Hoppa till innehåll

Den Röda Tråden 2012

(Ni som är intill döden trötta på att jag inte skriver om gamla underkläder, spaghetti, möglig välling och kassa hotell: vänta. Jag ska bara.)

Bonusbild, bara.
Bonusbild, bara.

Först lite historik.

När Julkalendern 2005 skapades, var DTR faktiskt UPA – utan personligt ansvar. Pfah, säger jag idag – hur kunde jag tänka ut något så trist? Jag måste ha varit upprörd av någon anledning. Säkert på SJ.

År 2006 var det så kompetens. What? säger jag idag och funderar på om man kan låta sånt folk som hittar på att DRT är  ”kompetens” vara båsvärdar.

År 2007 var det Tack för maten, den var god. Hälften spydde, resten dog. Well, nåja, nu börjar det se ut som något. Riktigt kul ju!

År 2008  var det Himmel och helvete! Ptja, jorå. Fast jag bröt ju lilltån och blev rånad i samma veva. Men det roligaste detta år var ju den numera försvunna Översättarhelenas teori om att Östen Warnerbring skulle vara med i lucka 24. Vi tar det igen, va?

I facit den 4 december 2008 skrev jag:

_______________

Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.

Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:

1 Fay Weldon, 2 Gunilla Wolde, 3 Herbjørg Wassmo, 4 Ian Wachtmeister?, 5 J.W., 6 K.W., 7 L.W., 8 M.W., 9 N.W., 10 O.W., 11 P.W., 12 Q.W., 13 R.W., 14 S.W., 15 T.W., 16 U.W., 17 V.W., 18 W.W., 19 X.W., 20 Y.W., 21 Z.W., 22 Å.W., 23 Ä.W., 24 Östen Warnerbring.

Särskilt den 12 december hade jag fått problem i så fall. Och varför fick inte Axel Wallengren och Elin Wägner vara med inledningsvis?

_______________

År 2009 Hatt … Jag kan här och nu meddela att denna urdåliga röda tråd berodde på att jag hade ont om tid och inte planerade tillräckligt. (Huset brann.)

År 2010 I Am the Walrus med Beatles. Japp, nu börjar jag förstå hur man skapar en röd tråd.

År 2011 Historien om någon – som handlar om en röd tråd! Yes!

Och i år var det ju så vansinnigt enkelt att jag redan efter en knapp vecka fick de första DRT-mejlen. De som skrev, nämnde kungar, jokrar, fyrtal i damer och en farlig massa Jack … ja, ni förstår. Men det är nu det blir riktigt läskigt. För den 2 (andra!) december, skrev hakke till mig:

”Två grekiska referenser redan, Akrostikon och Nestor. Det finns med andra ord absolut INGENTING som tyder på annat än att DRT måste vara Alf Henriksson.”

Visserligen stavas Henrikson med ett s och visserligen har Grekland inget med DRT att göra, men han hade ju nästan rätt, hakke. Förbaskade skitstövel, tänkte jag på mitt milda sätt och trampade vidare med kalenderluckorna och min egen röda tråd.

Alf Henriksons skrivmaskin.
Alf Henriksons skrivmaskin.

Vad hakke inte visste, var att den 24:e luckan skulle vara Alf Henriksons – och det finns inget i världen som kan få mig att ändra min plan (i den mån jag har någon). Kommentatorer kan fara ut mot mig och säga att det är för svårt eller för enkelt eller dumt eller till och med be om en viss hemlisbloggare – jag reagerar omedelbart med trots och tänker NÄÄÄÄ! JAG VILL INTE! (Jag sätter naturligtvis armarna i kors och plutar moget med munnen också.) Det här är min grej! Jag gör som jag vill! Och så slår jag i dörrarna och spiller saker tills jag har lugnat ner mig och letar fram datorn igen.

