtrafik. Vänster eller höger?
  Tänker på förra veckans ”På spåret” och resa från Lund till Köpenhamn. Där var byte från vänster till högertrafik i första filmfrågan. http://www.svtplay.se/video/902742/del-6-av-13
  Start 4.30.
  Trots min iakttagelse. Lyckades ej förekomma de tävlande med rätt svar på ankomststaden.

 10. Jag tänker mest på stationen. Det finns tre spår varav två med perrong. (Köra-rätt-igenom-spår mittemellan.)

  På det östra spåret stannar tåg som går norrut. På det västra tåg som går söderut. Det stämmer inte med det jag upplevt på diverse andra stationer.

  (Jag hade nöjt bespetsat mig på att ”min perrong” var den som jag skulle ha mest bråttom till. Men nu kommer jag att anlända vid den och ha en himla massa spring och trappor och jox till min avgångsperrong.)

 11. En fråga: Ser att båsvärdinnan tituleras ”Redaktören” i senaste numret av Språktidningen. Är det en permanent upphöjelse? Har det pågått länge utan att jag noterat det?

 12. ”[…] an excessively long left thumbnail is an obvious characteristic to look for in a suspected werewolf.”
  /Ian Woodward: The Werewolf Delusion (1979)

  Ja-a … det är vad jag, långnaglad som jag stundom är, har att säga om tumnaglar. (Jo, konstaterandet kommer som en slutsats ur en 1500-talsbok men i alla fall!)

 13. Helena E

  Åh, Språktidningen…*ler nöjt* Har just förnyat min prenumeration.
  Gott nytt på er, alla kommentatorer! Må ni leva länge och väl i båset!

 14. Men jag har en fråga! Lummersporer? Vabaha? Fjunta fjönter tyckte jag var ok — men LUMMERSPORER? Goggel, goggel:

  ”En lummerspor ger upphov till ett prothallium. Den är underjorisk och lever som saprofyt i flera år innan den är fullt utvecklad med könliga celler.”

  Jahaja.

 15. När det gäller senaste Språktidningen, så tror jag nog att jag har kallats redaktör hela tiden – redaktörstips är mitt område där. (Men sååååååg ni att jag även fick vara med på insändarsidan?)

  Oj, vad jag inte är varulv, förresten. Korta naglar och korta ytterl… hm. Så himla korta är de ju inte, ser jag nu. Måste kanske mäta.

  Kolla nu på Fredrik I:s länk om försvunna sekunder och snurrande jordklot. Och inspektera Dievas tåg!

 16. Sällan har jag lärt mig så mycket klockan 01:37 på natten:

  ”I kriminalnovellen ”Växtkraft”, publicerad i samlingen ”Lagens långa näsa” av Hans Alfredson använder sig den botaniskt kunnige gärningsmannen nikt för dess pyrotekniska verkan.”

 17. Ha! Eller *poff*!

  Sedan är det en annan sak att lummer är otroligt utrotningshotad så hur mycket jag än skulle vilja testa *poff* vet jag att vi ska ge fan.

 18. Vi fick rikligt med demonstrationer av nikt under vår skoltid. Biologitanten, fyssemajjen och kemigubben var entusiastiska och brände av ”teaterexplosioner” inför klassen. Det fanns ju inte så mycket att roa sig med på den tiden. Nikt och taskiga svartvita filmer var något som uppskattades stort av oss vildmarkens barn.

  Jo, det var förkortningsgrejen jag syftade på. Uppfattade den som redaktionellt material.

 19. Så nu har jag en fråga: har ni några frågor som ni vill ha svar på?
  NEJ – jag vill komma med en UPPLYSNING avseende:
  Apropå hosta, så lär det vara så att man kan distrahera smärta med hosta.

  När det gäller smärtsinnet är det så att man kan bara känna EN åt gången – och kroppen väljer då den intensivaste!
  Till exempel: Om man har ett måttligt kroniskt besvär från sina knän och plötsligt stukar tummen – ELLER får ryggskott
  SÅ har man då inte ont i knäna!

 20. The Ipcress File visade hur egengenererad smärta kunde styra medvetandet från torterarens tillfogade smärta. Michael Caine misshandlade sig själv mera än förhörsledaren och klarade sig igenom.
  Tror egentligen inte att det fungerar när man har en förhörsledare som kan trappa upp våldet godtyckligt. Själv har man ju begränsade möjligheter och förr eller senare vinner torteraren.

 21. Ökenråttan

  Nikt användes för att dragera piller, vill jag minnas. Min bästis föräldrar var apotekare och ex tempore-beredde medicin i sitt laboratorium. Vi fick hjälpa till att rulla piller och sen dragera dom, minns jag. Nikt från ljung var det och pillren blev gula och blanka. Tjusigt!