Nu till fler med sjätte sinne eller god slutledningsförmåga. Mikael skrev i en kommentar redan den 5 december: ”Jag tror att DRT är kortspel. Först fyrtal i damer och nu en kung.”

Ja! Exakt så!

Linisen skrämde mig den 10 december eftersom hon faktiskt hade rätt – om jag hade gått på min ursprungliga plan: ”Idag står det ändå klart att DRT är potatis.” Jodå. Runt den 15 november var jag inne på att bara ha med smålänningar och att DRT skulle vara potatis.

Zkop och Flygbengan mejlade den 12 december:

 • Jokern – trivialt
 • Stephen King – kung
 • Schubert – Spader madam -–spader dam
 • Raskens – knekt
 • Tre vise män -–tre kungar
 • Billy the Kid -> revolverman -> Wild Bill Hickock -> Död mans hand
 • Fossum, Svarta Sekunder – färgen svart

Och de hade ju rätt. Men det var hakke som den 21 december fick mig att sätta en hel kalkon i vrångstrupen, bl.a. eftersom han stavade Henrikson rätt:

Tidigare en joker och de tre senast dagarna Kingen, Queen och Jack. Det står alltmer klart vilken Alf Henrikson-vers som måste vara DRT i år:

Ett kort som en människa fäster sig vid,
kan ge henne oberäknelig frid.
Det kan framkalla glädje vid spelets slut,
det kan ge henne rikedom livet ut.
Ja det kan påverka livet på orten,
så slarva inte med korten!

Och DÄR fick jag ändra på mina planer. Eller fick och fick, det var ju ingen som tvingade mig. Men det var ju exakt den Henrikson-dikten som jag hade tänkt hemlisblogga på julafton, även om den i original låter så här språkpolisig:

Ett ord som en människa fäster sig vid
kan verka i oberäknelig tid
Det kan framkalla glädje till livets slut
det kan uppväcka obehag livet ut
Ja, det påverkar livet på jorden,
så slarva inte med orden!

Alf Henrikson (som var med redan 2009, men va fan) fick då stryka på foten och raskt ersättas av en nästan lika rolig karl. (Förmodligen är det så att alla som är födda 2 februari tänker i samma banor, eller vad säger du, hakke?)

Pysseliten och Christina var inne på blodigt allvar och ond, bråd död, Ökenråttan trodde på gamla filmstjärnor, Jossilurens och Heléne associerade till LSD som DRT, medan PK var övertygad om att hajar var grejen i år. Rosman hade den 19 december en intressant tanke som vi har försökt med tidigare i år: att allt liksom hänger ihop:

Här finns en hel del att jobba med. Det gäller att se sambanden. Ungefär varannan HB hör hemma i tonårshyllan på 80talet, varannan i nutid. David Bowie skrev Song for Bob Dylan, Dylan skrev Jokerman, Jokern är ett spelkort som dyker upp i Alice (Lyttkens) i underlandet. J D Salinger har alltid varit Borta med vinden. I min tyskbok på gymnasiet fanns ett stycke som hette Mein Name ist Franz Schubert, är inte det ett sammanträffande kanske?

Men nu återvänder vi till Flygbengan och Zkop, som på julafton presenterade sin DRT-utredning. Den påminner i stort om hakkes, så jag lägger i röd kursiv stil in några av hans teorier inne i deras lista:

1 Marian Keyes
 – Lucy Sullivan blev spådd i kort (Tarotkort) – Spelkort(alt. Kortlek)
2 Margaret Mitchell
 – Borta med vinden – Scarlett – Scarlet red – Röd – spelades i filmen av Vivian Leigh, Lady Olivier – Dam, Brett satt i fängelse – på kåken
3 Karin Fossum
– Norwegian Queen of Crime – Drottning (boken Svarta sekunder – Svart)
4 Alice Lyttkens
 – Tollmansvit (skrev 54 böcker – som antalet spelkort i en kortlek med två jokrar)
5 Bob Dylan 
– Lily, Rosemary and the Jack of Hearts – Hjärter Knekt (Christmas in the Heart – Hjärter) (samt låten Under the Red Sky – Röd) Billy the Kid – revolverman – Wild Bill Hickok – Död mans hand (pokerhand, två par bestående av svarta ess och åttor)
6 Stephen King 
– Kung – The Shining, huvudpersonen ”Jack” spelas av Jack – Knekt (Black house – svart, kåk)
7 Vilhelm Moberg 
– Raskens – Knekt
8 Ebba Grön
 – Alla visa män – Tre vise män – Tre kungar (Three wise men är också namnet på en pokerhand)
9 Harriet Löwenhjelm 
– skapade fantasivärld som kallades Klondyke – Klondike är en patiens (Det var mycket lek i hennes liv, som var kort, en kort lek.)
10 Franz Schubert
 – Spader madam – Spader dam (samt stycken i Ess-dur)
11 Jokern (samt Jack – Knekt) (In ”Batman R.I.P. Joker deals himself a ”dead man’s hand”.)
12 David Bowie 
– Harlekindräkt – Joker På Jokerkort avbildas ofta en narrfigur/gycklare, en harlekin. Harlekin är även ett spelkort i Kille (uttalas tjille) (The Hearts Filthy Lesson – Hjärter) (Albumet Diamond Dogs – Ruter)
13 Stephenie Meyer 
– Twilightsvit – Cullens bor i designhus – kåk
14 Danielle Steel
 – Queen of Romance – Drottning (hjärter)  ”… de gröna skorna med diamantimitationer på stilettklackarna” och diamant = diamonds = ruter.” Hörde inte till förlaget Harlequin, men man kan tro det. Hon har tjänat mycket klöver.
15 J D Salinger
 – Catcher in the Rye – Huvudpersonens förnamn är Holden – Hold´em (vanlig form av poker)
16 Marie Antoinette 
– Drottning – Queen Marie Antoinette had an early flush loo installed at Versailles in 1780 – Royal flush!!!
17 Simon & Garfunkel
 – Bridge over Troubled Water – Bridge Åke Arenhill som översatt låten har designat kortlekar (och Cilla Black, för de svarta korten)
18 Anthony Horowitz – Three of Diamonds, The Diamond Brothers –Ruter tre (samt The Power of Five – femmor)
19 Kungens lilla piga – Kung och drottning
20 Queen –The March of the Black Queen
21 Gökboet – där spelas kort (I filmens huvudroll Jack Nicholson – Knekt)
22 Gunnar Ekelöf – Böckerna Blandade kort och Lägga patience ” Det ena är rutigt …
23 Harry Houdini – utbrytarkung
24 John Cleese – har pokerface – kallas Jack av nära vänner – Knekt

När det gäller John Cleese i lucka 24, så har han även spelat bl.a. kung Arthur och diverse knektar, förstås. Och så fort jag inte riktigt visste om DRT var tillräckligt tydlig, hystade jag in svart och rött eller en massa kärlek (hjärter) eller pengar (klöver) eller galenskap (spader).

Den röda tråden var i år alltså en kortlek (eller en kort lek – helt enkelt Julkalendern om man så vill).

kortlek

Nu kommer vi ihåg alla blåsippor, glöggen på läktarn, en allestädes inte särskilt närvarande Orlando Bloom och det faktum att Louise har bott på Skebokvarnsvägen men ändå inte plockades ur Plommonstopet (som har förärats versalt P i år) och njuter av mellandagarnas stiltje. Eller så kollar ni på statistiken som Sanna & Co sköter.

Tack för i år! (Och ni som fortfarande inte är med och leker denna korta lek: nu kan ni börja läsa bloggen igen.)


 

Psssst. En av kommentatorerna (som vill var hemlig och kommenterar under ett alias) har gett ut en bok nyssens. Coolt.

Share
Publicerat iBloggenFacit, julkal.