 22. Men visst hände det nån liknande, om än mycket mindre, incident i Stockholm för inte så många år sen? Att något av norrlandstågen inte körde så sakta in som de behövde och brakade rätt in i de där stoppklossarna med för hög fart.

  Att det ska braka ut ett lok från andra våningen är lite mer oväntat. Lite Jumanji över det hela.

 23. Fanns det inte skenande tåg i en film med Marty Feldman …? (Jag skulle kunna googla, men har köttfärs upp till armbågarna och folk skriker åt mig att låta bli datorn.)

 24. Nej, nu glömmer vi sporten och — i väntan på maten (hasselbackspotatis och några småbitar av något som en gång var en trevlig dovhjort men inte längre är det) — tänker kulturjubileum. Eller: det har i dag gått sextio år, och alla väntar än.

 25. Ja, Sverige förlorade mot USA i junior-VM-finalen, PK.

  Men ni förstår att jag kunde inte titta. FÖR JAG HAR FYRA TVÅMETERSMÄN I KÖKET! De äter som rovdjur!

 26. Jag undrar varför jag säger höger när jag menar vänster. Jag undrar om det är mjölkbönderna som får kronan om jag betalar en krona mer för mjölken. Jag undrar vilket år ”vem som helst” kan resa till månen. Jag undrar vad nästa revolutionerande livsstilförändring kommer bli (typ: tvättmaskinen, mobiltelefonen). Jag undrar var själen sitter. Jag undrar om det är sant att lockhåriga är mer kreativa än rakhåriga och i så fall hur det kommer sig att båda mina bröder fick blont lockigt hår medan jag fick brunt spikrakt hår. Jag undrar samtidigt om det är sant att rakhåriga får mer makt (det skulle nämligen vara logiskt med tanke på min förra fråga).
  Jag undrar vad min katt tänker när hon sitter vid ytterdörren klockan två på natten och jamar. Jag undrar om Lotten kommer sommarprata innan vi börjar få två lika siffror i årtalet. Jag undrar om det är sant att barnen får sex tår om föräldrarna är släkt med varandra.
  Jag undrar om någon orkar läsa alla frågor?

 27. Tvåmetersmännen äter! Jättemycket mat! Och är jättelånga! Och pratar spanska! Och äter kladdkaka! De spelar i Eskilstuna Baskets herrlag och är jättelånga!

  (Märk väl hur jag 1) fokuserar på det viktiga 2) inte svarar på några av de mycket vettigare frågorna.)

 28. Glömde: jag spelar verkligen inte i damlaget. Där spelar Artonåringen. Jag spelar ju i B-laget (när jag inte har ont i knäna, förstås). Efter operationen på torsdag kommer jag att vara fit for fight igen på fredag, eller hur?

 29. LupusLupus99

  Skenande tåg finns det i AC/DCs konsertintro som de till
  konserterna på Black ice turnén.

  Dock är det än apselut barnförbjuden video så
  den vågar jag inte länka här.

  Den heter dock
  ”AC/DC Black Ice tour intro video + Rock N Roll Train”’
  på youtube.

 30. Pysseliten — jag vet inte var själen sitter (jag är inte så säker på att sitter är vad den gör) men jag kom att tänka på en novell jag läste för länge länge sedan, och den finns åtminstone omnämnd här. Se vilken intressant titel.

  Vad gäller rakhåriga kontra lockhåriga funderar jag mycket över frågan eftersom jag är så påtagligt mitt emellan. Det ”övre” eller ”yttre” håret är vågigt och i regnvått tillstånd närapå lockigt, medan det ”undre” eller ”inre” är spikrakt. Jag vet verkligen inte … det borde väl betyda att jag är både kreativ och mäktig, hmmm? I övrigt betyder det bara att mitt hår aldrig ser jämnlångt ut utan liksom lite hur som helst. (Kanske motsvarar tillståndet innanför detsamma, javisstja.)

 31. Jag förstår hur du tänker, Lotten. Jag har en liten grej som kanske måste opereras och jag har läst om den operationen, att om man gör modern titthålskirurgi är man på benen dagen efter, medan operation på ”det gamla vanliga viset” kräver rehabilitering i sex veckor. Det verkar gå att ordna, menar jag.

 32. Om du inte kunnat spela basket på x antal veckor pga knä(e?)t så kan du låta bli att spela basket x+1 veckor. I alla fall om det betyder att du därmed kan spela basket i y år utan problem just där. (y = jättemånga)

  ”Är på benen dagen efter” betyder nog mer ”slipper gips och kryckor” än ”fullt ös åt alla håll”.

  Vad tycker DDM om att du fyller köket med tvåmetersbasketspelare?

 33. Pysse!

  Jag vet vad katten tänker!
  ”Varför har jag ingen egen dörr så jag kan gå ut och in när jag vill?”

  Jag minns en berättelse av Astrid Lindgren som jag läste i unga år om barn på ett barnhem och en liten unge som kände sig bortsorterad för att han/hon inte hade lockigt hår. För det var ju det som tydligen var avgörande när folk kom och skulle hämta ett adoptivbarn.

  Och så var det Berit I med ljust lockigt hår och Berit II med långt mörkt och rakt hår. De gick klassen över mig och det blev ett fasligt liv (på morsorna?) när Berit II valdes till lucia i sjätte klass. Tänk så det kan bli!

 34. Orangeluvan

  Sexåringen ville berätta att han kommit på hur bröst funkar:

  – Först när man är liten, då är de små, men sen växer de och liksom lossnar från kroppen!

  Kan tilläggas att mannen saknar tillgång till ordentligt med empirisk data och att jag därför fick upplysa honom om att brösten inte lossnar på vissa flickor när de blir äldre.

 35. PK

  Jag undrar varför man bjuder in en människa som är uppenbart tondöv till en musikfrågesportlek i teve, där svaren i nästan alla fall ska sjungas?

 36. Och först nu såg jag att Jonas Karlsson också var barnhemsbarn! Kan det verkligen vara den Jonas Karlsson? Länken från rollistan tyder på det.

 37. Tack för tipset Niklas, statisterna borde ha en egen liten lista någonstans, som bevis att man var med. Kul var det i alla fall och jag minns regiassistenten Catti Edfeldt väl, hon var så snäll och vacker. Hon försåg oss med kläder och beordrade frisyrer, för mej var utstyrseln den roliga delen av att vara statist. Någonstans har jag säkert både Allan Edwalls och Erik Lindgrens autografer, jag förutsåg inte Jonas Karlssons storhet och Jarl Kulle kände jag inte till på den tiden. I två dagar var vi (jag och mamma-Barkborren) med och filmade och vi fick vara med i flera tagningar. När vi gick på bio för att se filmen, såg jag inte mej själv. Det tog några år och ”tittningar” innan jag kände igen mej. Ett kul minne.

 38. Den Jonas Karlsson gillar jag skarpt som skådespelare. Om det nu är han.

  Jag var statist i ”Flickan vid stenbänken” 1989. Vi fick till och med betalt — direkt i handen! (Jag hade gärna betalat för att få vara med på en filminspelning. Funderar på att sälja barnen till filmindustrin och bli en hangaroundmamma.)

 39. Mikael

  Jag håller på och läser Murakamis ”Norwegian Wood” (bra bok!). Huvudpersonen återberättar att någon lär honom varför det längsta fingret sitter i mitten av handen medan den längsta tån sitter längst ut på foten. Irriterande nog får man som läsare inte veta svaret. Så: någon som vet?

 40. Då vill jag dock tillfoga att inte alla människor har fötter där stortårna är längst. Se på exemplet jag. Mina ”pektår” är betydligt längre än stortårna, och ”långtårna” är aningen längre än stortårna också. Min andra hälft anser att mina fötter är abnorma eftersom jag också kan spreta med tårna så att de yttersta på var sida står närapå rakt ut åt sidan.

  Som sagt, kortare uttryckt: Stortån är inte alls alltid längst.

 41. Visst är dom tre mittersta tårna förenade på något vis? Helt omöjliga att böja individuellt. Stortån och lilltån kan man röra separat.
  (Jag fick också betalt. Undrar vad jag köpte för dom pengarna? Spara har aldrig varit min melodi)

 42. Är det kanske lite samma som att ringfingret är det osjälvständigaste fingret på handen? Lägg handen platt på bordet med raka fingrar. Lyft ett finger i taget utan att de andra rör sig. Med ringfingret kommer man bara en liten bit, men de andra kan man lyfta ordentligt utan problem (om man inte har problem med lederna, förstås; själv har jag däremot svåra problem med ordet problem och har hållit på en hel minut med att stava det rätt så här många gånger).

 43. Fick höra av någon att man kan utläsa en persons karaktär via fotens byggnad i helhet och tårnas längd i synnerhet. Kommer bara ihåg att stortån påvisade inteligens och pektån sexualitet. Så, kolla nu om ni är visare eller sexigare!

 44. Dina — jag tycks kanske ha avslöjat någonting lite längre upp, men är inte säker eftersom alla mina tår är påfallande långa om man jämför med hur fötter brukar se ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.