54 kommentarer

 1. Ah. Aha. Jag är imponerad av DRT-utredarna! Och av trådplanteringen, såklart (planterar man en tråd, eller syr man kanske in den?).

  Själv är jag förmodligen en liten aning för bekvämt lagd för att titta så ordentligt på alla delar och tänka så långt … (Förra året hade jag förstås ändå inte haft en chans för jag kände inte till Historien om Någon, men det är ju en annan sak. En kortlek vet jag vad det är, ja-ha-a då!)

  Titta, julmust! Om en skulle ha en liten kaka också. Eller en valnöt. Kan jag bjuda på någonting?

 2. Men jösses! Vattenmännens och -kvinnornas sammansvärjelse liksom. Bra tråd, fullt möjlig att plocka, fullt möjlig att missa. Alf Herikson bestämde jag mig för genom en ren ingivelse 1 december, och visste direkt bär jag tryckte Sänd att jag hade stavat fel. Stenson och Henrikson stavas som de gör, därmed bassta!

 3. Dieva

  Lysande! Och jag är alltjämt imponerad av zkop och flygbengan. Vilket jobb.

  Tack Lotten! Och nästa år får du hojta till om du tar bilen till Stockholm och vill ha med dig en gran hem. Vi har alla storlekar.

 4. Jag förstod att jag gjort dig helgalen när du föreslog att jag skulle ta över. Jag hoppas att du fått lite distans nu och förstår att jag ville få luckorna lite mera användarvänliga. Det hade blivit ganska ohållbart och när lösarfrekvensen sjönk och knappt någon till slut klarade luckorna kändes det som att hela Julkalendern var på väg i diket. Då tyckte jag att jag kunde kosta på mig ett, som jag tyckte, stillsamt påpekande med lite anvisningar om vad som kunde göras för att styra upp situationen.
  Jag insåg att du var ganska trött, men att säga åt dig att vila hade nog inte varit någon bra idé just då. Jag hoppas att du gör det nu efter detta extrema kraftprov. Föreläsningar och opålitliga transporter inräknade.

 5. Lotten? Trött? Julkalendern på väg i diket? Nej nu blommar löken. Luckorna är inte till för att man ska kunna lösa dem! De är till för att man inte ska kunna tänka på någonting annat i december, så att man inte slösar bort hela månaden med att jobba o. dyl. och vara helt utarbetad när julen kommer. Och Lotten blir aldrig trött, ity Lotten är i själva verket från planeten Lotten, där alla har nudelsoppefrisyr, svart bälte i språkpolis och aldrig sover.

  Att det står ”spåkpolis” i texten ovan, och att ingenting i bengan/zkop-citatet är rött, beror på tillfälliga störningar i atmosfären.

  Seså, cirkulera! Här finns inget mer att se.

 6. PS vad roligt med boken! Jag fattar inte ens om jag försöker hur man inte vill framträda med sitt riktiga namn när man har varit så fenomenalt klipsk och skrivit en bok. Men hurra iallafall för jag-vet-vem!

 7. Nämen vart tog allt rött vägen? Nu måste jag utreda! (Jag tror att jag även stoppar in ett R i spåkpolisen.)

  Hörni, det är en übernostalgisk dokumentär om MTV just nu på SVT1.

 8. Béatrice Karjalainen

  Underbart och så kul att folk löste den. Själv är jag för korkad för att se sådant där. Och jösses hakke är ju lite läskig 🙂

  Vi ses nästa är allihopa. Kommer sakna kalendern i över 11 månader nu. Varför finns det inte allahjärtansdagskalendrar, påskkalendrar, midsommarkalendrar osv?

 9. Mikael

  Tack, Lotten, för denna fantastiska kalender! Den har verkligen förgyllt hela december. Och hej och tack alla i båset för klurigt detektivarbete och spirituella kommentarer. Hasta 1/12-2013!

 10. Citronen

  Grymt imponerad av Er som lyckades lista ut rätt röd tråd, av er som nästan hade rätt svar och faktiskt även av er som överhuvudtaget kom på ett svar även om det var fel. Ja, eller fel o fel, mindre rätt känns mer korrekt i det här sammanhanget. (Själv hade jag till o med svårt att veta vem som var min egen HB från dag till dag eftersom mina kommentarer oftast var så subtila eller långsökta att det krävdes minst en tunga i rätt mun för att se färgen på sippan). Nåväl, jag bugar så långt som mina lårs baksidor tillåter (ska snart börja stretcha, lovar) och tar av Hatten med stort P. Så ni vet. Nu, godnatt till alla i båset som under en hel månad har försakat sin skönhetssömn!

 11. Som någon redan påpekat i en tidigare lucka: man letar efter Gilla-knappen vid var och varannan kommentar. Gullungar! Ja, du med SG, men jag lovar att gulla med en bibehållet rak och kritisk hållning.

 12. Örjan

  SG: Läst och begrundat din kommentar.
  Håller inte med dig.

  Själv glad/stolt över de 6-7 jag klarat/löst.
  Irriterad över 2-3 jag borde klarat.
  2-3 var för mig omöjliga, eftersom det gällde litteratur/författare jag aldrig hört talas om/visste existerade.
  Resten – Kände igen namnen när facit kom. OK för mig, även om jag inte lyckades lösa ledtrådarna.

 13. Föreningen Vetenskap och forskning delar varje år ut ett pris till Årets folkbildare och det är bara att skriva till dem och föreslå lämplig kandidat. Motiveringen är som klippt och skuren för Lottens julkalender:

  ”Till årets folkbildare kan den utses som i Sverige under året bidragit till det mödosamma och långsiktiga arbetet med att göra vetenskapens metoder och resultat kända för en större allmänhet. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att skapa förståelse för vetenskapens begränsningar och för behovet av kritiskt tänkande inom vetenskapen.”

  Tack Lotten för god och kunskapsberikande decemberunderhållning! Och tack båset för trevligt decembersällskap!

 14. Rosman

  Som tidigare sagts, i ämnet folkbildning och lustfyllt lärande, Lottens julkalender är ett praktfullt exempel. Aldrig har så få (Lotten) gjort så mycket (!), för en så engagerad skara (vi). Applåder!

 15. Ja! Det är ju för fanken det jag säger.

  När båset fylldes av båsare som skämdes och sade sig vara i olika stadier av förtvivlan ellr desperation och antalet lösningar sjönk ner till en nivå som kändes homeopatiskt utspädd kände jag oro för att hela grejen skulle haverera.

  Fiffighetshalten började kännas för hög och när resultatet beror av hur intensivt man orkar googla mer än något annat – Google är som bekant okunnighetens moder, och då har man lämnat folkbildningen – då har något slutat fungera.

  Jag trodde mig göra en bra sak när jag talade om för den lite fartblinda båsdirigenten att saker kunde förbättras. Jag har senare förtydligat detta några gånger. Just den luckan då det gick helsnett byggde på ett misstag. Det var inget vi visste då, men det totalt obegripliga (som det blev på grund av misstaget) innehållet i den luckan triggade mig.

  Ingen verkar ha förstått mina syften. Åtminstone ingen som yttrat sig. Jag har kommit att framstå som en otacksam buse i stället för någon som ville hjälpa till. Det känns ganska orättvist.

  VoF är jag medlem i sedan urminnes tider. Vi är överens ganska ofta. Men även där har jag sagt ifrån vid något tillfälle. Behandlingen av ’fettdoktorn’ tyckte jag var riktigt dålig.

 16. I varje lucka en liten smula
  plockas ut till Röda Tråden
  Det är svårt att på den fnula
  när man bara snubblar på den

  I mitt huvud bubblar det
  och min panna känns så het
  Varför får jag inte till dom orden?
  Här i ordning ligger dom ju radade på borden.

  Har min båsturs lycka vänt?
  Jag kunde allting i advent
  Ska bokstävlarna nu också flytta
  för att vara till någon nytta.
  Några hit och några bort
  Vips blev DRT ett kort!

  Det var en kort lek under december, men nu jag får ta fram kortleken.

 17. Ica

  Låter som du får stänga av hakke kommande år 😉 annars blir det för mycket jobb. Får man önska? Jag önskar nästa år ett inlägg med alla hemlisbloggarna typ på julafton eller tidig juldag för oss med kort minne och dåligt med tid (säger hon med elefantminne som nu vart ledig fem dagar, men helt sonika är lat). Annars har den här bloggen som vanligt varit helt genialisk och ordningen är återställd genom en tischa-vinst. Var rädd om knäna!

 18. Imponerande! Själv har jag som vanligt fullt sjå med luckorna så jag alldeles glömmer DRT. Nu känns det långt till nästa kalender, men jag ska hänga lite mer i båset under året. Ska minska antalet bloggar jag läser så det blir tid över. Stora RSS–rensardagen med andra ord! Och den där Malmstenboken ska jag köpa, sååå nyfiken på vilken båsing som skrivit!

 19. Kul DRT!
  Känner mig nästan som på en Oscarsgala där alla tackar alla så då tänker jag också göra det: tack alla!

 20. SG: Ja, tack för korrigering. VoF=Vetenskap och Folkbildning, så klart.

  Och här öppnar sig ett helt nytt fält för den humanistiska forskningen: Lottens julkalender, med dess klurighetsgrader, båsbeteenden, allianser och till och med vår egen motsvarighet till Strindbergsfejden, nämligen Ekelöfluckan!

 21. Men! Nu övertolkar du igen!
  Jag söker inte debatt. Jag vill bara att åtminstone någon ska förmås tänka i andra banor än konflikt. Men det verkar svårt i en tid då alla tycks tro att allt går ut på att vinna poäng och att oegennytta inte existerar.

 22. Ökenråttan

  Dom roligaste luckorna är dom där vi först inte fattat nåt och sen, med hjälp av finurliga medbåsares kommentarer, har lyckats hitta HB. Näst roligast är när vi lyckats goggla fram den rätte. Kan man direkt är det trist, för då får man bara en massa ledig tid resten av dan, säjer Lille M. och jag, nu yo.

 23. Barkborren

  Första året jag kom i kontakt med julkalendern höll jag på att bli vansinnig. Härligt vansinnig! Jag kan inte mycket men jag har ett bra tänk. SG: Googlande friskar upp det som fallit i glömska och tillför ny kunskap. Vi mindre vetande kan njuta av andras kunskap och inhämta ny. Jag har många funderingar om hur Lottens geniala pedagogiska julkalenderluckegåtor skulle kunna spridas. Karin: Kan vem som helst föreslå kandidat till Årets Folkbildare? Jag har lovsjungit Lotten och Båset förut och jag tar en repris. Ni sätter i gång hela känsloregistret ! Tackelitacktack!

 24. Ö-helena

  Nä, vet du vad, Ökenråttan! Hakke är samma gamla Hakke som vanligt (fast lite tjockare, har jag sett på Facebook)! Förresten kan jag säga så här i efterhand att jag – om jag hade haft tid att vara med – förmodligen hade klarat nummer två och fem.

  Fantastisk röd tråd! Hurra för Lotten!

 25. PK

  SG, läs Lottens programförklaring så kanske du kommer till insikt om vad den här leken går ut på.

  Lotten, tack för december månads stora nöje. Lika kul och frustrerande som vanligt. Eftersom jag i vanlig ordning inte hannar något, kändes haj tema som logiskt.
  Barkborren, bra skrivet.

  Min programförklaring: detta är Lottens blogg och Lottens bås och Lotten styr och ställer som hon vill. (jag tycker att hon gör det på ett enastående sätt). Kan man inte acceptera det så är cyberrymden fullt av bloggar och bås.

  Tack Lotten, din blogg är en guldkant i cybertillvaron.

 26. Visst är det som Ökenråttan skriver att det är luckorna som man helt går bet på som är roligast. Som Ekelöf. Visst fick jag Strountes-vibbar, men så var det ju det där med Almqvist, så Ekelöf gick bort. Trots att någon i båset tyckte att det var strunt, eller rentav strount. Nä, tänkte jag, omöjligt, för Almqvist passar inte in. Hade jag då i stället googlat på Almqvist och Strountes (eller gått in på Libris) hade jag gjort följande fynd: ”Almqvists Strountes : ett fragment med kommentarer Almer, Johan, 1961- (författare) Svenska.” Lärorikt, tycker jag, att upptäcka sina egna tankelåsningar!

  Barkborren: VoF tar säkert emot tips – eller nomineringar – från allmänheten, men hur det fungerar rent formellt vet jag inte riktigt. Värt ett försök i alla fall.

 27. Dieva

  Tror att vi lider lite av PJKS … lite till mans. Och nu kommer vi att gå lite på tomgång medan Lotten tar en välförtjänt bloggpaus.

 28. PK

  Bloggpaus? Använd inte så fula ord Dieva. Jag kräver att få veta allt om kalkoner, julklappar, glöggupplevelser och allt annat som inträffar i det Nudelfrippska livet. Den här bloggen är ju trots allt en realitysoppa. Eller hur?
  Hakke, Harry Häl? Tur att jag inte åt frukost när jag läste det. Nu var det bara snor och lungslem som hamnade på skärmen. 🙂

 29. jossilurens

  Och Carl-boken blir ju ett måste för mig som jobbar m auktion.
  Nu måste jag läsa igenom alla kommentarer jag missat de senaste dagarna. Tack för i år!

 30. A-K

  Tack för underbar underhållning, både båsare och Lotten.
  Jag är så imponerad av er alla.
  God fortsättning så ses vi i båset under 2013.

 31. zkop & flygbengan

  Tack båset för fina ord om vår DRT-utredning.

  Vore kul att höra hur Lottens egna tankar gick kring de luckor som vi upplevde som de svagaste länkarna i vår DRT-kedja.

  Vi har uppskattat blandningen av enklare och klurigare luckor. Konstigt att vi i båset inte klarade lucka 22 snabbare, det var inget fel på den (18SA …). Lotten har uppmanat oss att inte lägga alltför stor vikt vid bilder som kompletterar lucktexter.

  Vi gillar stämningen i båset och en felgissning kan vara roligare än ledtrådar till rätta svaret. Det är inte tävlan utan samarbetet i båset som är den stora behållningen i kalendern.

  Tack Lotten och alla i båset! Hoppas vi ses nästa år igen.

 32. Örjan

  ”Det är inte tävlan utan samarbetet i båset som är den stora behållningen i kalendern.”
  Håller verkligen med.

 33. PK

  LL99, det finns alltid bra skäl att skriva om mäster. Har just sett en dokumentär från 1979 om hur Saab gjorde rallybil av 99:an. Mäster och Eklund var med. Så unga dom var i mitten av sjuttiotalet. Rödmarkeringen började vid 8000 rpm på 16v-varianten av b-motorn och Eklund övervarvade sin så han fick ett snyggt hål i kolven. Över 200hk. Vilket ljud dom fick ur den rovan.

 34. Jag håller också med, zkop, flygbengan och Örjan.

  Sen kan jag olika dagar ta till mig båsets ledtrådar olika mycket. Somliga dagar svampar jag i mig så mycket som möjligt och gogglar mig blå för att finna HB. Andra dagar konstaterar jag bara lakoniskt att de andra fattar och jag är som fastern i bersån.

  Men Lille Maken och Ökenråttan. Ibland behöver man den där enkla sortens luckor också. Trots allt måste halsdukar stickas så långt som man hinner (och iår behövde den bli längre så nu sitter jag här med den igen) och annat.
  Och så behöver självförtroendet såna luckor också.

  Sen är ju båshänget en trevlig sak i sig, Julkalender eller inte. Och att det dyker upp nykomlingar är jättetrevligt. Förra året liknade jag Lottens bås vid en trevlig kvarterskrog där många är stammisar. Men det är ju himla trevligt med nykomlingar också.

  Att sen min mamma blir sur varje gång det visar sig att hon plockat blåsippor igen får stå för henne. (Hon är helt övertygad om att Lotten ändrar sig under dagen så fort man är henne på spåren.)

  Tishatävlingen är en glad bonus ovanpå allt.
  Tack alla medbåsare för ett trevligt decemberhäng.
  Och tack Lotten för att du tar med oss på det här skojsiga år efter år!

 35. Ökenråttan

  Cecilia N.: Man kan ju inte säja att dom enkla luckorna var så många att det störde precis …
  Det läckraste har varit att, sedan facit har kommit, i efterhand gå igenom kommentarerna och upptäcka alla diskret inlindade, rätta gissningar. Massor av gånger har vi applåderat eleganta formuleringar som visat för Lotten att vederbörande vet, men som ändå inte skrikit ut vem HB är för oss fåkunniga. Imponerande!

 36. PK

  Argh, inser just att det var Anna som sa Harry Harry Häl. Sorry Anna. Äras den som äras bör. Fyndigt var det.

 37. Örjan

  Tycker att svårighetsgraden är OK.
  Är medveten om att Lotten har många yrkesverksamma språkmänniskor (översättare, gymnasielärare i svenska mm) som läsare. Det får inte vara för lätt för dem.
  Tycker även om bredden vad avser olika HB. Från barnlitteratur (bara en lucka i år) via musik till klassiker.
  Houdini som HB, var ett nytt grepp för året. Givande och trevligt.
  Mitt intryck – lätt vs svår lucka. De senare får fler inlägg.
  Minns tidigare kalender där HB var Svenska Skrivregler. Vill minnas att första rätta lösningen antyddes efter 23.00. och mest (?) kommenterade det året.
  Ekelöf fick oturligt fel bildassociation, men Lotten gav ju ledtrådar i kommentarerna ang. det viktiga i luckan. (Hjälpte mig)

 38. Låt nu Alf Henrikson få sista ordet:

  Vad besviket och misslyckat livet kan bli
  och vad plåga det kommer åstad!
  Jag hade tänkt dikta en stor tragedi
  men jag kände mig alltför glad.

 39. PK

  Det var så lite så Anna, men rätt ska va rätt.
  Så, får vi höra om affären mellan Christofer Lee och …

 40. … min lilla (numera hädangångna) morsa. Tja, jag vet inte så mycket om just den romansen, bara att hon alltid fnissade när hon såg honom som Dracula och sa att hon var glad att han inte hade såna tänder i verkligheten. Jag vet faktiskt inte om de kände varandra i biblisk mening eller bara flörtade! Hon hade många flörtar, och en del bibliska kontakter också. Den här hösten har jag gått igenom hennes efterlämnade papper (åtta kartonger) eftersom jag gör research till en bok om henne och min pappa. Och det är alla möjliga mystiska män i den där kartongen.

 41. … i de där kartongerna ska det förstås vara. Så här dags är det spåkpolisen som ställer till det! Eller spökpolisen?

 42. […] Här finns förra årets sammanställning med alla DRT:are sedan 2005 – det är tioårsjubileum nästa år. Och här kommer nu min version, som är så lik Zkops att det är läskigt. (Men där jag endast i Doris Lessings lucka associerade till nobelium trots alla nobelpristagare!) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.